Laptop do wszystkiego

Dobrze. Więc moja koleżanka planuje właśnie kupić nowego sobie laptopa. Ja niestety nie mogę jej tak pomóc z wyborem bo się nie znam dlatego kieruje to pytanie do was. Laptop ma być do max 3000 złotych ( Nie do gier ) i chodzi o to żeby chodził płynnie i jak to moja koleżanka określiła ''żeby jej się excel i photoshop szybciej włączał''. Proszę o propozycję.

I jeszcze ja ponownie. Zauważyłem że nikt nie odpisał mi w moim temacie więc powtórzę. Planuję sam sobie zmajstrować nowy komputer i mam budżet 3000 złotych max 3500 ( ale potrzebuję jeszcze monitor ) Ten co teraz mam planuje oddać koledze więc żadnych części z tego nie zostawiam. Nie musi być to jakiś super ultra komputer ale ma być stacjonarny wystarczający by pociągnąć gry na przynajmniej wyższych detalach i żebym nie mial ledwo 40 FPS w Smite na low detalach :() . Jeszcze raz przepraszam jeśli zrobiłem źle pisząc ponownie ale teraz przynajmniej mam już dwa pytania :) . Z góry dziękuję za odpowiedzi! :D

Dla niej może być w sumie każdy lapek z procesorem i5 i z 8 GB RAM i będzie dobrze.

Co do ciebie to też jakiś fajny procek i5 np. 2500k, grafika gf 660 ti, płyta główna asrock z77 Extreme 4, 8GB RAM, dobry zasilacz np. Chiftecka i będzie dobrze a nawet bardzo :)

A możesz mi jeszcze polecic jakąś daną firme jeśli chodzi o tego laptopa. Niechciałbym żeby jej się rozleciał bo jakaś gorsza firma :P

Ja polecam coś z SAMSUNGów, SONY lub MSI.

Z lapkami jest jak z samochodami... Zalezy co dostaniesz w rece. Ludzie mowia ze "ooo DELLe to ścierwo" a inni ze HP'ki sie strasznie grzeja. Mam znajomych ktorzy maja lapki roznych firm i chodza im dobrze. Wiec czy Lenowo czy inna firma... nie ma znaczenia(dla mnie). Ewentualnie jak jestes bardzo sceptyczny... to cos z ASUSa :)

Saturn ma teraz dobra ofertę

http://www.saturn.pl/notebook-toshiba-satellite-l50-a-16q,id-883204

Nie wiem jak grafika bo GF 7xx dopiero wchodza na rynek i pewnie i tak GF 740 kompletnie tylka nie urywa. Ale skoro nie o grafikę chodzi :).

Potwierdzić mogę jedynie to, że HPki się grzeją ;) Mam HPka, o wiele gorszego co Ci proponują co prawda, i grzeje się niesamowicie, używam podstawki chłodzącej gdy chce pograć w MMO lub Skyrima ^^ Jednak moj znajomy ma inną firme (Nie pamiętam czy Dell, czy samsung, jak się dowiem to zedytuję) i pomimo tego że ma lepsze parametry, to... jest gorszy. Chodzą mu gorzej gry, ale się nie grzeje xD

WSZYSTKO tylko NIE Toshiba! :D

Czemu nie Toshiba? Moja stara Toshibka funkcjonowała 4,5 roku, w tym środkowe 2 lata praktycznie 24/7 jako "host". Nie zauważyłem, aby się grzała, czy to w upały czy w zimę. Jednak lata zrobiły swoje i przyszła też kolej na wymianę i jej. Teraz mam Samsunga, brat ma samsunga. Nie narzekamy żeby coś się grzało. Wykonanie pierwsza klasa, nie ma tanich plastików. Jeśli będziesz dbał o laptopa to popracujesz na nim nawet 4 lub 5 lat. Weź coś z i5 lub i7, będziesz miał pewność że najbliższe gry do roku 2016 będą chodziły płynnie przynajmniej na medium.

Kogokolwiek bym nie znała w realu to narzekają na Toshiby :) A ze względu na to, że obracam się w informatycznym środowisku to z 10 osób będzie którzy mieli taką opinię (plus nauczyciele z technikum). Nie chodzi tylko o grzanie, ale o całokształt, szybko się psuje, problem z gwarancją, wymianą, serwisem, złe wykonanie. Ja mam lapka z i3, 1GB Radeon, 4GB RAM i starczy mi by dobrze grać w WoWa i Skyrima - więcej mi nie trzeba xD Ale koledzy dobrze radzą, i5 to minimum. Tego mojego lapka kupowałam 2 lata temu, za 2k, teraz za tą samą cenę spokojnie i5 i 8GB ramu kupisz, ale jeżeli chodzi o kartę to polecam WYJĄTKOWO Radeona. Zawsze myślałam ze GeForece najlepszy, ale okazało się, ze w lapkach lepiej wybrać Radeona, może to potwierdzić doświadczenie z moim kumplem. Ja Radeon, on GeForce i gry chodziły mi lepiej niż jemu.

Moja kobieta ma Toshibe i bawi sie w 3Dmax... czasem render trwa dlugo. Ma go 2 lata i jakos nie ma problemow :). Mowie, kwestia ogarnięcia. Trzeba tez brac pod uwage to ze te procesory nie grzeją sie tak bardzo jak procesory starszej generacji :).

