Kolejny problem --- Pomocy!

Witam serdecznie. Ok na początku chciałbym przedstawić wam parametry mojego komputera:

Procesor: i5 2500k 3,8 Ghz

Zasilac: OCZ 800W

Ram: 8Gb 1600 Ghz

Płyta główna: ASRock P67 Pro3

Karta graficzna: Radeon 7870 HD 2Gb 256 bit.

Zaznaczoną kolorem żółtym chcę wymienić na coś dobrego do kwoty 1600 zł nie więcej nie mniej nic już nie mogę dołożyć jeżeli ktoś będzie się pytał. Pomóżcie mi bo niestety nie mam zielonego pojęcia jaką kartę graficzną najlepiej wziąć w takiej kwocie.

Poczekaj do 29 czerwca. Wyjdzie nowy radeon RX480 4gb i 8gb w kwocie 1000zl plus/minus. Wydajnosciowo cos pomiedzy gtx970, a gtx 980. Zauwaz ze bedzie miala pelne wsparcie DX12 wiec karta przyszlosciowa i uzyska lepsze osiagi w grach pod DX12. Pewnie zaraz fanboye Nvidi zaraz wyskocza, ale radze poczytac samemu o tej karcie i sie zastanowic. Po za tym wydajnosc cie zadowoli a zaoszczedzisz z 500zl na bank i dolozysz 8gb ram i jakis fajny dysk ssd.

Do GTX 980 bardzo jej daleko, to raczej coś pokroju GTX 970, ale z cała pewnością nic "pomiędzy" xD

Skoro autor tematu ma 1600 to ja raczej brał bym się za 10 serie GTX-ów od nvidii i nie pakował się w radeony, to raczej temat dla tych którym szkoda dokładać do 970 lub brakuje im na niego.

yyyy poczytaj benchamrki jeszcze raz :)Docenisz RX480. Po za tym cenowo idealna adekwatnie do wydajnosci. Po za tym 1600zl nie wystarczy na karty z serii 10... Najtansza wersja od MSI 1070 2,3k zlotych. Lepiej wyjdzi z dodatkowym ramem i dyskiem ssd.

Dodatkowe ramy do inna beczka. 1600 zł to wyłącznie leci ka kartę reszta kwoty tak jak mówisz ssd i ramy do 16

No to kup karte starszej generacji typu popularnego gtx970, bo innej sensownej opcji nie ma wobec tego.

Gigabyte: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-970-xtreme-gaming-4gb-gddr5-256bit-hdmi-dvi-3xdp-gv-n970xtreme-c-4gd-859435/

Zotac: https://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-970-amp-extreme-core-edition-4gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-zt-90107-10p-710778/

EVGA: https://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-970-ftw-acx-2-0-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-dp-04g-p4-2978-kr-667984/

Wydaje mi sie ze Zotac to najmocniejsza wersja. Wiec praktycznie prawie wykorzystane 1600zl.

lepiej 970 niż radeona 390 8Gb która jest w podobnej cenie ?

@DyingLight nie ma jeszcze testow RX480 wiec nie ma co czytac. :)

Jesli mozesz dolozyc 200 zl to rozsadnym zakupem bedzie:

http://www.x-kom.pl/p/209228-karta-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx980-4096mb-256bit-gaming.html

Za 1600 zl nie wiem czy kupi sie cos sensownego w tym momencie.

EDIT: Ewentualnie uzwane:

http://allegro.pl/msi-geforce-gtx980-4096mb-256bit-gaming-i6276620744.html

Jak zwykle gadka o dokladaniu, jak wyraznie chce do 1600zl. Po co to? Sprecyzowal, a my dostosowujemy sie.

Ogolnie 390 > 970, ale roznica w grach to od 2 do 5 fpsow na korzysc radka. Planujesz grac w fullhd bierz 970 bo lepiej sobie radzi, planujesz grac w wiekszych rozdzialkach? Bierz radeona.

Masz male potwierdzenie: http://pclab.pl/art65092-18.html - Test Wieska 3. Oczywiscie wylaczysz zbedne SSAO, AF x16, Blury itd i bedzie stale 60 klatek bez spadkow.

