Laptop do gier

Witam wszystkich

chciałbym zasięgnąć opinii co sądzicie o tym laptopie

MSI GL72
I5-6300HQ / NVIDIA GEFORCE GTX 950M / 1TB+ SSD 275GB / 16GB / 17,3"
MSI GL72 - doskonała jakość MSI Gaming w najlepszej cenie.

Markowy laptop z MATOWYM ekranem FullHD LED o przekątnej 17,3" - MSI GL72 6QD-003XPL.
Oryginalny procesor Intel i5-6300HQ, 4x3,2GHz w TURBO.
Wydajna karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 950M.
Wydajny dysk twardy HDD o pojemności 1000 GB dodatkowo drugi dysk twardy SSD M.2 o pojemności 275GB.
Szybka pamięć RAM DDR4 o pojemności 16GB

Chodzi mi laptop do pracy oraz gier typu POE, GW2. Tera, B&S i do paru pomniejszych tytułów.. Nie chodzi mi o grę na ultra , wystarczy mi med (może high) ustawianiach. Wiem, że stacjonarka o tej specyfikacji byłaby tańsza, lecz ze względu na miejsce oraz tryb pracy musi być laptop, który będzie wielofunkcyjny.

W to co wymieniłeś pograsz, powiedz tylko za ile toto, ? bo nie wiadomo czy się opłaca :)

Za cenę tego MSI kupiłbyś pewnie coś z 970m tylko bez SSD'ka i w 15,6". Radzę poszukać bo wzrost wydajności jest znaczny.

W to co wymieniłeś pograsz, powiedz tylko za ile toto, ? bo nie wiadomo czy się opłaca 

3800 zł. Przy takim dysku SSD oraz grafice wydaje się przyzwoitą ceną.

Za cenę tego MSI kupiłbyś pewnie coś z 970m tylko bez SSD'ka i w 15,6". Radzę poszukać bo wzrost wydajności jest znaczny.

Zdaję sobie sprawę, ale pracuję na 17,3" i jakoś nie mogę się potem przyzwyczaić do mniejszego ekranu. Co do dysku jednak SSD daje znaczącą różnicę w płynności działania programów. Może wystarczyłby 128gb, ale skoro jest już większy to czemu nie ;)

Dyski SSD najlepiej kupować na własną rękę oparte na kościach MLC!

Patriot Ignite 240GB M.2 takich nie montują ;)

Na takim sprzęcie dasz rade grać w praktycznie każde MMO na ustawieniach co najmniej medium. Sam korzystam z MSI 17.3 z przed 3 lat, a nie mam problemów by grać we wszelakie MMO na ustawieniach medium+, a sprzęt już dość leciwy:
I5-4200M
GTX 760M 2GB
8GB RAM
500GB HDD

Oczywiście czasem się zatnie w co nowszych grach lub muszę latać na low/medium, ale w miarę daje rade. Największym zaskoczeniem dla mnie było że mogłem bez problemowo grać w Wieśka 3, gdy spodziewałem się pokazu slajdów.

Laptop który podałeś wygląda tak zachęcająco, że sam się nad nim chyba pozastanawiam. Na twoim miejscu brałbym od razu. :)

chlopie ten msi stoi max 3400....za 3800 bez problemu kupisz gtx960.... o 970 zapomnij koledze wyzej chyba karty sie pomylily :)970 zaczynaja sie od 5tys w gore.

http://www.x-kom.pl/p/321180-notebook-laptop-156-msi-gl62-i5-6300hq-8gb-1tb-gtx960m-fhd.html , sam go chyba kupie jak sprzedam swoja nowke .

http://allegro.pl/lenovo-y50-70-i7-4720hq-8gb-1tb-gtx960m-2gb-w8-fhd-i6492472750.html /emoticons/default_smile.png" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" title=":)" width="20">

Najlepsze jest to ze tu jest 200zl taniej ni na stronce...nie mam pojecia czemu - http://allegro.pl/msi-gl62-i5-6300hq-8gb-1tb-gtx960m-mat-fhd-140zl-i6596540250.html

osobiscie jednak poczekal bym do nowego roku ceny pewnie pojda w dol bo wyjda nowe modele.

Acer VN7-792G i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD - te Acery są lepsze od Lenovo i serwis maja w PL i to błyskawiczny ;)

Acer VN7-792G i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD - te Acery są lepsze od Lenovo i serwis maja w PL i to błyskawiczny 

Wart uwagi, fakt.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jako że mój ostatni laptop miał podwójny układ graficzny, wolałbym z różnych względów tego uniknąć przy zakupie następnego. Ale może macie inne doświadczenia i co byście polecili. 2 grafy czy 1?

