Kilka pytań odnośnie gry na globalu

Witam,

Przeglądałam temat World of Warcraft i nie znalazłam odpowiedzi na dręczące mnie pytania i wątpliwości, nie patrzyłam na bardzo stare posty (zakończyłam chyba na październiku lub wrześniu) gdyż uznałam że od tamtego czasu mogło się wiele zmienić, a FAQ było zrobione beznadziejnie i jest nieaktualne... Jeżeli więc powtarzam któryś ze tematów to bardzo mi przykro.

PLANUJE zakupić http://www.keye.pl/g...product/id/6817 ponieważ moim zdaniem bardzo się to opłaca, jeżeli ktoś zna lepszą opcje prosiłabym o napisanie. Wciąż mam wiele wątpliwości, więc wszelkie słowa zachęty lub odradzenia będą mile widziane. Będzie to moja pierwsza gra abonamentowa, nie znam się wiec na systemie płatności (przelewy, karty itp.)

Czas na pytania...

1. Podobno ustawienie swojego kraju na Polska to zły pomysł, chodzi o coś z RaF (pyt.2), oraz o płatności. Podobno jak da się inny kraj, to płaci się co miesiąc 15 zł, a nie jak w Polsce 40 zł (patrzyłam na cenę karty za 60 dni - 80zł). To prawda? Jakie wy macie ustawione kraje, ile płacicie za miesiąc gry?

2. Co to jest to RaF dokładniej? To że exp x3 z osobą która go dała to wiem, ale wolałabym dokładniejsze informacje. Co zyskuje dający i odbierający? Kiedy można go dać? Czy osoba która zakupiła WoWa może go komuś dać już w 1 dzień?

3. Czy jeżeli dam fałszywy kraj to wynikną z tego jakieś nieprzyjemne konsekwencje? Co to za problem sprawdzić czy IP zgadza się z podanym krajem... Jeżeli będę płacić (oprócz karty z "empiku" nie wiem jak można jeszcze płacić) np. z banku, polskiego, to też można wszystko posprawdzać...

4. Jakie są inne metody płatności oprócz karty? Słyszałam coś o płaceniu goldem w grze. Czy takie coś istnieje? Czy battle.net karze za to banami? Jaka jest tego wykrywalność o ile takie coś istnieje?

5. Ile trwają zazwyczaj bany? Czy dostaliście za coś niesłusznie oskarżeni? Nie chce dostać perm bana na starcie za źle wpisany kraj czy coś... Wiem, głupie pytanie, ale na jednym ze swoich maili, gdzie miałam konto na battle necie tylko po to by oglądnąć streama (NIE MIAŁAM ŻADNEJ GRY!), zaczęłam dostawać dosłowny spam od battle netu. 60 wiadomości na jeden dzień, że wykryto na moim koncie nielegalne działania, że moje konto do D3 jest zablokowane (NIE MIAŁAM NA KONCIE ŻADNEJ GRY!) i inne różne bardzo dziwne rzeczy jak kupowane czy sprzedawanie golda w WoW. Zrobiło to na mnie złe wrażenie na temat zabezpieczeń battle netu, może ktoś to rozwieje...

Myślę że na razie to wszystko, ale jeżeli ktoś chciałby napisać coś więcej, jakieś inne ciekawostki czy wątpliwości które sam miał to chętnie przeczytam.

Ustawianie kraju to już twoja własna inicjatywa, wybierasz polskę to rafy są poza twoim zasięgiem.

RAF to dodawanie znajomego do gry co ma na celu zwiększenie ilości graczy w grze, akurat polska wymyśliła jak na tym zarobić (chyba dlatego zostaliśmy wykluczeni z tej oferty) Mam konto na globalu lecz nie gram bo znudził mi się, mam zarejestrowane na GB i już 2x blizzard kapnął się o tym że mam polskie IP a rejestracja na GB i poprostu wywalili mi czas gry (ban konta nie wchodzi w gre gdyż straciliby za dużo graczy xD ) oczywiście ostatnimi czasy jest bardzo wysoka możliwość tego że ci wywalą czas bardzo szybko jak np u mnie to było jakieś 2dni gry i został usunięty. Kiedyś rafami kupiłem rok gry i dostałem diablo 3 za free, do dzisiaj to konto jest aktywne przez mojego brata i nadal ten raf jest aktywny zaś na moim nowym koncie zostaje usunięty po paru dniach dlatego nie polecam tego sposobu, to przechodziło jakiś rok temu, teraz za duże ryzyko.

Opcje płatności to tylko karta i prepaid. Goldem na własną odpowiedzialność. Blizzard nie ma w zwyczaju banowania kont gdyż jego renoma to miliony aktywnych kont :] na bana naprawdę trzeba coś przeskrobać jak hacki albo rasizm itd.. co do bana nigdy jeszcze nie dostałem

To za leży odciebie jaki kraj wybierzesz, możesz się co najwyżej przejechać na tym, że nie dostaniesz czegoś od blizzardu tak jak w moim wypadku wysłali mi w prezencie, bo miałem problemy z kontem autenticator (czy jakoś tak). Do tego dostałem w paczce unikalnego peta itp. Więc ogólnie kraj lepiej ustawić własny bo jeżeli mieszkasz w domu jeszcze z rodzina to odlozyc 1zł dziennie i masz na abonament taka moja opinia. Ale wybór należy do ciebie.

