Karta Graficzna do 2000zł

Witam.
Moglibyście mi polecić najlepsza możliwą karte graficzną w zakresie 2000zł?

Mój aktualny sprzęt to:

proc: Intel Xeon e3 1230 v3
ram: ballistic 16gb 1600mhz
plyta glowna Asrock H87 Pro 4
Monitor 1080p ( ale planuje jeszcze w tym roku dokupic monitor 1440p freesync najlepiej )

Karta graficzna Msi GTX 650 Ti Boost - chce ja wymienić

Na oku mam:

Msi GTX970 4g Gaming
Oraz
Zapatruje sie od niedawna również na Sapphire Radeon R9 390X Tri-X OC, 8GB GDDR5
Lecz mam strasznie sprzeczne benchmarki.
Niektóre faworuzyją strasznie Nvidie a niektóre amd. -_-
Ogólnie z tego co już zauwazylem sam to AMD celuje w rozdzielczości 1440p i wyżej.

Poradźcie :) I prosiłbym o argumenty.
Bo porady w stylu "BIerz nvidie bo amd to gówno" -" bo tak"
Mnie nie przekonują

może http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-fury-oc-4-gb-hbm-3584-bit-hdmi-3xdp-box-11247-01-40g-758783/

nie wygląda na do 2000zł ale na tej grafice ciążą 2 czynniki znacznie zwiększające cene i gdy znikną to cena powinna spaść do 2000 albo 2100

1.podatek od nowości. to misterny wynalazek.

2. niska dostępność. mało na rynku ludzie to chcą cena rośnie prosta matematyka

nie wiadomo kiedy to spadnie ale porozmawiajmy o teraz.

390X jest wydajniejszy od 970

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/gigabyte-geforce-gtx-970-g1-gaming-vs-sapphire-radeon-390x-tri-x

to stare dane sprzed najnowszych sterowników gdzie grafika amd dostała kopa

390x idealnie wpasowuje się w ten budżet. Jeżeli masz w planach monitor 1440p to tym bardziej, bo strata do 980tki jeszcze się zmniejszy. Jeżeli chcesz dopłacić za lekki wzrost wydajności względem GTX 970 to możesz brać 390x, a jeżeli nie chcesz dopłacać i zwracasz uwagę na temperatury i pobór mocy, to bierz GTX 970. Możesz też dołożyć trochę do 980, Zotaki zaczynają się od 2250.

970 ma ogromne wsparcie w nowych produkcjach i jakby nie patrzeć jest to najnowsza technologia ;P

Ja mam od Gigabyte G1 Gaming GTX 970 i jest petarda.

R9 390X nie jest wydajniejszy, jest co najwyżej porównywalny do 970 przy i5-4690k 4,5GHz, w wypadku tego procka GTX 970 będzie szybszy, a po OC skopie tyłek 390X który nie ma prawie żadnego potencjału OC. Do tego jeszcze dochodzi ogromna różnica w poborze energii na korzyść 970. Nie ma co brać kotleta Radeona.

a o co chodziło z tymi całymi aferami że ponoć 970tki są oszukane?

Oraz która 970tka jest najbardziej wydajna?
Producent model mam na myśli.

Gigabyte g1 gaming najwydajniejsza, MSI jest chyba najcichsza z tego co pamiętam.

Z tym, że ja mam Gigabyte i wgl jej nie słychać ;) więc nie wiem jak oni to mierzyli.... Chyba z głową w obudowie.

a o co chodziło z tymi całymi aferami że ponoć 970tki są oszukane?

GTX 970 posiada nietypową konstrukcję szyny pamięci przez co 3,5GB korzysta z pełnego potencjału 256 bit, a pozostałe 0,5GB już nie. Jednak w normalnej rozgrywce nie ma to właściwie żadnego wpływu i w takim pułapie cenowym nie ma praktycznie żadnej konkurencji.

https://www.youtube.com/watch?v=udXCusTnRsY

Tu masz fajny test. Tak naprawde wszystko sie rozchodzi o stery. Roznice w grach sa minimalne czy to w strone GTXa czy R9. Z drugiej strony 8GB na 390X kusi :). Zaryzykuje troche i powiem ze z perspektywy czasu lepiej moze na tym wyjsc R9 390x. Ja pamietam jak ludzie sie kłócili na forach co lepsze, czy GTX 770 czy HD7970/R9 280X. Wyszlo na to ze mila ponad 2 lata a nawet na tym forum do 1000zl ludzie ciagle polecaja R9280X :). WIec moze byc tak ze probe czasu lepiej przejdzie jednak R9 390X wlasnie na wzglad ilosci pamieci.

A tak naprawde to co wybierzesz to malo ważne. Obie grafy to koty.

Oczywiście na dzień dzisiejszy od 970 bardziej jest opłacalny radeon R9 390 i do monitora Full HD nic więcej ci nie trzeba.

Argumenty takie jak : "Temperatury , Pobór Energii , Kotlet" są śmieszne.

