Jakość newsów

Na prawdę czytając ostatnio newsy można conajwyżej się zaśmiać pod nosem, jak bardzo coponiektórzy redaktorzy mmorpg.org.pl nie mają pojęcia o rynku gier i chyba w ogóle o grach. Z żalem zawiadamiam, że to się powoli zamienia w "pudelka" tylko, że o grach.

Kilka ostatnich newsów, żeby nie być gołosłownym:

1.
http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/Rok-czekali-my-na-nowy-gameplay-z-The-Division-Chyba-by%C5%82o-warto

The Division i Wiedźmin 3 uratowały zakończoną właśnie konferencję Microsoftu na E3 2014. A jako że W3 to nie MMO, to musimy zająć się równie pięknym projektem Ubisoftu.

Division nie będzie grą mmo...

2.
http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/Czy-w-miesi%C4%85c-da-si%C4%99-zrobi%C4%87-samodzielnie-MMORPG-a-Owszem

To nawet nie jest gra, tylko scam - trochę kupionych i trochę darmowych stocków wrzuconych do Unity, to nawet nie jest tech demo, to jest scam. A hasła "że ktoś zrobił mmo w miesiąc" tylko nakręci spirale wywalania przez mniej świadomych ludzi pieniędzy w jakiegoś kickstartera. Bo tak na prawdę mmo nie ma, wystarczy 5 minut szukania w necie, żeby dowiedzieć się, iż w chwili obecnej nie ma nawet żadnego kodu sieciowego...

3.
http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/Zachowajcie-dyskrecj%C4%99-bo-przed-Wami-2x-nowiutkie-lecz-nielegalne-gameplay-e-z-polskiego-Gloria-Victis

Łamanie NDA, tu chyba nie muszę tłumaczyć, jak bardzo jest to cebulaczane zachowanie?

Ja na prawdę rozumiem, że błędy się zdarzają, ale tego typu rzeczy jest na prawdę mnóstwo, praktycznie codziennie - przekręcenia faktów, czy zupełne mijanie się z prawdą.
W co 3 newsie bardziej spostrzegawczy użytkownicy wytykają śmieszne wręcz błędy w newsach (dość często też takie komentarze są niestety usuwane).
Większość newsów brzmi jakby była pisana z takiego założenia: "widziałem gameplay na youtubie, wypowiem się jak ekspert co mi się wydaje"...

Yang, portal od zawsze nie szedł na jakoś, a o ilość. Czym więcej mówienia, o niczym, tym większy spam. A co daje nam to ? No oczywiście większy odbiór użytkowników, i wszyscy są zadowoleni. Dzieciaki robią rozpierduchę, wejścia na portal są, i tyle.

Dobra, pozwolę sobie przyśpieszyć całą dyskusję:

User pierwszy - Zgadzam się, guru ssie, jego newsy ssą
User drugi - Też się zgadzam, tragedia, wtf is dat szit
User trzeci - ZWOLNIĆ GURU!
User czwarty - Zazdrościcie i tyle, redaktorzy są dobrzy, obiektywizm jest nudny
Randomowy mod - Siema, przyszedłem tylko powiedzieć że mam wszystko w d*pie, to nara, ide bić hydry knajtem
User piąty - Omg, modzi ssą i nic nie robią, ZWOLNIĆ GURU!
Guru - Siema balasy, na szczeście to ja jestem njusmenę a nie wy, wyjdźcie stąd.
Randomowy Admin - Temat został wyczerpany, zamykam.

Chyba można od razu zamknac, nieprawdaż?

Btw, Skoro nawet ktoś taki jak Yang ma "ból dupki", to chyba coś jest na rzeczy...

Uu moja kwestia
ZWOLNIĆ GURU!
Jak już czepiamy się newsów to ja bym się przeczepił podsumowań i niektórych filmików Xaorusa i Wawrzyna.

GDZIE JEST OZONEK?

Zazdrościcie i tyle, redaktorzy są dobrzy, obiektywizm jest nudny

Prawda jest taka, że ten temat znów nic nie wniesie, bo administracja ma wszystko w głębokim poważaniu, działa to na zasadzie takiej, jaką opisał DeimonD - "Dzieciaki robią rozpierduchę, wejścia na portal są, i tyle."

W postach na mmorpg.org.pl nie warto doszukiwać się bóg wie jakich treści, bo nic wartościowego po prostu nie znajdziemy... polecam podchodzić do postów sceptycznie, bo jak zauważył Yang, wiele jest w nich błędów i drobnych niedociągnięć.

