Kilka "dopełniaczy" by Ereses

Zauważyłem, że dużo gier na stronie nie posiada swoich recenzji.

Postanowiłem kilka napisać.

Nie są one długie, są słabe. Poprawie je jak się lepiej poczuje.

Na razie 3 gry:

Kal ONLINE

Powiem tak:

Gra ma tylko 3 klasy postaci, nie ma możliwości zmiany płci, w każdej lokacji jest jeden, ten sam utwór, grafika jest średnia.

Czy możemy o niej powiedzieć "Słaba" ? Nie możemy! Dlaczego? Klimat...

Jest to koreański twór, więc akcja gry rozgrywa się w wiadomym orientalnym świecie.

Po włączeniu gry, naszym oczom ukazuje się ekran logowania. Gdy zalogujemy się, tworzymy postać.

Wybieramy jedną z 3 klas- Wojownik, czarodziejka, łuczniczka. Mało co nie?

Na szczęście można zmodyfikować wygląd postaci.

Wreszcie wkraczamy w świat Kala. Nasze ucho słyszy bębny i będzie je słyszało do końca przygody z Kalem (chyba, że włączy Winampa :D).

Zaczynamy robić questy, bić moby, trenować skile. I coś nas przyciąga do tej gry. Właśnie klimat.

Nie wiem jak to opisać, w to trzeba zagrać. Lecz nie wiem ile osób zagra, skoro wyszły takie hity jak np. ROM.

Instalka nie zajmuje dużo. 500 mb. Autorzy zapowiedzieli nową klase- Thief. Niestety będzie to chyba dziewczyna. :D

Nie wiem czy polecać tą grę. Niby klimat jest, niby wciąga, ale...

Wystawie jej ocenę 6/10.

Maple Story

Miła, puchata gra. :D Bijemy grzybki! :D

Ale zacznę inaczej...

Maple Story to gra 2d, przypominająca platformówkę. Nie używamy myszki- tylko klawiatura.

W grze mamy do wyboru 4 klasy postaci. Warrior, Archer, Mag, Thief.

Gdy określamy wygląd postaci mamy do wyboru kilka fryzur, twarzy. Lecz tak na serio w tej grze można stworzyć (jeśli chodzi o wygląd) postać swoich marzeń.

Niestety będziemy musieli wydać PLN na CashShop.

Gdy już wejdziemy do gry, naszym oczom ukazuje się piękna, bajkowa grafika. Wielu powie - "To gra dla dzieci!!1". Wcale nie. Znam wielu dorosłych, którzy w to grają.

Super jest system walki, w walce musimy mieć swój wkład. Sami naciskamy, żeby gracz zaatakował, sami skaczemy, żeby potwór nas nie trafił. Zero monotonii.

Lokacje są bardzo fajne. Np. miasto Thiefów to nowoczesna metropolia, a miasto Warriorów to wioska indianów. Duże zróżnicowanie.

Jeśli chodzi o muzykę to jest miła. W każdej lokacji inna. Ja nie włączałem Winampa.

Niestety nie ma PK, PVP, ale są za to teamowe questy. Np. są 2 drużyny. Są w oddzielnych pomieszczeniach. Który team zabije więcej mobów w 10 min. ten wygrywa. Dużo expa za to jest.

Moby na początku są milutkie, z czasem stają się złowrogie, ale z umiarem.

Grze wystawie spokojnie 8/10.

Zwalili trochę grę jak dali do CashShopu - "2xp Card", ale trudno.

Polecam, także dla dorosłych!

Gunz

Gunz to gra akcji z widokiem z 3 osoby. Tworzy się postać, kupuje guny, katany i biegnie się na areny.

Tak w skrócie można przedstawić Gunz.

Podobnie jak Rakion czy WarRock gierka posiada pokoje.

Ale zacznijmy od początku...

Przy tworzeniu postaci można się troszkę zawieść...

Dostępne twarze nie są fajne. :P Na szczęście u chłopaków. Ale i tak przecież każdy wybiera kobiety..

W grze jest sklepik, gdzie kupujemy strój, pistolety, miecze.

Oczywiście trzeba mieć kasę, tą zdobywamy wygrywając walki.

Gra jest dynamiczna i trzeba potrenować, by wymiatać.

