Komunikat do polskiego community GW2

Nigdy nigdzie nie napisałem że nie lubie GW2, czasami się z niego podśmiewam ale już wiele razy pisałem że oprócz gry której jestem “fajnbojem”, Finala i GW2 nie ma nic konkretnego na rynku.

A co do BDO to celna uwaga, wtedy bym na nich pluł bo granie w tego crapa to jest zbrodnia przeciwko ludzkości :smiley:

Lecz jeśli chodzi o sam wątek który został poruszony o tej konkretnej gildii, ich historii i tego co pisały osoby wyżej to ciągle sądze że jest to wątek który jest dla “Aiwe” bardzo na plus, community samo pokazało jak wygląda.

Ale co, uważasz, że jak community dostaje dowód na to, że przywódca gildii źle traktuje swoich członków, to ma się złapać za ręce i śpiewać piosenki, żeby nadal sprawiać wrażenie przyjaznego? Taka jest Twoja definicja? Bo moja nie. Gdyby Xar przeprosił za swoje zachowanie i je zmienił, starając się odbudować swoją reputację, to sama bym go broniła, gdyby mu ktoś wyciągał coś sprzed lat. Teraz jednak nie widzę żadnego usprawiedliwienia dla jego zachowania. Nawet próby wytłumaczenia rzekomo podrabianych screenów.

A samemu community GW2 nie mam absolutnie niczego do zarzucenia. Większość poznanych przeze mnie graczy jest bardzo pomocna, sympatyczna i przyjazna. Widać to nawet po wypowiedziach na forum, gdzie @Szeptun czy @Majki83 naprawdę wypowiadają się z uprzejmością i klasą, zawsze argumentując swoje wypowiedzi, czego o graczach wielu innych tytułów nie można powiedzieć (moja prywatna opinia jest taka, że gracze GW2 są nawet przyjaźniejsi niż gracze FFXIV).

1lajk

ale czytałeś cały wątek, tak?

No tak, przecież od początku się w nim, udzielam.

no więc kompletnie nie rozumiem czemu ciągle uważasz że ten konkretny temat jest na minus dla Aiwe skoro to nie Xar pokazał tutaj szczyt żenady

1lajk

Jako postronny obserwator widzę to tak

• guru napisał prowokacyjny news żeby wyśmiać GW2 strigerować ludzi i nabić wyświetlenia (co mu się udało)
  • w komentarzach wybiło szambo i ludzie masowo obrażali jedną z gildii
  • lider tej gildii poczuł potrzebę wyjaśnienia niektórych kwestii, więc wysmarował jakąś rozprawkę na forum i chyba nikogo nie obraził
  • na forum po raz kolejny został opluty, jak i gra w którą teraz gra oraz zostały wyciągnięte jakieś brudy z przeszłości i to przez osoby trzecie

Tak to mniej więcej wygląda, poczytaj sobie komentarze pod newsem jakie to community GW2 jest sympatyczne ;p
Zresztą oglądałem kawałek streama i jak to była najlepsza gildia GW2 to w WoWie będzie co najwyżej mierna, zupełnie nie ten poziom…

1lajk

O GW2 można trochę pisać, ale akurat pvp mają dobre.

Zgadzam sie. Wiele razy to juz powtarzalem - pvp to jest IMO glowny plus tej gry. Do tego jeszcze w jakims stopniu story. Reszta jest bardzo slaba i raczej na minus, niz plus.

Tylko problem polega na tym, ze obie te rzeczy nie daja poczucia grania w MMORPG.

