Witam,potrzebuje pomocy w skonfigurowaniu komputera do gier mmo-cała buda,monitor,mysz,klawiatura(bez systemu) cena max 6k.Dziekuje.
Komputer do mmo
Na allegro kup tam gotowe zestawy zlozone przez profesjonalistow.

Lolotrollo widze niezle dżołki leco. Kupujac gotowy zestaw na allegro to jest tak jak kupowanie malucha z silnikiem v8 na LPG
Co do tematu... Za 2k mozna zlozyc ci ladny zestaw. No ale skoro masz 6 "kafli" to mozna to wykorzystac... intel i5 3750K, gigabyte gtx 670 4gb, jakies tam 8gb ramu i zasilacz 650W. Arme 3 na renderingu 12km odpalisz z 30fpsami.
@MysleWiecJestem: klik
Zestaw: klik
@edit: lepsza by była ta karta, niestety jest niedostępna. Mimo wszystko, ten zestaw to i tak overkill.
Up@ zgadzam się w 100%
ps:
Zostało by mu trochę kasy ciekawe , czy nie warto się zastanowić poważnie nad nad i7 , chociaż z 2 strony jak się składa komputery to się nigdy wszystkiego nie obliczy ...
Nie czytałem dokładnie: monitor, peryferia etc. Zaraz poprawię.
Nie warto wydawać 6 koła, bo po co? Lepiej kupić taniej, kasę odłożyć i za 2,3 lata lekko przebudować sprzęt.
@Sitrahr
Zasilacz lepiej BeQuiet L8 630W a dysk SSD lepiej Samsung 830 (mimo niższego numerku to on jest tym lepszym dyskiem SSD). Jednak ja złożyłbym coś takiego:
Intel Core i5-3570K
MSI Z77A-G45
Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz XMS3 CL9 lub Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9
Sapphire HD 7970 Vapor-X albo (co jest nawet chyba lepszym wyborem) HD7970 z jakiś słabym chłodzeniem np. HD7970 GHz Edition referent + Accelero Xtreme 7970 (ciszej i wydajniej niż jakiekolwiek inne chłodzenie)
Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003)
Crucial M4 128GB lub Samsung 830 128GB
BeQuiet L8 530W
Thermalright HR-02 Macho 120
Lite-On iHAS124-04
Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black
MX-4
Asus Xonar DX PCI-E
Komputer będzie bardzo wydajny, topowy i5 to najmocniejszy obecnie procesory (nie licząc i7 do zastosowań profesjonalnych) i najwydajniejsza dostępna karta graficzna pozwolą pograć we wszystko na najwyższych detalach. Oprócz tego wydajne i ciche chłodzenia dla CPU oraz GPU (zwłaszcza Accelero Xtreme), cichy zasilacz i wyciszana obudowa. Dzięki temu komputer będzie bardzo cichy.
EDIT:
Mysz: Logitech G400
Klawiatura: Microsoft SideWinder X4 lub Roccat ARVO
Monitor (nie jestem w temacie, wiec to trochę problem dla mnie): Benq GW2250M, BenQ EW2430, Iiyama ProLite X2472HD-B1
@kubas246
Ciężko teraz dorwać 830, BeQuiet to przepłata; ramy 1600 tylko jeśli w tej samej cenie co 1333, Macho wersja Black-White jest wydajniejszym coolerem, tylko trochę wyższym. O i5 vs i7 odbyło się tysiąc dyskusji, moim zdaniem nie warto dopłacać, z nadzieją, że wszystkie przyszłe gry będą wykorzystywać ht.
Moja propozycja z peryferiami, w budżecie:
+ mycha:
http://www.morele.net/mysz-logitech-g600-mmo-gaming-mouse-910-002872-527491/
@Jak napisał MetalRaven, ten zestaw to overkill. Ten starczy z nadmiarem:
Optimum do wszystkich gier mmo na ultra, w FullHD, mass-pvp na luzie:
+ mysz.
Budę można na: http://techplanet.pl/produkty/obudowy/fractal-design-core-3000-usb30,22687.html i dołożyć napęd, jeśli potrzebny.
@Sitrahr
Przegapiłem część tekstu o peryferiach, wiec zmieniłem (pozbyłem się i7). Oprócz Samsunga 830 podałem też Cruciala M4 (wiem, że 830 trudno dostać), wersja 840 jest na słabszych niż 830 kościach (znacznie mniejsza żywotność) a Crucial M4 to bardzo szybki dysk i nieawaryjny (na lepszych kościach na dodatek). Cena tego BeQuiet jest niższa od SeaSonic M12II-620 i podobna do XFX Core 550W (który jest dość głośny). BeQuiet L8 jest bardzo cichy i wydajny, więc warto moim zdaniem. Różnica cenowa między tymi ramami 1333MHz a 1600MHz to 10zł. Chodziło mi o tego samego Macho co Tobie.
