Karta Graficzna do 1000zł

Przyszedł czas, żeby pochować moją 550 Ti, i kupić coś lepszego. Nie chce szarżować za bardzo z kasą więc potrzebuje jakąś porządną kartę na następne rok/dwa. Karta typowo pWstaw inne media od gry, nie musi być możliwe OC, raczej nie będe się w to bawił .Co polecicie ?

Pod koniec roku wyjdą nowe karty od AMD RX 480 który będzie kosztował 1000zł NOWY a wydajność będzie miał gtx'a 970 i przy okazji pewnie nvidia opuści cenę innych kart bo będzie miała niezła konkurencję. Podaj mi jeszcze jaki masz procesor żebym wiedział czy warto wkładać do niego niezłą kartę

RX 480 będzie pod koniec czerwca. Akurat w cenie w okolicy 900-1100zł. Zobacz czy nie wyjmiesz więcej z portfela tej 100zł bo może za Tyle wersja z 8GB vramu czyli grafika ci starczy na długo nawet bardzo długo :)

Pod koniec roku wyjdą nowe karty od AMD RX 480 który będzie kosztował 1000zł NOWY a wydajność będzie miał gtx'a 970 i przy okazji pewnie nvidia opuści cenę innych kart bo będzie miała niezła konkurencję. Podaj mi jeszcze jaki masz procesor żebym wiedział czy warto wkładać do niego niezłą kartę

RX 480 będzie pod koniec czerwca. Akurat w cenie w okolicy 900-1100zł. Zobacz czy nie wyjmiesz więcej z portfela tej 100zł bo może za Tyle wersja z 8GB vramu czyli grafika ci starczy na długo nawet bardzo długo 

No jak chce się bawić ze skopanymi sterownikami, niekompatybilnością w grach i dodatkowym piecykiem w pokoju to jak najbardziej. Ja natomiast polecam prawdziwe karty graficzne, czyli NVIDIA ;)

No jak chce się bawić ze skopanymi sterownikami, niekompatybilnością w grach i dodatkowym piecykiem w pokoju to jak najbardziej. Ja natomiast polecam prawdziwe karty graficzne, czyli NVIDIA 

A swoją opinię opierasz na internetach, czy jakimś jednym nietrafionym zakupie? Sam miałem 7850 a teraz mam R9 270x Toxic z której jestem bardzo zadowolony i na której wciąż śmiga mi wszystko na max na 60fps, przy czym jest cicha i chłodna. 480x zapewne będzie moim kolejnym wyborem.

Więc nie pitol tu pan haz3l...

Sam mam r9 380 4 gb (1 k zł) i wszystko ładnie chodzi, temperatura też dobra.

pytanie brzmi ile max chce wydać na kartę graficzną :)

Przecież napisał w tytule tematu ;D

No jak chce się bawić ze skopanymi sterownikami, niekompatybilnością w grach i dodatkowym piecykiem w pokoju to jak najbardziej. Ja natomiast polecam prawdziwe karty graficzne, czyli NVIDIA 

cholere ostatnio spalila mi sie GTX 770 nie polecam szmelcu od NVIDIA maja skopane sterowniki i grzeja sie ... i coo najwazniejsze maja w d*pie klientow .

Jeśli ktoś mówi, że obecne karty amd to komputerowe elektrownie atomowe to albo przez kilka lat nie zagościł w internecie w celu zaczerpnięcia nowych informacji albo należy do grupy fanboy. Przy obecnym budżecie masz do wyboru głównie 2 nowe karty czyli gtx 960 oraz radeon 380. Jeśli chcesz kupić jedną z nich to warto żebyś zaopatrzył się w model z 4gb vram gdyż jest to ważne w większości nowych gier. Odnośnie samego rx 480 to ja bym nie liczył na jakieś cuda bo co roku jest to samo. Co roku obiecują ogromny skok wydajności a wszyscy wiemy co jest pózniej. Jeśli amd rzeczywiśćie wyda rx 480 w cenie poniżej 1000zł z większą wydajnością od gtx 970 to znaczy, że są w sytuacji tragicznej gdyż jednocześnie zaniżając w dużym stopniu ceny konkurencji obniżą także w znacznym stopniu ceny swoich całkiem niedawno wydanych kart. Jak to mowią tonący brzytwy się chwyta ;).