Koleżanka pracuje w PS ? Skoro tak to po pierwsze mocna grafika od nvidii. Technologie wbudowane w te karty pozwalają na lepsze wyniki w owych programach. Do tego sporo ramu gdyż PS jest zjadaczem tego komponentu. Z laptopów proponuję to:

http://allegro.pl/ultrabook-asus-k56cb-i7-3537u-12gb-gt740m-750gb-i3438922693.html

http://allegro.pl/lenovo-y580-i7-1tb-gtx660m-2gb-dx11-6gb-win8-i3441483180.html

Laptopy dla graczy są tutaj jak najbardziej na miejscu ze względu na mocne grafiki i sporą wydajność.

Twój komputer to inna bajka:

http://www.morele.net/inventory/info/i2XUSp/

Moja stara Toshibka miała starego duo(2) 2,0Ghz i nawet on się nie grzał, teraz mam Samsunga z i5 i w ogóle nie czuję ciepła od procka, raczej tylko lekko zwiększa temperaturę dysk. Co do grafik to nie tylko w laptopach polecam Radeona. Od czasów gdy zmieniałem mojego starego gf 4 [a pewnie niektórzy z was wiedzą jakie to stare czasy] mam Radeona. Może żeby dopasować sterowniki jest nieraz mały problem, ale za to jaka wydajność. GF jest tylko wygodniejszy, ale za to nie wyciągnie tyle co Radek. Takie moje zdanie.

@up

Xaorus, tylko nie wiem czy wiem ale lapki z GF są na optimusie, a to już największe gówno co można wsadzić w kompa. Optimus jest bardzo słaby i często utrudnia życie. Nagle z tej drugiej uber pro grafiki, wychodzi na to że trzeba korzystać z tej intela, ponieważ ta lepsza nie obsługuje "czegośtam". Wiem bo mój brat ma lapa na tej zasadzie i nie polecam. W Radeonie normalnie samodzielnie wybiera się jaka aplikacja ma być odpalana z jakiej grafiki, zatem zero problemów.

660M w lapku to cholernie mocna grafa(jak na lapki) wiec raczej nie ma co sie obawiac. Co do PSa nie przesadzajmy... Fakt potrafi mulic kompa, ale nie jak 3Dmax studio. SKoro laptop ktory ma 2 lata daje sobie z nim rade, nowe tym bardziej. Ale faktycznie te ktore podal Xaorus sa zacne.

A z tych co podał pan Xaorus to którego byście wybrali. Powtarzam ponownie tu nie chodzi o żadne gry. Dziewczyna jest ambitna i dużo pracuje dlatego chciałbym jej doradzić produkt najlepszej jakości do max 3000 xD i jeszcze jedno czy ten zestaw dla mnie podany także przez pana Xaorusa oferuje przesylke za granicę czy musiałbym do polski przyjechać? :) jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc :)

Dlaczego mówisz pana ? Czuję się staro a mam 17 lat :( Ja osobiście wybrałbym lenovo ze względu na mocniejszą grafikę i lepsze wyposażenie. 6gb ramu spokojnie póki co wystarczy a w późniejszej zabawie można laptop rozbudować o kolejne 10 gb. Do tego masz spory dysk twardy. Jeśli chodzi o wysyłkę morele.net oferuje w obrębie Polski lecz pewnie jest to do ustalenia ze sprzedawcą. Napisz i podpytaj :) Lub po prostu możesz wpaść do sklepu gdzieś w Twojej okolicy i podać wykaz części a oni Ci je sprowadzą.

Mówie Pan z przyzwyczajenia chociaż mam 18 lat :) . A i jeśli chodzi o części to tutaj niestety wszystko takie drogie. Sprawdzając ceny to za zwykły adapter Zyxela zapłaciłem tutaj 150 złotych gdzie w Polsce na stronie był taki sam po 50 :(

Tutaj znaczy gdzie? :)

Szwecja w sklepie cd data drogie rzeczy były dlatego myślałem że uda mi się taniej w Polsce. A tak wracając do tematu jaki monitor polecacie? Na monitor mogę przeznaczyć max 1000zlotych jeśli taki istnieje :S

http://www.morele.net/monitor-led-lg-27ea33-27ea33v-b-27-ips-led-fhd-5ms-5mln-1-hdmi-dvi-548124/ to za tysiaka.

Szuakaj monitorów od LG, Asus, iiyama.

Co do lapka to do kwoty 3k nie polecam Sony ani tym bardziej Apple, gdyż cenią się dużo bardziej niż inni, a czy za tym idzie jakość? Polemizowałbym. Co do laptopów polecam Lenovo Y580, na chwile obecną są liderami na rynku notebooków czyli sprzęt na pewno jest konkretny.

To znowu ja. Po wielu przemyśleniami doszedłem do wniosku ze kupie komputer w Polsce. A tak z czystej ciekawości mam jeszcze 3 pytania. 1.ile kosztuje Windows 7 w Polsce. 2.ile kosztuje dysk ssd intel 180Gb i ostatnie najdłuższe pytanie. Tutaj sprzedawca budujący komputery pokazywał mi ten model. I5-3570k 3.4gh,16DDR 1600mh,Intel 180ssd GB, nVidia gtx 660,dvd rw dual layer, 5.1 ljud, windows home premium ile taki zestaw by mnie w Polsce kosztował aha i jeszcze jedno czy ten zestaw jest lepszy czy gorszy od tego co mi pan Xaorus zaoferował? Przepraszam za ilość pytań ale jestem mega Noobem jeśli chodzi o takie rzeczy :P pozdrawiam