Gracze używają różnych stylów.

Najlepszy i najtrudniejszy to moim zdaniem "K Style". Koreański styl. Polega na perfekcyjnym opanowaniu katany. Można robić takie tricki, że...

Większość początkujących graczy wybiera "E- Style". Czyli styl Europejski.

Wystarczy rozwalać przeciwników z guna. :D

Mapy w grze są fajne i dobrze zrobione. Zawsze znajdzie się miejsce na odbicia od ścian, salta, itp.

Grę polecam wszystkim. Powodzenia na arenach. 8/10 dla gry.

Wkrótce poprawie recki, dodam nowe.

Mi sie podoba... Masz odemnie duzy + ;)

Kitujesz. :P Ale zawsze to lepsze niż nic. Jest to profesjonalny serwis, więc wszystkie gry powinny mieć nawet mini-recenzje. Ja takie chcę robić. Żeby użytkownik bez wchodzenia na inne serwisy, dowiedział się jakie są klasy, itp.

Nie kituje... recki sa calkiem fajne zeby dowiedziec sie cokolwiek o grze... reszte mozna znalezc na innych stronach o konkretnej grze :P

No o to mi chodziło. Mam nadzieje, ze recki zostaną dodane na stronę.

Napisz do jakiegos modka :rolleyes:

Znajdą sami ten temat.

Oj watpie... Moze za kilka dni :lol:

A więc znalazłem ten temat w czym mogę służyć?

Ty za mało praw chyba masz, czekam na Chmarusa, albo R3m4ka. :D

A o Mr.Hani to się zapomniało co nie? :P

Ładnie napisana mini-recenzja ale jak dla mnie

to za mało gier opisanych :P

Chcialbys zeby opisal ci tu wszystkie gry MMO jakie powstaly???

Recenzje masz na stronie glownej... <_<

Opisy wrzucę na stronę jutro. Dzięki Ereses, dobra robota ;)

Ereses w Kal Online Thief został już dodany, jak i wiele wiele innych rzeczy. Ta gra to jest jeden wielki i okrutny grind. Level z 45 na 46 ( jest to niski lvl...) Wbija się ok. tygodnia.

Największym + tej gry jest społeczeństwo jak już spotkasz kilka osób, wejdziesz do gildii to już nie idzie odejść od gry przez dłuuuuuuuuugi czas, dlatego siedzę w tej grze już 2 rok i coś skończyć nie moge ;/

MU ONLINE

Recenzuje teraz grę bardzo starą. Wyszła 8 lat temu. Nie było wtedy dużo gier MMORPG. To pozwoliło Mu online wybić się na sam szczyt..

Najpierw trzeba stworzyć postać. Wybieramy jedną z 4 klas:

- Dark Knight - Zwykły napakowany koleś, walczący wręcz. Czyli Warrior.

- Dark Wizard - Mag, atakuje na dystans swoimi czarami.

- Fairy Elf - Jest to dziwna klasa, ma 2 drogi rozwoju. Jedna pozwala rzucać aury, a druga strzelać z łuku.

- Summoner - Także dziwna klasa. Posiada skille na duże dystanse. Podobny do maga.

W grze chodzi o osiągnięcie najwyższego (400) lvla. Żeby go osiągnąć trzeba bić. No i bijemy...

Gra jest troszkę monotonna, polega na biciu, zdobyciu kasy, kupieniu EQ. I tak w kółko.

Co do grafiki to (jak na tamte czasy) jest całkiem fajna, efekt wiatru, itp. Niestety 80 % gier ma teraz o niebo lepszą grafikę. Ale nie to jest przecież najważniejsze. :)

Mu ONLINE jest przykładem prostego MMORPG. Klasycznego, bez bajerów. Niestety nie daje to + dla gry. Wręcz przeciwnie. Na początku fajna, potem wieje nudą.

5/10.

CABAL ONLINE

Graliście kiedyś w grę Devil May Cry? Był tam sobie Dante. Miał on taki wielki miecz i 2 guny. I wymiatał...

W CABALU możecie stworzyć sobie własnego Dante i... wymiatać!

Gra jest osadzona w unknown czasach. Są guny, ale są też łuki.

Przedstawię klasy postaci. Jest ich 6.

