Ksiazki - temat bardzo ogolny

Nie mogłem oderwać się od serii Eragona (całe 5 tomów )

Nie mogłem oderwać się od serii Eragona (całe 5 tomów )

Jeżeli dobrze pamiętam, to są 4 tomy, tylko ostatni w wersji polskiej jest podzielony na dwie części ("dziedzictwo" cz.1 i cz.2). Żeby kogoś to nie zmyliło i nie szukał piątego tomu. :)

Cóż. Jeżeli ktoś szuka ciekawych, ambitnych i nie oszukujmy się - kanonów literatury, mogę chętnie polecić parę moich ulubionych lektur,do których wracam praktycznie co roku.

Paragraf 22 - można powiedzieć czarna komedia, powieść z zakręconym humorem która brutalnie ukazuje bezsens wojny i biurokracji. Niesamowicie napisana i wciągająca od pierwszych linijek

Diuna (cała seria napisana przez Herberta) - uh. Gdyby napisać klasyka Sci-Fi to chyba byłoby to za mało. Książka, która wpłynęła na całe pokolenia, pełna filozoficznych przemyśleń nad istotą świata i życia. Głębia, która przysypana jest ciekawą akcją i przygodami głównego bohatera. Opowiada o nas samych - w drodze do spełnienia, do istnienia, do być. Pokazuje również, że jesteśmy tylko ludźmi - słabymi i skłonnymi do przemocy od zarania dziejów. Trochę machiavelliczne, trochę poetyckie - ogromnie rzeczywiste.

Lód - Dukaj i jego słowotok, słowotwórstwo i przepych w najdoskonalszej formie. Książka, która nie wszystkim może się spodobać. Dla niektórych wyda się "nudna", "zapchana", wręcz "mulasta" jakby to powiedziała młodzież. Ale pośród wielu słów odnajdziemy treść, która w sposób filozoficzny przedstawia nam samych siebie i podstawowe prawa które nami rządzą. Doskonała kalka społeczeństwa i jego zachowań a w dodatku epicka opowieść i przygoda. Polecam! Tylko dla wybrednych smakoszy!

Gorąco POLECAM całą serię:

"Przywoływacz dusz", "krwawy król", "morczna ostroja" i "wybraniec mrocznej ostoi", autor Gail Z. Martin

Również mogę polecić dla fanów diablo 3 książkę "Diablo 3" i oczywiście ktoś kto kocha warcrafta również polecam całą serie 7 książek ! ;)

To może i ja coś polecę.

Za jedną z najlepszych serii jakie czytałem uważam cykl "Stare Królestwa" Gartha Nix'a, po prostu świat przedstawiony w tych książkach urzekł mnie i wciągnął na całego, szczerze polecam. Z również ciekawych tego autora polecę "Klucze do królestwa" (te dwa cykle nie są ze sobą w ogóle powiązane, po prostu zbieg tytułów) które będąc trochę młodszych wciągałem gdy tylko wyszedł kolejny tom. Dalej cykl "Artemis Fowl" Eoina Colfera, który również uważam za bardzo dobry (świat przedstawiony przeplata się z magią legendami i technologią), a także "Lista życzeń" tego samego autora (bardzo dobra książka poruszająca nasze sumienie i pozwalająca się nad sobą zastanowić) oraz "Nadnaturalista".

"Zwiadowców" także przeczytałem i mogę z czystym sumieniem polecić.

Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe książki do polecenia do chętnie się dowiem :)

@EDIT: Jeszcze tak mi się przypomniała książka którą czytałem gdy miałem może ze 12 -13 lat, dobrałem się do niej i potem żałowałem bo wywarła na mnie takie wrażenie, że w nocy budziłem się spocony (może właśnie z racji wieku, co nie zmienia faktu, że książka bardzo dobra), a mianowicie chodzi o Horror "Manitou" Grahama Mastertona, jeżeli ktoś zna inne dobre książki tego autora to proszę o napisanie tutaj lub na pw.

Ja mogę z czystym sercem polecić wszystkie książki Siergieja Łukjanienki, nie jest to literatura najwyższych lotów, ale świetnie się je czyta, a o to chyba chodzi :)

Może coś patriotycznego jak np: "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" tutaj bardziej polecam bo sam lubię czytać tylko fantasy ale pierwsze strony czytałem z ciekawością :)

Szukam jakiejś wciągającej książki/e-book'a w klimatach post-apokaliptycznych, tylko nie za ciężkiej.

Co polecacie?

Obecnie zaczynam Metro 2033.

Metro 2033 i sequel 2034. Jest w formie ebooka.

Metro 2033 jeszcze trzyma klase, nie jest to literatura wysokich lotów, ale nikt się tego po niej nie spodziewa. Czyta się bardzo przyjemnie :)

Natomiast mi osobiście metro 2034 nie podobało sie w ogóle, czytałem to już spory czas temu i nie chcę spoilować, ale moim skromnym zdanie 2034 to bardziej opowieść o pogoni za marzeniami, niżeli opis walki o przetrwanie w świecie post apokaliptycznym :)

Ja ostatnio się wziąłem za Conana a raczej za opowiadania o Conanie. Jest klimat, jednak ogólny brak chronologii trochę mi nie w smak. Jednak jak najbardziej do poczytania.

Ja wolę coś o wampirach... Van Helisngo podobne (nie mylić z tym crapem Zmierzchem)

Ja mogę z czystym sercem polecić wszystkie książki Siergieja Łukjanienki, nie jest to literatura najwyższych lotów, ale świetnie się je czyta, a o to chyba chodzi

akurat Siergiej Łukjanienko jest, obecnie, jednym z najbardziej utytułowanych autorów Sci-Fi.

Jego książki to wspaniała przygoda. Piszę tak przyjemnie i wciągającą..

Polecam również. Szczególnie jego starsze książki - dylogie Linia Marzeń i Głębię

Właśnie czytam Narrenturm Sapkowskiego. Na razie jest wspaniale. Bardzo przyjemnie się czyta. Polecam gorąco.

Trylogia husycka, niestety, z kazdym kolejnym rozdzialem jest slabsza, choc pod sam koniec, mowie juz o 3 tomie, odzyskuje troche animuszu.

Mam wszystkie 3 i tomy jestem w połowie pierwszego.

Czytał ktoś "Samozwańca" Komudy?

Moze zle sie wyrazilem, trylogia jest niezla, ale nierowna. Pierwszy tom bardzo mi sie podobal, drugi to porazka i meczylem go wiele tygodni, a trzeci ma przeblyski, raz jest swietny, po to tylko, aby za kilka minut zaczac przynudzac przez kilkanascie stron. Ale w ogolnym rozrachunku nie jest zle.

OgĂłlnie bardzo mi się podoba taki pomysł na głownego bohatera. Może dlatego, że nigdy podobnego nie spotkałem. No i jest trochę takiego "specyficznego" humoru.

Hmmm... no to w sumie tak, zacząłem od Harrego Pottera, nie dawno przeczytałem Stephen King - Marzenia i Koszmary, aktualnie czytam Jesteś Bogiem, po za tym z książek które mi przypadły do gustu Kwiaty na poddaszu... ^^ Na razie tyle, ale jak tylko coś wpadnie mi w oko to przeczytam... ^^

Xas, a miales juz motyw egzorcyzmow przeprowadzanych przez tego szubrawca, ktorego imie wylecialo mi z glowy?