Która klasa w MapleStory jest lepsza?

Spodobały mi się 2 klasy w maplestory i tylko one się dla mnie nadają do grania,te klasy to Kaiser i Luminous.Głownie chodzi mi kto jest lepszy do exp'a.

Kaiser robi masakrę każdego zabijając a Luminous bardzo szybko czyści mapę z mobów.Dla mnie wybór jest trudny bo obie postacie są fajne.W maplestory jestem newbie więc liczę na pomoc bardziej mądrych graczy tej gry.Nabiłem Kaiserem 44 lvl a Luminus'em 39lvl.

Lepszy do expa jest z pewnością luminous . Mam nim 140 , przyjemnie i łatwo się nim expi . Polecam ci jednak grać starszymi postaciami bo te nowe to ostro przesadzone .

Pamiętam jak się grało wcześniej w Maple i wbicie 30 lvla to była kwestia około 2 tygodni, a nie kilku godzin.

Kiedyś pierwsze skille AoE były dopiero na 2nd jobie(poza warriorem ^^,), a teraz byle newb wbija się w grupe mobów nacisnie 2 czy tam 3 przyciski i wszystko lezy.

Ekwipunek mu jeszcze przychodzi pocztą pod sam ryj w formie skrzynki, a żeby było śmieszniej to jeszcze narzekają na to że exp jest za mały i nadal jest za dużo grindu.

Śmiechu warte...

>.<

mod_ico.png
Nie offtopujemy. - Saluś

Kaiser op warrior, lum op mage. Lum lepszy do expa. Tyle w temacie.

Dziki wiem,bo jak zobaczyłem w jakim tempie jak uderzają klasy od beginnera z normalnego ataku to się sam siebie zapytałem jak oni kiedyś expili.Racja z tym expem AoE bo wszystkie skille ofensywne są AoE u obu klasach.Podobno Luminous jest nie zbalansowany i się nie dziwie jak jest to mag który tankuje maną i potrzeba mu tyko jednego rodzaju pot(MP oczywiście)i 20 w zapasie na HP jak się mana skończy razem z potami żeby można było uciec.

Zniszczyli tą grę . Kiedyś to było coś .

Z tego co porównałem to teraz skille tych nowych postaci mahą błyszczące i żywiołowe efekty że nie widać co tam się dzieje.A te stare mają takie skromne animacje(chyba że na 3,4 job)

Czytałem kiedyś tam, że zamierzają skille tych normalnych adventure hero (czyli pochodzących od beginnera) zmienić tak, żeby nie było tej różnicy między resztą klas.

Chyba jeszcze tego nie wprowadzili, ale to bez znaczenia...

Wcześniej maple posiadał w sklepie wyłącznie rzeczy estetyczne...

Później pojawiły się itemy do expa... i już przestało coś pasować...

Jak dostawili itemy zwiększające plecaki i wprowadzenie 'identify' do gry to już to było jak dla mnie gwoździem do trumny...

ale to chyba tylko moje osobiste wnioski, bo Maple jak widać nie traci na popularności, ani na "dotacjach" bo jak widać mnóstwo ludu biega tam w eq za NX.

Ci nowsi dowiadują się o klasach pochodzenia beginnera tylko jak zobaczą kogoś high-lvl (np 150+).Ja o MS słyszałem kiedyś ale nigdy nie grałem więc trochę wiem jak się zmieniło.Ludzie biorą te nowsze postacie bo wyglądają fajnie na pierwszy rzut oka.Postacie są łatwiejsze do ogarnięcia i się szybciej expi a adventurami trudno nawet pokonać jednego potwora na małych lvl'ach.Na większych lvl'ach klasy są przynajmniej potężniejsze i to o wiele.

Teraz MapleStory jest zniszczone, kiedyś lvl sie wbijało długo, teraz klikniesz pare razy klawisz i masz 10lvl...

Postacie zabijają na hita mobki.

A co do tematu to Lumi lepsza postać...

Czysto pod expa lumi jest lepszy, jednak maple w bardzo dużej mierze opiera sie na bossowaniu, w którym kaiser ma tak z 3x większy dps i to nie tylko od luminousa. Aktualnie uznawany za najbardziej op postać w grze.

No a w PvP Kaiser daje sobie rade?(nie sprawdzę bo nie wiem jak walczyć w PvP)

Wyłączone póki co jest pvp chyba.

Podłącze się do tematu. O jakim Maple Story mówicie? Mogę prosić o link :) ? Kim grać newbie, jakieś poradniki czy cos??

Wyłączone póki co jest pvp chyba.

Chyba masz złe info.

Podłącze się do tematu. O jakim Maple Story mówicie? Mogę prosić o link ? Kim grać newbie, jakieś poradniki czy cos??

Na google cie zbanowali ? Wpisz Europe MapleStory w google i masz... Poradników masz dużo, zależy co chcesz wiedzieć. A kim grać to zależy, czy chcesz długo wbijać lvl czy bardzo szybko :) Jeżeli wolno, wybierz klasy które są "stare" a jeżeli szybko, to klasy które niedawno dodali bądź poprostu "nowe".

Mam pytanko co do maple story - to jest dungeonówka typu elsword ?

O to mi chodziło czy eu czy inna wersja '_' maple to grindownik czy quest?

Eu i grind. I nie dandżeonówka.

O to mi chodziło czy eu czy inna wersja '_' maple to grindownik czy quest?

To jest EU, Maple to 50/50- quest/ gring. Ale większość questów są zbędne i głupie.

Mam pytanko co do maple story - to jest dungeonówka typu elsword ?

To nie jest dungeonówka, mogło cie zmylić to, że sie chodzi na lewo i prawo (tylko) :)

To w Eu juz sa te wszystkie postacie ? (Przepraszam za glupote ale dawno nie gralem)