Komputer

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, także tym, którzy brali ten składak jako realną opcję, a nie przykład. Wszystkie rady wziąłem do serca i się do nich zastosuję. Poszukam w necie, poczekam na zestawy od Xardunka i wybiorę to co będzie należyte. Dzięki jeszcze raz Przy okazji, czy w zbliżającym się czasie będą jakieś premiery podzespołów/promocje, które obniżą ceny aktualnych czy może nie warto się łudzić i popracować miesiąc więcej, aby nazbierać na jakąś maszynkę z i5 i gtx 760?

jezeli budowa i zasilacz jest minusem tego zestawu to napisze tak komputer nie jest zespawany z tymi czesciami palnikiem na stale te czesci mozna wymienic tylko trzeba by bylo podliczyc koszty oplacalnosc czy budzet bedzie na plusie

jezeli budowa i zasilacz jest minusem tego zestawu to napisze tak komputer nie jest zespawany z tymi czesciami palnikiem na stale te czesci mozna wymienic tylko trzeba by bylo podliczyc koszty oplacalnosc czy budzet bedzie na plusie

prawda :) lecz jest to nie opłacalne :] lepiej zrobić raz i mieć spokój niż bawić się w wymianę ale fakt czasem warto wziąć to pod rozmyślanie ;)

Po głębszym przyjrzeniu się sprawie i obczajeniu zestawów XardunKa na kwiecień kieruję do was pytanie czy taki zestaw będzie dobry?

Płyta Asrock H81M HDS
Procesor Intel Core i5-4460
Pamięć HyperX Fury 8gb
Karta MSI R9 270x
Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W
Obudowa SilentiumPC Brutus S20 Pure Black
Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache

Przy okazji, do najnowszych gier lepsza będzie R9 270x czy GTX 760?

Po głębszym przyjrzeniu się sprawie i obczajeniu zestawów XardunKa na kwiecień kieruję do was pytanie czy taki zestaw będzie dobry?Płyta Asrock H81M HDSProcesor Intel Core i5-4460Pamięć HyperX Fury 8gbKarta MSI R9 270xZasilacz SilentiumPC Vero L1 500WObudowa SilentiumPC Brutus S20 Pure BlackDysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cachePrzy okazji, do najnowszych gier lepsza będzie R9 270x czy GTX 760?

Takich kombinacji too widzialem multum ...

A roznicy pomiedzy gtx 760 a r9 270x nie ma :P obie karty radza sobie przyblizony sposob , jedna i druga ma lepsze wyniki w autorskich programach

Takich kombinacji too widzialem multum ...A roznicy pomiedzy gtx 760 a r9 270x nie ma obie karty radza sobie przyblizony sposob , jedna i druga ma lepsze wyniki w autorskich programach

pewnie tak ;)

http://www.hwcompare.com/15662/geforce-gtx-760-vs-radeon-r9-270x/

wg tego minimalnie 760 lepszy ale w grach nie uświadczysz różnicy

pewnie tak http://www.hwcompare.com/15662/geforce-gtx-760-vs-radeon-r9-270x/wg tego minimalnie 760 lepszy ale w grach nie uświadczysz różnicy

multu widzialem strony o testach ... powiem jedno nigdy nie wierzy w te testy bo sie przeliczysz najczescie sa one robione przez albo sympatykow jednej strony albo przez konkurenta zeby osmieszyc ... nigdy nie bedzie mial pewnosc coo jest lepsze ...

Moim zdaniem obie karty sa na tym samym poziomie tyle dziwne ze cenowo rowniez

to akurat nie jest test a porównywarka "RAW" przepustowości no wyszła 980ti więc starszej generacji trochę potaniały (zalegają na magazynach:P)

Kolejny odkop tematu. Do 800zł wśród procesorów znajdę wydajniejszy amd czy intel? Który z nich będzie lepszy do gier?

Kolejny odkop tematu. Do 800zł wśród procesorów znajdę wydajniejszy amd czy intel? Który z nich będzie lepszy do gier?

multum osob napisze ci intel ale ja uwielbiam fx serie 8300 to dobry procek a zwlacza 8350 ktory mozna dostac

Właśnie słyszałem opinie, że intel jest lepszy w grach, a amd w aplikacjach wielowątkowych i nadaje się najbardziej do pracy.

ja stwierdziłem, że podkręcać komputera nie będę i kupiłem taki zestaw:

http://uk.pcpartpicker.com/p/BCpnhM

dla siebie możesz zrezygnować z drogiej obudowy a i kartę graficzną kupić nieco tańszą.

