Kilka pytań

Witam, dzisiaj w końcu dałem się skusić do zagrania w lol'a zawsze myślałem, że jest po prostu słaby, ale się myliłem na prawdę ciekawa gierka:).

Aktualnie grałem może z 5h góra, w związku z tym mam parę pytań:

1.Jest jakiś bohater typu-nekromanta, warlock?.

2.Spodobała mi się postać Sona czyli healer/support, ale tu mam jedno pytanie czy w lol'u w ogóle healer jest potrzebny?, aktualnie mam 5lv postaci gra mi się bardzo fajnie, ale jak jest później?.Jeśli jest w ogóle możliwe granie healerem później, to która postać jest typowym supportem, pomaga tylko drużynie za pomocą jakichś bufów itp.

W sumie tylko to mnie męczy, ale mam jeszcze jedno pytanie poniżej będzie screen, czy jest to w ogóle możliwe że gościu z 3lv ma takie staty, dodam, że praktycznie w co drugim meczu spotykam się z takim czymś i nie da się grać :).

@down Chcesz mi powiedzieć, że 42/0 to normalka?:).

1. Nie jest to typowy mmorpg, chyba jedynie Yorick ma summony jako skille.

2. Oczywiście, że support się przydaje! Może odwrócić losy bitwy. Poczytaj o postaciach, masz opisane kto jaką rolę pełni, teraz nie wymienię, bo nie pamiętam wszstkich ;).

3. Aaaaaa...o Rumbla chodziło, nie zauważyłem :P. Więc to albo jakiś doświadczony gracz, który miał styczność z LoLem (refferal), albo po prostu dobrze mu szło (w co wątpie, 42 kille O.o)

Aha, jeszcze jako support staraj się nie latać za killami, bo to nie jest ważne. Skup się na pomaganiu drużynie.

Co do supportów to zdecydowanie TAK. Moim ulubionym supportem jest Janna naprawdę postać która tak umie namieszać że to baja ;]

Idziesz supportem na bota(dolna droga) z jakimś range(postać uderzająca na dystans) ew. może to być dps(xin zhao,master yi itp.) i czerp radość z pomagania;]

A ten pro to jest refferal. Refferal to postać zrobiona za pośrednictwem jakiejś osoby i za to są bonusy i przeważnie to jest doświadczony gracz.

Jakiś gracz założył sobie nowe konto, zdarza się. Sam tak robiłem jak potrzebowałem refferali, albo chciałem jakiegoś znajomego przeszkolić, to żeby nie musiał walczyć z kolesiami na 20+ (system dobiera średnią z lvli graczy i wtedy losuje przeciwników) zakładałem nowe konto ;p

Na low-lvlach (1-10 obecnie) masz dość duże szanse na spotkanie zaawansowanych graczy, którzy robią noob konta pod referale. To po pierwsze. Po drugie najlepiej ogarnąć jakąś postać (jeśli nie wiesz co i jak) na coopie - właśnie z powyższego powodu.

Co do champa typu nekromanta/warlock... Ciężko mi zrozumieć kogo masz na myśli :) może trochę sprecyzuj to w jaki sposób mniej więcej miałby grać, co miałby robić, jak walczyć, bo póki co tylko Swain mi do głowy przychodzi.

Ogółem support to postać, która (jak sama nazwa wskazuje) ma wspomagać swój zespół, a w szczególności AD carry we wczesnej fazie gry.

Ciężka sprawa opisać Ci tutaj wszystkie podstawy, bo mimo że nie są bardzo skomplikowane, to ciężko będzie Ci je pojąć po przeczytaniu dużego bloku tekstu. Na start polecam Ci poszukać poradników, czy to na YT, czy w formie tekstowej. Nigdy nie szukałem, ale wiem że Gimper swego czasu robił takie tutoriale dla nowych graczy i to na całkiem przyzwoitym poziomie, więc możesz się z nimi zapoznać. Opisuje w nich podstawowe informacje, które powinieneś znać. Większość osób zajmuje się jednak poradnikami dla postaci, ale mniejsza. Podstawowe zasady dla supporta to:

- Nie dobijać minionów, które należą do ad carry (ad carry to postać walcząca na odległość, która ma za zadanie zadawać duże obrażenia fizyczne). Jak już pewnie wiesz, na Summoner's Rift są trzy linie. Support i AD carry grają na bocie, czyli w dolnej alei.

- Nie zabierać fragów. Naszym zadaniem jest wspomaganie i umożliwienie AD carry spokojnego farmienia złota ze stworów itd. Fragi nie będą nam potrzebne.

