Siemka, mam prośbę znalazł by mi ktoś dobrą karte graficzną do 500 zł bo ja na tym się w ogóle nie znam xD. Dzięki za pomoc
Karta Graficzna
Jakbym wiedział jaki mam zasilacz xd
posiadasz kompa to zainteresuj się czymś więcej niż grami, podstawowa wiedza na temat hardware/software nie jest trudniejsza do przyswojenia niż slang z gier
rozkręcasz obudowę, zdejmujesz panel boczny i na zasilaczu jest tabliczka znamionowa, na niej są potrzebne informacje, czyli moc i nazwa producenta
co do procesora, wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszki na mój komputer i wybrać właściwości, a tam będzie napisane jaki procek i ile ram nawet
na prond?

PS. to byla odpowiedz na: "Jakbym wiedział jaki mam zasilacz xd"
PS.2 Jakie zapytanie i taka odpowiedz
To i ja się podepnę w tym temacie ,w pazdzierniku kupiłem do starego kompa gf gt 630(290 zł) , w grudniu kupiłem nowy komputer ale bez karty i to był błąd heh..
Specyfikacja mojego kompa :
Procek : I5 3470
Płyta główna : MSI B75MA-P33
Obudowa : LOGIC A34 MIDI TOWER BE
Pamięć : Kingston HyperX 2x4G
Zasilacz :Cooler Master 500 W (160 zł nie chce mi się sprawdzać dokładnego symbolu)
Dysk : 1 TB jakiś tam
Na kartę chcę wydać max 500 zł , z tym że chciałbym najpierw sprzedać karte którą mam i reszte dołożyć
@Kozakowicz
Dodatkowo podaj jeszcze rozdzielczość monitora
@Piana
Również podaj jeszcze rozdzielczość monitora.
Wątpie żebyś za tego gt 630 dostał więcej niż 100 zł (o ile ktoś to kupi )
To i ja się podepnę w tym temacie ,w pazdzierniku kupiłem do starego kompa gf gt 630(290 zł) , w grudniu kupiłem nowy komputer ale bez karty i to był błąd heh..Specyfikacja mojego kompa :Procek : I5 3470Płyta główna : MSI B75MA-P33 Obudowa : LOGIC A34 MIDI TOWER BEPamięć : Kingston HyperX 2x4GZasilacz :Cooler Master 500 W (160 zł nie chce mi się sprawdzać dokładnego symbolu)Dysk : 1 TB jakiś tamNa kartę chcę wydać max 500 zł , z tym że chciałbym najpierw sprzedać karte którą mam i reszte dołożyć
radeon R9 270 albo geforca 660, podobna wydajność cena miedzy 600- 700 zł
Edit:
bardzo śmieszne z was chłopaki widzę, nie wiem co chcecie osiągnąć tymi super żartami, ale nie mnie oceniać głupotę innych, nie wiem też czy zdajecie sobie sprawę z wielu czynników wpływających na to jak karta będzie działać w PC, np. w wypadku 2 rdzeni w blaszaku lepszym wyborem będzie radeon z kolei do 4 słabszych rdzeni można wsadzić nvidie ze względu na to że lepiej działa z takimi procesorami jak FX 4xxx ze względu na sterwoniki, przy okazji 500 zł to jest sporo i można znaleźć kilka pozycji na rynku, ale lepiej znać moc zasilacza, nie znając marki i mocy zasilacza mogę mu zaproponować kartę ze starszych modeli która ma większy pobór energii przez co zasilacz może nie wyrabiać i spalić albo siebie albo połowę PC, co do tego za ile sprzeda tutaj człowiek geforca 630, to nie twój interes i nie o to było zapytanie, a z tego co widzę na allegro weźmie więcej niż twoje 100 zł, dlatego mówię ci buraku że braku wiedzy głupimi żartami nie zakryjesz, pozdrawiam
Tak ogółem przypadku 2rdzeniowego procesora proponuje wybrać RADEON'a.
Do 500zł jest tylko 1rozsądny wybór - R7 260X
Natomiast za ~550zł jest już GTX 650Ti BOOST, który jest wydajniejszy.
