Jakiego bohatera kupić?

miałem zamiar bić 6k IP ale chyba zachacze sie na 4800. jakiego champa polecacie za te sumkę (od niedawna jest ich dużo). upatrzyłem sobie swaina, cassiopeie lub vladimira (chodzi mi o mida ) co sądzicie o nich? nigdy nie grałem żadną znich bo chodzi mi o coś nowego :3

@Neg

Byś się zdziwił co soraka potrafi robić na topie.

@Exedro

Vlad i Swain to postacie mid/top

Cassio jest zwykle pickowana jako mid champ

Vlad - W early farmisz i farmisz, bo dmg twój nie jest jakiś ogromny lecz sustain ogromny

Swain - Bardzo podobnie co pan up, tyle, że on ma regeneracje many za kazdego CS'a + z ulta masz Spell Vampa

Cassio - Fajne DoTy, w late potrafi pięknie burstować + na ulcie AoE stun lub slow

Soraka? Proszę Cie, ten papier? Na mida to można nią jeszcze iść, bo ma silence i dzięki niemu może troszkę podharasować jakiegoś AP'ka, ale na topie... Nic nie zrobi. Może i na 1, 2 lvl'u jeszcze przeżyje, ale gdy enemy offtank wbije 3lvl, "zanim się zorientujesz" będziesz martwy.
1 lvl dajesz w Q i lecisz w takiego Jax'a spamująć Q, a w między czasie bananami go, od tak, bo możesz. Zanim się zorientuje będzie miał może ze 100 HP i jak podejdzie, to pada.

A teraz dokładnie przeczytaj, to co napisałem. Runy pod Solo Top Sorake: 3x M Pen Quint, 9x M Pen Red, 9x Flat Arrmor Yellow, 9xFlat AP/Magic Res per lvl/Flat Magic Res Blue(zależy od przeciwnika).

Teraz, przeczytaj sobie jak działa Q Soraki, i jaki to ma zasięg. Teraz rozumiesz? Po 3-4 Q przeciwnik siedzi na ujemnych wartościach Magic Res. Zanim taki "OP CHAMPION" wbije ten 3 lvl to wróci się do bazy z 2-3 razy i ty wtedy masz już 30 CS przewagi i 5-6 poziom, a jak wleci jungler, to cóż - "Buy a Ward, Save a Life". Najpierw zagraj, potem oceniaj. Solo Top Soraka działa i to bardzo dobrze. Nawet podczas pickowania. Jesteś, dajmy na to, 1-2 pick. Bierzesz Sorake, a przeciwnicy nie mają pojęcia, że idziesz na Topa. Nie raz miałem sytuacje, że biorę sobie Sorake, a typek bierze coś beż żadnego sustaina, czy coś typu Katarina i może sobie jedynie postać pod wierzą, a i to nie zbyt długo - range na Q. Dobrym counter pickiem na Sorake na topie jest np. Udyr.

TL;DR:

Zrobiłeś z siebie, że tak powiem, idiotę i to be niczyjej pomocy. Propsy dla ciebie.

Jak to by nasza gazela powiedziała - "Yes that was a banana.* śmieszek* No-one expects the banana."

@Neg

OMG SORAKA TOP NOOOOB SQUISHY WTF!!!11!!11! Tak, bo Soraka nie ma +100 armora co 10 sek.

Hmmm ciekawy pomysł z tą soraką na topie, na pewno wypróbuję :)

Soraka na topie jest nawet dobrym pickiem jednak raczej dla ogarniętych graczy.

Ps. Odkryłem nową mete. Veigar jako supp robi prawdziwą rzeźnie.

