Koniec Gimnazjum

Matematyka w Technikum jest ważna ^^.

I elektronika, i informatyka są ściśle związane z matematyką i fizyką. Trzeba być głąbem żeby pchać się na te kierunki nie radząc sobie z matmy :)

Idźcie na to co was interesuje. Mój kolega poszedł do LO na bio-chem (bo kolega szedł) mając w gimnazjum zagrożenie na koniec roku z biologii i chemii. Nie polecam :D

Ja miałem zagrożenia przez 3 lata gim z matmy. Poszedłem na Elektronika, jestem jednym z tych "kumatych" w klasie.

Ja po woli kończę pierwszy rok technik-informatyk. Na pewno lepszy wybór od teleinformatyka, bo tam jest dużo pierdół o falach itp. (koledzy są zawiedzeni wyborem). Mam rozszerzoną matematykę, ale to tylko dodatkowa godzina w pierwszej klasie więc nie jest źle. Później pewnie więcej dodadzą. Z typowo informatycznych spraw robiliśmy ustawianie systemów i ich optymalizacja, maszyny wirtualne, macierze, i wiele innych rzeczy. Najbardziej spodobały mi się praktyczne zajęcia w szkolnym "warsztacie" ze starymi piecykami :D w planach jest lutowanie elementów scalonych, kondensatorów itp. Nauczyciel załatwi nam w II klasie wycieczkę do firmy z Bydgoszczy zajmującej się profesjonalnym naprawianiem płyt głównych. Ogólnie bardzo fajny profil, ale trzeba się tym interesować, a nie tylko grać :)

Ci co lubili grać, i dlatego wybrali ten kierunek pożegnali się z klasą po półroczu. Także jeśli ktoś z was wybiera się na technika-informatyka, lepiej niech zacznie czytać artykuły i newsy, oraz oglądać wszelakie targi typu Computex, który właśnie jest w trakcie.

Aha, jak na razie z matmy robimy to samo, co LO. Miałem 2 z matmy, a z obliczaniem Dec, Bin, Hex itp. nie miałem problemu. Ale i tak mam zamiar bardziej się przyłożyć, bo nigdy nie wiadomo :)

Btw. dla dwójkowiczów matematycznych - dla chcącego nic trudnego. Sam nie wyobrażam sobie nauki w innym kierunku. Także nie podcinajcie skrzydeł kolegom! :)

Witam. Mam pytanie. Zastanawiam się czy iść do LO czy do technikum elektronicznego. Po szkole średniej raczej pójdę na studia (związane z elektroniką). Co radzicie ? :)

UP Zdecydowanie technikum elektroniczne...

@misiek1784 Jestem po 2 szkołach średnich po zawodowej(Posadzkarz/roboty wykończeniowe i po LO i nie narzekam wiec nie pierdziel ze warzywniak go czeka bo widać sam ile wiesz na ten temat,kiedy jesteś młody zazwyczaj trafiasz do supermarketu/KFC/etc i po kilku miesiącach lub latach wybijasz się,gdzie indziej nabierasz doświadczenia masz o czym pisać w CV ja zaczynałem tez od supermarketu dziś na zarobki w Polsce nie narzekam :) z jednym się z nim zgadzam jak robisz LO to wypadało by iść na studia,ale jak wiesz w Polsce i po studiach możesz zasuwać za 1200 zł więc wybierz odpowiedzialnie bo dokonujesz wyboru tylko raz.

Ja skończyłem technikum i na brak zajęcia nie narzekam a kumple pokończyli LO i układają towar w sklepie na umowie śmieciowej...

Skoro się nie starają o lepsza prace to dlatego pracują gdzie pracują.Dziś przede wszystkim liczy się doświadczenie jak napisał Ajron ja z kolei znam dużo ludzi po technikum informatycznych i innych i po studiach i pracujących w KFC bez doświadczenia,nikt od razu nie zostaje prezesem,a są tez tacy co są po gimnazjum(bo dalej się uczyć nie chciało i maja lepsza robotę niż 80% Polaków.

