Zed tylko na Top lub Mid, w jungli sobie nie radzi. Jako jungler zazwyczaj idziesz w utility(HP, Resy, Aury), a Zed jest AD Casterem i w early potrzebuje dużej ilości AD, żeby robić coś w mid/late.
Jakiego bohatera kupić?
Czy Rengar nadaję się na solotopa?Na kogo warto nim grać?Robi coś w TF?Da ktoś jakiś sprawdzony build bo szukałem po stronach typu solomid i nie ma tam nic ciekawego.
Blitzcrank czy Tresh na supporta?
Imo Blitz. Q Thresha za łatwo uniknąć, no i Blitz chyba łatwiejszy. Do tego ma tarczę, więc nie powinieneś paść od razu. Ale niech lepiej wypowiedzą się bardziej doświadczeni gracze. Chociaż z drugiej strony Thresh ma bardzo użytecznego shielda i ulta...
@Avitus Thresh ADC FTW!
Lepiej Thresh. Why? Blitz zarobił zbyt dużo nerfów ostatnio i jest słabszym pickiem niż kiedyś.
Wydaje mi się że tresh, blitz jest banowany prawie za każdym razem, a Tresh jest "na dole" i część osób zwyczajnie go nie zauważa, mało tego Tresh może harrasować (chyba dobrze napisałem) przeciwnika zanim go przyciągnie i twój ADC go zmiecie. Ulti, itp. on jest czystym supportem.
Z tym, że Blitz ma 2x podrzucenie, niestety Tresh nadrabia to tą swoją latarnią. A co do banów na Treshu to chyba tylko kwestia czasu, ludzie troszkę nim pograją, podoskonalą się i pewnie będzie częściej banowany niż Blitz.
Będą banowali jak topowi gracze zaczną to robić.
Blitz faktycznie dostał sporo tych nerfów ostatnio, osobiście najbardziej odczułem nerf many i zwiększenie kosztów na Q, CD shielda mimo wszystko tak mnie nie boli. Co do Tresha, niektórzy gracze twierdzą że jest za mocny (latarnia OP), a to że nie jest grany na turniejach to tylko dlatego że w większości zawodów jak np ostatnie LCS prosy grają nie na aktualnym patchu, tylko na wcześniejszym.
Jednak żeby dobrze grać Treshem nie tylko Ty jako support musisz być ogarnięty(a trochę ogaru on wymaga), grając nim Twoj team też powinien wiedzieć jak i kiedy się zachować, no ale tak jest z każdym champem, że wszyscy powinni znać mechanike zarówna wroga jak i przyjaciela.
Na pewno gdy ludzie się z nim oswoją będzie częściej pickowany/banowany tak jest zawsze.
Osobiście wydaje mi się ze Tresh > Blitz, należy jednak pamiętać o różnicy w cenie i o tym że grab to grab, jeden taki potrafi wygrać grę.
Arax, true. Rzucam takiemu latarnie, żeby spokojnie uciekł, to ten ją omija...
Thresh ma wolniejszego graba niż Blitz, czy mi się wydaje?
@Avitus, tak, to wiem. Chodziło mi raczej o szybkość lotu tej kosy.
Rzuca tą swoją "kosą" przeciwnika po czy może ciągnąć za sobą wroga i przyciągnąć go po czy w połowie się spotykają.
W grabie na pewno wygrywa Blitz, lapka szybciej leci, ma wiekszy range i przyciaga do siebie (do tego stunuje). Wiadomo, że Tresh ma lepsze skille dla supporta (shield, slow, latarnia), ale czy warto wydawać 6300IP, skoro praktycznie nigdy nie gram na supporcie? Przeważnie jak mam lastpicka albo widzę, że w teamie nikt nie będzie suppem.
Nie dość, że leci wolniej to jeszcze jest animacja rzutu tą jego kosą co dodatkowo utrudnia trafienie. I naprawdę nie wiem czemu ludzie myślą, że last pick to ma być support. Wręcz przeciwnie. Support powinien być 2-3 pickiem, nie pierwszym z wiadomych przyczyn, a AP/AD Carry 4-5 pick, ponieważ jest łatwiej wybrać postać znając przeciwnika, no chyba że masz w teamie kogoś typu "Best XXX NA/EU" czy co tam jeszcze ludzie wymyślą, to wtedy trzeba się dogadać. Taka moja mała dygresja.
Nie chodziło mi o to, że lastpick to support, ale o to, że nikt nie chce pickować supporta i zazwyczaj jako lastpick muszę go brać. Tak to jest jak się ma rozegranych 20 rankedów.
A wg. mnie pierwszym/drugim pickiem powinien być supp/jungler, potem adc>mid>top, bo prawda jest taka, że to top jest najbardziej podatny na counterpicki i ganki.
A wg. mnie pierwszym/drugim pickiem powinien być supp/jungler, potem adc>mid>top, bo prawda jest taka, że to top jest najbardziej podatny na counterpicki i ganki.
Niekoniecznie. Jeżeli to ty masz pierwszego bana, to i pierwszy wybierasz postać, czyli zostawiasz sobie kogoś "otwartego". Często, gęsto ludzie banują tak, aby został taki Shen, Elise, Xin, Kha et cetera. Ale masz racje, pierwszy powinien być Jungler/Supp. Szkoda, że 95% ludzi uważa inaczej i będzie się pchać z AP Carry jako pierwszy pick, a potem płaczą, że zostali skontrowani/jungler ssie.
@Neg
To 20 rozegranych rankedów to do mnie? Aż tak cię d*pa boli o tą Sorake? Jeżeli tak, to wiedz, że troszkę się jebłeś z "obliczeniami".
mam rozegranych okolo 400 czy 300 rankedow w tym sezonie i nadal sie trafiaja takie rodzynki co top/ap first pick to sie nie zmieni poprostu malo kto chce supportowac w sumie jak ja jestem tym first pickiem to tez jungle odrazu pickuje zewzgledu na to ze dobrze sie tam czuje i z lasu najlatwiej jest mi carrowac gre
@NegTo 20 rozegranych rankedów to do mnie? Aż tak cię d*pa boli o tą Sorake? Jeżeli tak, to wiedz, że troszkę się jebłeś z "obliczeniami".
Pisałem o tym, że ja mam rozegranych 20 rankedów i może dlatego trafiają się takie prosy co wmuszają w Ciebie supporta, bo jesteś lastpickiem. Do Ciebie nic nie mam, każdy może mieć swoje zdanie.
Zobaczone przeze mnie na chacie : "support" napisane przez innego gracza wywołuje u mnie niepochamowany uśmiech, bo wiem, że o tą pozycje jest zawsze najwięcej kłótni. Mi chodzenie suppem nie przeszkadza, bo wielbie alistara. Tutaj była dyskusja o Zedzie? Jak tak to na midzie sprawdza się świetnie, do tego chory dmg z pełnego combo. Epickie skoki dzięki cienią czynią go nietrafialnym przez skillshoty (Lux, Brand, Nidalee).
Troche zmienie temat. Pod co najlepiej iść wukongiem? Jakieś rady, build?