PvP - wchodzisz, grasz mecze, wychodzisz. Zeby grac ten tryb w GW2, nie trzeba robic w grze nic innego. I wielu graczy PvP wlasnie tak traktuje GW2, nie tykaja za bardzo nic innego, co oferuje GW2. Także jest to bardziej porownywalne z jakas gra MOBA, czy czyms w ten desen. Chociaz jakby sie zastanowic, prog wejscia jest na tyle trudny, ze troche watpie by dla nowego gracza PvP z GW2 bylo fajne. Dla mnie jest. Bo cos tam juz umiem. Ale nowy gracz, ktory ma do wyboru PvP z GW2, a np. LoLa, to watpie, by wybral GW2, w ktorym nie istnieje esport i ktorego PvP nie jest tak przyszlosciowe, jak to z LoLa. W LoLu dobry gracz moze cos zrobic ze swoimi umiejetnosciami. Piac sie w gore. Osiagac cos. W GW2 nie. Aczkolwiek dla weterana, ktory cos tam juz potrafi, jest to PvP fajne. Nie powiem, ze nie.

Story - wchodzenie raz na kilka miesiecy, by zrobic dalsza czesc historii (w 2h), to bardziej przypomina przechodzenie gry single player, w ktorej co jakis czas dodawana jest dalsza czesc story.

Obie te rzeczy, ktore sa plusami GW2, nie daja realnego doswiadczenia grania w MMORPG’a. I do zadnej z tych rzeczy nie potrzeba gildii. Mozna to robic solo. Albo w malej grupce znajomych. Tymczasem np. WoW daje to poczucie. Jest to pelnoprawny MMORPG. Ale co za tym idzie - kazdy tryb jest tam zrobiony w ten MMORPGowy sposob. Czyli chociazby PvP, w ktorym itemki maja znaczenie. Mozna to podawac jako minus, ale coz, to nierozlaczny element gier tego gatunku - rozwija sie swoja postac, by nastepnie wykorzystywac jej mozliwosci. Nie masz odpowiedniego eq? Nie idziesz na PvP, a najpierw rozwijasz swoja postac. (A jak nie chce ci sie rozwijac postaci, to po co w ogole grasz w MMORPG?) I dopiero potem idziesz na PvP. Gdy jestes na podobnym poziomie do innych. I wtedy w gre wchodza tylko i wylacznie umiejetnosci. Bo eq kazdy i tak ma podobne.

Mi sie btw podoba to, ze Blizz wokol takiego PvP MMORPGowego tworzy esport. Rok w rok organizuja mistrzostwa. Tymczasem GW2 majace pvp zrobione typowo pod esport, w ogole go wokol tej gry nie tworzy ^^ Dlatego ten tryb jak genialny by nie byl, to nie ma tam prawa zaistniec.

1lajk

To jest właśnie tak zwane “odwracanie kota ogonem”, “miecz obosieczny” itd…
i Ty to samo robisz, w zależności od sytuacji i podejścia - praktycznie każdą kwestię można przedstawić w dowolnym świetle, np. dla adwokatów to są podstawy ich zawodu.

Równie dobrze możesz napisać że ludzie są źli bo apelują aby “Brewika” powiesić na gałęzi, w tym momencie i z takiego punktu widzenia, to staje się on ofiarą i może nawet zasługuje na współczucie i pomoc… jeśli dobrze to uargumentujesz, to może nawet na pomnik.

1lajk

Ale żeś porównanie wyciągnął już nie powiem skąd…
To się chyba nazywa “inny punkt widzenia”, “inna ocena sytuacji”. Może i nie pełnej, bo wypadałoby się dogłębnie zapoznać z genezą złej renomy tej gildii. Jednak wątpię, żeby dopuścili się mordów… Widziałem jakieś screeny sprzed paru lat zgodzę się, że ich poziom jest żałosny i bardzo źle świadczy o tej osobie, ale jakoś średnio mnie przekonuje do takiego hejtu jaki poleciał w komentarzach. Czepiają się również osoby, które tylko i wyłącznie słyszały negatywne opinie, a nie były światkami lub ofiarami wyciąganych tu zarzutów.

“Odwracanie kota ogonem” to sam stosujesz ;p
“aaaa ale brewika” dobrze żeś z hitlerem nie wyjechał…

2lajki

Kto ma oczy i rozum i tak raczej będzie unikał takich ludzi. A reszta musi to brać na barki i nosić. Nasza pisanina niczego nie zmieni, ot takie skrobanie sobie a muzom.

