Karta graficzna pod stacjonarkę

Cześć. Mam zamiar dokonać zakupu karty graficznej do komputera stacjonarnego. Teraz mam Nvidie GeForce 9500GT [1GB] na szynie 128, tak więc jest to porażka. Szukam czegoś typu GeForce'a 9600, może nawet tą. Cena : max. 300zł. Podaje parametry komputera :

beztytuunlw.jpg

@ EDIT

Dodaję jeszcze ss z parametrami płyty głównej, bo nie zauważyłem, że nie ma go w Evereście.

beztytuuwfu.jpg

Komputer będzie pod CS 1.6 / Team Fortress 2 / League of Legends / Assasins Crees 2 no i Metro 2033.

Będę bardzo happy, jeżeli ta karta będzie miała odświeżanie 100Hz :).

Najlepiej z allegro. Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję.

@EDIT 2

Jeszcze mam takie pytanko. Jak myślicie, dokupienie bliźniaczej karty ( MoBa obsługuje SLI, czyli mogę wsadzić 2 takie same karty ) będzie dobrym rozwiązaniem ?

Nie bierz nic co jest z serii GF 4xx i 5xx. Ani ATI 5xxx czy 6xxx.

Twoj procesor ograniczy w sooorym stopniu mozliwosci tych kart. Ogolnie to procek 1-rdzeniowy. Na plynnosc w grach jak Assassin Creed 2 czy Metro zapomnij. To procek z ery kamienia lupanego(bez obrazy).

Co do grafy http://allegro.pl/msi-n280gtx-1024mb-gddr3-oc-edition-polecam-i1699568406.html jest dobrym rozwiazaniem. W sumie procek bedzie tez ograniczac ta karte... Ale jak cos brac to juz lepiej brac to :).

Pan wyżej ma racje. GF takie jak 4xx czy 5xx są na super maszynki. Ja osobiście posiadam gtx 550 ti i puki nie zmieniłem procesora na naprawdę super AMD to nic nie śmigało prawidłowo. Taki wydatek wiąże się z ryzykiem, że będziesz musiał wywalić z kompa połowę starych rzeczy i zmienić na błyszczące cacka. Tak to już jest. Kup sobie coś w stylu GF 8600 gt bo na takim kompie nie ma co szaleć, bo może się to wiązać właśnie ze zmianą całego sprzętu.

@Freeq i Xaorus.

Nie wiem, czemu twierdzisz, że mam procesor 1 - rdzeniowy. Ogólnie co do metro. Co prawda na najniższych, ale na moim 9500GT miałem ciągłe 25-30 fps w walce. Dla mnie ten komputer może być w prehistorii, ale tak jak wspomniałem na początku :

Szukam czegoś podobnego do GF9600GT ( kolega ma i wszystko fajnie śmiga, a na benchmarku ma 3 razy większe osiągi ). I jeżeli już 9600GT to chciałbym znaleźć jakąś do kupna w przedziale do 300zł.

Odpal CPU-Z i pokaż screen z informacjami procesora. Następne pytanie jaki masz zasilacz ?

Czy wy jestescie jacys inni? Nigdy w zyciu nie kupuje karty 128 BITOWEJ DO STACJONARKI!!!! .... do PC tylko 256 szyny...eh

Jak ci sie nie pali poczekaj do konca sierpnia sprzedam Ci po cenie GF 7950 GT 256bit 512mb , wiekszosc gier na tym chodzi (najnowsze napewno nie beda chodzilu plynnie na low powiny smigac) , a jezeli chodzi ci o karte do mmo to spokojnie wszystko na niej leci :) a karte sprzedam Ci za pol tego co chcesz wydac:)

radeon hd 5830

@KraKeN

Teraz pytanie, czy ta karta wejdzie mi pod płytę główną i czy będzie to chulało przez około półtora roku. I w jakiej ona jest cenie, bo jakoś nie widziałem jej w przedziale 300zł ;o.

http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html tutaj mozesz porownywac karty....

nie wiem czy ci wejdzie masz pci-e czy agp?

