Dzięki Postaram się coś wymyślić. Wejdę teraz przed snem jeszcze na chwilę do gry i postaram się jakieś 2 poziomy wbić
...Jedną rzeczą na chwilkę obecną jaka mnie denerwuję: to, to okienko rozmów xD
.
LaTale
Dawno nie grałem, jak można teraz dojść do tego miejsca gdzie zmienia się suba?
@Leman
Portal powinien być w Midgard jeżeli mnie pamięć nie myli.
@LemanPortal powinien być w Midgard jeżeli mnie pamięć nie myli.
Dzięki, według mapy wszystko się zgadza, można wejść do "magical forest" z Midgardu.
Zaciekawiła mnie gra i mam zamiar pograć ale pierw parę pytań:
(zaznaczam, że jestem weteranem maple story)
1. Czy łatwo odnaleźć się w grze, tzn. czy jest ona podobna, przejrzysta jak MS czy z początku będę się gubił w UI itp.
2. Obejrzałem filmik z 1 posta, widziałem, że wbił chyba 20% lvl'a w 2min. Było to na jakiś boostach czy po prostu w tej grze exp tak nieludzko zasuwa?
3. Da ktoś link do jakieś sprawdzonej, bardzo dobrej strony z poradnikami, pomocami itp? Wiem, że mogę użyć googli ale skoro nie grałem to nie będę mógł ocenić czy strona jest dobra czy tylko się udupię używając jej.
4. Czy da się konfigurować sterowanie jak się chce czy jest takowe narzucone?
5. Czy itemy na wyższy lvl np. 80+ dostanie się w sklepie czy trzeba kupić od gracza lub wydropać jak w MS?
6. Jest problem z gearowaniem czy grając pierwszy raz dam radę na bieżąco jakoś się ubrać?
Nie będę zadawał pytań o craft, klasy itp. (poczytam sam) o ile ktoś poda link o który prosiłem w pkt. 3
Co do expienia, nie pamiętam dokładnie ile czasu spędziłem w grze ale wydaje mi się że z jakieś hmm 4,5h max 5 wbiłem 20 lvl i z 15%. Troszkę pozwiedzałem, starałem się wykonywać jak największą liczbę questów które mnie prowadziły, uzbierałem przez ten czas 224 tyś kasy (niestety gram niewiele i nie mam jeszcze dokładniej informacji na temat wartości pieniądza, jakie itemki po ile chodzą ). Do tej pory miałem tak że co chwile wypadały dość fajne jak na początek itemki (ubrania, bronie. Można je sprzedać w sklepiku za drobną sumę) z przybywaniem level-a mojego wypadały tylko że lepsze, na większy lvl.
Ja gram wojownikiem (długi miecz, włócznia)
Mam nadzieje że jakoś pomogłem Miłej gry
1. Samo UI jest chyba nawet łatwiejsze do ogarnięcia niż MS, tylko przycisków sporo, które na początku nie będą Ci do niczego potrzebne, więc nie będziesz wiedział do czego są.
2. Łącznie sumując wszystkie boosty, miałem 700-750% exp boosta + bardzo dobre eq na takie exp zone, dlatego doświadczenie leciało tak szybko + to były początki expenia w tamtym miejscu, mam teraz na tej postaci 145 lvl wbity w tym samym miejscu, wbicie 144->145 mimo 700% expa zajęło mi trochę czasu, podobnie jak kilka poprzednich lvli.
3. Nie ma żadnej strony z poradnikami, pomocami itp. musisz sam się we wszystkim połapać, jak za starych czasów (teraz jest za dużo gier, gdzie wszystko prowadzi Cię za rączkę, łącznie z miliardami poradników w internecie). Możesz ewentualnie jakieś guide poczytać na oficjalnym forum gry, to zawsze najlepsze źródło informacji.
4. Da się jak w MS, nawet skakanie i te sprawy możesz sobie przenieść gdzie Ci wygodnie.
5. Zależy jakie, zwykłe eq poleci z potworów/kupisz u NPC, rzadsze wydropisz w dungeonach, a jak jesteś bogaty, to obkupisz się w sporo lepsze od "przeciętnych" rzeczy.
6. Nie przesadzajmy, jaki sens miałoby mmorpg, w którym byłby problem z wygearowaniem? Nikt nie mógłby w to grać, bo nie byłoby pierwszej wygearowanej osoby. Trochę bezsensowne pytanie.
Jako że jak już wspomniałem - nie ma żadnych bezpośrednich stron z poradnikami do LT, to powiem Ci, że dobrym sposobem na doinformowanie się odnośnie craftu, klas itp. to po prostu zagranie w daną grę... Za dużo pytań nie wchodząc nawet do gry, na większość odpowiedziałbyś sobie sam po 5 minutach, jeżeli jesteś takim typem gracza, który koniecznie musi mieć poradniki do wszystkiego co możliwe, to nie będzie gra dla Ciebie, wybacz.
