Jeżeli szukasz konfiguracji do gier to zrezygnuj z procesora 4-rdzeniowego ponieważ jak na razie gier czy nawet programów korzystających z 4 rdzeni jest jak na lekarstwo. Dodatkowo takie procesory są dosyć drogie więc składając taki zestaw, firmy oszczędzają na innych podzespołach jak karta graficzna czy tez pamięć RAM. Znacznie lepszym pomysłem jest inwestycja w 2 lub 3 rdzenie które są znacznie tańsze a zbytniej różnicy w wydajności niema.
Bullshit...
Ok powiem tak, jeszcze rok temu nie bralbym sie za 4 rdzenie bo faktycznie byly nie potrzebne... Teraz jak chcesz konfigurowac sprzet do gier mysle ze to podstawa. Nie dlugo wychodzi Battlefield: Bad Company 2 ktory ma w pelni kooperowac z DX11 i procesorami 4 rdzeniowymi, GTA IV tez lepiej wspolpracuje z procesorami z 4 rdzeniami. Nie mowie tu o ArmA2 gdzie syskuje sie 15 klatek jak sie ma 4 rdzenie.
Mysle ze procesor Q9550 to swietne rozwiazanie... faktycznie ciagle dosc drogi ale jednak jest naprawde mega wydajny. Co do kart graficznych tu bym czekal az wyjdzie seria GeForce 300. Ktora ma obslugiwac DX11 w tedy seria 200 spradnie i to dosc sporo a ceny kart ATI 5xxx sie troche zmniejszy. I tu kwestia wyboru... Czy wystarcz ci gra pod DX10 czy jednak sie skusisz na obsluge DX11. Co do marki Czy Nvidia(GeForce) czy ATI(Radeon)... coz ja zawsze bylem za Nvidia. Wiecej kompatybilnych gier pod ta grafe(odpal gre The Saboteur na ATI z serii 4xxx... powodzenia). Co do ilosci ram... mysle ze 4GB to juz minimum a co za tym idzie musi byc Win Vista albo W7 i to 64bit(32bitowe systemy widza tylko 3,25GB ramu a 64bit az do 40GB) No i wista jak i W7 obsluguje DX10 jak i DX11. A ktory jest bardziej wydajny.... nie ma roznicy.
Sam mam najmocniejszego 2 rdzeniowca alenie dlugo zmieniam wlasnie na Q9550(jeszcze chyba w styczniu) Mam tez karte GF275GTS... ale czekam na serie 300. A ramu mam 4GB... wszystko ladnie pieknie.. Ale GTA4 czy ArmA2 potrafi mi miejscami zejsc do 25 klatek i widze przerwe w plynnosci gry.
Konfig ktory powinien byc dobry na dzisiejszy dzien i nie tylko
CPU: Q9550
GPU: GF 275 GTS ale pamiec to MUSI byc 1GB DDR3
RAM: 4GB DDR3 i lepiej szybszych niz 800Mhz
dysk: w zupelnosci wystarczy 500GB
Plyta glowna to juz pod kolor proca ![:P]()
PS: jak kupujesz Plyte glowna albo grafike produkcji ASUSa czy Gygabyte polecam miec wszystko jednej marki.