Czy wy jestescie jacys inni? Nigdy w zyciu nie kupuje karty 128 BITOWEJ DO STACJONARKI!!!! .... do PC tylko 256 szyny...eh Jak ci sie nie pali poczekaj do konca sierpnia sprzedam Ci po cenie GF 7950 GT 256bit 512mb

Co do pierwszego zdania to masz rację. Ale wymiana GF 9500 na 7950 jest idiotyczna, szkoda sobie tyłek zawracać bo zmiana wcale nie będzie jakoś specjalnie zauważalna. Do tego wymieniać starą kartę na kolejnego starocia ? Całkowicie pozbawione sensu. Dużo lepiej zainwestować w GF 8800 GTS / GT ( kilka klatek różnicy ), Radek 5670 też by się sprawdził bardzo dobrze ze względu na swój mały pobór mocy. Te karty nie są specjalnie szybkie w tych czasach, ale problem w tym że nie ma co pakować nowoczesnej grafiki do starszego sprzętu, bo będzie blokowana przez inne części i nie pokaże wszystkiego co potrafi. Kilka postów wcześniej pytałem o zasilacz, bo to też ma istotny wpływ, jak i procesor - z tego co czytałem Everest czasem może podać błędne dane i w rzeczywistości ten P III może się okazać dwurdzeniowym procesorem Intela, dlatego chciałem zobaczyć screen z CPU - Z.

Jeszcze słówko do VampirLord - chyba masz jakiś kompleks, bo karty graficzne w zestawieniu jakość do ceny, ze stajni czerwonych (ATI), są często ( co nie znaczy, że zawsze ) bardziej opłacalne od produktów zielonych (NVIDIA). Sam mam dobrego Radeona i nie widzę żadnych problemów z wydajnością.

Edit:

nie wiem czy ci wejdzie masz pci-e czy agp?

Myślisz, że kolega pokazał screeny ze specyfikacją sprzętu, tak z nudów czy miał w tym jakiś cel ?

Co do pierwszego zdania to masz rację. Ale wymiana GF 9500 na 7950 jest idiotyczna, szkoda sobie tyłek zawracać bo zmiana wcale nie będzie jakoś specjalnie zauważalna. Do tego wymieniać starą kartę na kolejnego starocia ? Całkowicie pozbawione sensu. Dużo lepiej zainwestować w GF 8800 GTS / GT ( kilka klatek różnicy ), Radek 5670 też by się sprawdził bardzo dobrze ze względu na swój mały pobór mocy. Te karty nie są specjalnie szybkie w tych czasach, ale problem w tym że nie ma co pakować nowoczesnej grafiki do starszego sprzętu, bo będzie blokowana przez inne części i nie pokaże wszystkiego co potrafi. Kilka postów wcześniej pytałem o zasilacz, bo to też ma istotny wpływ, jak i procesor - z tego co czytałem Everest czasem może podać błędne dane i w rzeczywistości ten P III może się okazać dwurdzeniowym procesorem Intela, dlatego chciałem zobaczyć screen z CPU - Z.Jeszcze słówko do VampirLord - chyba masz jakiś kompleks, bo karty graficzne w zestawieniu jakość do ceny, ze stajni czerwonych (ATI), są często ( co nie znaczy, że zawsze ) bardziej opłacalne od produktów zielonych (NVIDIA). Sam mam dobrego Radeona i nie widzę żadnych problemów z wydajnością.Edit:Myślisz, że kolega pokazał screeny ze specyfikacją sprzętu, tak z nudów czy miał w tym jakiś cel ?

To juz sa zazwyczaj wojny FanBoyow czerwonych i zielonych :). Ja mialem karty Nvidia i ATI. Zawsze bylem zadowolony. Wszystko zalezy od tego jakie mamy bebechy w kompie i jakie sterowniki wyjda od firmy(mowie tu sytuacjach gdy karty sa podobne wydajnosciowo np. ATI 6870 vs GF 560 i 560TI).