Złożyłem prawie taki sam, tyle, że z MSI R9 280 nie X :P Wciąż nie wiem czy lepiej kupić intela czy amd :/ Jest jakaś duża różnica?

Właśnie słyszałem opinie, że intel jest lepszy w grach, a amd w aplikacjach wielowątkowych i nadaje się najbardziej do pracy.

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/amd-fx-8350-vs-intel-core-i5-4670k

w czym jest lepszy legendy juz kraza o tym , poprostu smiac sie chce amd fx 8350 daje rade i tyle a czy intel i5 go bije patrz na test benchmark

W niektorych rzeczach intel goruje a w niektorych amd , tylko co te testy oznaczaja dla szarego czlowieka tyle co nic dla mnie kluczowym czynikiem jest cena a dla niektorych logo i nazwa firmy chociaz amd ma ladniejsze logo;o

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4460-vs-AMD-FX-8350

a tutaj goruje nad 4460 ale tez nie duzo tyle tych testow robia metlik w glowie, a wedlug benchmark fx8350 jest duzo lepszy od 4460 , wiec ja sie pytam dlaczego cioolki biora drozszego intela logo marka co wplywa na ich decyzje.

jednym slowem 4470 kosztuje 200 zl wiecej a wcale tak wydajna nie jest a 4460 kosztuje w podobnej cenie ale wyzszej jednak cenie i przegrywa ... ale jak mowilem testy testami

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/amd-fx-8350-vs-intel-core-i5-4670kw czym jest lepszy legendy juz kraza o tym , poprostu smiac sie chce amd fx 8350 daje rade i tyle a czy intel i5 go bije patrz na test benchmarkW niektorych rzeczach intel goruje a w niektorych amd , tylko co te testy oznaczaja dla szarego czlowieka tyle co nic dla mnie kluczowym czynikiem jest cena a dla niektorych logo i nazwa firmy chociaz amd ma ladniejsze logo;ohttp://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4460-vs-AMD-FX-8350a tutaj goruje nad 4460 ale tez nie duzo tyle tych testow robia metlik w glowie, a wedlug benchmark fx8350 jest duzo lepszy od 4460 , wiec ja sie pytam dlaczego cioolki biora drozszego intela logo marka co wplywa na ich decyzje.jednym slowem 4470 kosztuje 200 zl wiecej a wcale tak wydajna nie jest a 4460 kosztuje w podobnej cenie ale wyzszej jednakcenie i przegrywa ... ale jak mowilem testy testami

niby tak lecz i tak warto wziąć :) patrząc pod TDP, roczny koszt użytkowania (w tym przedewszystkim o/c) i żywotność czasem( czasem nie) opłacalnym zakupem staję się i5 :P

osiągi benczmarkowe mnie na ogół nie interesują tylko jak robię o/c żeby wiedzieć czy stabilnie działa to sobie czasem włączę dla porównania "osiągów" :)

https://www.youtube.com/watch?v=YZN64tKL1e8 ot porównanie w grach po podkręceniu obu procków. W dobrze zoptymalizowanych grach dotrzymuje pola i5, niestety w reszcie klasyfikuje się klasę niżej zresztą sami zobaczcie.

niby tak lecz i tak warto wziąć patrząc pod TDP, roczny koszt użytkowania (w tym przedewszystkim o/c) i żywotność czasem( czasem nie) opłacalnym zakupem staję się i5 osiągi benczmarkowe mnie na ogół nie interesują tylko jak robię o/c żeby wiedzieć czy stabilnie działa to sobie czasem włączę dla porównania "osiągów"

to ty chyba tego testu nie czytales ... do konca wedlug nich fx lepiej sie podkreca ..i to duzo lepiej niz 4460... jednak logo marka decyduje ... i nic wiecej .

to ty chyba tego testu nie czytales ... do konca wedlug nich fx lepiej sie podkreca ..i to duzo lepiej niz 4460... jednak logo marka decyduje ... i nic wiecej .

przeczytaj ze zrozumieniem, nic nie pisałem o tym że jeden lepszy jest w samym podkręcaniu a w tdp, żywotności i poborze mocy stock czy nawet po o/c

o o/c pisałem tylko w kwestii poboru mocy ( więcej cie będzie kosztować amd) tylko tyle, a nie że jeden się lepiej kręci od drugiego

tak na marginesie jak się czepiasz podałeś amd z odblokowanym mnożnikiem w porównaniu z zablokowanym intelem amd ma 4,0 zegar a intel 3,2 i ty porównujesz je ze sobą...