Warrior- Może nosić grat swordy, albo dai- katany. Zadaje mocny damage.

Blader- Stawia na prędkość. Walczy mając 2 bronie w rękach.

Wizard- Mag. Atakuje czarami oczywiście.

Force Archer- Tworzy za pomocą magii broń dystansową. Potrafi leczyć.

Force Shielder- Tank. Ma bardzo dużą obronę.

Force Blader - Klasa uniwersalna. Pół mag, pół wojownik.

Gra jest podzielona na mapy. Troszkę nie realne jest to, że po wyjściu z lodowej mapy jesteśmy w pustynnej.

Na uwage zasługują skille. One są MEGA! Cały ekran w efektach świetlnych, postać skacze na 666 metrów, nagle PUFF! Światło, mob nie żyje.

Grafika i muzyka są fajne, ładne. Nic złego, ale nic pięknego.

Polecam grę. Jest bardzo fajna. 9/10 .

Co do Mu to się nie zgodze.

Mu Online dawniej jedna z najlepszych gier mmorpg, dziś raczej przeciętna gra w której chodzi głównie o bicie mobków. Gdy pierwszy raz zobaczyłem screeny filmiki dotyczące Mu byłem pod wrażeniem zwłaszcza że mało było wtedy gier mmorpg. Grafika była na wysokim poziomie, a czasami aby wbić na Server trzeba było czekać aż zwolni się miejsce. Gdy pierwszy raz się zalogowałem zobaczyłem że tylko 3 klasy postaci mam do wyboru troszkę mnie to zdziwiło ale cóż nie zrezygnuję z gry tylko dlatego że posiada aż 3 klasy. I tak sobie expiłem i expiłem aż do 90 lvl gdy uznałem że co to za frajda tak latać w kółko za mobami. Opuściłem wtedy świat Mu Online. Po jakimś czasie kumpel mi powiedział o prywatnych serwerach gdzie jest szybszy exp. Pomyślałem wtedy że jest to okazja aby zobaczyć czy w tej grze jest coś oprócz nudnego biegania za mobkami. I było… Quest na wyższy poziom klasy postaci dzięki czemu mogłem używać nowych skili – których i tak zadużo nie było - i nosić nowe itemki. Z czasem doszły nowe mapy questy i klasy. Obecnie gra posiada 6 klas które po wykonaniu questów awansują na do wyższych poziomów a są to:

Dark Knight – postać walcząca w zwarciu rozwijana na 3 sposoby vit agi i str.

Dark Wizard – potężny mag posiadający czary obszarowe i skupiające się na jednym celu.

Elf – albo raczej elfka rozwijana na łuczniczkę lub healera

Summoner – kolejna postać płci żeńskiej przyzywa duchy które rozprawiają się z mobami

Magic Gladiator – połączenie maga i wojownika. Nie nosi hełmu

Dark Lord. – postać trudna do rozwoju używa konia i kruka lub zabija wroga swoimi czarami

Dawniej mogłem grać w tą grę godzinami dzisiaj jedynie czasami mam ochotę zagrać jeszcze raz. Gierkę oceniam na 4/10. Wprawdzie stara jest i nie ma w niej nic aż tak niezwykłego ale kiedyś to było coś.

Plusy:

- przyjemna muzyka

- przyjemna grafika

- ładne zbroje

- nawet spoko PvP w którym liczy się to jak umiemy korzystać ze skili i jak rozdaliśmy staty

Minusy:

- tylko zabijamy mobki

- mało questów

- nudna

Bardzo dobre recki pozdrawiam autora ;)

Ventis- Twoja recka jest bardzo podobna do mojej. Co do Dark Lorda i Magic Gladiatora to przeczytaj moją recenzje.

"Najpierw trzeba stworzyć postać. Wybieramy jedną z 4 klas:"

Przy tworzeniu chara nie mamy możliwości wybrania MG i DL.

Racja nie mamy na początku gry możliwości ich wybrac no chyba że na prywatnym serwerze ale mogles o nich wspomnieć :P btw. fajne mini recki xD

a co do Cabala to jest to mmorpg osadzony w swiecie techno-fantasy. Force Blader to najtrudniejsza do rozwoju klasa postaci. No i moim zdaniem Cabal ma chyba najbardziej efektowne PvP ze wszystkich mmorpg