Co do tematu. Jak pisze ze taki ma proc to jest to proc 1 rdzeniowy. NIE wiem czy jest sens pakowac kart GF8xxx czy GF 9xxx w takie procki. Ale jak juz to po co nas pytasz? Skoro masz juz wybrany model(GF 9600 GT) to wejdz na allegro i poszukaj. http://allegro.pl/pci-e-nvidia-geforce-9600-9800-63029

Swoja droga znam twoj bol :D. Czekam az mi przyjdzie moj ASUS 560 TI DirectCU II a sprzedalem juz mojego ATI 4850x2 i puki co lece na takiej karcie jak ty masz. Masakra i kpina :P. Na 4 rdzeniowym kompie i 8GB ram z ta grafa BFBC2 chodzi mi ma minimum :D(i czasem zlapie zwieche :D )

To juz sa zazwyczaj wojny FanBoyow czerwonych i zielonych . Ja mialem karty Nvidia i ATI. Zawsze bylem zadowolony. Wszystko zalezy od tego jakie mamy bebechy w kompie i jakie sterowniki wyjda od firmy(mowie tu sytuacjach gdy karty sa podobne wydajnosciowo np. ATI 6870 vs GF 560 i 560TI).Co do tematu. Jak pisze ze taki ma proc to jest to proc 1 rdzeniowy. NIE wiem czy jest sens pakowac kart GF8xxx czy GF 9xxx w takie procki. Ale jak juz to po co nas pytasz? Skoro masz juz wybrany model(GF 9600 GT) to wejdz na allegro i poszukaj. http://allegro.pl/pci-e-nvidia-geforce-9600-9800-63029Swoja droga znam twoj bol . Czekam az mi przyjdzie moj ASUS 560 TI DirectCU II a sprzedalem juz mojego ATI 4850x2 i puki co lece na takiej karcie jak ty masz. Masakra i kpina . Na 4 rdzeniowym kompie i 8GB ram z ta grafa BFBC2 chodzi mi ma minimum (i czasem zlapie zwieche )

teraz chyba kipisz z niego porownujac jego kompa do swojego :| jemu bdbc2 nie pojdzie nawet na low....a bedzie sie zarabiscie cial....

Ktos tam wyzej mowisz ze jego karta bedzie malo odczuwalna do 7950gt :D z 256 syzna i 512 mb.. nie badzmy nawet smieszni bo odzuwalny skok grafiki bedzie bardzo duzy....o dziwem na tej karcie nawet TERA nie tnie strasznie ma max detalach wiec;] a do 1 rdzeniowego procka mocniejsze karty to glupota bo tak czy tak PROCEK nie uciagnie niczego ciezkego , wiec sam sens wymiany karty jest wedlug mnie bardzo dziwny....bo tak czy tak nie zrobi to prawie zadnej roznicy ... 2 jezeli ma slaby zasilacz a pewnie mocnego nie ma do 1 rdzenia wiec bardziej mu to zmuli kompa niz jakby mial stara grafe :)

radeon hd 5830

ta karta kosztuje gruuuuubo ponad 300 zl , ktore on ma:)

@KraKeNTeraz pytanie, czy ta karta wejdzie mi pod płytę główną i czy będzie to chulało przez około półtora roku. I w jakiej ona jest cenie, bo jakoś nie widziałem jej w przedziale 300zł ;o.

HD 5830 kosztuje ok 600 zl :)

Na 100% nie podejdzie ci pod kompa :)

warn_ico.png
Dostajesz warny za doublowanie. Opcja edytuj się kłania. - crracked

Bladek jesteś śmieszny, a Twoje argumenty jeszcze lepsze. Zachwalasz kartę, która miała premierę w 2006 roku, bo uwaga "ma szynę 256b" i "Tera nie tnie strasznie na max detalach", pytanie do Ciebie co z tego ? Słaba przepustowość pamięci, pixel shader 3.0 ( w układach 8XXX, 9XXX mamy 4.0, w nowej rodzinie kart jest to już 5.0), DDR 3, słabe osiągi. GeForce 8800GT, który używany można już dostać w przedziale 130-200 zł jest niemalże 2x wydajniejszy od tego rupiecia. No i teraz podam dla Ciebie najważniejszy argument: 256 bitowa szyna danych !!!

Człowieku czy Ty się cokolwiek znasz na sprzęcie komputerowym ? Jak można wydać 600 zł za Radeona 5830 ? Przecież za taka kwotę mamy już nowsze Radeony 6850 i GF 460 GTX. Nie dość, że są wydajniejsze to mają jeszcze mniejszy pobór mocy.

