Jakiego bohatera kupić - c.d

Na solo top/ jungle lepszy Rengar czy Aatrox?

Rengar - bardzo przyjemny w graniu,mozna sie posmiac przy jukowaniu :D A tak serio - dobry poke z E (slow + snare) sustain z w (chyba 180 heal na 1 lvl) i oporowe Q ktore zwieksza twoj nastepny atak + daje ogromny atak speed. Bardzo dobry w split pushu i roamingu. Wydaje mi sie ze najlepiej na jungli sobie radzi,ale to dopiero po 6 lvl.

Aatrox - w sumie nie wiem czy nawet nie najwiekszy lifesteal w grze. Dobry engage,knockup,slow. To taki "male kayle" jak to ludzie mowia ^^ Tyle ze ad.

Tak jak kolega pisal wyzej,rengar jungle a aatrox top.

Ja na topkę wziąłbym Rengara. Melee carry nie ufam, Aatroxowi nie ufam tym bardziej, a Rengar jest i fajnym asasynem i fajnym splitpusherem. W dodatku jego potencjał na killa na lvl2 jest naprawdę straszny i trzeba bardzo uważać.

Co do bursta to chyba raczej widziałbym Ezreal-Leona combo. Dobrze ustawiony Ez może w pełni wykorzystać combo które da mu Leona, a krótkie CD może dać mu kolejnego hita. Tak czy inaczej największy potencjał do dmg i early killów ma właśnie Leona (jej pasywka jest straszna) :)

Nami jest supportem bardziej defensywnym niż Leona. Leona jest raczej supportem który leci po to by zrobić killa... i dlatego taka Janna czy ogarnięty Alistar jest świetnym wyborem żeby ją zatrzymać (Alistar może ukarać każdą Leonę która jest zbyt pewna siebie - knock-up+knockback pod turreta spowoduje że Leona poważnie się zastanowi nim drugi raz zainicjuje walkę.)

Rengar - bardzo przyjemny w graniu,mozna sie posmiac przy jukowaniu A tak serio - dobry poke z E (slow + snare) sustain z w (chyba 180 heal na 1 lvl) i oporowe Q ktore zwieksza twoj nastepny atak + daje ogromny atak speed. Bardzo dobry w split pushu i roamingu. Wydaje mi sie ze najlepiej na jungli sobie radzi,ale to dopiero po 6 lvl.Aatrox - w sumie nie wiem czy nawet nie najwiekszy lifesteal w grze. Dobry engage,knockup,slow. To taki "male kayle" jak to ludzie mowia ^^ Tyle ze ad.Tak jak kolega pisal wyzej,rengar jungle a aatrox top.

Aatrox nie ma lifesteala tylko heala ;>>

Co do Rengara w jungli to mi się wydaję, że jest on słabo, bo bez ulta mida i bota nie zgankuje. Na topie może jakoś jeszcze da radę.

Nami jest supportem bardziej defensywnym niż Leona.

Właśnie najlepsze w Nami jest to, że może być grana na różne sposoby, ma mechanizmy do grania defensywnego i 2 świetne skille anti-engage (bańka i przede wszystkim ult), w dodatku heal i bardzo agresywny buff. Dlatego właśnie Nami potrzebuje większego ogarnięcia niż taka Leona, trzeba wiedzieć kiedy jak się zachować.

Co do bursta to chyba raczej widziałbym Ezreal-Leona combo. Dobrze ustawiony Ez może w pełni wykorzystać combo które da mu Leona, a krótkie CD może dać mu kolejnego hita.

No właśnie z tym ustawianiem może być problem, a są postacie z większym burstem od Eza (który jest świetnym pokerem, ale do nie do combo z Leoną), np. Graves, Varus czy Tristana (chodzi mi oczywiście o early game, bo jej mid game jest tragiczny).