1. Z powodów czysto finansowych to zły pomysł - system RaF jest bardziej opłacalny niż standardowy abonament/pre-paidy. Również trzeba pamiętać że z powodu wyglądu naszego prawa część promocji oferowanych przez Blizzard u nas niestety nie będzie dostępna (nie wszystkie oczywiście, ale niektóre właśnie tak jak RaF niestety nas omijają)

2. Tutaj zostało to wcześniej opisane. W teorii narzędzie do sprowadzania nowych graczych, u nas najczęściej do zdobywania tańszego czasu gry. Aczkolwiek nie zgadzam się z Druidboyem, kupowanie jednego na raz RaF (a nie np. kupie sobie od razu pół roku spokoju) nigdy nie spowodowało (przynajmniej u mnie) jakichkolwiek trudności. Nigdy. Żadnych.

3. Jeśli pamięć mnie nie myli to od roku ponad zmienić kraju od tak na Battle.net nie można, a przy zakładaniu nowego zostaje nam on przypisany automatycznie według naszego adresu IP. Jeżeli chcesz założyć nowe konto, to moim zdaniem, poproś zaufanego znajomego, członka rodziny mieszkającego poza Polską i niech założy je dla Ciebie. Blizzard nie wnika skąd jest płatność. Na moim przykładzie to widać: jeżeli konto zostało założone we Francji (a tak u mnie było) to Blizzard domniemuje że tam właśnie jego właściciel mieszka. A to że powiedzmy karta kredytowa którą płaci jest "polska" to... co z tego? Może ktoś z jego rodziny za niego płaci, może ktoś akurat bywa tam i tam załatwie część swoich sprawunków.

4. Ustalenie subskrypcji i automatyczna płatność kartą, Pre-paid, Reffer-a-Friend jeśli nasze konto może to "oficjalne" (w przypadku RaF naciągane jest to nieco) metody. Z goldem a czasem gry jest jak z targowiskiem tutaj - można dać golda, dostać nieważny pre-paid itp.

5. Dostać bana jest imho bardzo trudno - mimo usilnych starań nigdy mi się to nie udało - jedynie raz, gdy moje konto zostało skradzione (ah czasy przed autentyfikatorem w komórce) i używane do reklam serwisów sprzedających złoto było zbanowane "na zawsze" tj. dostało status frozen bez możliwości odblokowania. Ale jeden szybki telefon na skypie do blizzarda, wyjaśnienie sytuacji i gotowe, konto działa, stary czas gry wrócił plus dodatkowe 30 dni jako prezent za te kilka niemiłych chwil. Wszelkiego rodzaju maile od "blizzarda" to najwzyklejsze scamy. Blizzard używa tylko dwóch adresów mailowych, podane na ich stronach, nigdy nie pyta o jakiekolwiek dane konta itp. Gdyby zliczyć wszystkie takie które dostałem to byłbym zablokowany na WoW'ie, Starcrafcie i Diablo na jakieś trzydzieści kolejnych wcieleń

Odpowiedź na pytania już dostałeś ja jedynie dodam iż z systemem RAF to nigdy nic nie wiadomo. Ja osobiście się już na tym przejechałem i po tygodniu czas gry mi usuniętą, po tym fakcie stwierdziłem że już wole wydać więcej ale być pewnym. Więc ja Ci radze ustwaić Polska i jeżeli oczywiście stać cię na to kupywać prepaidy.

Dziękuje Bardzo za odpowiedzi, a zwłaszcza Tobie Jackieboyo :)

A teraz prośba, jeżeli ktoś mieszka w Wielkiej Brytanii i byłby w stanie mi założyć konto to proszę o kontakt na PW :D Myślę że można by było odpalić TeamViewery i bym sobie wszystko pozakładała... A, weszłam teraz na zakładanie konta (https://eu.battle.net/account/creation/tos.html) i można wybrać kraj. Ale ryzykować nie będę, niewiadomo czy nie weryfikują tego z IP.

Heh ja mam juz UK poł roku a zakladalem z Polski moj kolega ma 4 lata i takze mu nic nie jest ja osobiscie nie kupuje rafow tylko kupuje PP ale UK zawsze lepiej miec bo mozna szybko postać wylevelować , a pisałem do supportu to napisali ze UK nie wnika w weryfikacje ukradnietego konta.

a pisałem do supportu to napisali ze UK nie wnika w weryfikacje ukradnietego konta.

Zaraz, że co? To znaczy że jak mi ukradną konto i napiszę do niech z pomocą to mi nie pomogą bo mam ustawione UK? To bezsensowne...

No bo rozsadnie na to patrzac dane Ci sie nie zgadzają z dowodem ale lepiej nie kombinować bo zawsze mozna powiedzieć ze się pomyliles a tak to beda wiedziec ze celowo ustawiles uk.