Jeśli dalej masz zamiar dawać te swoje wspaniałe rady to poprzyj je chociaż jakimiś konkretnymi argumentami.

PS

Korzystaj z interpunkcji i edytuj posty, bo sposób w jaki się wypowiadasz jest trochę niechlujny.

Pozdrawiam

Shader

Bladek jesteś śmieszny, a Twoje argumenty jeszcze lepsze. Zachwalasz kartę, która miała premierę w 2006 roku, bo uwaga "ma szynę 256b" i "Tera nie tnie strasznie na max detalach", pytanie do Ciebie co z tego ? Słaba przepustowość pamięci, pixel shader 3.0 ( w układach 8XXX, 9XXX mamy 4.0, w nowej rodzinie kart jest to już 5.0), DDR 3, słabe osiągi. GeForce 8800GT, który używany można już dostać w przedziale 130-200 zł jest niemalże 2x wydajniejszy od tego rupiecia. No i teraz podam dla Ciebie najważniejszy argument: 256 bitowa szyna danych !!!Człowieku czy Ty się cokolwiek znasz na sprzęcie komputerowym ? Jak można wydać 600 zł za Radeona 5830 ? Przecież za taka kwotę mamy już nowsze Radeony 6850 i GF 460 GTX. Nie dość, że są wydajniejsze to mają jeszcze mniejszy pobór mocy. Jeśli dalej masz zamiar dawać te swoje wspaniałe rady to poprzyj je chociaż jakimiś konkretnymi argumentami.PSKorzystaj z interpunkcji i edytuj posty, bo sposób w jaki się wypowiadasz jest trochę niechlujny.PozdrawiamShader

wpisz sobie 5830 HD na necie ;) i zobacz po ile sa , 2 nie zachwalam tylko mowie jak jest , bede uzywal jezeli bedzie mi sie chcialo > 3 jak kupisz nowa 8800 GT za 120zl jestes dobry :)http://www.ceneo.pl/Karty_graficzne;017Radeon_HD_5830_P6-214048.htm

i prosze Cie skoncz :(

@Topic

Jak się skończycie kłócić to podajcie mi coś pod ten ,,stary komputer" :/. Nie znam się za bardzo, kupiłem go rok temu w Avansie ( cena wynosiła 1800zł ). Tak wiem, że zrobiłem wtopę kupując go, ale chcę przypomnieć, że na ,,nowo kupionej karcie" mam zamiar pograć sobie np. a APB na niskich, byleby wyciągnęła mi 40-50fps.

@KraKeN

Sprawdzał właśnie na tym linku. Z tego co widzę, napisałeś tu posty, tylko po to, by je nabić.

@Bladek

Coś tutaj nie rozumiem. Pisząc bdbc2 miałeś chyba na myśli BF:BC2, inaczej Battlefield : Bad Company 2. Cóż. Na frapsie na najniżych miałem odziwo 35-45 fps, także nie wiem, skąd wziąłeś informację, iż ta gra mi się będzie cięła. Metro też odpalam, co prawda na około 30fps ( gdzie w tej grze przy tylu klatkach widać tnięcie się), ale po wczuciu normalnie kosiłem mooby :D.

@Topic2

No i chcę dodać tylko, że karta za te już 350zł może być jakaś pro elo, bo i tak będę zamieniał części w komputerze już, zamiast kupna nowego.

Dziękuję za odpowiedzi i czekam na więcej :).

Bladek jesteś śmieszny, a Twoje argumenty jeszcze lepsze. Zachwalasz kartę, która miała premierę w 2006 roku, bo uwaga "ma szynę 256b" i "Tera nie tnie strasznie na max detalach", pytanie do Ciebie co z tego ? Słaba przepustowość pamięci, pixel shader 3.0 ( w układach 8XXX, 9XXX mamy 4.0, w nowej rodzinie kart jest to już 5.0), DDR 3, słabe osiągi. GeForce 8800GT, który używany można już dostać w przedziale 130-200 zł jest niemalże 2x wydajniejszy od tego rupiecia. No i teraz podam dla Ciebie najważniejszy argument: 256 bitowa szyna danych !!!Człowieku czy Ty się cokolwiek znasz na sprzęcie komputerowym ? Jak można wydać 600 zł za Radeona 5830 ? Przecież za taka kwotę mamy już nowsze Radeony 6850 i GF 460 GTX. Nie dość, że są wydajniejsze to mają jeszcze mniejszy pobór mocy. Jeśli dalej masz zamiar dawać te swoje wspaniałe rady to poprzyj je chociaż jakimiś konkretnymi argumentami.PSKorzystaj z interpunkcji i edytuj posty, bo sposób w jaki się wypowiadasz jest trochę niechlujny.PozdrawiamShader