- Wardujemy mapę, czyli ustawiamy totemy wizji w odpowiednich miejscach, co daje nam możliwość szybkiej reakcji, np. gdy zobaczymy zbliżającego się wroga. Takie totemy można kupić w sklepie za 75 (zwykłe) i 125 golda (wykrywające jednostki niewidzialne - w tym wrogie totemy).

W sumie to na tyle, to naprawdę podstawy, ale myślę że w jakiś sposób pomogłem. Jeśli chciałbyś większej pomocy, to jestem w stanie umówić się na parę partyjek, w których wytłumaczę Ci na ts'ie co i jak. Pod warunkiem, że grasz na EU East/North. Jak coś to PW ;)

@n4zArh

Warlock to taki typowy nekromanta, czarnoksiężnik. Postać, która przyzywa różne stwory, aby walczyły za niego, a on w tym czasie castuje swoje skille. Często są to takie małe tanki, chociaż warlocy potrafią w wielu grach mmo posługiwać się również ofensywnymi stworami. Jest to po prostu odmiana maga, którym gra się nieco inaczej niż wyżej wymienionym, właśnie z powodu przywoływanych istot. Jeśli wciąż nie bardzo rozumiesz, to wygoogluj opis klas z WoW'a i znajdź warlocka. Boję się tylko, że źle zrozumiałem o co Ci chodzi. Chyba wiesz kto to nekromanta, tylko nie kojarzysz odpowiednika takiej postaci w LoLu :P Powiem Ci, że też nic mi nie wpada do głowy, wiem że Yorick przyzywa ghoule i Malzahar ma tego swojego potwora z pasywki, ale poza tym nie mam pojęcia (mózg gorzej pracuje chyba, późno już).

Typowym nekromantą jest Yorick, oprócz niego są jeszcze postacie posiadające pojedyncze summony, do głowy przychodzi mi Le Blanc(klon używany do zmylenia przeciwnika(0 DMG)), Mordekaiser (klon przeciwnika z jego statystykami), Annie (niedźwiedź używany głownie do zadania obrażeń przy przywoływaniu), Malzahar (małe summony z niskimi statami), Shaco (klon z podobnymi statystykami, przy śmierci wybucha). Supporty w LoLu są potrzebni, nawet bardzo. Gdyby tak nie było nie byliby tworzeni. Typowymi supportami są Soraka, Taric, Leona, Alistar, Nunu, Blitzcrank,Karma,Janna, Sona, Kayle, Lulu (mogłem o kimś zapomnieć). Można też supportować postaciami nie stworzonymi do tego w ogóle jak np. Fiddlesticks, Ahri czy Varus. Zyskuje się wtedy dużo ofensywy ale zarazem mało defensywy i jungler ma ulatwiona sprawe.

Cóż, mi się właśnie wydawało że Warlock to ktoś kto rzuca klątwy i osłabia tym wroga tak, żeby ten ktoś nie mógł działać w pełni sprawnie. Dlatego właśnie chciałbym wyjaśnienia od OP. :)

EDIT: @up: Yorick nie jest typowym nekromantą, dopóki Riot nie zrobi tego co planował (wyrównanie znaczenia summonów i samego Yoricka) nawet nie ma co o tym myśleć. Poza tym Yorick walczy wręcz i jest cholernie tanky, więc ciężko mówić o typowym nekrusie :)

Co do supportów to nie zgodzę się z Kayle czy Karmą, dla mnie one na chwilę obecną należą do grupy tych agresywnych supportów którzy równie dobrze mogą bawić się w carry (Lux, Morgana, Kayle, Karma - od biedy supportować nimi można, nie będą w tym nawet źli, tylko po co, skoro sami mogą pociągnąć grę?). I tak, supportować można praktycznie każdym champem, ale nie w każdym przypadku to ma sens (krótko mówiąc, jeśli nie ma jakiegoś CC albo sposobu na wspomaganie sojusznika, to nie ma o czym gadać). I niekoniecznie to taki zły pomysł - przy odpowiednio dobranym lane jungler będzie zmuszony do babysittowania ludzi na bocie, co odciąży inne lane i pozwoli na wykorzystanie jego nieobecności...

Dobra, dzięki wszystkim za odpowiedzi dowiedziałem się dużo nowych rzeczy:).Pewnie jeszcze sporo nauki przede mną więc mam nadzieję, że mnie 'lol' po tygodniu nie zdnudzi:).Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, gram na nordic& east, ale znajomy mi dzisiaj napisał żebym grał na west ponieważ ludzie ''bardziej ogarniają'' i niby jest lepiej:), waszym zdaniem gdzie lepiej się gra?.

Ja samemu gram tylko na Ameryce , na Europie jest poziom "trochę niższy" przynajmniej dla mnie . Im bardziej na zachód tym trudniej.Na EU Nordic&East jest też masa polaczków którzy wyzywają od 1 sekundy gry, co też niszczy polską społeczność i sprawia że za polakami inni tam nie przepadają.