Masz na myśli grafiki w SLI czy integra+dedykowana?

Sam właśnie się przygotowuję do zakupu lapka do ceny mniej więcej 4200 zł. Chciałem lenovo y700 ale jak poczytałem o serwisie lenovo w Polsce to "troszeczkę" mnie to przeraziło :/

Integra + dedykowana. W tym MSI jest tylko gtx 950 i to właśnie jest tym co przekonuje mnie do zakupu.

a czy przez to bateria nie bedzie szybciej padać ?

Ja mam lapka firmy ASUS popsuł się (podczas upadku :) ) zadzwoniłem przysłali kuriera, naprawili (dysk padł - wymineili na nowy) odesłali 5 dni później i jeszcze przeprosili za niedogodności xD

Acer VN7-792G i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX960M FHD - te Acery są lepsze od Lenovo i serwis maja w PL i to błyskawiczny 

Pół roku temu kupiłem tego lapka w identycznej cenie tylko z i7 zamiast i5 (i jeszcze do tego torbę dorzucili xD). Dziwne że do tej pory ceny nie maleją.

o czym wy w ogóle ludzie mówicie ;D jakieś Acery jako laptop do gier? :D Wy widzę macie większą wiarę niż nie jedna babcia z pod znaku Rydzyka.

Doplacasz do tego "Ejsera" za 4000 jakieś 600 zł i masz maszyne:

https://www.ceg-hardcorecustom.com/product/notebook-gaming-workstation-clevo-p370sm-a-intel-haswell-pga946-ddr3l-nvidia-geforce-gtx-870m-sli-mxm

a nie jakiś grzejnik na zimę.

o czym wy w ogóle ludzie mówicie ;D jakieś Acery jako laptop do gier?  Wy widzę macie większą wiarę niż nie jedna babcia z pod znaku Rydzyka.

Polecam zapoznać się z marką Acer Predator.

A co do tego Clevo to wszystko pięknie ale jak coś w nim nawali to lipa bo w Polsce autoryzowanego serwisu brak.

Integra + dedykowana. W tym MSI jest tylko gtx 950 i to właśnie jest tym co przekonuje mnie do zakupu. 

Zdecydowałeś się na tego MSI już?

Polecam zapoznać się z marką Acer Predator.

A co do tego Clevo to wszystko pięknie ale jak coś w nim nawali to lipa bo w Polsce autoryzowanego serwisu brak.

A co z tego że w polsce brak serwisu? I co to znaczy 'jak coś nawali', ehhhh... serwis masz tuż za odrą u polaka jak coś, a dwa, to jest tylko kadłubek clevo a części masz na gwarancji u poszczególnych producentów (nvidia/intel). Idziesz do autoryzowanego serwisu i masz.

Acer predator - do grzejnika doczepili światełka żebyś się nie potknął o niego w nocy =).

przykład: Acer Predator G9-792 = dopłacasz 2 tys złotych do clevo a masz gorszego laptopa ;) gdzie tu inteligencja.

@zombie89 a jaki masz konkretny powód aby nie brać laptopa integra+dedyk?

A co z tego że w polsce brak serwisu? I co to znaczy 'jak coś nawali', ehhhh... serwis masz tuż za odrą u polaka jak coś, a dwa, to jest tylko kadłubek clevo a części masz na gwarancji u poszczególnych producentów (nvidia/intel). Idziesz do autoryzowanego serwisu i masz.

Zobrazuję to na przykładzie:

Pewnego dnia chcąc odpalić komputer - ten odmówił posłuszeństwa. Naciskasz power button ale nic się nie dzieje. Co wtedy zrobisz? Pójdziesz do Intela, Nvidii a może do producenta ekranu?

Wolę dopłacić i mieć pewność, że jak mi się coś zwali to mogę liczyć na profesjonalny serwis.

Pozatym zapominasz chyba, że laptop to nie tylko karta graficzna i procesor. W większości przypadków większa cena oznacza lepszej jakości podzespoły, ekran itd.

Zawsze chyba jest tak ze masz gwarancje na poszczególne podzespoły, tak czy siak lapka wysyłasz do sklepu w którym go kupiłeś, oni już sprawdza co padło i wyślą to do serwisu.