A teraz dokładnie przeczytaj, to co napisałem. Runy pod Solo Top Sorake: 3x M Pen Quint, 9x M Pen Red, 9x Flat Arrmor Yellow, 9xFlat AP/Magic Res per lvl/Flat Magic Res Blue(zależy od przeciwnika).Teraz, przeczytaj sobie jak działa Q Soraki, i jaki to ma zasięg. Teraz rozumiesz? Po 3-4 Q przeciwnik siedzi na ujemnych wartościach Magic Res. Zanim taki "OP CHAMPION" wbije ten 3 lvl to wróci się do bazy z 2-3 razy i ty wtedy masz już 30 CS przewagi i 5-6 poziom, a jak wleci jungler, to cóż - "Buy a Ward, Save a Life". Najpierw zagraj, potem oceniaj. Solo Top Soraka działa i to bardzo dobrze. Nawet podczas pickowania. Jesteś, dajmy na to, 1-2 pick. Bierzesz Sorake, a przeciwnicy nie mają pojęcia, że idziesz na Topa. Nie raz miałem sytuacje, że biorę sobie Sorake, a typek bierze coś beż żadnego sustaina, czy coś typu Katarina i może sobie jedynie postać pod wierzą, a i to nie zbyt długo - range na Q. Dobrym counter pickiem na Sorake na topie jest np. Udyr.TL;DR:Zrobiłeś z siebie, że tak powiem, idiotę i to be niczyjej pomocy. Propsy dla ciebie.Jak to by nasza gazela powiedziała - "Yes that was a banana.* śmieszek* No-one expects the banana."

Nie da się mieć ujemnych mresów, zresztą range na Q wynosi tylko 530, więc wystarczająco, żeby ktoś się do Soraki zdashował lub ją przyciągnał. I nie zrobiłem z siebie idioty, bo Soraka to useless champ na topie, może i early ma dobre, ale potem nie daje rady. Nawet jeśli enemy będzie miał mresy na 0, to co z tego? Liche 60dmg z Q lub 50 z E na offtanka lub tanka to nic, zresztą wątpię, że uda Ci się nastackować te 0 mresów, bo głupi negatron i jest już po sprawie. Może maxując Q, coś byś mu jeszcze robił, ale na topa to chyba bardziej przyda się 105 arma i heal z W.

OMG SORAKA TOP NOOOOB SQUISHY WTF!!!11!!11! Tak, bo Soraka nie ma +100 armora co 10 sek.

Ma 100 armora, ale dopiero po wymaxowaniu, na początku to śmieszne 25arma. Zresztą W nie ma co 10sekund, a co 20 (w cholere dużo). Wystarczy, więc że taki bruiser poczeka, aż zniknie jej ten buff (głupie 3sekundy) i wtedy ją złapie.

Nie da się mieć ujemnych mresów, zresztą range na Q wynosi tylko 530, więc wystarczająco, żeby ktoś do Soraki zdashował lub się przyciągnał. I nie zrobiłem z siebie idioty, bo Soraka to useless champ na topie, może i early ma dobre, ale potem nie daje rady. Nawet jeśli enemy będzie miał mresy na 0, to co z tego? Liche 60dmg z Q lub 50 z E na offtanka lub tanka to nic, zresztą wątpię, że uda Ci się nastackować te 0 mresów, bo głupi negatron i jest już po sprawie. Może maxując Q, coś byś mu jeszcze robił, ale na topa to chyba bardziej przyda się 105 arma i heal z W.

60 DMG Z Q, LOL. Trzymajcie mnie bo jebnę. Chyba Ci to wszystko ładnie opisze, bo widzę, że należysz do tych którzy mimo tego, że nie maja racji idą w zaparte. Ekhem, a więc tak:

1. Taki przykładowy build: Zaczynasz z Flaskiem+3 Poty/ Blue Pot+jakiś tam ward i potka/potki. Potem CD/Merc/Sorc boots, Kropelka ->Arch, Gisue -> Ta druga maska. Wiadomo o co chodzi, Rylai. Reszta jak se chcesz, ja osobiście lubię kupić coś typu Frozenheart/ Spirit Visage - w zależności od teamu przeciwników i od tego jaki mamy buty(błagam, pomyśl dlaczego), Abbysal, rzadko kiedy Rabadon i ogólnie itemy sytuacyjne,

2. Dajesz na 1 poziomie w Q. Ba, nawet maksujesz Q jako pierwsze. (Pro tip. Q[jak i reszta jej skilli, smh >.>] skaluje się z AP, które grając na topie powinieneś złożyć - NIE JESTEŚ SUPPORTEM, DERP),

3. Teraz część, prawdopodobnie której zrozumienie sprawia Ci największy problem(chyba, że chodzi o ruchanie mety jakim jest Soraka na topie, a ty się jej sztywno trzymasz). Twój 1 lvl jako solo top Soraka wygląda tak: Spam Q i banany w przeciwnika, jeżeli tego nie zrobisz, to jesteś w d*pie. Przeciwnik ma być dosłownie zgnojony na 1 lvlu aka ma już nie mieć żadnych potek ---> Zone'owanie go przez resztę fazy liniowej ---> Tak załatwiony delikwent jest skończony. Jedyne co mu pozostaje, to Roaming, lub jego jungler będzie siedział na topie przez resztę gry(2-3 DOBRE wardy i to nie jest problem).