Przecież mogę powiedzieć że wtedy byłam w UK, przy zakładaniu konta... Że wtedy tam mieszkałam :D W rejestracji piszę: "Kraj zamieszkania", nie Kraj zameldowania czy coś :D

Poza tym, moja koleżanka mieszka w UK i ma normalnie dowód polski i to wystarcza całkowicie do życia tam...

To poproszą Cie o rachunki z UK :P to tak nie działa jak ty myslisz ;p

Czyli mogę się tylko modlić by nie ukradziono mi konta. Hm...

Albo poprosić kogoś o wysłanie rachunku jakiegoś zeskanowanego i przerobienie na swoje imię i nazwisko... Tylko czy opłaca się ryzykować.

Poza tym kolega już pisał że teraz jest autentyfikator w komórce, ale pewnie zobaczą że z Polskiego numeru i też może być problem...

EDIT

Zdecydowałam że nie będę ryzykować i wpiszę wszystkie dane, i będę płacić te nieszczęsne 40 zł miesięcznie... ^^''

Poza tym, Druidboy napisał: "Mam konto na globalu lecz nie gram bo znudził mi się, mam zarejestrowane na GB i już 2x blizzard kapnął się o tym że mam polskie IP a rejestracja na GB i poprostu wywalili mi czas gry (ban konta nie wchodzi w gre gdyż straciliby za dużo graczy xD ) oczywiście ostatnimi czasy jest bardzo wysoka możliwość tego że ci wywalą czas bardzo szybko jak np u mnie to było jakieś 2dni gry i został usunięty." więc nawet jak się namęczę to i tak nic mi to nie da. Szkoda.

Haha miałabyś jaja cos takiego zrobic , kazdy dokument sprawdzaja ^^

Nie żebym się chwaliła, ale mam pewne doświadczenie w podrabianiu dokumentów... Ale po prostu doszło do mnie że nawet jak się zarejestruję na GB to będe miała taka samą sytuację jak Druidboy więc nie ma co się męczyć

A myslisz ze Blizzard nie ma ludzi ktorzy potrafią to sprawdzić? Ja Ci powiem tyle nie sr** ustaw sobie normalnie UK gdy nie napiszesz do nich ticketa w zaden sposob tego nie sprawdza ( zaufaj mi ) jezeli nie bedziesz oplacac rafami jestes bezpieczna gdy Ci Shackują konto wystarczy ze podasz im dowod osobisty kraj sie nie liczy ( draznilem sie z tobą ;p ) a nawet jezeli sie przyczepia o kraj ( choć na to jest mała szansa ) to najwyzej zmienią Ci kraj na Polskę. Zakladaj normalnie nie kombinuj.

Właśnie o to mi chodzi że chce płacić RAFami, nie chce kupować 10 od razu, tylko po jednym...

Założyć z IP brytyjskiego czy normalnie z IP polskiego i dać kraj Wielka Brytania?

z polskiego

Skąd mam pewność że się znowu nie drażnisz? XD

Jackieboyo, widzę że przeglądasz temat, co o tym myślisz?

EDIT: założone na IP Polskie z krajem Wielka Brytania. Niech się dzieje co chce.

Wszystko zależy od szczęścia jednemu mogą zablokować konto po 2 miesiącach a drugiemu nigdy.Jeśli już na prawdę Ci zależy na płaceniu rafami, to chyba najrozsądniej było by kupić pierwszego pre-paid'a normalnie, a resztę płacić rafami, dzięki takiemu zabiegowi szansa na zablokowanie konta maleje o kilkanaście procent.

Druga sprawa to taka, że kupujesz sobie autenticator, wtedy masz 99% szansy na to, że nigdy Cie nie okradną dzięki czemu nie będziesz musiała dawać dowodów, że mieszkasz tam w UK czy gdziekolwiek tam chcesz:).

Mam konto na globcu założone na Anglię i Blizzard się nie przyczepiał o nic. Co do płacenia RaFami to nie polecam. W grudniu razem z dwoma kumplami kupiliśmy Battlechest'y. Po miesiącu jarania się grą i ogólnym skoku jakościowym w porównaniu do privów, przyszedł czas na kupienie RaF'a. Kupiłem Ja i jeden z moich kumpli (drugi nie miał czasu na grę), od dwóch różnych gości z allegro. Czas gry został odebrany po okolo 2 dniach. Raz można się odwołać o darmowe ponowne doładowanie, więc tak zrobiłem. Po kilku godzinach czas gry został ponownie odebrany. Tak się skończyła moja przygoda z Globcem. Gra się świetnie ale jeśli zamierzasz kombinować z RaF'em to się prawdopodobnie przejedziesz. Nie koniecznie muszą Ci to odebrać, zresztą 15zł to nie majątek więc możesz się sama przekonać. Globca jak najbardziej polecam, bo to co się tam dzieje to nie ma porównania do privów. Jeśli masz hajs na zwykłe PP to kupuj je i nie kombinuj :)