"3. Nie ma żadnej strony z poradnikami," może wyraziłem się źle chodziło mi bardziej jakieś rozrysowanie klas co na co się dzieli, jaki jest dostępny craft/profesje o ile istnieją a nie poradniki typu "idź tu i tu, dodaj to i to" (chyba coś znalazłem)
Co do 6 pkt. chodziło mi bardziej, czy łatwo jest zdobyć jakiś mega rare gear czy trzeba jednak się trochę nasiedzieć.
Jakieś porady jaki serwer wybrać (nadal ściągam więc nie wiem jakie są), czy klasy w miarę wyrównane czy lepiej jakieś unikać?
(Interesowałby mnie knight>tample knight>holy order)
Dzięki za pomoc
Siemka, właśnie zrobiłem postać w tej grze. Dodacie do znajomych ? Mój nick to Garowy, czy mozna liczyć na waszą pomoc? Chodzi mi o wytłumaczenie mechanizmów gry itd.
Pozdrawiam i do zobaczenia w grze
Dzieci nadal sie leechuja na coli tak jak to niegdys bylo?
Moim zdaniem gra stala sie zbyt latwa kiedy wprowadzili prime poty, OP sety itd
Ale ogolnie gre polecam
Serwer jest tylko jedne wiec nie ma problemu.
"Serwer jest tylko jedne wiec nie ma problemu." - widzę a to "channele pękają w szwach" (główny powód mojego startu) to jedno wielkie kłamstwo... 1 na mid reszta low (może spowodowane wczesną godziną, zobaczę jeszcze pod wieczór).... Na razie 11lvl więc początek ale zauważyłem parę wnerwiających rzeczy:
1. Zacinanie się na szczycie drabinki/liny
2. Po naciśnięciu spacji podnosi tylko 1 item a wielokrotne jej naciśnięcie nic nie daje trzeba jakiś chińskich kombinacji używać
3. Rozdzielczości takie, że tylko pasuje mi 800x600, gram w oknie ponieważ nie lubię w takie gry grać na pełnym ekranie. Jest to mega ogromy minus, największy ze wszystkich ponieważ przez to widzę też mniej mapy
4. Nie widzę porównania itemów przykład http://gyazo.com/93448c7156af63707cb6f2122086e6f1
5. Spadanie potworów z platform a większość "respi" się na krańcach i ruszyć się nie chce
6. Praktycznie niemożliwe bicie potworów na pochyłych terenach
7. Skakanie potworów np. wilki, skacze ci taki i niby stoi na tobie ale uderzyć nie możesz musisz się ruszyć i odwrócić a on w tym czasie skoczy jeszcze raz...
Gra ma dla mnie też dużo + ale tych wymieniać mi się już nie chce
Co do wydobywania itemków wszystko jest ok, ale denerwuje mnie jedna rzecz. Jak jakaś rzecz Ci się nie spodoba to musisz myszka nacisnąć "X" zamiast dajmy na to BACK-a albo ESC żeby wyłączyć okienko a mobki Cię przez ten czas biją. Co prawda nie jest to wielki - ale mogłoby to być jakieś ułatwienie dla grających xD
Umm... Tylko, że da się wyłączać okienka "ESC", nawet wystarczy zrobić krok w bok przy podnoszeniu itemów, żeby zostawić worek w spokoju. O.o
@darkslayer
Serwery są przepełnione, wszedłeś o złej godzinie, a ch1 na "normal" ma i tak wystarczająco graczy, wejdziesz do Elias to się przekonasz. Po 19:00 ch1 jest busy, a reszta normal, po wejściu na steam graczy jest od zawalenia.
1. Kto normalny wchodzi po drabinie godzinę na sam szczyt, kiedy może z niej zeskoczyć na którykolwiek bok, będąc nawet trochę pod wyższą platformą. xD
2. Spacja+strzałka w dół -> Spacja+strzała w dół -> Spacja+strzałka w dół. To jest chińska kombinacja? Jeden klawisz więcej niż w MS, w którym trzeba klikać (domyślnie) "Z" jak głupi.
3. Tu się zgodzę, mnie też trochę denerwuje brak większych rozdzielczości, ale da się z tym żyć i nie wiem czemu nie pasują Ci inne niż 800x600, ja tam gram na najwyższej, też w oknie, bo tak jest najwygodniej.
4. Wina tego, że używasz najmniejszej rozdzielczości i nie widzisz ich tylko w AH, bo inventory możesz sobie przesunąć na środek ekranu, wtedy raczej będziesz widział.
5. "Większość respi się na krawędziach" - no już nie przesadzaj i nie wygaduj głupot, respią się gdzie chcą, co za problem jest je zrzucić i zejść na dół żeby dobić? Teraz to już przesadnie marudzisz. Spadanie z platform jest raczej normalne, jeżeli dobrze pamiętam to w MS potwory zacinają się na krawędzi i są w stunlocku kiedy spamujesz w nie atakami, to jest bez sensu.
6. Nie mam pojęcia, z której strony jest to "Praktycznie niemożliwe", wystarczy nauczyć się celować, ja nigdy nie miałem z tym problemu i moi znajomi, którzy zaczęli grać przy wejściu LT na Steam, też nigdy nie mieli z tym problemu, znowu przesadne marudzenie.