4. Skill Order: Q, E, Q/W, Q, Q, R, Q, W/Q, W, W, R, W, E/W, E, E, E, R, E, E.

5. I tak, Magic Res może przyjmować wartości ujemne. Nie można go zbic poniżej 0 za pomocą Magic pene, ale aura z Abbysala czy Q Soarki, owszem może,

6. Odpowiednie Masteries(9/21/0, lub 9/18/3) i te runy co podałem wystarczą, aby bezstresowo "przebrnąć" przez laning phase.

To tyle, nie mam zamiaru się z tobą dalej kłócić. Soroka na topie jest dobrym pickiem(troszkę OP, ale tylko troszkę), ale jak to ktoś napisał, trzeba ogarnąć. Peace out!

Soraka jest zbyt papierowa bez wymaxowanego W. W twoim buildzie jest sam AP, 0 survi, czyli build pod typowego AP Carry. Zapomniałeś, że na topie powinna być postać wytrzymała. Owszem, Rylai da jej 1khp, ale 0 arma (szczególnie jak kupujesz merce lub sorce), także nawet jeżeli enemy będzie budował się pod hp i resy to wciąż będzie Ci robił kolosalny DMG. Jak wiadomo AP Carry vs Offtank nie ma żadnych szans, bo pomimo tego, że AP'ek może go zburstować, to nie dużo mu to zrobi, bo ma on od cholery hp i resów. Offtank nawet z o wiele mniejszym DMG, zgniecie AP Carry, który jest z reguły squishy champem. Owszem, na początku może podharassujesz z Q i zmusisz przeciwnika do cofnięcia, ale wystarczy defensywna gra przeciwnika w early i potem jesteś useless. Poza tym spam z Q pozbawi Cię w chwilę many (poty nie wystarczą) i bez blue buffa, który jest z reguły przeznaczony dla midera, będziesz się częściej cofał do bazy, niż Twój przeciwnik. Mówię tutaj bardziej o early/mid, bo potem z archangelem nie będziesz miał takich problemów, a i na pewno zbudujesz troszkę arma, tylko że do tego czasu przeciwnik też zdąży kupić na Ciebie resy.

Co do Twojego pkt. 5 - to niestety, ale nie da się mieć mresów na minusie i było to udowadniane.

W skrócie: budujesz na początku sam AP, robisz duży DMG, ale jesteś tak squishy, że wystarczy jak przeciwnik wyczeka dobry moment i jest po Tobie. Potem wystarczy odrobina resów i hp przeciwnika i wchodzi w Ciebie jak w masełko, wychodząc z 1/2hp. Pod koniec, owszem budujesz trochę arma i maxujesz W, ale już jest na to za późno, przeciwnik ma 3,5khp i Twoje śmieszne Q go tylko gilgocze. Na topie powinien być champ, który robi coś DMG'a pomimo tego, że buduje się w survi, a nie Soraka, która bez typowych itemów pod AP robi "60dmg'a z Q", a z nimi pada w 1.5 sekundy.

A nie sądzicie, że support powinien grać na bocie na swojej pozycji gdzie jest w stanie coś zyskać ?. Jeśli jest dobry adc i support współgrają ze sobą, to na pewno na 100% wygrają bota albo zamiast adc ap lub odwrotnie.

ja niewiem co wy do tej sokaki macie (ani o co sie kłócicie o_O) ja sam nigdy w całej swojej "kampani" w lolu nie grałem soraką i za cholere nie wiem jak ona działa...

@Deimond

Problem jest taki, że aktualnie pickowane są supporty ofensywne więc taka Soraka jest nieczęsto pickowana.

Dzis oglądałem streama, gdzie Dyrus Soraka pociskał nawet Udyra na solo topie.

