Kumputerek Dixella

Aktualnie mam na oku ten komputer :

http://cgi.ebay.co.uk/Q9550-2-83GHz-Quad-C...=item20ad5edb46

Moje pytanie brzmi : Czy warto ? chcialbym uslyszec od was opinie na temat tego sprzetu glownie chce go do gierek, aha i jeszcze jedno, czy jak kupie windows 7 bede mogl go na nim zainstalowac ?(nie znam sie na tym)

Do dziela moi drodzy

za ponad 3,5 tysiąca? W życiu ani tym ani następnym

Konfiguracja sprzętowa jest bardzo dobra, ale problem jest taki, że na dzień dzisiejszy nie opłaca się kupować komputera za więcej jak 2,5 tyś. polskich złotych, bo aktualnie jesteśmy świadkami bardzo szybkiego rozwoju w tej dziedzinie i nie wiemy co będzie za rok czy dwa. To tak jak z umowami telekomunikacyjnymi lub o dostawę Internetu - nie opłaca się ich podpisywać na dłużej niż rok lub dwa. Za 2000 PLN złożysz sprzęt, na którym pograsz bez żadnych ograniczeń w każdą wydaną już grę oraz w te co zostaną wydane przez najbliższe 2 lata i więcej.

Przeliczajac wyjdzie 2828.09PLN :] Prosze o dalsze opinie(wady, zalety takiego configu)

Nawet całkiem szybki komputerek, chociaż biorąc pod uwagę postęp technologii już za rok czy dwa będzie przestarzały i trzeba będzie zrobić upgrade. Możesz kupować, ale szczerze mówiąc bardziej polecam kupowanie podzespołów i zrobienie składaka- wypada taniej, a i komputer możesz zrobić lepszy.

PS: Jeśli czytasz CD-action- jakość tego komputera jest tak gdzieś pomiędzy 4 przedziałem (karta graficzna) a drugim (reszta).

moim zdaniem o wiele bardziej oplacaloby Ci sie zlozyc skladaka, wyjdzie pewnie troche taniej, nie duzo, ale zawsze cos.

Za taka cene? Z taka karta? Nie, nigdy w zyciu!

Poczekaj na karty dzifors d11, wtedy radeony beda duzo tansze i bedziesz mial super karte za jakies 400 zl.

Swoja droga, po co ci taki duzy dysk :>_

Co do karty, jaka waszym zdaniem jest najbardziej wydajniejsza ?

Tak jak juz inni powiedzieli, zloz sobie komputer sam. Za 3 tys mozesz zlozyc sobie komputer ktory zje ten zestawik na sniadanie. Pozatym jakos do mnie nie przemawia nie podawanie marki waznych podzespolow jak karta, PSU dysk itp. (tam tylko jest napisane ze np. PSU 650W i tyle, a jakiej firmy to nie laska?).

Na G-Force z dx 11 to sobie jeszcze poczekasz wiec albo zdecydujesz sie na radeona, albo dasz sobie spokoj z tym calym dx11 (po co ci to na razie skoro tylko jedna gra to obsluguje i roznica w stosunku do dx 10 jest niezauwazlana) Pozatym poogladaj sobie tech dema i wywiady o dx 11, zrozumiesz wtedy ze mozesz spokojnie zyc bez tego (lepsze cieniowanie i wiecej klatek to w skrocie caly dx 11) :D

Niestety nigdy informatykiem nie bylem czy tez fanem komputerow i skladac ich za bardzo nie umiem(czarna magia)

Co powiecie na to ? http://cgi.ebay.co.uk/GAMING-PC-QUAD-CORE-...=item4cece0f1b1

Nie trzeba byc informatykiem zeby sobie komputer zlozyc. Wystarczy tylko chciec i poswiecic troche czasu zeby poczytac co i jak. Ja tez nie jestem informatykiem ale jakos nie przeszkadzalo mi to zeby zlozyc sobie 3 komputery i jakis tuzin dla rodziny/znajomych. Nikt nigdy nie narzekal.

Co do tego zestawiku to (oprocz tego ze jest strasznie 'overpriced') plyta Asrock'a mowie zdecydowane nie. Pozatym jestes pewien ze czcesz ta karte tylko dla tego ze obsluguje dx11? Tak jak juz mowilem cala jedna gra to wykorzystuje jak narazie (DIRT) i moze to wina slabej jakosci filmikow na YouTube albo ja juz jestem slepy ale roznicy w stosunku do dx 10 jakos nie widze.

Jeżeli szukasz konfiguracji do gier to zrezygnuj z procesora 4-rdzeniowego ponieważ jak na razie gier czy nawet programów korzystających z 4 rdzeni jest jak na lekarstwo. Dodatkowo takie procesory są dosyć drogie więc składając taki zestaw, firmy oszczędzają na innych podzespołach jak karta graficzna czy tez pamięć RAM. Znacznie lepszym pomysłem jest inwestycja w 2 lub 3 rdzenie które są znacznie tańsze a zbytniej różnicy w wydajności niema.

roznica miedzy dx10 a 11 http://www.youtube.com/watch?v=PR40GwRtFyw&NR=1

Jeżeli szukasz konfiguracji do gier to zrezygnuj z procesora 4-rdzeniowego ponieważ jak na razie gier czy nawet programów korzystających z 4 rdzeni jest jak na lekarstwo. Dodatkowo takie procesory są dosyć drogie więc składając taki zestaw, firmy oszczędzają na innych podzespołach jak karta graficzna czy tez pamięć RAM. Znacznie lepszym pomysłem jest inwestycja w 2 lub 3 rdzenie które są znacznie tańsze a zbytniej różnicy w wydajności niema.