Jeśli autor chciałby coś tańszego to:
Intel Core i5-3470
MSI Z77A-G43
Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz XMS3 CL9 lub Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9
Sapphire HD7950 OC lub 7870XT lub Gigabyte GTX 660 Ti OC (wszystkie 3 dość podobne pod względem wydajności)
Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003)
Crucial M4 128GB lub Samsung 830 128GB (można też olać SSD bo oprócz szybszego ładowania gier i systemu to wiele to nie daje)
BeQuiet L8 530W
Thermalright HR-02 Macho 120
Lite-On iHAS124-04
Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black - nie warto oszczędzać na obudowie, ale jeśli ktoś chce to można brać SilentiumPC Gladius M40
MX-4
Mysz: Logitech G400 lub Logitech G600 MMO
Klawiatura: Microsoft SideWinder X4 lub Roccat ARVO
Monitor (nie jestem w temacie, wiec to trochę problem dla mnie): Benq GW2250M, BenQ EW2430, Iiyama ProLite X2472HD-B1
Powiem tak, sam kupuje komputer do tego za 5+- k i powiem Ci tak,
1. MMO bazują głównie na CPU - to raz, więc i7 napewno doda Ci nieco FPS zwłascza jak będzie jakieś super duper mass pvp
2. Potrzebujesz mocniej, nie potężnej karty, ale przy tym budżecie to nie ma co się też bawić zbytnio coś za 1.5-2k
3. SSD to 128/120, polecam plextora za 400zł też nie ma co milionów płacić - 3 gry, w które aktualnie grać będziesz winda+programy
dysk dodatkowy 1TB wystarczy CI jakiś caviar Blue, jako że to twardziel to powinieneś max zapełniać 550-600gb i tak to bardzo dużo.
4. Monitor 1920x1080 bierz, żeby ten komputer też Ci chwilę pochodził - skoro taka rozdzielczość to max 24". Byłem w sklepach i monitory 27" full HD to już trochę za dużo, a wiadomo wyższa rozdzielczość = wyższa cena = wyższe wymagania sprzętowe, 24 - 120Hz to Ciebie interesuje, lub zwykły Dell IPS 24" [989zł na techplanet.pl].
5. Obudowa - nie warto oszczędzać ale też nie ma co za design milionów płacić, chyba że chcesz, ale z drugiej strony 6000 to nie jest znowusz jakiś uber budżet jak liczyć z monitorem, brałbym Gladiusa M40 [200zł lub fractala za 250zł ewentualnie]
POCZEKAJ do połowy czerwca, lepiej kompa już postawić na nowej "płycie głównej" lga 1150, nowym "haswellu" i7 podobno na niskim napięciu 1.25-1.3 kręci się do 5.0 Ghz[czytaj procesor na następne 5 lat], karty graficzne wejdą więc albo poleci kilkaset zł obniżka i wtedy weż sobie hd7970 OC [1600zł] albo nowego Geforce'a 770 GTX]
Mysz i klawiaturę dobierz sobię sam, nie przepłacałbym zbytnio - mysz z dobrym DPI to min 80zł, klawiatura przedewszystkim musi być wygodna, ceny będą za mysz+klaw wachać się [dobre] od 200 do 800zł ;]
==============================================================
[top zestaw do MMO na chwilę obecną za 6k pln, ale poczekałbym na nowe Haswelle to już tylko miesiąc ceny kart spadną o 200zł, więc wyjdzie praktycznie to samo]
SilentiumPC Regnum L50 Pure Black
Intel Core i7-3770k Ivy Bridge LGA1155 BOX
MSI Z77A-GD55 Intel Z77 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)
Thermalright HR-02 Macho Black White
Kingston DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz HyperX CL9
Western Digital Caviar Blue 1TB SATA3 (WD10EZEX)
Plextor SSD 128GB SATA3 (PX-128M5S)
MSI ATI Radeon HD7970 OC Boost 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP PCI-Express
5993.00 zł na techplanet, top PC pod MMO i naprawdę imo poczekaj na haswelle
Ja i tak jestem zdania, że do samego grania frapsowania za budę nie powinno wydać się więcej jak 4000 pln [ale kto bogatemu zabroni, czyli teoretycznie w oparciu o i5 twój zestaw zamknąłby się wraz z monitorem w 5000 pln]
@Quaku
Aby była jakaś różnica gra musi dobrze obsługiwać HT, jak na razie tą dobrą obsługę widać tylko w Crysis 3.
Haswell według obecnych informacji ma być klapa (brak wzrostu wydajności, temperatury takie same, itp.), ale raczej wątpię aby Intel wypuścił procesor który będzie miał minimalną różnicę wydajności względem poprzednika.
Dziękuje wszystkim za odpowiedz-pozdrawiam i życze miłych chwil spedzonych nad mmo.