Przecież napisał w tytule tematu ;D

ta, teraz widzę, nie ogarnąłem. Nie wiem może faktycznie poczekać na nowego reprezentanta AMD. A jak juz na teraz to albo cos używanego albo R9 380 z 4gb pamięci. Nie słuchaj ze oooo AMD to zło, posiadałem wiele kart granicznych czy to od nVidia czy AMD. Nigdy nie mialem z żadną problemów. Obecnie mam R9 380x jestem mega zadowolony. Ale to przekracza 1000zl.

@Aranruth Na bank nie bedzie kosztował mniej niz 1000zł... Jestem przekonany ze spokojnie z 1200zł moze nawet wiecej. A jak faktycznie okaże się mniej... Cóż tak jak piszesz... znaczy że toną :)

Co roku obiecują ogromny skok wydajności a wszyscy wiemy co jest pózniej. Jeśli amd rzeczywiśćie wyda rx 480 w cenie poniżej 1000zł z większą wydajnością od gtx 970 to znaczy, że są w sytuacji tragicznej gdyż jednocześnie zaniżając w dużym stopniu ceny konkurencji obniżą także w znacznym stopniu ceny swoich całkiem niedawno wydanych kart. Jak to mowią tonący brzytwy się chwyta ;).

AMD w duzym stopniu wspolpracuje z microsoftem i sony tworzac dla nich chipsety doo konsol z tego czerpia duze zyski..

Posiadaja tez duzy udzial w sprzedazy kart graficznych na segmencie sredniakow ale tez znajduja sie sympatycy ktorzy kupowali serie FURY.

AMD tworzy procesor sprzedaz moze nie jest tak zadwalajaca jak intel ale kilkaset milionow rocznie z tego wyciagaja ...

A Nvidia co robi oprocz ukladow graficznych do smartfonow i komputerow i moze jeden biedny projekt super przenosna konsola pod kryptoninem SHIELD ... wiec mozna sie zstanowic kto ma lepsze finasowe zaplecze ??

I too nie bedzie zanizanie tylko normalizacja .... boo ze wydadza mocniejsza karte czy na rowni z gtx 970 za cene ktora moze sobie pozwolic przecietny kowalski , too swiadczy ze chca zdobyc ten segmenty cenowy i go zdominowac i prawdopodobnie jezeli wszystko coo AMD mowi potwierdzi sie too nvidia bedzie miala problemy i spadnie im sprzedaz starych kart z segmentu sredniej polki i beda musieli cene nowych kart mocno obnizyc lub nawet wyrownac ..

AMD to firma jak każda inna nastawiona na zysk. Nie ma się co oszukiwać to nie są miłosierni samarytanie, ktorzy łaskawie obniżą ceny kart graficznych żeby przeciętnemu Kowalskiemu żyło się lepiej. To jest zwykł akt desperacji mający na celu dokopać przeciwnikowi. Jeśli rzeczywiście wprowadzą tak wydajną i tanią kartę graficzną to tym lepiej dla nas ale nvidia napewno odpowie obniżkami cen swoich kart graficznych. Różnica jest taka, że zieloni przez lata nagromadzili ogromne ilości rezerwy gotówki a czerwoni od dawna tkwią w letargu i obawiam się, że może się ta cała sytuacja bardziej odbić na nich niż na konkurencie. Taka dyskusja o przyszłości nie ma z grubsza wielkiego sensu zobaczymy co wydarzy się podczas premiery nowej karty.

AMD w duzym stopniu wspolpracuje z microsoftem i sony tworzac dla nich chipsety doo konsol z tego czerpia duze zyski..

Posiadaja tez  duzy udzial w sprzedazy kart graficznych na segmencie sredniakow ale tez znajduja sie sympatycy ktorzy kupowali serie FURY.

AMD tworzy procesor sprzedaz moze nie jest tak zadwalajaca jak intel ale kilkaset milionow rocznie z tego wyciagaja ...

A Nvidia co robi  oprocz ukladow graficznych do smartfonow i komputerow i moze jeden biedny projekt super przenosna konsola pod kryptoninem SHIELD ... wiec mozna sie zstanowic kto ma lepsze finasowe zaplecze ??