7. Takie rzeczy to wina tego, że jesteś jeszcze nowy, przez całą grę będą takie rodzaje potworów, wystarczy nauczyć się z nimi walczyć, kiedy używasz ataku i podczas jego animacji będziesz trzymał strzałkę w drugą stronę, to postać Ci się w miejscu obróci i wtedy używasz innych ataków. Jesteś pierwszą osobą, którą widzę skarżącą się na to, że potwór skacze wokół niego... Oh god... Jeżeli masz problem z trafieniem wilka, który skacze sobie na boki nic Ci praktycznie nie robiąc, to współczuje na wyższych lvl'ach.
Pierwszy raz przeczytałem takie "głupkowate" minusy. No wybacz, ale bądźmy ze sobą szczerzy, połowa tych minusów jest spowodowana Twoją niekompetencją w tej grze. To nie jest MS, gdzie wystarczy stać przed milionem potworów z przytrzymanym shiftem, pod którym mamy atak bez cd z attack speedem z kosmosu, tutaj trzeba się troszkę pomęczyć, do czasu nauczenia się grać, do 30lvlu (o ile nie jesteś typem gracza, który po prostu nigdy się niczego nie nauczy) zostanie tylko ten minus z rozdzielczościami.
Dlatego napisałem wnerwiające a nie "uber mega złe". Wiem, że jak pogram dłużej to się pewnie przyzwyczaję jak do większości takich dupereli w grach. Drabinki to przyzwyczajenie z MS Tak jak pisałem sprawdzę serwery później. Dzięki za pomoc z podnoszeniem itemów nie wiedziałem, że to tak działa. Co do rozdziałki to gram na lapku gdzie max to 1366x768 więc przy zwiększeniu rozdziałki o 1 wygląda to tak: http://gyazo.com/69c579a0d9d1bd8ccf210bb4c3588518 ucina pasek na dole (mam pasek start schowany).
"połowa tych minusów jest spowodowana Twoją niekompetencją w tej grze" - i tu masz rację, najgorzej z tą rozdzielczością, do reszty idzie się przyzwyczaić. Chociaż i pewnie do rozdzielczości będę musiał się przyzwyczaić albo w pełnym oknie grać ;/
Derpblade, mógłbym wiedzieć w jakich mniej więcej godzinach grasz w LaTale, i czy byłbyś w stanie dać mi jakieś porady/pomóc wyexpić jakiś w miarę przyzwoity lvl? Wróciłbym sobie do LaTale, ale Duelist mnie trochu znudził, a nie chce mi się męczyć z (jedynym sposobem jaki ja znam) robieniem questów 3 tygodnie żeby wbić 100, albo wyżej.
Nawet teraz gram, nie mam ustalonych godzin, gram kiedy mi wygodnie. Pisz do DerpTH, jak będę to odpiszę. Co do expienia:
1-25 Questy
25-50 Spooky 30
50-55 Questy na pustyni (Aoich)
55-80/85 Spooky 60
85-110/115 Spooky 90
I tyle Ci starczy narazie, najlepiej mieć jakiekolwiek exp boosty, ale i bez nich da się żyć, na 55 dostajesz w banku prezenty, jednym z nich jest 5 Holy Water Box'ów, jak masz farta, to może trafisz 10-godzinnego potka 500% do expa.
Generalnie nie ma czegos takiego jak leechowanie jak roznica levelow jest za duzo. Poprostu otworz party board i szukaj party do spooky village level 30/60/90 potem mozesz sie przezucic na TT 120/140. Ewentualnie coli.
Jeśli ktoś ma jakieś pojęcie jak wyhaczyć expert hair style coupona za jakąś normalną cenę (na ten moment żadnego nawet w AH nie widzę) to mógłby powiedzieć gdzie/jak go zdobyć/kupić?
@BTW mając 10 lvl zrobiłem quiz, załapałem około 370pkt. Dostałem expa który wbił mnie na 14 lvl i 87%. Można dostać jakąś rozpiskę kiedy one są?
@EDIT opłaca się robić DotNuri?
Są o 00:00 i 02:00 (Może są jeszcze kiedyś, ale tylko o tych dwóch wiem). Expert hairstyle cpn dostaniesz za darmo, za wbicie 55lvl. DotNuri średnio opłaca się robić, bo bez double-jumpów, dużego movement speeda i innych takich ułatwień, jest bardzo trudno go przejść, a dla nagród trzeba przejść 20x każdy poziom (Np. 20x DotNuri1 dla 1 skill pointa), czyli opłaca się, ale w późniejszym etapie rozgrywki.
Ja nie robiłem tego DotNuri. Aktualnie mam 23,5 lvl . Od 19 walczę na coloseum + jeszcze w dwóch innych lokacjach wykonuje questy. Exp idzie nawet dość przyjemnie jak dla mnie Kiedyś jak grało się na jednym z serwerów L2 (nie pamiętam jak często grałem, czy no-lifewowałem ale miałem 52 lvl w około 2 tyg.) xD