Karta kosztem procka czy procek kosztem karty
- Karta graficzna MSI R9 270 2GB LE DDR5 + Procesor Intel Core i3-4160 3.6GHz- Karta graficzna Gigabyte GTX 750 2GB GDDR5 + Procesor Intel Core i5-4690K do 3.9 GHz
Ja bym wybrał drugą opcję, no ale zobaczymy co nasz sprzętowy majster @Xardunek na to powie.
Ja bym wybrał drugą opcję, no ale zobaczymy co nasz sprzętowy majster @Xardunek na to powie.
Osobiście jeszcze rozpatrywałem opcje tego radeonka r9 270 w połączeniu z amd fx6300
Pamiętaj iż w grach bardziej obciążany jest procesor graficzny niż procesor główny.
Lepiej dołożyć i kupić mocniejszą grafikę a gorszy procesor , lepiej na tym wyjdziesz.
Pamiętaj iż w grach bardziej obciążany jest procesor graficzny niż procesor główny. Lepiej dołożyć i kupić mocniejszą grafikę a gorszy procesor , lepiej na tym wyjdziesz.
oh lol
imo procek > karta z prostej przyczyny. Szybciej wymienisz karte niz procesor(z reguły jest tak, że wymiana procesora wiąże się już z wymianą całej platform - płyty głównej). i wybrałbym wariant(którego nie rozpatrujesz) i5 4460/4590 + r9 270 - oc aktualnie jest bez sensowne(również drogie) i tryb turbo tak naprawdę załatwił nas na cacy. To już nie te czasy, gdzie kręciło się procki po o 100% i zwrost wydajności był widoczny. Darowałbym sobie i5 4690k a już tym bardziej, że planujesz najbliższą wymianę za ~2lata.
bierz procek karta graficzna się dużo szybciej starzeje, nie zapomnij chłodzenia bo te haswele się grzeją nawet bez oc, a tym bardziej już po. box jest zbyt głośny.
To nie te czasy gdzie procki miały różne podstawki
i3,i5 i i7 masz na 1155 , więc nie mów że ciężko wymienić procesor. ....
Prosty przykład:
Mam i5 4460k , oraz GTX750Ti OC
Podczas gry w FarCry 4 , procesora używa mi 60% , a grafiki 100% ..... jest tak duży zapas obliczeniowy że daje rade, około 50 FPS
Kolega ma i3 4330 i GTX750Ti OC , używa mu procka 90% , grafiki 100% i ma tyle samo FPS co ja. około 50 FPS
procesory z serii " I " można łatwo wymieniać w przyszłości na nowsze wersje.
Jeśli to ma być komputer do gier to pierwszorzędną rzeczą jest mocna karta graficzna, to ona dostaje najwięcej w kość podczas gier.
Idealne połączenie to i3 + GTX750Ti - Bardzo dobry stosunek cenowy do możliwości . Na takim zestawie spokojnie można jeszcze długo grać w najnowsze tytuły z palcem w nosie.
A za 2 lata wymienisz sobie i3 na i7 i masz elegancki sprzęt . Ważne byś dobrał tylko płytę główną odpowiednio do zamierzonej przyszłej modyfikacji, ale w sklepie komputerowym sprzedawca powinien Ci doradzić jaką wybrać.
@Edit
I jeszcze jedno z doświadczenia proponuję Ci przeskoczyć z i3 na i7 omijając i5 , czemu? Bo i5 cholernie się grzeją i bez większego chłodzenia ma cięzki żywot procesor. Gdybyś się mimo wszystko decydował na i5 , polecam Ci kupić wieżyczkę chłodzącą do procesora, stracisz około 100 zł , ale procek będzie Ci za to wdzięczny.
Pamiętaj też abyś miał w obudowie 3 wiatraki , 2 wdmuchujące i 1 wyciągający powietrze spowoduje to nadciśnienie w obudowie, co ograniczy ci dostawanie się kurzu do wnętrza obudowy i zaleganie go na częściach komputera, taka mała rada
ale kurcze, dwa lata to sporo patrząc na to, że już mamy DDR4 i X99, za dwa lata stwierdzi, że wymiana procka jest nieopłacalna. Dobry procesor to podstawa, który da radę przez te 3-4lata bez zadyszki. Co on później z robi z tą i tak nędzną i3 ?