Powyżej 600zł są GTX 660 i R7 270 (proponuje tego drugiego)
Dzięki flash za szybką odpowiedz ale pisałem max 500 stówek a ty podałeś 600+ , niestety nie mam z czego dołożyć (tzn może i bym dołożył ale żona by mnie zabiła )
Liczyłem że za tego gf 630 odzyskałbym ok 200 zł (za ile realnie da się to sprzedać ? )
Dzięki flash za szybką odpowiedz ale pisałem max 500 stówek a ty podałeś 600+ , niestety nie mam z czego dołożyć (tzn może i bym dołożył ale żona by mnie zabiła )Liczyłem że za tego gf 630 odzyskałbym ok 200 zł (za ile realnie da się to sprzedać ? )
ah sory, myślałem że + 150 zł ze sprzedaży 630 np. na allegro, dlatego takie modele podałem
Ok , ok -zapytam się teraz inaczej : czy jakbym kupił tego radka za 450 to zauważę znaczną różnicę w np Tera ,Rift ,hmm no nie wiem czy pójdzie ESO ,ArcheAge itd ? Nie chcę znowu wpakować się że wydam 450 zl a różnica będzie znikoma itd , jak składałem kompa to szczypałem się z kasą ale starałem się brać jakościowo w miare dobre podzespoły (zasilacz np )
@Flash
Chłopie co ty do mnie masz? Sam gadasz, że należy znać sprzęt a podajesz kartę graficzną nie znając rozdzielczości monitora co ma wielkie znaczenie. Często ważniejsze od tego jaki ma procesor.
Na kartę chcę wydać max 500 zł , z tym że chciałbym najpierw sprzedać karte którą mam i reszte dołożyć
Przecież dokładnie piszę, że chce sprzedać kartę graficzną i dodać pieniądze ze sprzedaży do budżetu. Więc mu odpowiedziałem ile może dostać za grafikę tego pokroju. Sorry ale chyba wiesz, że ta karta jest jedną z najsłabszych modeli. I z tego co widzę to nową kartę idzie kupić za 180 zł. Więc kto mu ją kupi za 150? Musi sprzedawać ją za dużo niższą kwotę aby ktoś ją zakupił.
Bądźmy realistami ta karta ma tak fatalną opinię, że rzadko kto ją kupi. A już całkowicie wątpię, że za 150 zł.
I jeszcze jedna rzecz. Gdzie ja się z niego śmieje? Zacytuj mi taką wypowiedź.
I takimi tekstami jak "burak" sam zniżasz się do poziomu tego czegoś co napisałeś.
PS. Nie pisz pod wpływem emocji bo to nigdy nie wychodzi na dobre.
Ok , ok -zapytam się teraz inaczej : czy jakbym kupił tego radka za 450 to zauważę znaczną różnicę w np Tera ,Rift ,hmm no nie wiem czy pójdzie ESO ,ArcheAge itd ? Nie chcę znowu wpakować się że wydam 450 zl a różnica będzie znikoma itd , jak składałem kompa to szczypałem się z kasą ale starałem się brać jakościowo w miare dobre podzespoły (zasilacz np )
260x a to co masz... zobaczysz wielką różnicę, co do ESO nie wiem jak będzie ale reszta gier które podałeś będzie śmigać aż miło
Feere
jeden pisze prond, drugi z rozdzielczością ekranu wyskakuje to tak mi się napisało, przepraszam jeśli uraziłem, ale rozdzielczość w grze zawsze można zmniejszyć
Peace panowie , nie ma co się kłócić ,jeśli chodzi o rozdzielczość to samsung 19 1440/900 ,ponawiam pytanie czy przesiadając się z gf 630 na tego radeona zobaczę różnicę która mnie zadowoli czy też kombinować z kasą i dozbierać coś ( co może być problemem i wolałbym wydać max 500 zl)
@Flash
Rozdzielczość monitora w przypadku gier ma ogromne znaczenie. Co z tego, że da się zmniejszyć skoro w nowych monitora po zmianie rozdzielczości obraz jest tak kanciasty i kompletnie niewyraźny, że lepszym rozwiązaniem od zmiany rozdzielczości jest zejście z detalami na niższy poziom.