2lajki

Ale w WoW’ie itemki PvP nie mają znaczenia w PvP. Itemy zdobyte “za PvP” nie dają Ci żadnej przewagi w Open World PVP. Aktualnie (w bieżącym dodatku to wygląda tak, że jak zdobyłeś End-Game’owe EQ w PvE to wejdziesz z nim na Arenę i będziesz rozwalał w PvP)

No nie. W WoW’ie liczy się przede wszystkim Item lvl i ewentualnie Statystyki (to już zależnie od Dodatku, w przeszłości bywało różnie) Nie ma różnicy czy pójdziesz w EQ zdobytym z PvE czy z PvP. Jedyna różnica jest taka, że gra pozwala Ci wybrać jak chcesz zdobyć End-Game EQ czy robiąc M+ i Raidy czy Arenki PvP.

Ogólnie to ma się zmienić w SL wracają Vendorzy PvP i Sety PvP mają mieć jakieś Bonusy do PvP, ale jak to będzie to tylko Blizzard wie XP

Oczywiście, ze gear pvp ma znaczenie aktualnie jest tak jak za starych czasów kiedy były sety pvp i specjalne statystyki, że zależnie czym grasz dobierasz gear z różnych źródeł pod statystyki. Trochę z raidu, trochę z pvp, trochę z dungeonów m+. Tylko jest to znacznie bardziej losowe plus dochodzą korupcję.
Dodatkowo na arenach jest ukryte skalowanie i w niektórych konfiguracjach mając słabszy gear wychodzisz na tym lepiej, więc głownie nie liczy się ilvl tylko statystyki przedmiotów.
Oczywiście wszystko zależy od dodatku i patcha, a to zmienią klasę, a to zmienią statystyki, a to dodadzą jakieś sety, a to zlikwidują, a to dodadzą jakieś artefakty itd. To się praktycznie zmienia cały czas a aktualny sezon na tym patchu jest chyba najgorszym w historii ;p

Ale teraz nie ma żadnej “Specjalnej Statystyki PvP.”

No to albo mówisz o “Specjalnej Statystyce PvP” albo ogólnie zbieranie Gearu pod różne “Statystyki” ale nie pod Stricte PvP. Bo jak ma się Gear z Raidów albo M+ do PvP? Więc jeżeli ziomek piszę:

albo:

No to nie koniecznie, bo w WoW’ie nie musisz na ten moment w ogóle robić PvP żeby chodzić na PvP, możesz iść w jakimkolwiek EQ na PvP. O to mu chyba chodziło, przynajmniej ja tak zrozumiałem.

Wiesz jak w ogóle powstał cały ten wątek? :smiley: Z powodu OFICJALNEGO komunikatu gildii że odchodzą z gw2. Niby nic specjalnego… ale jest to jedyna gildia która w tego typu komunikacie więcej miejsca poświęciła na wylewanie brudów na grę w której spędzili 8 lat niż na podziękowanie wszystkim którzy byli członkami gildii (lub jej w jakiś sposób pomogli). To raczej wyraźnie pokazuje priorytety.

I dzięki temu już od razu ukazuje nam się obraz negatywnej gildii. Do tego dorzućmy screena gdzie lider grozi komuś że jak nie przyjdzie na raid to już nikt go nigdy nie weźmie na żaden raid… po czym zachowuje się jak dziecko dorzucając (całkowicie od czapy) “grasz jak pizda i nie umiesz rotacji na pvp”. Przepraszam, to w końcu chodziło o raidy czy o pvp? Czy może o jakieś osobiste porachunki?

Kolejna ważna kwestia : na wszystkich filmikach pokazywane są w kółko te same osoby. Co z kolei rodzi pytanie o kolesiostwo. Co z kolei świetnie by wyjaśniało sytuację powyżej - typ nie był w “wewnętrznym kręgu” więc był traktowany jako drugi sort.

