Komputer do gier (3000zł)

Witam, Wspólnie z kolegą myślimy złożyć komputer głównie do gier, nie chcemy się wkręcić w kakao

co byscie doradzili, na co zwrocic uwagę, przy kupnie, zapewne będzie to złożony komputer w jakiejś firmie

czy lepiej i7 ? czy moze jakiś i5

radeon czy nvidia ?
doradzcie coś proszę;)

oraz, czy pod komputer za 3000 lepiej zainwestować pieniądze na monitor w przedziale 300-400 czy droższy za 600-700zł?

i też, jeśli ktoś wie, na co warto zwrocić uwagę proszę o rady;) pozdrawiam

BEZ OC
Zestaw komputerowy: 3000zł
Płyta główna: MSI B85-G43
Procesor: Intel Core i5-4590
Pamięć: Crucial 2x4GB
Karta: Asus R9 280X
Dysk: Western Digital 1TB
Zasilacz: Antec True Power 550W
Obudowa: SilentiumPC Gladius M30
Suma: 3055,03

DO OC

Płyta główna: Asus Z97-K
Procesor: Intel Core i5-4690K
Chłodzenie: SilentiumPC Grandis XE1236
Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB
Karta: Asus R9 270
Dysk: Western Digital 1TB
Zasilacz: Antec True Power 550W
Obudowa: SilentiumPC Brutus M25
Suma: 3034,01

wystarczy zajrzeć do podklejonego tematu...

i7 w konstrukcjach do gier nie ma sensu, bo gry i tak go nie wykorzystają

alternatywnie może być taki zestaw

Płyta główna: Gigabyte GA-990XA-UD3 (najlepszy wybór w tej cenie jeśli chodzi jakośc do ceny)
Procesor: AMD FX-8320 (najlepszy wybór z amd, można go podkręcić do 4,5 spokojnie)
Chłodzenie: HR-02 Macho BW ( mieści się na styk ale warto)
Obudowa: Zalman Z3 Plus
Suma: 3036,65

a teraz czekam na hejt od maniaków intela xd

umieścić w koszyku produkty wraz z usługą montażu i w polu „Wpisz kod promocyjny” wpisać: W3FHN58JFW. Koszty wysyłki oraz cena montażu zostaną zmienione automatycznie

jeśli chodzi o monitor to nie warto oszczędzać bo to cos co ma służyć przez lata, tutaj sie osobiści enie znam ale od siebie moge zapodać ten

Monitor LED Asus MX239H - 788zł

dobra jakość jedyne do czego można sie przyczepić to przyciski sterowania ale je sie używa raz na ruski rok albo nawet raz na poczatku

http://www.morele.net/inventory/info/GMbfC7/

Używam tego, nie narzekam. Wszystko śmiga jak należy przy 60fpsach.

musze dodać że bardzo zalezy, by był cichy, czy to zalezy od procesora?
czy zasilacza? czy czego? i czy te podzespoly ktore podaliscie beda ciche?>

To zależy od wielu czynników zasilacz, chłodzenie, dysk, obudowa, karta graficzna.

W moim zestawie są ciche komponenty nielicząc karty graficznej bo to jedyny komponent który nie wiem jak głośno pracuje, ale nie powinno być źle. A jeśli chcesz mieć ultra cichy komputer to musisz zainwestować w obudowę z wygluszeniem.

i5 spokojnie wystarczy. Ja na twoim miejscu brałbym płytę H97, albo Z97 jeśli zamierzasz podkręcać, choć w tym przedziale cenowym może być z tym ciężko, bo sam procek ~850 + chłodzenie + ~160.

http://www.morele.net/inventory/info/shO38w/

Ram 8CL

R9 280X

i5

Płytę główną możesz wziąć jeszcze ATX

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h97-pc-mate-s1150-h97-4ddr3-usb3-lan-atx-h97-pc-mate-640734/
http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h97-pro4-h97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-h97-pro4-640930/