Gram na EU WEST, wcześniej byłem na EU NORDIC/EAST ale moje nerwy nie wytrzymały z polakami.

I mi też się wydaję że na EU WEST gry są hmm... ciekawsze.

Na Eu Nordic&East, jest cienko. Przeważnie tam opłaca się tylko na rankedach, bo na normalach zazwyczaj mialem zwyciestwo i staty na plusie. Na EU West, jest już wyższa szkoła, no i zgranie, co mnie bardzo cieszy.

Nie zgodzę się. Gram na east i prócz wszędobylskich polaczków oraz ruskich nie znających angielskiego są również bardzo mili i ogarnięci gracze. Graj tam, gdzie ty uważasz, gdzie grają znajomi. To właśnie z nimi gra jest najciekawsza :). Gdyby nie to, to grałbym na west, ale wolę rywalizację z kumplami.

@down Heh, skoro tak myślisz. Kumpli dla "pro graczy" i niby wyższego poziomu rozgrywki nie zostawię ;).

Nie zgodzę się. Gram na east i prócz wszędobylskich polaczków oraz ruskich nie znających angielskiego są również bardzo mili i ogarnięci gracze.

Ogarniętych graczy jest tam z hmmmmm 20%? Ja osobiście gram na US, ale jeżeli będzie opcja przeniesienia się na EU west to zrobię to.

@UP, Opcja jest, tylko.. płać.

@GrucA

Zgodzę się z tobą. Ping 200ms dobija mnie niemiłosiernie + jak chcę stremować to małpa skacze wzwyż.

@UP, Opcja jest, tylko.. płać.

Opcji przeniesienia się z amerykańskiego serwera na europejki nie ma i w najbliższym czasie nie będzie (tak mi się wydaje).

GrucA dobrze prawi, jeszcze nie ma takiej opcji, chociaż podczas rozłamu serwera europejskiego Riot o tym wspominał. Do tej pory możemy przenosić konta jedynie z EU Eeast na West i odwrotnie. Jeżeli chodzi o wybór serwera... Cóż, ja wolę grać na wschodnim, żeby być w części tych ogarniętych graczy i pokazać ludziom, że wcale nie ma tragedii. W dodatku staram się tam naprawiać reputację Polaków, która jest raczej słaba, szczególnie u skandynawów, którzy myślą, że nie znamy języka i nie komunikujemy się z teamem. Prawie jak Ruscy, chociaż znam przypadki Rosjan, którzy też są normalnymi graczami. To tylko stereotypy, które według mnie ranią normalnych graczy. Piszesz, że jesteś Polakiem lub przypadkiem napiszesz cyrylicą (w przypadku Rosjan) i od razu masz przyczepioną plakietkę gościa, który zniszczy tą grę. Wolę naprawiać to co moje, niż wynieść się na serwer zachodni i dołączyć do grupy ludzi, którzy flamują East. Zresztą nie lubię tematu serwerów, bo w opiniach wielu graczy East nie ma racji bytu i strasznie po nas flamują. Wypowiedziałem się, bo coś mnie pokusiło :P

Nie wierz w to że West to jakaś kraina obiecana, a na EUNE grają sami masochiści i trolle. I tu, i tu znajdziesz trolli, różnica tylko w jakim języku mówią. Graj tam gdzie masz większość znajomych i tyle :)

Ajron z butkami to się troche rozpędziłeś mówiąc że 5 dla supportów, gdyż to wszystko zależy od championów, bardziej ofensywni supproci oczywiście 5 to idealny wybór ale np takiej Sorace nie są potrzebne. A co do serverów jak dla mnie to mit który osobiście obaliłem, gram w LoL'a już 2 lata z przerwami, mój początek to US którego dobrze wspominam co do graczy za to ping dobijał. Potem przeniosłem się na EU (wtedy jeszcze nie było podziału) po rozdzieleniu automatycznie przydzielono mi Eu Nordic/East i ten server ma swoje wady i zalety oczywiście się zgodzę że można trafić na troll Rusków I Polaków, ale ogólnie gra nie jest nat ragicznym poziomie. Po pewnym czasie przeniosłem się na Eu West za sprawą po pierwsze opisu że West to utopia LoL'a po drugie że miałem tą opcję za darmo. I mogę powiedzieć tyle że gra w dużym stopniu nie różni się od tej z East, owszem nie ma już tylu polaczków i rusków trolli ale przez pierwsze 5 meczy trafiałem na Francózów mega trolli co wpadali w wieże krzycząc Allah Agbar i byli to gracze z 30 lvl. Podsumowują moją długą wypowiedź graj tam gdzie masz kumpli i nie sugeruj się internetowymi mitami. :D