Szczerze? Tak jak przedtem miałem to gdzieś i sądziłem że ludzie zwyczajnie przesadzają tak przez ten komunikat o odejściu zaczynam sądzić że mieli rację. Bo to nie jest normalne by z tych 8 lat gry wyciągać tylko to co najgorsze i z komunikatu o odejściu zrobić komunikat “dlaczego nie powinieneś grać w gw2”.

To trochę tak jak z politykami - zwołają konferencję na temat stanu służby zdrowia, skomentują sytuację jednym zdaniem “jest źle”, a potem zaczynają wylewać brudy na opozycję :stuck_out_tongue:

3lajki

Albo jak z osobą która po zerwaniu z partnerem/rką zaczyna narzekać jaki ten partner/ka był zły i w ogóle do bani. Takie zachowanie naprawdę bardzo mocno sugeruje jaki charakter, mentalność i etykę ma taka osoba. Gość tym komunikatem strzelił sobie z dubeltówki w obie stopy. To są wyraźne sygnały. W życiu jest wiele takich sygnałów, nawet niezbyt wnikliwa obserwacja zachowań ludzi w różnych sytuacjach - dostarcza ogromu wiedzy na ich temat.
Weźmy pierwszy przykład z brzegu:

• jest jakieś towarzystwo, impreza czy coś i nagle ktoś się potyka i upada - pozostali reagują bardzo różnie - spontanicznie i często dają wtedy upust swojej prawdziwej naturze, uchylając maski. Dla przenikliwego obserwatora to kopalnia wiedzy na temat tych osób.

Oczywiście jego adwokaci nadal będą jechać na domniemaniu niewinności, braku ostatecznych dowodów i stosunkowo niskiej szkodliwości czynów. No bo czym są takie przekręty na tle dokonań wspomnianych polityków czy pana Rydzyka. W sumie ten cały Xar to wtapia się w tłum.

2lajki

@Khazra
“kiedy były” czas przeszły…
napisałem o tym, że jest tak jak kiedyś zbiera się itemy z różnych źródeł, żeby grać pvp, i to wielu graczom pvp się nie podoba bo muszą co tydzień odrabiać tak zwaną “pracę domową” m+15, raid, wizje, farma korupcji itd.

Dobrze napisał(to co zacytowałeś)… W byle gearze pod pve to sobie możesz grać na jakimś low ratingu i wymiatać, potem już ma to duże znaczenie jaki gear nosisz. Aktualnie musisz się pod pvp specjalnie ubrać(gear z pvp, raidu, m+) bo często masz różne statystyki wymagane pod pve i pvp jak i różne korupcje.

Wydaje mi się, że nie rozróżniasz takich pojęć jak “gear do pvp” i “gear z pvp” bo to akurat aktualnie dwie różne rzeczy ;p

@larshi
Ktoś wyraził swoją opnie na temat gry, która nikogo nie powinna obchodzić(chyba że na serio uważacie ich za jedną z najlepszych polskich gildii GW2 ;p), więc trzeba było go zgnoić w komentarzach? Co najśmieszniejsze napisał samą prawdę, że w GW2 jest skalowanie i nie ma progresu postaci bo zbiera się tylko skiny co nic nie dają… Ludzie latają na te same oklepane raidy od lat i gra nie daje wyzwań bo na nowy porządny content czeka się bardzo długo… itd.

Znowu domysły, no na pewno po komunikacie już widać jacy są toksyczni i jak źle traktują graczy ;p Po screenie można takie wnioski wyciągać jak najbardziej, ale po komunikacie to dedukcja godna Sherlocka Holmesa…

Sam po mimo wielu lat spędzonych w WoWie mogę wymienić wszystkie jego wady i to co mi się nie podoba i będzie tego sporo. To nie jest osoba, żeby wyciągać jej wady i ogłaszać je publicznie po czym wyjść na świnie czy inne zwierzę, tylko kuźwa gra… Nigdy wam się żadna nie znudziła?
Wyszło chyba teraz o co chodzi, czyli że ktoś śmiał porzucić GW2 i je skrytykować i został zjechany przez to przesympatyczne community?(ale sobie grabie i teraz dobrze że nie prowadzę gildii w GW2 ;p)

