Koniec Gimnazjum

Witam. "Podyskutujmy na każdy inny temat" więc myślę że mój też się nada. to może od początku. mam na imię Piotrek.została mi już tylko 3 klasa gimbazy :P. wszyscy, nauczyciele,rodzice i krewni mówią mi abym pomału zaczynał się zastanawiać co dalej chce robić w życiu. wspominało sie o tym nawet w 1 klasie lecz wtedy dla mnie to była zbyt odległa przyszłość. ale rok miną , czas ucieka z roku na rok lecz dla mnie ta decyzja jest wciąż z byt poważna i straszna gdyż podejmuję właśnie decyzje o tym co będę robił w życiu. od zawsze lubiłem komputery. najpierw to były tylko gry i z resztą nadal są lecz dzieciństwo pomału się kończy , a mnie zaczynają interesować komputery od wewnątrz. na początku było to tylko czyszczenie raz na miesiąc ale zaciekawiło mnie to, szukałem w internecie i innych źródłach a teraz skupuje sobie części komputerów , nawet złomów i rozkręcam , oglądam, skręcam a sprawia mi to wielką frajdę . mam jeszcze rok na podjęcie decyzji . ale.... czy mógłbym się was drodzy forumowicze zapytać jaki obrać zawód / kierunek aby móc rozkręcać , czy poznawać komputer i jego mechanikę od środka ? nie liczę na to że powiecie mi co mam zrobić a ja ślepo za tym pójdę. nie. mam nadzieje że mnie tylko naprowadzicie i ułatwicie mi tą decyzje.

tych których nie powaliła ta ściana tekstu zachęcam do odpowiedzi. to bardzo ważna decyzja w moim życiu i liczę że pomożecie mi jej dokonać . z góry dziękuje i pozdrawiam.

mam te same zainteresowania co ty, i moim wyborem była elektronika. Skąd jesteś, to dobiore ci jakąś szkołe na poziomie.

Technik-Ekonomista jeżeli chcesz mieć wszystko w d*pie w przyszłości i mieszkać pod mostem - najlepszy wybór a nie jakieś komputery

Nie mam do końca pewności ale będzie to elektronik, lub informatyk z kwalifikacją pod montaż urządzeń elektrycznych, coś takiego. Pozdrawiam. :)

@up3

obecnie mieszkam w Międzyrzecu Podlaskim i nie zanosi się abym zmieniał miejsce zamieszkania

@up2

mógłbyś mi jeszcze raz wytłumaczyć co masz na myśli? no chyba nie zrozumiałem :/

On wprowadza Cie w błąd, technik ekonomista, to bardziej przeliczanie pieniędzy na kasie, sam wybierałem szkołe tydzień temu i byłem w szkole, mówili co to technik ekonomista. Zresztą wpisz sobie w googlach technik ekonomista, co to ? ;d

Ekonomista to kierunek, na którym niczego się nie nauczysz. Te wszystkie marketingi, reklamy, ekonomie to porażka imho.

Wybierz coś co Cię interesuje i zawsze jest na to nabór.

Elektryk, mechatronik, teleinformatyk.

Ja właśnie dałem podania do szkoły elektrycznej, potem mechatronicznej, a jako trzecią informatycznej. ;d

Jezeli interesuja cie komputery nie tylko ze wzgledu na soft, ale rowniez ze wzgledu na ich budowe, to moze Ci podpasowac kierunek Technik Teleinformatyk, ktory zajmuje sie bazami danych, topologiami sieci utrzymywaniem serverow, ale sa tam rowneiz elementy ukladow elektronicznych. Poczytaj sobie cos o tym i moze cie zainteresuje.

Lepiej idź na inżyniera + infromatyka.

Nie ma wielu na rynku, co programują np. zapalanie się 15 lamp w odpowiedniej kolejności np. w sklepach itd. dobrze płatny zawód... mam w rodzinie iżyniera + kierownika więc wiem ;;p

Nie ma wielu na rynku, co programują

No chyba cię pogrzało. Programistów (ze studiami i bez, bo to znaczenia nie ma) jest jak psów. Ale DOBRYCH jest mało.

Lepiej idź na inżyniera + infromatyka.

Ty nawet nie doczytałeś gdzie autor idzie... On jest dopiero W GIMNAZJUM.

Co do autora: technik elektronik i teleinformatyk a później studia związane z mechatroniką, elektroniką, telekomunikacją, teleinformatyką. Ostatecznie z informatyką.

Nie ma wielu na rynku, co programują np. zapalanie się 15 lamp w odpowiedniej kolejności np. w sklepach itd.

Dla znającego podstawy podstaw programowania to jest banalnie proste i nie trzeba akuratnie do tego inżyniera...

Autor powinien iść bardziej w kierunku informatyki niż elektroniki wnioskując po tym co napisał...

Technik-Ekonomista jeżeli chcesz mieć wszystko w d*pie w przyszłości i mieszkać pod mostem - najlepszy wybór a nie jakieś komputery

........

@Topic

Technik-informatyk eksploatacja sprzętu komputerowego.Przydać się przyta bo powstaje dużo firm teraz a wiadomo w firmach komputery-jak się coś zepsuje to taki ktoś jest potrzebny.Ja osobiście idę na spedytora (bynajmniej chcę się tam dostać), bo powstaje wiele takich firm.

jak ciebie interesują komputery to najlepiej iść w tym kierunku niewiem może Technik informatyk

Jak interesuje cię wnętrze komputerów, tj. rozkręcanie, składanie etc. to technik informatyk. Jeśli ogólnie lubisz bawić się w kabelkach etc. to elektronika.

Idź do LO, zanim będziesz miał 20 lat to Ci się zainteresowania mogą jeszcze 10x zmienić.

Technik informatyk, tutaj będziesz się uczył prawie wszystkiego. Będziesz uczył się o sieciach, programowaniu, diagnostyce i naprawie komputerów, bazach danych oraz o samej budowie procesora, płyty głównej itp.

Ja pamietam rok 2005 i 1 klase technikum mechanicznego ( Tokarki,Centra obróbcze, CNC ) bylem przerazony ze nie dam rady itd

Dzis jestem programista operatorem CNC, zarabiam dobrze.

Przyszlosc to wlasnie mechanika CNC

Ja zrobiłem tak :

-Napisałem podania gdzie chciałem i gdzie nie chciałem

-Wylądowałem tam gdzie nie chciałem w prawie najgorszej szkole

-Po 2tygodniach dowiedziałem się, że zwolniło się miejsce w najlepszej szkole w mieście i na najlepszym kierunku

-Przepisałem się tam i chodzę do teraz i będe chodził dłużej

Dodam, że miałem 65pkt z egzaminu hah

Wystarczy mieć ciotke w szkole żeby się dostać :P

Idź do LO, zanim będziesz miał 20 lat to Ci się zainteresowania mogą jeszcze 10x zmienić.

Po Lo tylko studia bo po takiej szkole nieumiesz nic no chyba że do warzywniaka albo maca do roboty sie załapiesz...