Bullshit...

Ok powiem tak, jeszcze rok temu nie bralbym sie za 4 rdzenie bo faktycznie byly nie potrzebne... Teraz jak chcesz konfigurowac sprzet do gier mysle ze to podstawa. Nie dlugo wychodzi Battlefield: Bad Company 2 ktory ma w pelni kooperowac z DX11 i procesorami 4 rdzeniowymi, GTA IV tez lepiej wspolpracuje z procesorami z 4 rdzeniami. Nie mowie tu o ArmA2 gdzie syskuje sie 15 klatek jak sie ma 4 rdzenie.

Mysle ze procesor Q9550 to swietne rozwiazanie... faktycznie ciagle dosc drogi ale jednak jest naprawde mega wydajny. Co do kart graficznych tu bym czekal az wyjdzie seria GeForce 300. Ktora ma obslugiwac DX11 w tedy seria 200 spradnie i to dosc sporo a ceny kart ATI 5xxx sie troche zmniejszy. I tu kwestia wyboru... Czy wystarcz ci gra pod DX10 czy jednak sie skusisz na obsluge DX11. Co do marki Czy Nvidia(GeForce) czy ATI(Radeon)... coz ja zawsze bylem za Nvidia. Wiecej kompatybilnych gier pod ta grafe(odpal gre The Saboteur na ATI z serii 4xxx... powodzenia). Co do ilosci ram... mysle ze 4GB to juz minimum a co za tym idzie musi byc Win Vista albo W7 i to 64bit(32bitowe systemy widza tylko 3,25GB ramu a 64bit az do 40GB) No i wista jak i W7 obsluguje DX10 jak i DX11. A ktory jest bardziej wydajny.... nie ma roznicy.

Sam mam najmocniejszego 2 rdzeniowca alenie dlugo zmieniam wlasnie na Q9550(jeszcze chyba w styczniu) Mam tez karte GF275GTS... ale czekam na serie 300. A ramu mam 4GB... wszystko ladnie pieknie.. Ale GTA4 czy ArmA2 potrafi mi miejscami zejsc do 25 klatek i widze przerwe w plynnosci gry.

Konfig ktory powinien byc dobry na dzisiejszy dzien i nie tylko

CPU: Q9550

GPU: GF 275 GTS ale pamiec to MUSI byc 1GB DDR3

RAM: 4GB DDR3 i lepiej szybszych niz 800Mhz

dysk: w zupelnosci wystarczy 500GB

Plyta glowna to juz pod kolor proca :P

PS: jak kupujesz Plyte glowna albo grafike produkcji ASUSa czy Gygabyte polecam miec wszystko jednej marki.

Jeżeli naprawdę potrzebujesz do gier, to lepiej mieć cztero rdzeniowego kompa. Tylko zależy do jakich gier chcesz go mieć. Jeżeli do tych nowych, to przyda Ci się wydajna karta graficzna obsługująca DX11 . Tak jak napisał Spawn, wychodzi wnet Battlefield Bad company 2. Jeżeli teraz sobie kupisz wydajnego kompa, to później nie będzie musiał często ulepszać go. Może lepiej się jeszcze zastanów lub przeczekaj, bo na na pewno ceny kart, czy procesorów obniżą się.

Co do składania komputera, jest to dobra metoda. Można na tym zaoszczędzić. Sam mam składankę i jakoś nie narzekam na ten wybór.

Z tego co czytałem w różnych pismach o komputerach, to rzeczywiście ludzie odradzają komputery 4- rdzeniowe ze względu na to, że 2- rdzeniowe mają podobno większą wydajność. Dokładnie to nie wiem, ale chyba polece dwu rdzeniowy. Bynajmniej na czas obecny 2- rdzeniowy jest dobry, ale napewno za rok może dwa to moda się zmieni jak i wymagania gier.

