Ogółem support to postać, która (jak sama nazwa wskazuje) ma wspomagać swój zespół, a w szczególności AD carry we wczesnej fazie gry.
Ciężka sprawa opisać Ci tutaj wszystkie podstawy, bo mimo że nie są bardzo skomplikowane, to ciężko będzie Ci je pojąć po przeczytaniu dużego bloku tekstu. Na start polecam Ci poszukać poradników, czy to na YT, czy w formie tekstowej. Nigdy nie szukałem, ale wiem że Gimper swego czasu robił takie tutoriale dla nowych graczy i to na całkiem przyzwoitym poziomie, więc możesz się z nimi zapoznać. Opisuje w nich podstawowe informacje, które powinieneś znać. Większość osób zajmuje się jednak poradnikami dla postaci, ale mniejsza. Podstawowe zasady dla supporta to:
- Nie dobijać minionów, które należą do ad carry (ad carry to postać walcząca na odległość, która ma za zadanie zadawać duże obrażenia fizyczne). Jak już pewnie wiesz, na Summoner's Rift są trzy linie. Support i AD carry grają na bocie, czyli w dolnej alei.
- Nie zabierać fragów. Naszym zadaniem jest wspomaganie i umożliwienie AD carry spokojnego farmienia złota ze stworów itd. Fragi nie będą nam potrzebne.
- Wardujemy mapę, czyli ustawiamy totemy wizji w odpowiednich miejscach, co daje nam możliwość szybkiej reakcji, np. gdy zobaczymy zbliżającego się wroga. Takie totemy można kupić w sklepie za 75 (zwykłe) i 125 golda (wykrywające jednostki niewidzialne - w tym wrogie totemy).
W sumie to na tyle, to naprawdę podstawy, ale myślę że w jakiś sposób pomogłem. Jeśli chciałbyś większej pomocy, to jestem w stanie umówić się na parę partyjek, w których wytłumaczę Ci na ts'ie co i jak. Pod warunkiem, że grasz na EU East/North. Jak coś to PW ![;)]()
@n4zArh
Warlock to taki typowy nekromanta, czarnoksiężnik. Postać, która przyzywa różne stwory, aby walczyły za niego, a on w tym czasie castuje swoje skille. Często są to takie małe tanki, chociaż warlocy potrafią w wielu grach mmo posługiwać się również ofensywnymi stworami. Jest to po prostu odmiana maga, którym gra się nieco inaczej niż wyżej wymienionym, właśnie z powodu przywoływanych istot. Jeśli wciąż nie bardzo rozumiesz, to wygoogluj opis klas z WoW'a i znajdź warlocka. Boję się tylko, że źle zrozumiałem o co Ci chodzi. Chyba wiesz kto to nekromanta, tylko nie kojarzysz odpowiednika takiej postaci w LoLu
Powiem Ci, że też nic mi nie wpada do głowy, wiem że Yorick przyzywa ghoule i Malzahar ma tego swojego potwora z pasywki, ale poza tym nie mam pojęcia (mózg gorzej pracuje chyba, późno już).