Portal z dnia na dzień schodzi coraz bardziej na psy.

Siema balasy, na szczeście to Guru jest njusmenę a nie wy, wyjdźcie stąd.

A nie, czekaj... To nie moja kwestia. Portal jest guru i pewnie nikt tego nawet nie monitoruje, więc kolejny temat który nie ma sensu :).

Zazdrościcie i tyle, redaktorzy są dobrzy, obiektywizm jest nudny

Troszkę rozumiem całą sytuację. Newsy z założenia powinny być tylko skrótem informacyjnym. Opinotwórcze wypociny występują w formie recenzji, felietonu.

Zaraz wbije diabelica z piekla rodem tzw. NorthenStar i pocisnie wam warna za spam albo trzy.

A co do tematu, hajs sie zgadza wiec maja to gdzies.

Były już setki tematów odnośnie kompetencji guru, a każdy kończył się tak samo. guru jest kontrowersyjny, kontrowersje wzbudzają zainteresowanie, a zainteresowanie zwiększa hajs.

Tak naprawdę to wszystko wina Illuminati. Guru dla nich pracuje, a nasz kochany head admin jest szefem wszystkich szefów. Kasa się zgadza, bo jak wspomniał Gothur, jest kontrowersyjnie. Wyświetlenie to kasa, kasa to władza, A WŁADZA TO ILLUMINATI! Wszystko wyjaśniłem, możecie się rozejść.

Rozumiem że chcielibyście normalny portal z kompetetnymi redaktorami ale to niemożliwe. Nie tutaj. Płaczcie ile chcecie ale taki plebs jak my nie mają tutaj nic do gadania. Illuminati przejeli wszystko :(.

Troszkę rozumiem całą sytuację. Newsy z założenia powinny być tylko skrótem informacyjnym. Opinotwórcze wypociny występują w formie recenzji, felietonu.

No właśnie nie o to nawet chodzi, chodzi o to, że w newsach są błędy/przeinaczenia i często pisana jest zwyczajnie nieprawda - to jest problem, że zwyczajnie wprowadza się użytkowników w błąd...

A co do userów, nie piszmy w tonie "a wszyscy i tak to mają w d*pie, nic się nie zmieni" - takie pisanie nam nie pomoże, a prędzej zaszkodzi. ;]

Punktujcie merytorycznie, gdzie jeszcze zauważyliście błędy, na pewno niektórzy wyłapali co innego niż, np. ja - myślę, że ważne jest pokazanie skali problemu, a pewnie co druga osoba na forum mogła by podlinkować news, gdzie jest błąd. (i nie mówię tu w żadnym wypadku o literówkach)

To administracja forum nie trzyma z guru?

Czy tylko ja mam wrażenie, że forum żyje swoim życiem, a portal swoim? Tak jakby dwa inne światy...

I co się stało Yanglegend, że dopiero teraz o tym napisałeś? Oguars robi to od dawna. Jak ja, czy inny użytkownicy forum i tego portalu, pisali o jakości newsów, to było, że mogę iść na inny portal albo sam zacząć pisać.

Nie muszę być piekarzem, żebym mógł powiedzieć, że chleb jest zakalcem. Dlaczego nikt tego tutaj nie rozumie?

No właśnie nie o to nawet chodzi, chodzi o to, że w newsach są błędy/przeinaczenia i często pisana jest zwyczajnie nieprawda - to jest problem, że zwyczajnie wprowadza się użytkowników w błąd...A co do userów, nie piszmy w tonie "a wszyscy i tak to mają w d*pie, nic się nie zmieni" - takie pisanie nam nie pomoże, a prędzej zaszkodzi. ;]Punktujcie merytorycznie, gdzie jeszcze zauważyliście błędy, na pewno niektórzy wyłapali co innego niż, np. ja - myślę, że ważne jest pokazanie skali problemu, a pewnie co druga osoba na forum mogła by podlinkować news, gdzie jest błąd. (i nie mówię tu w żadnym wypadku o literówkach)

Tutaj jest problem z reasearchem, rzeczywiście w podanych przez Ciebie newsach kuleje rzetelność. Z przykrością muszę stwierdzić, że to tylko źle świadczy o autorze. Nie jestem w stanie bronić go przed takimi zarzutami.

Bo to są dwa inne światy. Nasz head admin sam twierdził, że portal to jedno, a forum to co innego. Portal jest guru, forum kogoś innego (pewnie brody bo wchodzi raz na ruski rok :P).