Lp. Produkt Cena brutto/netto Ilość Wartość brutto/netto

1. Gigabyte GA-MA785GT-UD3H

[PL-SAM3-GA-009] 342 zł

280,33 zł 1 342 zł

280,33 zł

2. AMD Athlon II X4 630 BOX

[PR-AMAIIX4-AMD-002] 439 zł

359,84 zł 1 439 zł

359,84 zł

3. GoodRam DDR3 2GB 1333MHz CL9

[RD-DDR3133-GR-001] 183 zł

150 zł 2 366 zł

300 zł

4. Radeon 4650 Gigabyte 1GB DVI & HDMI (PCI-E) OC

[GR-ATIP-GA-063] 239 zł

195,90 zł 1 239 zł

195,90 zł

5. Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II)

[HD-35-SEA-095] 239 zł

195,90 zł 1 239 zł

195,90 zł

6. Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev.2

[WEN-CPU-ARC-032] 149,10 zł

122,21 zł 1 149,10 zł

122,21 zł

7. Tracer Highlander 500W Silent

[OB-ZAS-TRA-018] 135 zł

110,66 zł 1 135 zł

110,66 zł

8. Tracer TRO-402 AMOR - bez zasilacza

[OB-TRA-084] 90 zł

73,77 zł 1 90 zł

73,77 zł

Suma brutto: 1 999,10 zł

Suma netto: 1 638,61 zł

Ja takie coś bym kupił dla siebie :)

roznica miedzy dx10 a 11 http://www.youtube.com/watch?v=PR40GwRtFyw&NR=1

Tak jak mowilem, wiecej klatek (dzieki teselacji) i lepsze cieniowania. Ja tam moge bez tego zyc, to po prostu kolejny chwyt marketingowy zeby sprzedac nowy shit.. ale jak chcesz.

PS Nie daj sie zwiesc benchmarkom wypuszczonym na rynek, majacym na celu przedstawienie dx 11 w jak najlepszym swietle. Roznica jest taka ze do przedstawienia dx 10 jako tego 'gorszego' uzyto bump mappingu z lat 90. Tak to nawet dx10 vs dx10 uzyty poprawnie mozna przedstawic :D

Prosiłbym o nie wstawianie głupich postów, bo robicie chłopakowi wodę z mózgu. Przychylam się do informacji, którą zamieścił tu Spawn. Nawet jeżeli dana gra nie wspomaga procesorów czterordzeniowych, to wcale nie oznacza, że nie korzysta ona z któregoś z rdzeni - po prostu działają one mniej wydajnie. Drugą sprawą jest kupno kart na chipsecie ATI, mimo iż ostatnio trochę się poprawili, to jednak wciąż nVidia zarówno pod względem technologicznym jak i późniejszego wspierania karty nowymi, wydajniejszymi sterownikami znacznie przoduje. Już nawet nie chce wspominać o pomyśle z trzyrdzeniowym procesorem, bo przecież to największa klapa AMD, tak jak Pentium 4 Intela.

Proponowałbym jakieś zestawienie czterordzeniowego procesora Intela z kartą na chipsecie nVidii - warto się zastanowić nad kartami Palita lub Asusa, ew. Gigabyte, jeśli chcesz trochę zaoszczędzić. Dobieranie podzespołów tych samych producentów jest takim sobie pomysłem, bo i tak nie da nam to jakiś super dodatkowych osiągów, a dana płyta może sobie gorzej radzić z wybranym procesorem. W doborze płyty głównej powinien pomóc Ci ktoś z dobrego sklepu komputerowego lub z jakiegoś forum traktującym o hardware.

Prosiłbym o nie wstawianie głupich postów, bo robicie chłopakowi wodę z mózgu. Przychylam się do informacji, którą zamieścił tu Spawn. Nawet jeżeli dana gra nie wspomaga procesorów czterordzeniowych, to wcale nie oznacza, że nie korzysta ona z któregoś z rdzeni - po prostu działają one mniej wydajnie. Drugą sprawą jest kupno kart na chipsecie ATI, mimo iż ostatnio trochę się poprawili, to jednak wciąż nVidia zarówno pod względem technologicznym jak i późniejszego wspierania karty nowymi, wydajniejszymi sterownikami znacznie przoduje. Już nawet nie chce wspominać o pomyśle z trzyrdzeniowym procesorem, bo przecież to największa klapa AMD, tak jak Pentium 4 Intela. Proponowałbym jakieś zestawienie czterordzeniowego procesora Intela z kartą na chipsecie nVidii - warto się zastanowić nad kartami Palita lub Asusa, ew. Gigabyte, jeśli chcesz trochę zaoszczędzić. Dobieranie podzespołów tych samych producentów jest takim sobie pomysłem, bo i tak nie da nam to jakiś super dodatkowych osiągów, a dana płyta może sobie gorzej radzić z wybranym procesorem. W doborze płyty głównej powinien pomóc Ci ktoś z dobrego sklepu komputerowego lub z jakiegoś forum traktującym o hardware.

aż mnie zmierziło czytając ten post. I kto tu nie wystawia durnych postów fanboyu ty...

Trzyrdzeniowe procesory to klapa?? Amd phenom II x3 720 pokonuje intela e8400 a zarazem jest o połowę tańszy. a tak samo dobrze się kręci. Gdyby procesory 3-rdzeniowe były niewypałem nie polecały by je takie firmy jak esc, oraz największe strony hardware w polesce purepc i pclab. Karty nvidi lepsze?? nie mówię już o tych odgrzewanych kotletach jakimi są gtsy i gtix. chyba jedyną opłacalną kartą nvidi na te czasy jest gtx 260... reszta daleko w tyle za ati.

i napisałem ten post dla przykładu nie patrząc na datę bo aż mnie krew zalewa jak widzę takie posty :o