Nędzną i3? niektóre i3 są lepsze od i5.....
DDR4 wejdą do powszechnego użytku wg mnie dopiero za rok , a co z tego że kupi lepszy procek teraz , jeśli będzie chciał się przenieść na DDR4 z DDR3 musi wymienić płytę główną i procesor , karta graficzna dalej jest na tym samym porcie. Dlatego najlepiej teraz kupić mocną kartę a z procesorem się wstrzymać.
I powie to każdy sprzedawca w sklepie komputerowym, gdyby on robił na tym komputerze konwersje filmów obliczenia z kosmosu wówczas wtedy kupuje się procesor ale to nie i5 a i7 od razu
Składając kompa do gier patrzy się na części wg kolejności:
1. Grafika
2. Procek
3. Płyta główna
4. DYSK SSD/HDD
Oczywiście, że druga opcja. Fajny przyszłościowy procesor i całkiem niezła karta. Nie pchaj się w i3. Pod granie i5 a na 750 osiągniesz całkiem niezłe wyniki. UP podaj mi która i3 osiąga lepsze wyniki od i5 bo to ciekawe jest akurat.
To nie te czasy gdzie procki miały różne podstawkii3,i5 i i7 masz na 1155 , więc nie mów że ciężko wymienić procesor. ....
Widać, że nie jesteś w temacie. Pierwsze procesory Core i miały LGA1156, potem było Ivy Bridge i Sandy Bridge na 1155, a teraz są Haswell'e na LGA1150. Do tego dochodzą te luksusowe procesory na LGA2011. Jak widzisz, gadasz głupoty, ponieważ podstawki wciąż się zmieniają i nie wprowadzaj ludzi w błąd bez wcześniejszego sprawdzenia informacji, które chcesz przekazać.
to chyba i3 z czwartej generacji jest lepsza od i5 z pierwszej
DDR4 już są w powszechnym użytku, tylko "całość" jest droga. Tylko jak kupi lepszy procesor teraz, to za dwa lata spokojnie wymieni karte i gry dalej będą spokojnie hulać. Dobra i5 się nie zestarzeje tak szybko.... Gry nawet nie wykorzystują przepustowości DDR4. Kiedy założyciel tematu odczuje to, że jego procesor nie daje sobie rady miną dobre 4 lata a wtedy koszt platformy z DDR4 będzie zapewne dość niski. Karty graficzne starzeją sie super szybko, nie mówiąc o serii R7/9 2XX czy GTX 7XX. Więc wybór i3 + r9 270 jest skazany na porażke już na starcie, bo za dwa lata oba komponenty będą do wymiany...
Widać, że nie jesteś w temacie. Pierwsze procesory Core i miały LGA1156, potem było Ivy Bridge i Sandy Bridge na 1155, a teraz są Haswell'e na LGA1150. Do tego dochodzą te luksusowe procesory na LGA2011. Jak widzisz, gadasz głupoty, ponieważ podstawki wciąż się zmieniają i nie wprowadzaj ludzi w błąd bez wcześniejszego sprawdzenia informacji, które chcesz przekazać.
Kochany pierw to się doczytaj co napisałem , dopiero komentuj to po pierwsze, po drugie zobacz czym się różni Sandy od haswella , po 3 procek z konkretną podstawką mozna kupić w każdym wariancie i3,i5,i7 , Zanim napisałem sprawdziłem dokładnie czy jest taka możliwość
http://www.x-kom.pl/g-5/c/1908-procesory-core-i3-1150.html
http://www.x-kom.pl/g-5/c/1828-procesory-core-i5-1150.html
http://www.x-kom.pl/g-5/c/1736-procesory-core-i7-1150.html
Zanim oskarżysz że kogoś wprowadzam w błąd sam się doucz pierw okej?
Oczywiście, że druga opcja. Fajny przyszłościowy procesor i całkiem niezła karta. Nie pchaj się w i3. Pod granie i5 a na 750 osiągniesz całkiem niezłe wyniki. UP podaj mi która i3 osiąga lepsze wyniki od i5 bo to ciekawe jest akurat.
http://www.benchmark.pl/ranking/cpu
Stara porównywarka ale jara.
@Edit
Ja swoje zdanie na te temat powiedziałem, nie będę się pakował w zbędną dyskusję.