Jeśli interesuje Cię w przyszłości Oculus, to polecam dorzucić jeszcze 300zł i kupić GeForce GTX980, gdyż jest dedykowana (tak jak GTX970, tyle że GTX980 - jeśli chodzi o oculusa - jest o niebo lepsza) oraz pociągną na niej praktycznie wszystkie gry na ultra. Premiera gogli do wirtualnej rzeczywistości to pierwszy kwartał 2016 roku, czyli już niedługo ;)

R9 390X jest zdecydowanie wydajniejszy niż GTX970, jeżeli nie planujesz podkręcać karty. Osobiście wyskrobałabym do GTX980, ale skoro ma to być max 2000 zł to 390X bez dwóch zdań. Poza tym chcesz monitor z FreeSync, a tą technologię obsługują karty AMD.

@UP

.... ale Oculus to kolejny wydatek około 1000 zł jak nie więcej.

Monitor do 1440p tez w sumie 1000zł jak nie wiecej :P

Porządne monitory 1440p zaczynają się od ~1450 zł.

Jak celujesz w 1440p to 390x.

Ogólnie za 2k możesz kupić używke gtx 980 na 2 letniej gwarancji, ale wiadomo - nie każdemu używany sprzęt pasuje :P

Ja sam czekam na Oculus'a. Niby ma kosztować mniej jak 1500 zł, ale zobaczymy.

R9 390X jest zdecydowanie wydajniejszy niż GTX970, jeżeli nie planujesz podkręcać karty. Osobiście wyskrobałabym do GTX980, ale skoro ma to być max 2000 zł to 390X bez dwóch zdań. Poza tym chcesz monitor z FreeSync, a tą technologię obsługują karty AMD. @UP .... ale Oculus to kolejny wydatek około 1000 zł jak nie więcej.

Nie jest, na pewno nie z tym procesorem, sterowniki leżą i kwiczą.

Oczywiście na dzień dzisiejszy od 970 bardziej jest opłacalny radeon R9 390 i do monitora Full HD nic więcej ci nie trzeba. Argumenty takie jak : "Temperatury , Pobór Energii , Kotlet" są śmieszne.

Ponad 120W w poborze to przecież nic takiego, co tam ilość ciepła, dawno takiej bzdury nie przeczytałem.

Ponad 120W w poborze to przecież nic takiego, co tam ilość ciepła, dawno takiej bzdury nie przeczytałem.

a przynajmniej jakbyś wiedział czemu tak jest to byś zmienił nastawienie

Nie jest, na pewno nie z tym procesorem, sterowniki leżą i kwiczą.Ponad 120W w poborze to przecież nic takiego, co tam ilość ciepła, dawno takiej bzdury nie przeczytałem.

Gościu jesteś ciemny jak opona z jelcza.

Tu masz dokształć się:

https://www.youtube.com/watch?v=HuQT31BQkuU

Co do Oculusa to ~ 1000 zł będą kosztować same gogle a moim zdaniem by czerpać max fun z tej technologi to trzeba mieć również bieżnie i inne bajery.

Jeśli interesuje Cię w przyszłości Oculus, to polecam dorzucić jeszcze 300zł i kupić GeForce GTX980, gdyż jest dedykowana (tak jak GTX970, tyle że GTX980 - jeśli chodzi o oculusa - jest o niebo lepsza) oraz pociągną na niej praktycznie wszystkie gry na ultra. Premiera gogli do wirtualnej rzeczywistości to pierwszy kwartał 2016 roku, czyli już niedługo

gogli jeszcze nie ma a ty już wiesz jaką kartę trzeba mieć by to wszystko śmigało xD Zadanie domowe już odrobiłeś ?

gogli jeszcze nie ma a ty już wiesz jaką kartę trzeba mieć by to wszystko śmigało xD Zadanie domowe już odrobiłeś ?

Ale nie przesadził z tym gtx 980. Obecnie większość z nas gra w rozdzielczości 1920x1080 w 60 fps, a Ocolusy będą działały w rozdzielczości 2160x1200 i 90 hz, czyli będziesz musiał wyświetlić 90 klatek w tej rozdzielczości. Różnica w graniu między 1920x1080 60 fps, a 2160x1200 90fps wynosi ponad 100 mln pikseli.

Oczywiście każdy w Oculusach będzie grał w co innego. Jeden w jakieś horrory (to mi się marzy :D), drugi w Wieśka 3, a trzeci w minecrafta :) Wiem, że zawsze można obniżyć detale, ale fakt jest taki, że do tych gogli, dobra karta graficzna, to podstawa :)

A wymagania już dawno są znane:

http://www.purepc.pl/gadzety/oculus_rift_wymagania_sprzetowe_technologii_vr

Ogólnie ja Oculusa na pewno kupie. Tylko prawdopodobnie poczekam kilka tygodni na opinie ludzi, bo przed wydaniem tysiaka, wolę wiedzieć jak, to wszystko działa. No i co by nie mówić, ale to będzie pierwsza konsumencka wersja, więc jakieś niedoróbki pewnie będą :P

Wymagania wypisywane przez producentów są zwykle zaniżone albo zawyżone i tak jest w 90% przypadków.

Sam napisałeś że gogle będą miały rozdzielczość 2160x1200 oraz 90HZ .

A gościu jedzie z tekstem : "pociągnie praktycznie wszystkie gry na ultra"

Którą z nowszych gier GTX 980 pociągnie na ultra w 90 klatkach i takiej rozdziałce ?