Guru pisze w jaki sposób chce, o czym chce i według mnie ma prawo wyrażać swoje zdanie, bo to on tak naprawdę daje życie portalowi. Nie jest to TVN24, gdzie liże się d*pę "wyższym" i wszystko musi być idealnie.
Ok, dajmy guru "wakacje" na np. 2 miesiące. Jestem ciekaw kto wstawiał by tyle niusów na główną każdego dnia. Co byście czytali z większym bądź mniejszym zadowoleniem? Kilka niusów pojedynczych redaktorów, informacje o nowych filmach na kanał. Ciekawe jak by to było.
Są błędy? Ok. Zdarzają się każdemu, ale oczywiście trzeba wszystkie wytknąć, a co!

Większość niusów przynosi nam jednak informacje na temat tego co dzieje się w świecie MMO.
Gdyby nie nasz wspaniały i jedyny guru, za przeproszeniem, gówno by większość z was wiedziała o tym co się dzieje w ememoerpegowym świecie.

IMO gdyby nie Guru, to popularne byłby inne portale o grach MMO (tak, polskie). Linka nie dam, bo za to jest ban, ale wystarczy wpisać kilka wyrazów i już macie.

Ja tam nie siedzę, bo są pustki. Nie dlatego, że jest mało newsów, czy dlatego, że są nierzetelne, ale dlatego, że wszyscy siedzą tutaj.

Juz pisalem to wielokrotnie - guru lamie podstawowe zasady gatunkow dziennikarskich. News to nie jest recenzja, nie jest to tez felieton, news to taka notka informacyjna, a czym opne sie cechuja? Niestety suchoscia faktow, informacji i tak dalej. No ale dziennikarstwo w calej Polsce stoi na bardzo niskim poziomie (pozdrawiamy tvn), a manipulacja trescia jest na porzadku dziennym, bo to wlasnie rowniez robi guru. Wdrazanie do newsa wlasnych opini, to nic innego, jak manipulowanie czytelnikiem. Moim zdaniem forma news'ow powinna zostac zmieniona do tej prawidlowej, da to sporo jakosci portalowi. Ponadto trzeba nadmienic kwestie stylistyczne, bo uzywanie takich slow jak "gowno", itp. to prawdziwy gwalt na jezyku, ale nie tylko. Wprowadzanie wulgaryzmow swiadczy zle o autorze, o jego niekompetencjach jezykowych i o braku szacunku dla czytelnika. Wydaje mi sie czasem, ze guru celowo tak konstruuje swoje wiadomosci, po to tylko, aby wywolac pod newsami fale komentarzy, swego rodzjau flejm, ktory nabija odslony. Jest to poziom tabloidow. I to wlasnie przez te newsy wymiana opini na stronie glownej nie ma wiekszego sensu, poniewaz kazde rozsadne zdanie i tak zginie pod naporem atakujacych sie ze wszystkich stron krzykaczy.

Chce tez dodac, ze podziwiam ogrom pracy, jaka guru wklada w rozwoj portalu, jednak uwazam, ze pewne granice zostaly przekroczone i czasem trzeba spojrzec na swoja prace z dystansu i wejsc w okres rozliczen. Jesli jedna osoba ci mowi, ze robisz cos zle, to sie nie ma czym przejmowac. Lecz jesli robi tak wiekszosc?

Moje postulaty sa dwa:

Prawdziwe newsy, a wartosciowanie i wyrazanie swojej opinii tylko i wylacznie w tekstach publicystycznych.

Zmiana stylu na bardziej stonowany.

Jednak swoim "stylem" przyciąga ludzi do czytania. Jak będziemy chcieli go zmienić to albo nic się nie zmieni, bo to guru(no offence), albo w końcu skończy się jego cierpliwość i nara. Moim skromnym zdaniem guru powinien wybrać sobie prawą rączkę, która rzetelnie ogarniała by portal i wszystko by się jakoś udało... :> co nie?

Będzie jak będzie, guru to guru. Nikt Wam oczu na siłę nie otwiera i nie każe czytać niusów pisanych przez guru. Znacie angielski? Są angielskojęzyczne portale. Nie znacie angielskiego? Hmm..To już problem

Znacie angielski? Są angielskojęzyczne portale.

Powinni Cie zatrudnić do działu marketingu mmorpg.org.pl. :P

Pewnie wprowadziłbyś na głównej stronie wielki napis: "Chcecie rzetelnych, prawdziwych newsów - odwiedźcie poniższe portale: ".