Witam,
Proszę napiszcie mi co o tym uważacie:
Zacząłem grę pare dni temu, lecz zależy mi na mmorpg w którym zostanę już na długo. Na tą chwilę społeczność w blade & soul może nie jest ogromna ale jest, obawiam się, że po otwarciu Black Desert gra stanie się już nie popularna, i nie będzie już z kim grać. Proszę również napisać czy jest co robić oprócz areny pvp w endgame w blade and soul.
Pozdrawiam
Ja bym powiedział, że społeczność BnS jest ogromna, 2 mln aktywnych graczy (i botów niestety - uroki F2P) to sporo jak na niecały miesiąc po premierze na zachodzie. Dolicz do tego graczy z Korei gdzie pomimo tego że gra ma swoje lata wciąż jest w TOP10 gier multiplayer. Kolejnym argumentem za jest fakt, że jesteśmy sporo w plecy z contentem za KR co za tym idzie, szybko będziemy otrzymywać kolejne update więc będzie co robić. Piszesz, że szukasz mmo na dłużej, tu ważna jest kwestia ile dziennie/tygodniowo jesteś w stanie poświęcić na grę, jeśli sporo czasu, bns może być nie wystarczające w końcu nie jest aż tak rozbudowaną grą (tak pvp to główny aspekt, pve to w sumie grind i daily). Osobiście mi to pasuje, długo czekałem na tą grę i zamierzam nadal grać w Blade and Soul. Dodatkowym plusem jest faktyczne F2P, a nie pay 2 win jak ma to miejsce w wielu innych produkcjach.
Co do black desert, grałem na japońskiej wersji, przyznaje dość krótko. Moim zdaniem gra u nas nie przejdzie, jasne ma plusy jak super grafika, kreator postaci, jako taka fabuła, dobry combat ale co z tego, endgame nie jest zbyt ciekawy, gra jest B2P (mi to pasuje) ale wielu ludzi zrezygnuje z tego powodu, do tej pory sprzedało się około 300k preorderów, dużo? mało? moim zdaniem to drugie. Wątpię żeby pół roku po premierze grało więcej niż 400k ludzi choć nie chce się tu bawić we wróżkę. Z tego co mi wiadomo rekordów popularności na wschodzie BD nie bije, podobnie było z ArcheAge, wiadomo było jak gra przyjęła się w swojej ojczyźnie, u nas jednak robiono spory hype i wyszło każdy wie jak.
To oczywiście moje zdanie, ktoś może mieć inne i fajnie. Jeśli to co napisałem cię przekonuje polecam B&S jeśli masz małą/średnią ilość czasu na mmo albo wybierz coś większego jak WoW jak naprawdę ci się nudzi.