UP A słyszałeś coś na temat bezrobocia w Polsce i ile wynosi??

Facet bezrobocie dziś jest wszędzie a nie słyszałeś czegoś takiego ,,kto szuka ten znajdzie"? robota ci do domu sama nie przyjdzie wiadomo są regiony gdzie jest bardzo chu*owo np Podkarpacie czy tam ten Śląsk ale ja np wyjechałem z Podkarpacia w teren gdzie jest lepiej z praca i tak jak mówiłem nie narzekam.Siostra z kolei jest w Gdańsku tez mówi ze jest sympatycznie.Złapać robotę w supermarkecie czy KFC jest dziś banalnie prosto,jest dużo przyjęć prawie wszędzie dlaczego tak łatwo? bo dziś tego szajsu i wyzysku jest mnogo wszędzie.Moja bardzo dobra przyjaciółka też zaczynała w supermarkecie w Warszawie brała 2k robiła zamówienia z przedstawicielem który załatwił jej robotę fakturzystki(praca przy biurku) ma 2500 plus weekendy wszystkie wolne i możliwość dorobienia jak na Polskę to myślę ze 2500 to nie jest zle.

a to akurat prawda ja jestem w technikum kończę Technikum i jadę zagranice znam takich ludzi co są po gimnazjum a np w Norwegi kolega robi co ledwo gimnazjum skończył a na brak pieniedzy nie narzeka a w naszym kraju jaka sytuacja jest to każdy wie nie muszę nawet mówić

Avangardus ma rację, moja siostra na pierwszym roku prawa dostała się na staż do starostwa w Bydgoszczy :)

Dostała się tam tylko dlatego, że postanowiła doręczyć CV osobiście, i pracodawca szanuje ją za to do dzisiaj. Wszyscy współpracownicy mają robotę po znajomościach, i byli wielce zdziwieni, że osoba bez pleców dostała się tam skoro szukali kogoś już wykształconego.

Także jak chcecie do czegoś dojść, to droga przed wami.

Witam. "Podyskutujmy na każdy inny temat" więc myślę że mój też się nada. to może od początku. mam na imię Piotrek.została mi już tylko 3 klasa gimbazy :P. wszyscy, nauczyciele,rodzice i krewni mówią mi abym pomału zaczynał się zastanawiać co dalej chce robić w życiu. wspominało sie o tym nawet w 1 klasie lecz wtedy dla mnie to była zbyt odległa przyszłość. ale rok miną , czas ucieka z roku na rok lecz dla mnie ta decyzja jest wciąż z byt poważna i straszna gdyż podejmuję właśnie decyzje o tym co będę robił w życiu. od zawsze lubiłem komputery. najpierw to były tylko gry i z resztą nadal są lecz dzieciństwo pomału się kończy , a mnie zaczynają interesować komputery od wewnątrz. na początku było to tylko czyszczenie raz na miesiąc ale zaciekawiło mnie to, szukałem w internecie i innych źródłach a teraz skupuje sobie części komputerów , nawet złomów i rozkręcam , oglądam, skręcam a sprawia mi to wielką frajdę . mam jeszcze rok na podjęcie decyzji . ale.... czy mógłbym się was drodzy forumowicze zapytać jaki obrać zawód / kierunek aby móc rozkręcać , czy poznawać komputer i jego mechanikę od środka ? nie liczę na to że powiecie mi co mam zrobić a ja ślepo za tym pójdę. nie. mam nadzieje że mnie tylko naprowadzicie i ułatwicie mi tą decyzje.

tych których nie powaliła ta ściana tekstu zachęcam do odpowiedzi. to bardzo ważna decyzja w moim życiu i liczę że pomożecie mi jej dokonać . z góry dziękuje i pozdrawiam.