w drugim teście jest lepsza para dobrana lecz dalej nie przemawia za mną amd są poprostu za drogie w utrzymaniu nawet jak podkręcisz sensownie jaki zasilacz potrzebujesz? hmm? o 200W mocniejszy?

tdp z kosmosu się nie bierze i pewnej granicy nie przeskoczysz, a to że płyty główne do pewnego momentu dadzą rade a później to możesz dmuchać powietrzem z płuc albo montować wodne ale ok tdp w intelu jest niższe i przy sensownej płycie wykręcisz go na podobna granice i wtedy co? powiesz mi że będą podobne osiągi?

po zobaczeniu filmika na yt (parę postów wyżej) podobne osiągi ale co z tego jak potrzebujesz mocniej podbić voltarz i do tego niestety ta temp xD

Patrzcie TYLKO na gry nie te zasrane benchmarki (oczywiscie inna kwestia gdy ktos profesjonalnie zajmuje sie jakimis obrobkami/tworzeniem wtedy niech zerka dane programy). Tam AMD wymieka w starciu z i5, natomiast jesli chcemy OC takievo procka to trzeba pamietac o dobrej plycie (i5 zadowoli sie nawet szrotem) i dobrym chlodzeniem by schlodzic ta grzalke a wtedy AMD juz niewypada tak kozystnie cenowo. Natomiast bez OC moze konkuriwac z i3… wtedy tez widzicie ta super cene AMD?

Niestety na obecna chwile AMD daje ciala… oczywiscie na tych prockach sobie bez problemu pogracie tylko po co? Jesli w podobnej cenie macie niekiedy to samo (wydajnosciowo) a zazwyczaj wydajniej a zawszs zyskacie na poborze, temperaturach itd.

P.S. Oby niebylo, czekam na ruch AMD bo inaczej intel nas wykoncze (bedzie zwiekszal cene z roku na rok)… niestety to dopiero w 2016/2017.

Patrzcie TYLKO na gry nie te zasrane benchmarki (oczywiscie inna kwestia gdy ktos profesjonalnie zajmuje sie jakimis obrobkami/tworzeniem wtedy niech zerka dane programy). Tam AMD wymieka w starciu z i5, natomiast jesli chcemy OC takievo procka to trzeba pamietac o dobrej plycie (i5 zadowoli sie nawet szrotem) i dobrym chlodzeniem by schlodzic ta grzalke a wtedy AMD juz niewypada tak kozystnie cenowo. Natomiast bez OC moze konkuriwac z i3… wtedy tez widzicie ta super cene AMD?Niestety na obecna chwile AMD daje ciala… oczywiscie na tych prockach sobie bez problemu pogracie tylko po co? Jesli w podobnej cenie macie niekiedy to samo (wydajnosciowo) a zazwyczaj wydajniej a zawszs zyskacie na poborze, temperaturach itd.P.S. Oby niebylo, czekam na ruch AMD bo inaczej intel nas wykoncze (bedzie zwiekszal cene z roku na rok)… niestety to dopiero w 2016/2017.

buhaha mam wierzyc ze dzieki procesorowi w niektorych grach intel ma 50 klatek wiecej ...nie jestem az tak ciemny ruska testy sa malo wiarygodne .. . procesor nie wyplywa az tak na grafike ...

Ja tam nie wierze w zadne testy coo pojawiaja sie w sieci ... sa manipulowane ... napisze tak jest za duzo osob coo gardza amd ..... .a to mi sie juz nie podoba bo smierdzi mi tu zwykla manipulacja ...rynku

zreszta i tak komfortowe granie too 60 klate wszystko powyzej too tylko liczby dla gimbow coo lubia jak im liczby skacza ;p

buhaha mam wierzyc ze dzieki procesorowi w niektorych grach intel ma 50 klatek wiecej mam rozumiec ...nie jestem az tak ciemny ruska testy sa malo wiarygodne .. . procesor nie wyplywa az tak na grafike ...Ja tam nie wierze w zadne testy coo pojawiaja sie w sieci ... sa manipulowane ... napisze tak jest za duzo osob coo gardza amd ..... .a to mi sie juz nie podoba bo smierdzi mi tu zwykla manipulacja ...rynkuzreszta i tak komfortowe granie too 60 klate wszystko powyzej too tylko liczby dla gimbow coo lubia jak im liczby skacza ;p

teraz to przyfanboyowałeś xD ... procki amd są gorsze w grach i to jest fakt, możesz twierdzić że testy są manipulowane, że intel smaruje kapuchą gdzie trzeba, ale żeby wszystkie każdy test posądzać o upiększenie to już troche paranoja na miarę Macierewicza.