Hahahaha dawno się tak nie uśmiałem czytając posta, czepiasz się interpunkcji, a dla mnie koleś pisze normalnie, wszystko da się bez problemu zrozumieć. Sam nie postawiłeś przecinka po "Pozdrawiam", tragedia :o

To, że ktoś nie orientuje się w cenach, nie znaczy, że nie zna się na sprzęcie komputerowym. Tutaj masz ceny tej karty, popatrz sobie i przemyśl jeszcze raz to co napisałeś.

@Mound

Jak dla mnie nie ma sensu inwestować w ten komputer ani grosza, lepiej kup sobie nowy zestaw, za 1000 zł złożysz komputer na którym we wszystkie gry pograsz praktycznie na maksymalnych detalach. Polecam zapoznać się z stroną, masz tam gotowe zestawy.

EDIT:

Lol, ja za 2000 zł złożyłem 2 lata temu komputer, na którym do tej pory odpalam wszystkie gry na max detalach (oprócz Wieśka 2) w rozdziałce 1920x1080. Tak to jest, jak się kupuje w sklepie :) Masz nauczkę, żeby nigdy więcej nie kupować gotowców.

Swoje zdanie już napisałem i kłócił się nie będę. Nadmienię tylko, że jak już wyżej wspominałem procesor, to prawdopodobnie dwu rdzeniowy Core 2 Duo, co można stwierdzić po chipsecie płyty głównej. ale do weryfikacji potrzebuję screena z CPU-Z.

Edit:

Zdzisiu gdybyś czytał ze zrozumieniem, zrozumiałbyś że nie powiedziałem, iż karta tyle nie kosztuje, lecz że jej kupno jest kompletnie nieopłacalne.

Sam nie postawiłeś przecinka po "Pozdrawiam", tragedia

Btw. to jest akuat bezpodstawne. Powiem tylko, że to nie jest zwrot grzecznościowy użyty na początku wypowiedzi/listu, ale podpis. A tam, możemy spotkać się z różnymi formami, czyli:

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

Pozdrawiam,

Aż wynalazłem z półki list z banku, żeby sprawdzić co napisali na końcu i przecinka nie znalazłem, mogę się mylić, ale przynajmniej się staram pisać bez błędów.

@TopicJak się skończycie kłócić to podajcie mi coś pod ten ,,stary komputer" :/. Nie znam się za bardzo, kupiłem go rok temu w Avansie ( cena wynosiła 1800zł ). Tak wiem, że zrobiłem wtopę kupując go, ale chcę przypomnieć, że na ,,nowo kupionej karcie" mam zamiar pograć sobie np. a APB na niskich, byleby wyciągnęła mi 40-50fps.@KraKeNSprawdzał właśnie na tym linku. Z tego co widzę, napisałeś tu posty, tylko po to, by je nabić.@BladekCoś tutaj nie rozumiem. Pisząc bdbc2 miałeś chyba na myśli BF:BC2, inaczej Battlefield : Bad Company 2. Cóż. Na frapsie na najniżych miałem odziwo 35-45 fps, także nie wiem, skąd wziąłeś informację, iż ta gra mi się będzie cięła. Metro też odpalam, co prawda na około 30fps ( gdzie w tej grze przy tylu klatkach widać tnięcie się), ale po wczuciu normalnie kosiłem mooby .@Topic2No i chcę dodać tylko, że karta za te już 350zł może być jakaś pro elo, bo i tak będę zamieniał części w komputerze już, zamiast kupna nowego.Dziękuję za odpowiedzi i czekam na więcej .http://allegro.pl/gigabyte-geforce-8800gts-256-bit-sklep-krakow-i1686435196.html cos takiego ;] to chyba bodajze podrasowana wersja gtxa