LaTale

Jako że gram z kuzynem chodziło mi bezpośrednio o nas pisząc w liczbnie mno. o nowych graczach ;).
Już dowiedzieliśmy się w grze o co chodzi, ale dzięki za chęci ^,^.

https://www.youtube.com/watch?v=nocmTUbPEJ8

Tu masz przykład Colliseum na poziomie Expert zrobionego przez moją koleżankę z gildii (Jeden z top'owych graczy, ta się ma czym popisać ^^). Dzisiaj w nocy wrzucę kolejny filmik u siebie, tym razem DotNuri1.

Czy ja wiem czy dla nawet świeżych graczy to aż tak wieliki wydatek, ładny skok w defie i atk dla knighta (50 topaz coinów za 1) Tarcza i obuch, okoła 6mln. za oba za łezki wilka po 3kk na item to chyba nie tak wiele? Wystarczy trochę oka na aukcji i chwila kopania a takiego wydatku się nawet nie odczuje, teraz dobicie 30 przed nami i zakup seta z coli (100 topaz coinów) czyli następne ~6kk w przybliżeniu. Mimo jeszcze braku pojęcia o enchancie wcale to nie wypada jakoś ciężko a skok w dps jest ^^

Później ulepszanie, żeby to eq nadganiało Twój lvl, po 10 coinów+500k za każdy upgrade stone, gdzie później potrzebujecie po 5 takich na każdy part eq + broń, nie mówiąc o tym, że samo colli eq bez wypuzzlowania jest tylko stratą pieniędzy, gdzie eq z bossów jest minimalnie gorsze. Zaufaj mi, wiem co mówię.

https://www.youtube.com/watch?v=nocmTUbPEJ8Tu masz przykład Colliseum na poziomie Expert zrobionego przez moją koleżankę z gildii (Jeden z top'owych graczy, ta się ma czym popisać ^^). Dzisiaj w nocy wrzucę kolejny filmik u siebie, tym razem DotNuri1.

Usago znam, straszna persona, ale fakt w La Tale wymiata. Skoro znasz ją to pewnie znasz jeszcze Snow i Tokko/Tokacza :P.

Btw. Co się stało z craftem ? Wiem, że był zmieniany wraz z Season2, ale nie mam żadnych receptur i nie mogę kliknąć w zakładkę "normal' ;/.

Z tego co piszesz cenowo spokojnie przy nawet minimalnym wysiłku można się ubrać, a po co ubierać się w eq z bossów docelowo gorsze (za nim się do nich dojdzie albo je znajdzie to już się zdąży sfarmić na next part :P) Cuby/puzzle ogarnięte a nadrabianie z lvl trochę mocno naciągnięte bo Power Stone kosztuje malutko (dobrze przyfarcić to 1 box) i takie wyplusowanie na parę dobrych lvl starczy ~1kk w dobrym wietrzę + trochę na puzzle które na low lvl dla normalnej gry to nie jest wydatek must have. Fajnie że pomagasz ale wcale nie jest tak ciężko, i trudnością LaTale nie straszy nawet świeżych graczy tego tytułu trzeba tylko czasem się porozglądać :D

@Leman

Tak znam ich wszystkich, jakby nie było - jedna gildia. Co do craft'a, sam nie za bardzo się w nim odnajduje w Sezonie 2, jedyne do czego się doczłapałem, to że dużo silniejsze są wycraftowane bronie/eq z bossów niż wydropione, recepty na nie lecą z właśnie poszczególnych bossów, a samego craftu uczy się w special shopie w Elias, niczego więcej nie wiem, przykro mi. ^^

@Cycuszek

Nie mam siły już więcej tłumaczyć, Twoje przeliczenia nie są zbyt trafne, bo na swoje colli eq do tej pory wydałem ponad setkę milionów. Jeżeli uważasz, że wszystko jest takie proste i wymaga tylko troszkę czasu, to nie będę się spierał, jeżeli uda Ci się całe eq, porządne i nadające się do czegoś zdobyć przy tak małym nakładzie, to ja się cieszę, nie życzę Ci źle, mówię tylko jak jest, powodzenia. :) A co do puzzlowania, że nie jest "must have" zobaczysz na wyższych lvlach, gdzie robiąc questy, zwykłe potwory tyrają mnie potwornie, a mam bieżące colli eq ze świetnymi puzzlami + inne itemy poza eq, dlatego słabsze eq dobrze wypuzzlowanie, jest dziesiątki razy lepsze od nawet colli, które nie jest zbyt ciekawie zenchantowane, ale jak już wspomniałem, życzę Ci powodzenia i nie mam zamiaru dalej się wywodzić nad tym tematem, o wszystkim przekonasz się sam z czasem. (Wspomnisz moje słowa jak wydasz te wszystkie pieniądze na Colli eq, a w przyszłości będziesz potrzebował dużo, dużo więcej na inne itemy, a te colli itemy będą do wywalenia, bo nie da się ich przerzucać na inne postaci, nawet jakby się dało, to będą zupgrade'owane na high lvl).