Aatrox z agresywnymi itemami na start też jest nie do pokonania na 1-3 lvl. Czyści pięknie :) Ja bym polecał bardziej Aatroxa niż Rengar.

Trynda z odrobiną szczęścia (kryty) może pojechać Aatroxa w ścisłym early. Renekton też. Dla mnie największy spike w sile Aatroxa pojawia się na 3-5 i wtedy faktycznie unikam jakiejkolwiek walki z nim każdym możliwym champem, chyba że jestem dużo, dużo silniejszy (co raczej się nie zdarza, nawet przy FB).

Z ustawieniem Eza na lvl2 nie ma problemu, bo jeśli weźmie E to może momentalnie doskoczyć tuż obok celu do ostrzelania. Dlatego właśnie lubię Ezreala w połączeniu z Leoną, jeśli ogarnia w choć minimalnym stopniu to bardzo szybko zareaguje na twoje combo. Oczywiście Ez nie jest idealny (faktycznie są champy z większym dmg niż jego na early levelach), ale zdecydowanie lepiej widzi mi się współpraca Ez-Leona niż Trist-Leona (może i burst spory jest, ale Trist widzę raczej w grze defensywnej, w czym Leona zbyt mocna nie jest) :)

Tristana jest specyficznym ADC jeśli chodzi o nastawienie w poszczególnych fazach gry. Otóż ma ona potężne early game (największe bursty 2 i 6 lvl, czyli tak samo jak Leona), beznadziejne mid game i przepotężne late game. Także chodzi w niej o zdobycie przewagi na początku gry, co umożliwia wbudowany w "e" ignite i bardzo duże bazowe obrażenia skilli. W mid game wymaga faktycznie gry defensywnej, jako, że bonus z "q" do attack speeda jest póki co bezużyteczny, a bazowe obrażenia skilli nieprzydatne z racji tego, że każdy ma już więcej HP, a skille mają przeliczniki AP. Jej zasięg jest standardowy w tym momencie. Natomiast w lategame pasyw się maxuje i ma ogromny zasięg AA, przy odpowiednich już obrażeniach z itemów "q" ze swoim 90% buffem do AS czyni ją ADC z największymi obrażeniami ze wszystkich (taa, od Vayne też większe ;])

Nasz mały "jordl" jest fajny, ale trzeba trzeba być bardzo cierpliwym.. właśnie ten mid game to jest najgorszy, bo jak na lini twoi przeciwnicy się wzmacniają to ty tak jakby stoisz w miejscu. Nie sądzicie, że dobrym pomysłem było by zmienić jej przeliczniki przynajmniej w E z ap na ad albo ulti ? Grałem nie raz ap trist i wtedy można wyciągnąć ładny dmg z ulta albo i z E tyle że tracimy na tym, co chyba jest jej kwintesencją czyli atk dmg + pasywka

Nasz mały "jordl" jest fajny, ale trzeba trzeba być bardzo cierpliwym.. właśnie ten mid game to jest najgorszy, bo jak na lini twoi przeciwnicy się wzmacniają to ty tak jakby stoisz w miejscu. Nie sądzicie, że dobrym pomysłem było by zmienić jej przeliczniki przynajmniej w E z ap na ad albo ulti ? Grałem nie raz ap trist i wtedy można wyciągnąć ładny dmg z ulta albo i z E tyle że tracimy na tym, co chyba jest jej kwintesencją czyli atk dmg + pasywka

Gdyby zmienić jej przeliczniki z ap na ad to byłaby to banowana postać na każdym rankedzie, właśnie gdyby nie jej te przeliczniki to od samego początku po sam koniec gry by kosiła.

Z tym się zgodzę zobacz sobie jaki chory burst ma triss zrobiona pod ap i w momencie gdyby zmieniono jej przeliczniki na ad to nie było by szans żeby wygrać z nią na linii.