I too nie bedzie zanizanie tylko normalizacja .... boo ze wydadza mocniejsza karte czy na rowni z gtx 970 za cene ktora moze sobie pozwolic przecietny kowalski , too swiadczy ze chca zdobyc ten segmenty cenowy i go zdominowac i prawdopodobnie jezeli wszystko coo AMD  mowi potwierdzi sie too nvidia bedzie miala problemy i spadnie im sprzedaz starych kart z segmentu sredniej polki i beda musieli cene nowych kart mocno obnizyc lub nawet wyrownac ..

za konsole AMD ma koło 20$ zysku z każdej konsoli. poza tym Nvidia Ma ogromny kapitał a AMD ma Długi....

spadnie sprzedaz starych???

oni na nie leją... nie obchodzi ich seria 900 już... tak samo jak 700 czy 600....

majster008 analityk rynku ^^ już o 1070 mówiłeś, ze w PL będzie kosztował nie więcej jak 1500 zł> oficjalne ceny od 2300 zł :)

Tak jak napisał polios3 Nvidia leje na stare karty. Ich sprzęt ma się sprzedawać max 2 lata, i po tym terminie ma stawać się mało wydajny. Wszystko po to aby użytkownik musiał zakupić nowszy model.

Tak odnośnie praw rządzących współczesnym rynkiem:

Na poddaszu mam jeszcze pralkę "franie" działa do dziś pomimo, ze ma około 30 lat.

W pralin stoi pralka zakupiona 1,5 roku temu i już zaczyna głośno chodzić bęben.

W dzisiejszych czasach produkt ma działać do czasu zakończenia gwarancji. Tak zarabiają współczesne firmy.

majster008 analityk rynku ^^ już o 1070 mówiłeś, ze w PL będzie kosztował nie więcej jak 1500 zł> oficjalne ceny od 2300 zł 

Tak jak napisał polios3  Nvidia leje na stare karty. Ich sprzęt ma się sprzedawać max 2 lata, i po tym terminie ma stawać się mało wydajny. Wszystko po to aby użytkownik musiał zakupić nowszy model.

Tak odnośnie praw rządzących współczesnym rynkiem: 

Na poddaszu mam jeszcze pralkę "franie" działa do dziś pomimo, ze ma około 30 lat.

W pralin stoi pralka zakupiona 1,5 roku temu i już zaczyna głośno chodzić bęben.

W dzisiejszych czasach produkt ma działać do czasu zakończenia gwarancji. Tak zarabiają współczesne firmy.

nie mowilem too raz tylko liczylem na too i tyle ... "mowic moze sobie kazdy"

A po drugie ze leja na tee karty too pokazuje ze firma ma d*pie klienterow ...

A po 3 analiza moze byc trafiona lub nie czas pokaze wiece napisalem ze wszystko sie okaze juz za 18 dni ...

Wiec jezeli nie zakupiles 1080 too leci i ja kup ja tam czekam na AMD.

@majster008 nie kupuje 1080 tylko czekam na kartę 1070. Do gry w full hd nie potrzebuje topowej karty graficznej.

Nie przeszkadza mi również fakt, ze co 2 lata muszę zmieniać kartę graficzna. Najnormalniej w świecie lubię mieć nowsza technologie.

@majster008 nie kupuje 1080 tylko czekam na kartę 1070. Do gry w full hd nie potrzebuje topowej karty graficznej.

Nie przeszkadza mi również fakt, ze co 2 lata muszę zmieniać kartę graficzna. Najnormalniej w świecie lubię mieć nowsza technologie.

a ja sobie kupie doo full hd rx 480 i jaki problem ??

@majster

Pachnie mi tutaj fanbojem ... twoja wiara w amd jest mocna skoro deklarujesz, że kupisz te kartę nie mając nawet bladego pojęcia o jej realnej wydajności oraz cenie. Jestem ciekaw, która kartę wybierze autor tego tematu.

@majster

Pachnie mi tutaj fanbojem ... twoja wiara w amd jest mocna skoro deklarujesz, że kupisz te kartę nie mając nawet bladego pojęcia o jej realnej wydajności oraz cenie. Jestem ciekaw, która kartę wybierze autor tego tematu.

Aha jakbym deklarowal ze kupie Gtx 1070 wszystko byloby w porzadku???

Nazwalbys ta rozsadnym wyborem ???

No nie wiem jaka karte kupi , ale na 1070 too brakuje wiecej niz drugie tyle wiec napewno nie padnie na ta karte wybor.