1lajk

@Hardy1
I dlaczego mnie to nie dziwi że też jesteś na mojej czarnej liście?
Gdybym był skłonny do upraszczania, mógłbym stwierdzić że istnieje pewna tajemnicza korelacja pomiędzy graniem w WoW, udzielaniem się na forum a byciem nieprzyjemnym i podejrzanym typem. :wink:

2lajki

Po tym co przeczytałem od atakujących wychodzi po prostu na to że Aiwe jest jedną z najważniejszych gildii (jak nie najbardziej istotną) w historii polskiego community a xar jest najpopularniejszą postacią, influenserem polskiej społeczności GW2 i jego zdanie jest bardzo istotne.
Do tego oczywiście można go wyzywać i zachowywać się jak zwierzęta w zoo bo czemu nie, to on jest zły, my jesteśmy friendly community, najepsze, tyle osób znam fajnych pozdrawiam @uzytkownik1 @uzytkownik2 @uzytkownik3 i oczywiście mój ukochany @uzytkownik4 - pamiętasz te czasy? hoho ale było.

Na waszym miejscu bym poprosił guru o usunięcie postów żeby przypadkiem ktoś czytający ze zrozumieniem nie wpadł na ten temat, inaczej jak słowami cyrk i pajacerka nie da się tego opisać.

O nie! Czy mam się bać? Kiedy wybije moja godzina? Tylko mnie nie strasz, bo nie będę mógł dziś zasnąć :frowning:

Poznając już możliwości dedukcji tutaj co poniektórych jestem w stanie w to uwierzyć, ale paru sławnych trolli na tym portalu mamy i musze przyznać z czystym sumieniem, że są to najlepsze trolle ze wszystkich tu występujących ;p

Wyszło chyba teraz o co chodzi, czyli że ktoś śmiał porzucić GW2 i je skrytykować i został zjechany przez to przesympatyczne community?(ale sobie grabie i teraz dobrze że nie prowadzę gildii w GW2 ;p)

To akurat bardzo czesty motyw. Wiele razy sie taka sytuacja powtarzalo. Zaczelo sie jak niektorzy moze pamietaja, od takiego duzego streamera i ytbera - Rock’a. Ktoremu gra sie znudzila. I z niej odszedl. Wtedy polskie community GW2 bardzo mocno go atakowalo. Taka sytuacja powtarzala sie pozniej wiele razy. Kazdy kto dluzej pogra w GW2, wie jakie jest tam community. I nie ma ono nic wspolnego z przyjaznym :stuck_out_tongue:

Zreszta, wielu duzych streamerow GW2 jest poniekad wiezniami tej gry. W momencie jak odwaza sie pograc publicznie w cos innego niz ta gra, wtedy community zaczyna ich mocno atakowac. Dalo sie to ostatnio widziec po Teapocie. Albo po Sindzie. Jak poszli sobie popykac w WoW Classic.

Po tym co przeczytałem od atakujących wychodzi po prostu na to że Aiwe jest jedną z najważniejszych gildii (jak nie najbardziej istotną) w historii polskiego community a xar jest najpopularniejszą postacią, influenserem polskiej społeczności GW2 i jego zdanie jest bardzo istotne.

To tez mnie wlasnie czesto dziwilo. Bo sam to zauwazylem. Nie rozumiem czemu ludzie tak bardzo przezywaja moje zdanie na jakies tematy. Nie mam pojecia skad to sie wzielo :stuck_out_tongue: Ale to poczucie towarzyszy mi od bardzo dawna. Podczas gdy no to tylko moje zdanie. Nie kazdy musi sie z nim zgadzac, etc, etc. I nie jestem przeciez jakas wyrocznia, czy cos w ten desen

1lajk