Kultura Hip-Hop (rap, bboying, graffiti, djing)

Hidaneks jak mi wiadomo to w tekstach firmy niema aż tylu przekleństw.

A słyszałeś Fałszywe dziwk#?

http://www.cgm.pl/video.php?video_ID=4301

a propo ostatnich wydarzen ;)

smiesza mnie ludzie ktorzy za zadufani i nie widza nikogo poza Magikiem, Magik wcale nie byl najlepszy, tworzyl dobry psycho rap, ale w tym momencie jest wielu raperow ktorzy by go zjedli jesliby doszlo to beefu pomiedzy nimi.

Magik nie tworzyl tylko psycho rapu Panie madralinski. Magik byl najlepszy i jest,do dnia dzisiejszego nikomu nie udalo sie powtorzyc jego fenomenu. prawdopodobnie raperzy specjalizujacy sie w dissach/beefach byliby lepsi od magika na tej plaszczyznie ale kto wie,nigdy sie nie dowiemy.

Aktualnie w Polsce w HH nie za wiele sie dzieje. Tede jak zawsze zarabia plny.Peja sie awanturuje i wqrwia na wszystko,dragi jada mu na psyche konkretnie. Fokus alfa i omega zgiotl wszystko co sie dzialo a tamtym czasie.Eldo to calkiem osobna kategoria rapu,to bardziej "liryka spiewana". Nie wiem co tam z ostrym,nigdy go nie lubilem. Słoń moim zdaniem to dzisiejsza elita w rapie,mimo ze jego rap jest w klimacie gotyk.

dawno temu. Kaliber 44,Paktofonika,3xKlan,Kwadrat Skład i wiele innych. Moje zdanie jest takie ze prawdziwy rap byl robiony.Tak samo jesli chodzi o zagraniczne nagrania- Eazy-E,2pac i wiele przedstawicieli starych klimatow horrorcore'u

no co Ty nie powiesz ? dobrze wiem ze nie tworzyl tylko psycho rapu, ale tylko to mu wychodzilo ;)

no co Ty nie powiesz ? dobrze wiem ze nie tworzyl tylko psycho rapu, ale tylko to mu wychodzilo

gosciu jestes zalosny przez to co mowisz. Nie zaczynaj tematow o ktorym nie masz kompletnego pojecia.

Magi zaczynal od gangsta rapu,poczatki byly ciezkie. Potem zalozyli K44 z Dabem i Joka. Wszystko fajnie stworzyli wlasny stylm,jednak miedzy Magiem i reszta sie nie ukladalo,odszedl od K44 i z Rahem i Fokusem zalozyli Paktofonike i wlasnie tutaj Magik rozwinal skrzydła, robil to co kochal i to co wychodzilo mu najlepiej,wiec stwierdzenie ze tylko psycho rap mu wychodzil jest idiotyczne,byl mistrzem w obydwu kategoriach

mistrzem ? zdefiniuj mistrzostwo w wykonaniu magika ? nie mowie ze byl slaby, zle interpretujesz moje slowa, znam pfk i kawalki maja konkretne, ale nazywanie magika mistrzem i traktowanie go jako Boga HH jest smieszne, bo rownie dobrze mozesz nie znac rapera ktory jest 3x lepszy od niego po prostu go nie slyszales, wiec nie mow ze jest mistrzem, bo sam magik nigdy by sie mistrzem nie okreslil.

Ja bym się wstrzymał ze stwierdzeniem, że był najlepszy, zresztą tak już jest ,że jak ktoś umrze to zaraz robi się wokół tego taka otoczka. W Polsce był Magik (no i jeszcze Freeze, ale to było zbyt wcześnie by się zrobiło wielkie "bum", na starych Voltach można posłuchać typa), w stanach Bigy (który de facto nagrał jedną płytę, dobrą, ale to za wcześnie by obwieszczać kogoś królem, ODB - który, że najlepszych czasów Wu-Tangu nie był tak popularny jak po śmierci, czy Tupac, za którym nigdy nie przepadałem i bez problemu mógłbym wymienić raperów z lepszym dorobkiem i skillem - np. Nas. Ogólnie to polski rap ostatnimi laty mnie nie przyciąga, wole zagraniczny,ale pokroju CunninLynguists (oglnie całe wydawnictwo QN5 śmiało można polecić), Lethal and Destruction (chłopaki z Wysp, mają tylko jednego LP w dorobku, ale za to jakiego :)), Grieves, Buck 65, Brother Ali,Common, jak mam ochotę na coś mocniejszego to chłopaki z Jedi Mind Trick czy ktoś związany z Psychological Records, albo jakieś bardziej ambitny underground. Zresztą każdy słucha czego lubi i nie widzę sensu nad dyskusją czy ktoś był w czymś dobry czy nie, bo to kwestia gustu i na dobrą sprawę nawet argumenty tego nie zmienią.