AP Tristana ma największy burst w całej grze, prawdopodobnie większy od Veigara. Problem w tym, że to tylko single-target, a bez ulti jest bezużyteczna, w przeciwieństwie do Veigara. Do poważnych rozgrywek się nie nadaje, ale jak grałem nią dla zabawy, to prawie w każdej grze staty typu 12/4.

Od veigara raczej wiekszego burstu nie ma, ale w topce sie trzyma.

--Z INNEJ BECZKI--

Co sadzicie o przelicznikach na true dmg olafa(e). Jak dobrze dzisiaj na PBE widzialem wynosza one 40%. Za to zmniejszyli bazowy dmg "E".

O ile pamiętam Olafa E na 5 poziomie zadawało 340 true dmg tak ? O ile w early-mid to jest dobre to później trochę traci na wartości chyba że na papierki

Za to ja mam pytanie : potrzebuje dodatkowego suporta na rankedy ze względu na to, że ulubionego thresha mi często banują to zostaje mi co najwyżej wziąć tarica,sorake albo jakieś ap typu nida,lux a więc mogę kupić następujące postacie :

-Zielan - to jest chyba supp ale rzadko go widuje a na rankedach w ogóle, więc nie wiem

- janna często spotykana, ale nie pasuje mi zbytnio jej styl gry, tornada są przewidywalne i trzeba nią "umieć" grać

- karma to jest fajna postać jak dla mnie bo można nią agresywnie suporcić, ale też rzadko ją się spotyka więc nie wiem

Oraz czy warto kupować :

Corkiego do rankedów ? Na rankedzie widuje go często za to na normalach od dłuższego czasu nie widywałem o.O

Fiddle - również rankedy i chodzi o junglowanie nim

Corki po buffie Trinitki i zmniejszeniu kosztów skilli jest na prawdę OP teraz, także śmiało go bierz. Na supportach się nie znam, ale brałbym Blitza. Ten grab + AoE silence robią gry. Poza tym ma strasznie duży DMG jak na supporta, także early wygrane w 100%

No ja też mam chrapkę na corkiego :).

Grałem tym corkim i mogę powiedzieć, że to dosyć fajna postać, ale jest pewien fakt który mnie denerwuje. Grając taką vayne czy jakimś ezem mając staty 25/7 powinieneś tak kosić, że to głowa mała a w przypadku corkiego nic się nie dzieje niby dmg miałem 404... ale jakoś nie czułem tego nie wiem może po prostu mi się coś wydawało, ale nie czuje w nim takiej mocy hehe abuild robie taki : berki,trinity,krwiopijca,last whisper,manamune,GA.

Co ty gadasz ja dzisiaj zagrałem pierwszy mecz corkim co prawda mi nie wyszedł bo nie wiedziałem jak działają skille, na drugim jednak pokazałem pazurki. Nie dałem żyć wrogowi, vayne musiała wracać pod swoją wieżę i to nie dało jej ochrony dzięki ult. Nawet już nie był straszny Lee który gankował a ja bezpiecznie przeskok, odskok. Co prawda martwi mnie jego e bo 20 sec cd - jednak już czuję iż to będzie moja ulubiona postać na tę lane zaraz po ashe :).

Nie sądzicie, że Anka to troszkę niedoceniany pick?

Dużo jest takich picków.

To zależy. Jej burst jest bardzo doceniany, aczkolwiek fakt, że nie widać jej szczególnie często w grze. W moim odczuciu jest tak dlatego, że ma dość krótki zasięg, przez co postacie z takim dystansem, jak Luxanna (racja, to już dość skrajny przykład) mogą ją robić jak chcą przy rozważnej grze.

Co nie zmienia faktu, że ludzie nie potrafią wykorzystać jej potencjału, nie raz wygrywałem anką mecze vs lux czy brand którzy niedość, że ostry harras to jeszcze zasięg nie wiadomo jaki i raczej nie powinno się zasłaniać tutaj argumentami, że są lepsze picki, bo anka jest dobrym charem przynajmniej ja tak uważam.