A Autorowi tematu proponuje pójść do sklepu komputerowego i doradzić się ekspertów bo większość z nas tutaj to są lajki w tych dziedzinach, najlepsza i najbardziej fachowa rada jaką mogę Ci dać.
Pozzdrawiam
Kochany pierw to się doczytaj co napisałem , dopiero komentuj to po pierwsze, po drugie zobacz czym się różni Sandy od haswella , po 3 procek z konkretną podstawką mozna kupić w każdym wariancie i3,i5,i7 , Zanim napisałem sprawdziłem dokładnie czy jest taka możliwość Zanim oskarżysz że kogoś wprowadzam w błąd sam się doucz pierw okej?
Gdybyś Ty był douczony, to zauważyłbyś, że wymieniłem kolejne generacje procesorów Intela, a nie konkretne modele, ponieważ podstawki zmieniają się wraz z kolejnymi generacjami. Sprawą oczywistą jest, że każdego IB/SB/Haswell Core i3 i5 i7 można kupić na tej samej podstawce.
Jeśli założyciel tematu Cię posłucha to współczuję. Wyjdzie Wiedźmin 3 a on zacznie kombinować co tu dokupić. Chce kupić i5 z opcją OC a Ty mu i3 wciskasz. Zastanów się jaki jest sens takiego wyboru bo ja nie widzę najmniejszego. Już bym wolał kupić fxa 8350 niż cisnąć się na i3. Podałeś procesory z serii haswell refresh oraz haswell. Biorąc to pod uwagę nie wiem gdzie widzisz lepszą i3 od i5. Brak słów.
@Refresh
Haha XD i gdzie tam masz i3 które jest lepsze od współczesnej i5? No chyba że porównujesz pierwszą generację i5 do tej najnowszej i3 co jest absurdem.
Jeśli założyciel tematu Cię posłucha to współczuję. Wyjdzie Wiedźmin 3 a on zacznie kombinować co tu dokupić. Chce kupić i5 z opcją OC a Ty mu i3 wciskasz. Zastanów się jaki jest sens takiego wyboru bo ja nie widzę najmniejszego. Już bym wolał kupić fxa 8350 niż cisnąć się na i3. Podałeś procesory z serii haswell refresh oraz haswell. Biorąc to pod uwagę nie wiem gdzie widzisz lepszą i3 od i5. Brak słów. @Refresh Haha XD i gdzie tam masz i3 które jest lepsze od współczesnej i5? No chyba że porównujesz pierwszą generację i5 do tej najnowszej i3 co jest absurdem.
Doprecyzuje parę kwestii aby nie było niejasności:
Odnośnie i3 - porównałem mój sprzęt do kolegi który ma i3 , Autor tematu napisał że wymieni gorszą część za około 2 lata to na cholerę mu kupować drogi procesor który wymieni za 2 lata ? lub na cholerę kupować średnią kartę i średni procesor ? Nie widzę sensu.
Postęp technologiczny jest tak szybki że za te 2 lata będą 100 razy lepsze procki w przystępnej cenie, ale tak samo będzie z kartami dlatego temat nie jest tak łatwy jak się wydaje.
Odnośnie Wiedźmina 3 - dobrze wiecie że ta gra ma wymagania z kosmosu i 80% użytkowników tego portalu nie uruchomi jej nawet , odnośnie wymagań jest głośno o tym , ale zostawmy to twórcom gry.
Jak napisałem wyżej swoją opinię wyraziłem, a najlepszym rozwiązaniem dla autora jest iść do fachowego sklepu komputerowego i zapytać się eksperta , on doradzi 100 razy lepiej niż każdy z nas w tym temacie.
Ta i5 jest wysokiej klasy procesorem dla graczy. Lepiej zainwestować właśnie w niego a grafa na te dwa lata starczy. Faktycznie różnica http://pclab.pl/art56521-29.html 4-5 klatek między jest warta tego, żeby pakować się w procesor do komputerów szkolnych ;P
Doprecyzuje parę kwestii aby nie było niejasności:Odnośnie i3 - porównałem mój sprzęt do kolegi który ma i3 , Autor tematu napisał że wymieni gorszą część za około 2 lata to na cholerę mu kupować drogi procesor który wymieni za 2 lata ? lub na cholerę kupować średnią kartę i średni procesor ? Nie widzę sensu. Postęp technologiczny jest tak szybki że za te 2 lata będą 100 razy lepsze procki w przystępnej cenie, ale tak samo będzie z kartami dlatego temat nie jest tak łatwy jak się wydaje. Odnośnie Wiedźmina 3 - dobrze wiecie że ta gra ma wymagania z kosmosu i 80% użytkowników tego portalu nie uruchomi jej nawet , odnośnie wymagań jest głośno o tym , ale zostawmy to twórcom gry. Jak napisałem wyżej swoją opinię wyraziłem, a najlepszym rozwiązaniem dla autora jest iść do fachowego sklepu komputerowego i zapytać się eksperta , on doradzi 100 razy lepiej niż każdy z nas w tym temacie.
