Jakiego bohatera kupić - c.d

Witam. Mam pytanie. Kto z tych championow jest OP na ADC? Miss Fortune Caitlyn Gangplank. Bo chce cos z tego kupic a nie wiem co. Napiszcie uzasadnienie

Po 1 gankplank to nie adc *-* po 2 nie ma czegoś takiego jak OP, a po 3 pomiędzy mf a cait wybrałbym caitlyn.

MF i Cait już chyba były opisywane przy okazji jak ktoś się pytał o Graves'a, nie było to dawno, ogarnij sobie z 2-3 strony do tyłu. Gangplank to nie jest ADC.

Jeżeli nie jesteś doświadczonym graczem, a tak wnioskuje po podaniu GP jako ADC (chociaż czasami jest grywany na duo bot :D), to proponuję Caitlyn. Ogromny zasięg w połączeniu z łatwością prowadzenia postaci = łatwe i przyjemne gry.

MS i Cait wydają się na tym samym poziomie, jeżeli chodzi o trudność ogarnięcia i (przy tej samej farmie i skillu) bardzo podobne karanie graczy w mid i late game. Osobiście wolę zawsze mieć dobrą cait w team z powodu ciut lepszego early i może mid, niż MF, która wymaga trochę więcej pracy z początku aby dobrze się wybić, więc może też być na początku trochę trudniejsza.

MF ma trudną do ogarnięcia mechanikę "Q" (przypominam, że kulka po odbiciu zadaje 120% dmg), trzeba dużo pograć, żeby wyczuć jej odbicia. W dodatku ulti trzeba umieć wykorzystać w dobry sposób. Cait ma banalne skilshoty, "Q" przechodzi przez miniony, a "e" służy tylko do odbijania się/spowalniania, w dodatku ulti typu "namierz -> zabij" do dobijania przeciwników z ogromnego zasięgu. 650 zasięgu autoataku także robi swoje, harassowanie na linii to bułka z masłem :)

Zastanawiam się czy kupić Zaca, tylko myślę, czy można nim normalnie grać na solo topce, ponieważ nie umiem i nie lubię junglować.

Mam zamiar zacząć ULTRA-KEROWANIE za pomocą supporta. Tutaj pytanie, jaki supp (do 6300 pz, ofc) nadawałby się najlepiej do carryowania gier na soloQ? Zastanwiałem się nad Leoną, Nami i Threshem. Z supportów mam Alistara, Blitza, Tarica i Sorakę.

Graj dalej blitzem :) A jezeli chcesz wybrac cos z tych 3 to polecam ci Nami. Thresh jest za czesto banowany wiec nie ma co go kupowac.

Na moim elo Blitz też jest częstym banem, nawet częstszym niż Thresh, o dziwo ._. A nie patrząc na bany, rozumiem, że byś polecał Thresha?

No jestem pewny ze widziales co thresh potrafi zrobic. Samo jego pick ratio i ban rate mowi samo za siebie. Jak masz pewnosc ze pograsz sobie nim sporo to kupuj.

Co potrafi zrobić, widziałem. Ale większość ludzi to idioci i nie wiedzą jak działa latarnia, dlatego też nie ciągnie mnie tak bardzo do Thresha.

Radzę się zapoznać z Leoną. Z ogarniętym ADC może zrobić straszny kill-lane, a z takim Blitzem radzi sobie więcej niż świetnie.

W takim razie kupię Leona > Nami, a potem się zobaczy.

@EDIT

Co sądzicie o Jannie ?

@up Moim zdaniem Nami > Leona bynajmniej jeśli chodzi o early mid game a odnośnie Janny to mam mieszane uczucia bo niby ma ładne CC niby ma tarcze i bonus do AD dla towarzyszy i jeszcze fajne ulti ale czegoś mi w niej brakuje może dlatego że jej tornado jest łatwo uniknąć i przez to traci na harrasowaniu przeciwników dodatkowo z supportów wolę te które mają heal zamiast tarczy.

Ugh... Bo Janna nie jest tak bardzo do harassowania, jak do disengage. Janna jest świetnym wyborem jeśli chcesz mieć coś co rozbije walkę w zalążku, cały jej kit się do tego nadaje. A jeśli chodzi o disengage supporta, to Janna jest jednym z najlepszych możliwych wyborów.

Nami > Leona? Zależy co chcesz osiągnąć na linii. Leona ze swoją pasywką i ogromnym CC daje ogromny potencjał jeśli chodzi o early kille i z ADC który do takiej zabawy pasuje (np. Ezreal, właśnie Graves czy też jakaś agresywna Vayne) może bardzo szybko snowballować linię. Oczywiście supporty takie jak Alistar czy Janna są dla niej wielkim problemem. Poza tym Nami może być lepsza w harrasie, ale Leona i jej "all-in" to coś naprawdę strasznego.

Co do shielderów i healerów, to neistety przy shieldowaniu wymagany jest nieco większy skill (heal leci po fakcie, a shield musi pójść wtedy kiedy ktoś obrywa). Nie zrozum mnie źle, sam zawsze wolałem healerów od shielderów, ale taka jest smutna prawda :)

Dla mnie najlepsze połączenie na first blood to Tristana + Leona. Tristana na 2 poziomie ma chyba największy burst ze wszystkich adc (skok ze slowem i trutka z redukcją leczenia), Leona ma doskok i stun. Grając z Leoną 80% gier to był kill na 2 poziomie. Z Gravesem też sobie radzi. W dodatku Leona to świetny tank z ogromem CC, świetnie uzupełnia się z drużyną Aoe (i nie tylko oczywiście). Nami dobra, ale nie do mojego stylu gry, więc się nie wypowiem, ale zestaw skilli ma naprawdę dobry :)

Najwiekszy burst na 2 lvl ma Varus.

Na solo top/ jungle lepszy Rengar czy Aatrox?

Rengar - jungle

Aatrox - solo top

Moja opinia.

Nami jest świetna do gry Solo Q , można grać nią ładnie defensywnie, pozwalając ADC farmić, healować i walnąć disengage'a z bańki, co jest moim zdaniem bardziej efektywne niż u Leony. Można też defensywnie bouncującym healem, engage'ować z bańki i zalać teamfight wodą przez co jeżeli się uda, to cały team przeciwników sobie podskoczy pozwalając naszemu adc zrobić miazge z apc albo adc przeciwnego. Jednakże Leona jest bardziej agresywna na linii i w tfach, potrafi pięknie rozpocząć walke na linii i przytrzymać ADC przeciwnika do śmierci o ile mamy ogarniętego adc. Odnośnie walki Dariusa z Teemo, w momencie gdy obaj mają podobny poziom umiejętności , to Darius będzie w defensywie niestety. Zasięg Teemo sprawia iż Darius będzie karany za każdym razem , gdy będzie chciał przyciągnąć Yordla, co się przełoży na jego niekorzyść jeśli chodzi o tzw. trade's.