Na chłodzenie nie ma co oszczędzać, bo będzie głośne i nie wydajne... Masz dwie opcje w twoim przedziale cenowym. Albo bierzesz i5 ale reszta podzespołów będzie trochę kuleć z racji ceny procka lub amd które jest dużo tańsze choć nie ukrywam i przyznaje jest słabsze od Intela ale koniec końców i tak bardzo dobrze się spisuje w graniu sam mam zestaw na amd podobny do tego co napisałem z lekkimi Zmianami i spisuje się znakomicie a sporo kasy w kieszeni którą wydałem na resztę podzespołów o lepszej jakości

Jeszcze jedna opcja to znalezienie używanej karty z gwarancja na allegro/olx bo można znaleźć np r9 290 windforce za 900 zł

procek ani nic nie bedzie na pewno podkrecane z racji obaw ;P no i niewiedzy, tak wiec dobrze zeby firmowo wszystko dobrze hulalo, ale jednak jesli sa do wybooru rozne sprzety o podobnych parametrach, to wolalbym te cichsze, myslicie ze gdybym pojechal do jakiegos sklepu np xkom, dobraliby mi taki komputer z tymi podzespolami za dobra cene? czy w ogole sie takim czyms nie zajmuja,a maja gotowce i tylko je sprzedaja

Za kompa złożonego z wystawy zapłacisz jeszcze więcej, przeczytaj co napisałem, w morele złoża ci kompa gratis z tym kodem +jeśli chodzi o amd to ma auto tryb turbo wiec sam się podkręcania gdy tego potrzeba nie wiem jak z intelem

Windforce od GB to napewno cicha karta jest xD

Nie idź w OC bo to szkoda $$

Cicha nie jest ale się opłaca ;)

Windforce od GB to szajs.

Nie kupuj żadnego zestawu na procach od amd. Procek i5 starczy ci na lata.

Jakiś argument za tym ze to szajs czy jedynym jest to ze tak mówisz?

Jakiś argument za tym ze to szajs czy jedynym jest to ze tak mówisz?

Z przodu 3 wentylatory ku uciesze wsi a z tyłu karty piekarnik .

Mało kto zdaje sobie sprawę że karta się grzeje z dwóch stron a nie z jednej.

U Asusa i Msi mają podobny problem , jednak montują backplate który choć trochę rozprowadza ciepło.

Nie wspominając już o EVGA której konstrukcja kart to zupełnie inny poziom :P

Kogii od dawna wiadomo, ze jesli chodzi o gry amd ssie, jego wydajnosc jest slaba (bylo walkowane milion razy - podpowiem pojedynczy rdzen). i5 bedzie duzo wydajniejsze w grach (moze w 2016 amd czyms zaskoczy, bo na chwile obecna nie jest zbytnio zadna konkurencja dla najnowszych prockow intela).

Windforce od gb nie jest ani jakos super wydajne ani ciche.

Palit robi dobre karty graficzne

Nie kupuj żadnego zestawu na procach od amd. Procek i5 starczy ci na lata.

Nie wiem co macie do procków AMD, ale ja od zawsze na AMD siedzę i jakoś te 60 fps zawsze miałem, dopóki karty AMD nie kupiłem.

Dla mnie jedyne co przemawia do procka Intela to pobór mocy - niższy.

Nie wiem co macie do procków AMD, ale ja od zawsze na AMD siedzę i jakoś te 60 fps zawsze miałem, dopóki karty AMD nie kupiłem. Dla mnie jedyne co przemawia do procka Intela to pobór mocy - niższy.

Ehhh, twoje słowa tylko pokazują jakim ignorantem jesteś. To że ty zawsze siedzisz na AMD nie znaczy że AMD jest bardziej wydajne. Na wszystkich stronach związanych z hardware, czy to purepc czy tomshardware z zagramanicy, czy blogach, a nawet na ss na forach wstawianych przez zapaleńców nie związanych z branżą, procesory i5 niszczą 4 modułowe FX. Sprawa wygląda tak że jeden wątek w intelu miażdży AMD FX, a w grach, których silniki wykorzystują wielowątkowość jak Crysis 3 AMD FX wygląda tak samo, ale co z tego skoro jedna jaskółka wiosny nie czyni. Skoro ma się budżet wystarczający na porządne GPU i porządny procek to tylko i wyłącznie i5, a twoje prywatne odczucia nie poparte żadnymi testami, statystykami są nic nie warte.