Czy podobny styl gry do Zeda ma tylko Talon? Szukam takiego assassina, który może robić uniki, skakać itp. Mam Zeda, Irelie i Pantheona, Jaxa. Zastanawiam się nad Talonem. Chodzi mi o postać mid/top :) (tylko nie Nidalee)

Witam, zastanawiam sie wlasnie teraz nad postacia za 6,3k dokladniej na pozycje top/jugnla myslalem nad "Vi" ma ktoś może jakieś fajne pomysły ? :)

@kamikadze112 khazix pasuje idealnie.Robi straaasnie duży dmg, jest mobilny, może iść w topa, mida i jungle :D.

A co sądzicie o Rengarze, jego też mam na oku. Bardzo podoba mi się jego skakanie po krzaczorach. Jak sprawdza się ono w praktyce?

A ten dalej się kłóci mimo, że racji nie ma. Zagraj, zobacz, oceń, lub dostań ciężki wpieprz od niej - jedno z dwóch. Soraka na topie nie jest dla wszystkich, jeżeli jesteś ch*jowy i nie potrafisz wykorzystać przewagi jaką sobie wyrobisz w early, to już twoja sprawa i nie, nie buduje "samego AP". To był build przykładowy, a kolejność była losowa. I jeżeli nie da się wygrać topa idąc w DMG, to powiedz mi jakim ch*jem rade dają sobie Zed, Talon czy Pantheon, których składa się pod AD Casterów? Miej też na uwadze, że nigdzie nie napisałem, że Soraka pociśnie każdego. Jest to postać sytuacyjna, a podczas pickowania przeciwnicy głupieją i często, gęsto sami się kontrują. Nie mam zamiaru Ci tu teraz pisać 15 stronicowy guide jak się gra na topie, bo ty i tak swojego zdania nie zmienisz. Więc temat z mojej strony skończony - "I've proven my point". Panu podziękujemy. (Tak wnioskująć z avka i sygnatury, to lubisz Rengara. Wiedz, że Soraka jest jednym z lepszych pickow na Rengara, przynajmniej ja nigdy nie miałem problemów w nasraniu na tego kociaka jako gazela, lolololololo).

Witam, zastanawiam sie wlasnie teraz nad postacia za 6,3k dokladniej na pozycje top/jugnla myslalem nad "Vi" ma ktoś może jakieś fajne pomysły ?

Prawdopodobnie jedna z najbardziej "broken" postaci jakie są teraz dostępne w grze. Świetny jungler. Na topie już troszkę gorzej, ale nadal jest dobra. Bierz śmiało.

Czy podobny styl gry do Zeda ma tylko Talon? Szukam takiego assassina, który może robić uniki, skakać itp. Mam Zeda, Irelie i Pantheona, Jaxa. Zastanawiam się nad Talonem. Chodzi mi o postać mid/top (tylko nie Nidalee)

Kha jest ok, ale na topie na ten moment wysiada. Wystarczy Nidalee, Garen, Darius, Katarina - generalnie wszystko co może iść w "full tanka" i siepać DMG, pierwszy item Sunfire i GG, Kha'Zix ma pograne, a nawet Soraka(zaraz Mr.Soraka to kupa na mnie najedzie, ale cóż, są ludzie i parapety). Tak więc ja polecę Talona, a Nidalee jest jednym z najlepszy picków na topa w tym momencie - Trapy = Darmowe wardy, Heal z attack speed, a od 6 lvl robi chore ilości DMG, no i jest ranged, czyli darmowy poke kiedy przeciwnik chce dobić creepa.

jezeli chodzi o Vi sam kilka tematow temu dyskutowalem z ludzmi czy ja kupic powiem szczerze nie zaluje powiem wiecej jest swietnym junglerem gra mi sie nia nawet lepiej niz lee sinem w 3.21 czyscisz swoja jungle do zera a przy 2 lvlu robisz na jungli co chcesz pamietaj ze pierwsze W potem E i Q maks E

skoro juz jestesmy przy jungli co myslicie o Zedzie ? jak wyglada jego jungla od early po late + ganki jak go oceniacie?

Ja sobie kupiłem pantheona, malphite oraz olafa. I z tych III champ. Na topa biorę pantheona oraz Malphite. Pantheon dobry do ganków i chodzeniu pod wieże przeciwnika po np. first blood'a xD. No i jego ulti pozwala na przerzut z jednego miejsca na drugie z dużym dmg. A za to Malphite dobrze mi wychodzi nim tankowanie. Na adc mam ashe albo Miss Fortunę, a junglera mam Master yi.

Ciesze sie ale nie pytalem co masz tylko o zeda