Gadka o dokładaniu bo bzdura jest teraz kupować kartę za 1600 zl, która już za chwile będzie słaba. I gdy ja kupisz od razu stracisz około 30 % wartości.

Po premierze radeona i zapewne juz za miesiąc gtx 1060 ceny używanych 970 zaczynać się będą od 800 zl a może i mniej. :) Wiec powodzenia w zakupie teraz gtx 970 za 1400 zl. :) Nie dość, ze stracisz ogromna ilość pieniędzy to niebawem tańsze karty będą bardziej wydajne.

Racja, wiadome ze lepiej poczekac na nowa generacje, zwlaszcza na 1060 bo podobno bedzie mial 4gb ram i 192bit szyne danych. Kwestia tylko czy kolega chce czekac. Ja poprostu dalem opcje najmocniejszych kart do 1600zl 'aktualnie' na rynku. Co zrobi to juz jego sprawa. Ja osobiscie czekam na RX470 bo akurat mi wystarczy.

Dodatkowo 8gb ram wystaczy koledze w zupelnosci. Wiec pieniadze moze dolozyc do grafiki. Uzbieralo mu sie wiec juz okolo 1750zl. Czy dolozenie tych 50 zl do nowej GTX 980 nie jest warte tej karty? :)

Sam mam obecnie 8gb ramu i jakos nie trafilem jeszcze na gre, ktora by mi nie dzialala ze wzgledu na taka jego ilosc.

Co do nvidia proponuje

A dodatkowo pierwszy komentarz pod filmem traktujacy o async compute i DX12 :)

Jakbym co bral na TERAZ do 1600zl to by bylo R9 390 :). Ale to JA :)

8GB ramu wystarczy mu w zupelnosci. Niech kupuje grafe a na przyszlosc zbiera juz na reszte podzespołów I5 2500k to juz leciwy procesor. Bardzo dobry(sam go mialem) ale juz leciwy :).

Wiec dowiedzmy sie czy streamuje, obrabia grafike lub filmy, lub czy zawsze ma bardzo duzo aplikacji odpalonych. Ja mam 16gb od 2013 roku i najwiecej wykorzystalem 7gb, ale to inwestycja przyszlosciowa.

będę stremował i właśnie dlatego chcę zmodernizować troszkę komputer. Co do procesora jest mega i na takim samym steamuje SouShibo(czy jakoś tak). W mojej wersji mogę podkręcić go do 4,2 bez żadnego problemu. Potrzebuje dobrej karty graficznej.

Mój Radek jest spoko i przez 4 lata nic z nim się nie działo i jestem z niego zadowolony i to bardzo.

Tyle, ze SouShibo ma druga maszyne. Na jednej gra a do drugiej przesyla obraz gdzie jest przerabiany i wysylany na sewery twitch. Niestety ciezko na i5 jest i grac i jednoczesnie streamowac najnowsze tytuly. Wiem jak dzialalo i5 4690k podczas steramowania GTA5 na ultra detalach. Tak wiec albo bedziesz streamowal slabsze tytuly albo potrzebujesz 2giego kompa.

Polecam tą kartę jakieś grosze nie duże dołożysz i masz mega kartę naprawdę warto mam takie 2 i wszystko mi płynnie chodzi Karta

taaa 3,5 tysia proszę ciebie człowiek nie żyje tylko grami. Jeżeli nie masz rodziny na utrzymaniu to spoko możesz sobie na takie coś pozwolić ale jeżeli masz do wyboru zadowolić siebie lub bliskich wybierasz te drugie. Wolę dla dziecka kupić zabawki niż sobie kartę za 3,5 tysiąca.

Spokojnie to troll. Na dodatek z fantazja bo akurat 2 takie karty to chyba do grania w 8k xd

No może masz rację.Dobra wracamy do tematu. Hmmm czytając recenzje na pc format chip i benchmark.pl wszystkie portale proponują jednogłośnie Radeona 390 który jest dużo wydajniejszy niż 970.