Co do Słonia to klimatem gotyku bym nie nazwał tego raczej ;) Zresztą to raczej inspiracja z tego czego sam słucha tzn death rap i produkcja ze stajni ICP, kiedyś miałem też na to jazdę i sporo płyt z nim wymieniłem na pewnym forum ;)

jak to pieknie okreslil eldo w wywiadzie, 'dla mnie ktos kto zna tylko/ogranicza sie do k44, pfk i WuTang, nie jest sluchaczem rapu'.

Do taki temat i klimatów polecam fora na których się skupia cala uwaga.

Niestety w tych klimatahc nie polecam hip-hop.pl slizg i itp

polecam rapgra.com c-walk.pl

c-walk.pl

ahhh, memories fade.

myslalem ze napisalem to wczesniej a jednak nie wiec:

co sie ostatnio dzieje ?

Eldo wydaje plyte kolejna solowa 'Dekada' nie wiadomo dokladnie kiedy i jak wyjdzie owa solowka, poniewaz Eldo Pelson i Włodi postanowili zrobic projekt o nazwie Parias (cos jak outsider) ktory ma ujrzec swiatlo dzienne w zime (nie pytac mnie skad wiem, mam swoje zrodla ^^) wiec ow solowka stoi pod znakiem zapytania.

Zeus huhu, nasz najlepszy debiut 2008 roku i wiecie co ? udowodnil ze tak jest, plyta ktora nosi nazwe Album Zeusa ukazala sie jakis miesiac, moze 2 temu, i jak juz wspomnialem cala plyta trzyma wysoki poziom, moze nie jest duzo lepsza niz poprzednia, ale na pewno jest na podobnym poziomie a niektore kawalki na prawde miazdza, typu 'Moj Brat' czy 'Zakochalem sie w Jill Scot' albo 'Z zona' (oprocz jednego wersa, ktory psuje caly klimat tracka, kto sluchal na pewno wie ktory) Zeus eksperymentuje z flow, przyspiesza i zmienia, bardzo klimatycznie to wyszlo oby tak dalej, i pierwszy milion na zawsze ;) Cala plyta na funkowych bitach, ktore sa jednym slowem genialnee.

Waldemar Kasta (aka Wall-e) jego plyta takze ukazala sie jakis miesiac temu, plyta nosi nazwe '13' jest na nim 13 trackow, bylem pozytywnie zaskoczony, lubilem sluchac starszej kasty, i teraz sie nie zawiodlem, znajdziemy na plycie ogolnie przemyslenia dotyczace zycia (czyli standart) ubrane w bardzo ciekawe wersy, ogolnie plytka godna sprawdzenia.

to w sumie tyle, oczywiscie to nie znaczy ze tylko tyle sie dzieje, dzialo, opisalem te o ktorych najwiecej wiem ;p moge wspomniec rowniez ze Fabula rowniez wydaje a moze juz wydala plytke 2009 ? widzialem promomix, grube i tluste wersy, mocne bity mozna sprawdzic ;)

Jak w temacie, ciekawi mnie ilu tutaj siedzi w takich klimatach ? moze sie podzieli swoimi doswiadczeniami, trackami, zdjeciami tagow etc. a moze ktos robi bity ?

bede bezlitosnie tepil ludzi ktorzy zaczna sie wypowiadac na temat hg i firmy i innych tego typu pseudo rapsow. jak chcecie sobie porozmawiac na temat jak to lubicie jp na 100% to nie pozdrawiam.

I szacun dla Ciebie! Masz u mnie piwo, bo mądrze mówisz na temat Firmy i HG - Kubox