Do tego między przykładowo rozdzielczością 1920x1080 a 1366x768 jest aż 80% różnicy fpsów.
Więc kupowanie drogiej karty do małej rozdzielczości jest kompletnie nieopłacalne i jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Do Piana: Ja bym brał dla ciebie coś pokroju GTX 650Ti lub w wersji Boost o ile jest jeszcze w sprzedaży. Z radeonów masz R7 260. Ostatecznie możesz poczekać na wyjście GTX 750Ti.
Do twojego sprzętu i twojego monitora te karty będą idealne. Większość gier pójdzie ci na najwyższych detalach powyżej 30 fpsów.
Różnica między kartą za 500 zł a tym GT 630 będzie ogromna.
GTX 750Ti -wpisałem w googla -nie jest lepszy od gtx 650 ti ,ba , nawet gorszy , jakbym miał kase tzn czytaj nie miał przychówku w postaci 2-ki poczwar + żona to bym sobie kupił karciochę za 2 k i się nie szczypał -realia są jakie są - nauczony kartą którą kupiłem ostatnio wolę się dopytać -gtx 650 Ti to ok 550 zl ,gram przeważnie w mmo (teraz gw2 /defiance) ,jestem w stanie dołożyć te pare zł , nie będę zmieniać na pewno monitora (zaraz znowu się zacznie ) -pytanie czy się opłaca ?(mmo które wyjdą w 2014 -eso archeage) - jaka jest różnica między kartami za 450/550 zl a 600-700 ?
Tej karty jeszcze nie ma więc nie wiem skąd masz wyniki, że jest ona gorsza od gtx 650 TI. A ponieważ, 750TI jest następcą 650TI to na pewno będzie o kilka % lepsza.
Powiem ci tak, wg mnie do twojego monitora, lepsza karta niż ten GTX 650TI czy r7 260 jest Ci nie potrzebna. Nie, że twój monitor jest zły ale po prostu kart graficzne robi się pod rozdzielczość FULL HD a na twoim monitorze powinno być ok. 50% więcej fpsów.
To jest moje zdanie. Różnica między kartami za 500-700 zł jest dosyć duża. Wg mnie około 30-40%.
http://pclab.pl/news56300.html - 1 link z wujka googla , nie wczytałem się jak cenowo jest bo degustuje teraz Polskie browary tzn skupiam się nad Tychami .
Edycja : Według najnowszych testów w programie 3D Mark 11, GeForce GTX 750 Ti zaoferuję wydajność bardzo zbliżoną do GTX 650 Ti
Cena na pewno nie będzie zbliżona -zapraszam do dyskusji
Na szczęście to tylko Benchmark ale nie wygląda to zbyt optymistycznie Wcześniejsze zapowiedzi mówiły o wydajności na poziomie GTX 650Ti Boost. Przekonamy się potem.
Największą nowością było jednak to, że GeForce GTX 750 Ti będzie pierwszą kartą graficzną opartą na architekturze Maxwell. Dokładna specyfikacja techniczna nie jest jeszcze znana, jednak wczoraj do sieci wyciekły pierwsze wyniki wydajności wspomnianego akceleratora, które pozwalają sądzić, że jego zadaniem będzie zastąpienie wycofanego niedawno ze sklepów GeForce GTX 650 Ti Boost.
Jak się okazuje kilka zagranicznych sklepów internetowych zamieściło już pierwsze oferty sprzedaży modelu Asus GeForce GTX 750 Ti o oznaczeniu 90YV05J0-M0NA00 lub GTX750TI-OC-2GD5, którego cena wynosi obecnie około 180 euro. Akcelerator był również widziany na stronie producenta w dziale pobierania sterowników. Z nazwy można wywnioskować jedynie to, że karta zostanie wyposażona w 2 GB pamięci GDDR5. Cała reszta specyfikacji technicznej pozostaje tajemnicą.
180 euro to prawie 800 zl -gdzie to się ma do 650 Ti ?Jestem laikiem , nie znam się na tym ,proszę o łopatologiczne wyjaśnienie