Też uważam, że należy poczekać, bo kończy się aktualna generacja i lada moment będą premiery. Nie jestem pewien jak z tymi Haswellami i ich wydajnością, bo podobno nie robią rewolucji. AMD może coś pokaże, będzie większy wybór no i ceny "powinny" być niższe. Chociaż z tymi cenami u intela to nigdy nie wiadomo.
http://www.chip.pl/news/sprzet/procesory/2013/05/intel-core-i7-nowej-generacji-nie-jest-szybszy-od-poprzednika - test i7 4770k
Jeśli chcesz mieć komputer już teraz to można coś ogarnąć, masz taki budżet, że high-end kupisz.
@UP
Lepiej czekać na normalniejsze testy. AMD ma strasznie słaby pojedynczy wątek/rdzeń, wiec w grach gdzie jest nacisk na procka dostają po tyłu (do takich gier należą MMO i strategie, w strategiach FX-8350 wypada jak Pentium G870).
Lolotrollo widze niezle dżołki leco. Kupujac gotowy zestaw na allegro to jest tak jak kupowanie malucha z silnikiem v8 na LPG
tylko na allegro masz zlozony zestaw przez profesjonalistów a nie gimbusów takich jak ty. Widziałeś kiedyś komputer który był więcej wart niż 1k zl ? NIE to po co piszesz.
Ja polecam zestaw
http://allegro.pl/fx...3213194628.html
Masz Zestaw na 3 lata i do tego jakas myszka, klawa i moniotr i ci styka na luzie 6k styka. Monitor kup FULL HD bo inne to szajs juz. I najlepiej firma Samsung bo inne to siara miec moj kolega ma jakies dziadowstwo BenQ siara miec monitor z taka firma w ogole nie jest ta firma sławna.
co ty mu dajesz za shit?
680 po co to komu? 32gb ramu? na uj ?!
=====================
haswell po pierwsze nie słuchajcie pierdół, już się wypowiadali "inżynierzy z Intela na Tom's hardware", że ofc głównie robią ++ igpu, która będzie wydajniesza lekko od geforca 640, ale !!!!!
- ma kręcić się lepiej od ivy bridge i
- prawdopodobnie będzie 10%+ szybszy od ivy bridge prosta matematyka
i5 2500k OC 4.8Ghz = i5 3570k 4.32Ghz [nawet trochę mniej, bo jeden mhz drugiemu nie równy]
i5 3570k 4.5 Ghz[na Ivy się zazwyczaj wiecej nie kreci bo nie ma sensu i zmniejsza to juz strasznie zywotnosc procka] = i5 4670k 4.15Ghz [teraz pamietajcie jednak, ze z tego co nam wiadomo to nowy haswell ma się krecic jak sandy lub lekko lepiej, jezeli uda sie po to testach stabilnie 5.0 wyciskac na 1.2-1.3 to dostaniecie za***isty procesor]
AMD KONKURUJE GÓRA z i5tkąmi i i tak jak widać w testach :
top vishera po OC !!! vs i5 3570k w turbo = wygrywa visher
tylko co z tego, jak i5 3570k robisz na 4.3+ i QQ dla waszego Vishera
co ty mu dajesz za shit?680 po co to komu? 32gb ramu? na uj ?!=====================
No jak bedzie chcial grac w 3 gry mmo na raz to musi miec ram.
Np na jednym koncie odpali dpsa, na drugim maga, a na trzecim heala i sam bedzie insty robil.
No jak bedzie chcial grac w 3 gry mmo na raz to musi miec ram.
Lepiej wyjdź.. i do tego działu nie wracaj.
Moim zdaniem nie ma sensu teraz składać komputera a czekać na Haswell i prawdziwe testy. Nawet jak będzie tylko 5% (na stocku) to będzie w podobnej cenie co aktualne procesory.
Plus dochodzi OC (które możliwe że będzie podobne do sandy).
P.S. Sam aktualnie czekam na Haswelle (z wyżej wymienionych powodów)
A tak w ogóle to takie pytania/porady najlepiej zadawać na forach komputerowych.
Tu dużo trolli którzy krzyczą najgłośniej (o taki MysleWiecjestem), tam tego nie spotkasz.
Quaku bardzo dobrze prawi, a jeśli chodzi o np mysz i klawiaturę to nie ma sensu brać za więcej niż 100zł, ja mam od wczoraj natec rx33 i jest mega, a myszkę sharkoon darkglider mam już z rok chyba i uważam, że różnica między nią a myszką dajmy na to logitecha za 20zł jest w sumie żadna, 1600dpi jest w sam raz, gdybym mógł cofnąć czas to bym kupił tylko podkładkę i ślizgacze zamiast myszki za 200zł i by mi jeszcze na jakieś słuchaski styknęło albo coś takiego