Mam dla ciebie radę, nie pytaj o takie sprawy na forum o grach MMO. LOL. No chyba że gdzieś tutaj jest pedagog lub doradca zawodowy. To jest twoje życie, a ty pytasz o to tutaj. Tego w czym możesz być dobry, na pewno nie odkryjesz na forum pytając "Cześć! Jestem dobry w angielskim, siedzę przed kompem i go ogarniam. Kim mógłbym zostać?".
Masz w szkole pedagoga? Na pewno masz. Idziesz do niego/niej (zazwyczaj te drugie) i prosisz o testy predyspozycji zawodowych. Robi Ci szereg testów (przynajmniej ja tak miałem), z niektórych możesz się dowiedzieć jak się lepiej uczyć (wzrokowiec, czuciowiec, słuchowiec etc.). Z takich testów nigdy nie wyjdzie "Jesteś dobry w informatyce. Idź na informatyka". Takie testy zawężą Ci jedynie poszukiwana do jednej lub kilku (bardzo rzadko) grup zawodowych (informatyczne, techniczne, przemysł itp.; już nie pamiętam). Takie testy nie są też na chop siup, więc nie zostawiaj tego na ostatnią godzinę, bo trwają razem kilkadziesiąt godzin. Teraz MEN ruszyło z projektem "Tajemnice Aeoropolis", to takie "talent game", po skończeniu jej, dostajesz kilka stron o sobie. Jest to tworzone na podstawie twoich wyborów w dialogach, w akcjach, wyników w mini-grach. Nie wszystkie szkoły mają dostęp do tego projektu, tak więc nie wiem czy twoja taki będzie miała, ale naprawdę, warto spytać.
Nie idź też do szkoły w stylu "łatwo tam się dostać". Naprawdę, jeśli chcesz tak postąpić, to idź do zawodówki, bo z takim podejściem daleko nie zajdziesz, a lata "nauki" nikt ci nie zwróci. Jest niż demograficzny, więc szkoły żeby przetrwać obniżyły wymagania. Jeśli lubisz się uczyć, to możesz pod uwagę brać liceum. Jeśli jednak nie lubisz się uczyć, nawet się tam nie pchaj, bo szybko wypadniesz z kolejki. Pod uwagę musisz też brać stabilność pracy, bo im więcej ludzi kształci się w tym kierunku, tym trudniej, a łatwo nie jest też, gdy w danym kraju jest bardzo małe zapotrzebowanie na ludzi o takim zawodzie.
Pomyśl poważnie nad swoją przyszłością, bo to od ciebie zależy, czy będzie ci się chciało z rana wstawać do szkoły, a później do pracy.
@ISmokeBleezys
No wiesz, policjant cieszy się szacunkiem społecznym (tak, cieszy się, wyjdźcie z tej patologii, świat nie kończy się na JP i HWDP), w dodatku to publiczna posada. Jeśli Ci się podoba, czemu nie? Ale nie polecam iść do szkoły policyjnej. Bo niej, i tak masz takie same testy, żeby dostać się do Policji, jak chociażby uczeń zawodówki.