Ksiazki - temat bardzo ogolny

Tak. Szarleja?

Taaak, Szarlej. No to ten motyw egzorcyzmow mnie zabil. pamietam, z ekiedy to czytalem, musialem kilka razy odstawiac ksiazke na bok, bo tak mni eta scena rozbawila xD.

To jak jest "c*pa" po arabsku? xD

Od paru dni zaczytuję się w książce Jana van Helsinga "Ręce precz od tej książki!" o "teorisch spiskowych" mające potwierdzenie w rzeczywistości.

Hahah, jakos tak to wygladalo. Swoja droga, trylogie dostalem kilka lat temu pod choinke, juz nie pamietam kiedy dokladnie, jakos 3 lata temu moze? Na krotko po tym, jak ukazala sie trzecia czesc. A tak o tym wpsomnialem, bo wlansie swieta mamy i mnie wzielo na nostalgie, ot co!

Ostatnio z polskich autorów poleciłbym Jarosława Grzędowicza "Pan lodowego ogrodu" - 4 tomy najlepszej polskiej fantastyki jaką czytałem. Imho lepsza od Sapkowskiego,Piekary itp. Dobry jest teź "Tkacz iluzji" Ewy Białołęckiej + kontynuacja. Feliksa Kressa "Północna granica" i "Król Bezmiaru", i Maja Lidia Kossakowska "Siewca wiatru" i "Zbieracz burz". Pozdrawiam wszystkich fanów fantastyki....

PS Kto uważnie czytał wiedźmina to już wie dlaczego mam taki nick....:D

Up- Ja po "Panie lodowego ogrodu" wziąłem się za inną książkę Grzędowicza - "Popiół i kurz". Trochę trąci Sf , jednak nie można się oderwać.

Dlaczego nikt jeszcze nie wymienił Lema? To chyba najlepszy polski pisarz s-f, a zarazem jeden z najbardziej cenionych na świecie. Grzędowicz chociażby czerpie garściami z jego pomysłów

Ja jestem obecnie po lekturze "Kongresu futurologicznego".

Bo Lem jest raczej dla pasjonatów już trochę obytych w temacie, bo to całkiem trudna literatura. Przykład "Fiasko" imo jedna z najtrudniejszych w odbiorze książek jakie czytałem. I inne można by wymienić: Solaris, Głos Pana i wspomniany już przez Ciebie Kongres Futurologiczny. Dlatego Lem tak, ale po oczytaniu się trochę w innych książkach.

A ja dostałem pod choinkę coś Pilipiuka. Czarownik Iwanow oraz Aparatus. Akurat pierwszego tytułu nie trzeba mi przedstawiać, bo czytałem już poprzednią część przygód Wędrowycza, ale ciekawi mnie ten Aparatus. Czytał ktoś? Ciekawa lektura?

Hmm... swoje przygopdy z książkami zacząłem pewnie jak każdy od lektur .. obecnie nie nawidzę czytać lektur ( od 1-6 klasy też jakoś nie czytałem ich jednak kilka ktore przeczytałem to pamiętam do dzisiaj np. "Pies, który jeździł koleją" - wspaniała lektura ! ) A takie swobodne czytanie to co chcę to zaczynałem od harrego pottera hah pamiętam to jak dziś gdy zamówiłem 1 cz. przeczytałem ją w niecały tydzień niesamowite xD Wtedy zauważyłem, że tak jak kochałem i kocham gry Rpg tak wtedy zacząłem kochać książki fantastyczno-przygodowe, obecnie walczę z 4 częścią wiedźmina A.Sapkowskiego bodajże "Wieża jaskółki" kurdę nie mogę się zabrać za czytanie od kiedy wypożyczyłem :( Wchodząc do empiku i przechodząc przez dział książek fantastycznych układam sobie w głowie kolejność czytania kolejnych tytułów ha ^^

Aparatus bardzo ciekawy. Zbiór różnorodnych i ciekawych opowieśći. W tym jedna o nazwie Aparatus. Naprawdę dobre.

btw. napisałem na początku spoiler, ale pomyślałem, że jednak nie.

Ja ostatnio dorwałęm w swoje ręce Wheel of Time The Eye of the World Roberta Jordana i muszę przyznać że książka a przynajmniej jej początek wygląda obiecująco

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc napisze tutaj:

Poszukuje książki podobnej do serialu Misja Afganistan albo coś o wojnie w Afganistanie znacie coś takiego??

Bardzo bym prosił o tytuły.

Ja osobiście bardzo polecam książkę pt "Siewca Wojny.....jednym słowem mózg roz**bany.Nic nie jest takie jakie się wydaje ze być powinno.Teraz czytam Hobbita(lepiej późno niż wcale)a po Hobbicie do odstrzału pójdzie trylogia.Czytałem również Eragona-fajne czytadło,ale nie wyjątkowe.Polecam też Ani słowa prawdy Piekary i Bez litości Zambocha.Książka która wywarła na mnie całkiem pozytywne wrażenie to (znaczy zbiór książek)to Trylogia Czarnego Maga.Czytałem również Wiedźmina ale na przedostatniej części wymiękłem(za dużo polityki,a za mało zabijania :P)ale książki i tak świetne.A tak to lektury szkolne,i pare innych drobiazgów.Przygodę z czytaniem rozpoczołem stosunkowo niedawno,wcześniej stroniłem od czytania,ale jak już zaczołem to wole książki niż filmy.

Ja w wieku 12 lat przeczytałem "hobbit'a " i od tamtego czasu to jest moja ulubiona książka .

Witam,

poszukuję bardzo nietypowej książki. Otóż ciekaw jestem czy znacie jakieś książki w świecie powiązanym z mitologią nordycką / celtycką ?

Myślę że byłoby fajnie poczuć sie niczym wojownik w Walhalli, bądź poszukiwacz świętego Gralla na Avalonie :)

Pozdrawiam

Zauważyłem, że mało osób dyskutuje o gatunku science fiction. Jak napisał Amos94 polecam gorąco twórczość Stanisława Lema, ale to jest trudna literatura i jeżeli ktoś planuje zagłębić się w ten gatunek polecam na początek jedną z tych pierwszych i jedną z najlepszych książek np. Wehikuł Czasu, H. Wellsa lub Wojnę Światów. Obecnie już chyba od kilku lat czytam i kolekcjonuje książki Star Wars (obecnie mam ich 43).

S.Lem heh pamiętam jak z czasów gimnazjalnych czytaliśmy jedną z jego książek fakt, że to były fragmenty, ale bardzo polecam jeżeli ktoś lubi takie to sądzę, że to go zaciekawi

Nie zauwazylem na forum tematu o ksiazkach, wiec postanowilem go zalozyc. podyskutujmy o literaturze, moze na poczatek: co czytacie?

Osobiscie preferuje fantastyke. od czasu do czasu siegne po kryminal, badz thriller. w tej chwili czytam lux perpetua a. sapkowskiego. uczucia mam mieszane. cala trylogia jest dosyc nierowna. trafiaja sie rozdzialy ciekawe, wciagajace, nie dajace sie oderwac od lektury, jak rowniez takie, ktore przynudzaja. mimo wszytsko ksiazke polecam, dodatkowo mozna sie czegos z historii nauczyc:). uprzedzam: pozycja moze zniechecic do kosciola i ksiezy ;f.

a wy co czytacie? co polecacie?