Proszę Cie, przestań pisać o sprzedawcach w sklepie i fachowej pomocy, bo w sklepie starają się coś sprzedać, a nie doradzić. Ich rola nie polega na doradzaniu jak najlepszej oferty, a o sprzedaniu jak największych ilości sprzętu.
Wykazujesz się też całkowitym brakiem wiedzy, ponieważ karta graficzna starzeje się o wiele szybciej. Aktualnie kilkuletnie procesory dalej dają sobie radę, a kilkuletnie karty graficznie już nie koniecznie. Jeżeli teraz kupi lepszą kartę graficzną i słabszy procesor, to później, po dwóch latach dokupując lepszy procek będzie stał praktycznie na tym samym poziomie, jeżeli natomiast zainwestuje więcej w procesor i wymieniu później kartę, to komputer dostanie drugie życie
Proszę Cie, przestań pisać o sprzedawcach w sklepie i fachowej pomocy, bo w sklepie starają się coś sprzedać, a nie doradzić. Ich rola nie polega na doradzaniu jak najlepszej oferty, a o sprzedaniu jak największych ilości sprzętu.
Skoro wybierasz takie sklepy gdzie robią Cie tak w banbuko , cóż masz problem, łączę się w bólu z Tobą
Odnośnie mojej wiedzy jakbyś przeczytał a nie spoilerował to zobaczyłbyś że swoją opinię argumentowałem przykładem namacalnym , a nie przeczytanym w góógle , jako moderator powinieneś wykazywać się umiejętnością czytania ze zrozumieniem?
A główną rada jaką dałem to doradzenie się fachowca, a autor tematu mam nadzieję że posiada taki sklep w pobliżu który doradzi mu a nie wciśnie kit.
Nie chcę żebyście się tutaj kłócili bo to mi nie pomaga, można się posprzeczać ale bez przesady, jak na razie widzę że według Was @DeSkA nie ma racji ale próbuje się jakoś bronić trafnie argumentami z własnych doświadczeń (nie to że trzymam czyjąś stronę), ogólnie kręceniem procków Intela bym się nie zajmował bo według mnie Intel ma wystarczająco mocne procki które potrafią pociągnąć bez podkręcania, dla takiego zielonego jak ja tym bardziej nie zawracałbym sobie tym głowy a nawet jeśli by mi to do głowy strzeliło to bym bał się że coś zepsuje, z kwestią AMD to co innego tutaj bym już się pokusił coś kombinować. Jeśli jednak ktoś ma jakąś propozycję do 600zł z kręceniem procka AMD to chętnie ujrzę je. Laptop mój ma już swoje lata i każda gra mmorpg nie sprawia mi przyjemności ponieważ ogranicza się to do grania low detail + 800x600, jedynie co mi jeszcze działa na tych grywalnych 90fps na low to jest CS:GO więc gram tym bardziej że to jest też jedna z moich ulubionych gier. Battlefieldy jakieś rzadko wchodzą w rachubę bo szkoda mi na nie pieniędzy czy na AC co kilka miesięcy nowe. Najbardziej mnie interesują tytuły mmo (TESO w tym momencie szczególnie), CS:GO oraz niedługo GTA V na tym High/medium settingsach wszystko płynnie chodziło. Budżet nie jest nieograniczony jakieś dajmy przykład 7000 tysięcy czy inne kwoty z kosmosu na samą jednostkę stacjonarną, nie chodzi mi żeby ten komputer trzymał przez najbliższe 20 lat na ultra wszystko, chcę od czasu do czasu pograć w to co wymieniłem po prostu dla przyjemności i zabicia nudy (planuje 1380zł maksymalnie wydać na kartę procesor i płytę główną).