@Btw

"Fajnie że pomagasz ale wcale nie jest tak ciężko, i trudnością LaTale nie straszy nawet świeżych graczy" - Nigdy w życiu tak nie napisałem, jeżeli to zrobiłem to wskaż mi gdzie? LaTale jest bardzo przyjazne dla nowych graczy, szczególnie ilością i jakością eventów (Ostatnimi czasi, kiedyś się tym zbytnio nie popisywali xd), jedyne co napisałem, to że ciężko jest o Colli eq i przede wszystkim, że jest NIEOPŁACALNE W ŻADNYM STOPNIU dla nowego gracza, nawet jeżeli uda się je komuś zdobyć, to w przyszłości pożałuje, że je ma, a nie kupił tańszego eq, trochę słabszego, ale z lepszymi enchantami (Co ostatecznie sprawi, że będzie lepsze), a tych zaoszczędzonych pieniędzy nie wydał na resztę rzeczy (W końcu poza bronią i eq, są jeszcze akcesoria, te się bardzo opłaca zdobyć z Colli, bo ani ich nie puzzlujesz, ani nie upgrade'ujesz).

@Derplade
Ja tu ciągle miałem na myśli low-mid lvl'e wiadomo że na Hlvlu inaczej się patrzy na staty bonusowe między innymi %. (Kto logicznie na tym 20-30lvl patrzy na to żeby zostawiać pinezki już na lvl 100+) Moje przeliczenia mi się kalkują w każdym calu już o to się nie bój nie moja pierwsza gra :P, masz więcej doświadczenia i pojęcia w tej grze . Co do akcesoriów to dobra podpowiedź, dzięki. Z paru twoich postów wynikało że jest ciężko a nie padały dokładne stwierdzenia dlaczego;). Ulepszone coli (które przyjmować będę dalej że nie jest takie drogie) jest lepsze po tabelkach z jap. dotyczących tego sezonu niż zwykły drop. Wiesz skoro na tym 20 lvl można na samej auckji przez parę godzin wyciągnąć 50 mln. A ja tu nie jestem po to żeby Ci coś wytykać bo w sumie to dzięki założeniu tematu przez Ciebię, gramy sobie teraz w tą gierkę.
Peace :P, dalej poobserwuję temat, nie zniechęcaj się do pomocy przez to że ktoś myśli inaczej ;D i dziel się wiedzą bo już okazała się pomocna :)

Derpblade, jakie są szanse na wbicie do gildii w której rezydujesz?

I jeśli miałbyś chwilę, dodaj Tekketsin do znajomych, ja się chyba cały czas z tobą mijam, bo jakoś zaprosić Cię nie mogę.

Na jakiś czas jestem zmuszony mieć "przerwę" od kompa, wątpię żebym wchodził na LaTale. Jeśli będę, to raczej bardzo rzadko. Czas nieokreślony.

Widziałem w Fashion Shopie itemy boostujące staty, czy da radę zdobyć jakieś alternatywy f2p / czy ciężko jest później wyfarmić ely na zakup tychże itemów od innych graczy?

Obecnie gram Soul Breakerem (dopiero zacząłem z kolegą, ~20lvl) i myślę nad nową postacią do pogrania samemu. Czy któryś z bardziej doświadczonych graczy mógłby przybliżyć obecny stan każdej klasy?

Lekki delay (na oko 100 - 150 ping) jest normalny w LaTale dla graczy z Europy?

Tak bo serwery są w Ameryce. Sprecyzuj "itemy boostujące staty", bo pierwsze słyszę, żeby coś takiego było w Fashion Shopie. :o Nie wiem o co Ci chodzi mówiąc "stan każdej klasy", każdy jest tak samo dobry do grania solo jeżeli o to Ci chodzi.

Tak bo serwery są w Ameryce. Sprecyzuj "itemy boostujące staty", bo pierwsze słyszę, żeby coś takiego było w Fashion Shopie. Nie wiem o co Ci chodzi mówiąc "stan każdej klasy", każdy jest tak samo dobry do grania solo jeżeli o to Ci chodzi.

69632439618304316758.jpg

Jest jeszcze inny item, który też daje staty (exp, drop, max hp, movement speed etc)

A odnośnie klas to chodziło mi czy są mniej więcej zbalansowane, żebym na wyższych levelach nie żałował wyboru, bo X klasa ma za mały dmg / za słaba do party / pvp / cokolwiek.

Moze mi ktos porownac LaTale do Elsworda?

Ten 2-gi ostatnio zaczyna mi sie nudzic i wkurzac swoim balansem, moze znajde cos podobnego.

Jak wyglada dynamika walki?

Upatrzylem sobie klase soul breaker, sprawdza sie do expa?

Na ktorym lvl zmienia sie 1-szy raz klase?

Czy item shop daje mocna przewage?

@NoSupporto
Fakt, nie miałem pojęcia o itemach tego typu, bo "za moich czasów" nie było w ogóle tej zakładki "Special", teraz już wiem skąd brać do niej itemy, ale nie można tego wciąż w żaden sposób nazwać P2W, bo P2W to dawanie płacącym w grze przewagi nad innymi, item dający takie staty z pewnością konkretnie ułatwi expienie solo, ale co się ma PvE do P2W, jeden będzie zabijał szybciej od drugiego? Co z tego? Bo w PvP staty wszystkich i tak się wyrównują, czego byś nie nosił. Dobrze, że niektórzy mogą sobie na to pozwolić (Mi np. byłoby szkoda kasy), bo wtedy mając kogoś takiego w party, osoba ta pomoże Ci się szybciej wyexpić, nie ma się czym zniechęcać. Sam nigdy z takich cudeniek nie korzystałem i absolutnie nie czuję takiej potrzeby nawet teraz.

Co do klas, jak już wspominałem, tutaj jest balans i to konkretny, każdy jest przydatny, nikt nie jest dyskryminowany, a w PvP wszyscy radzą sobie tak samo, liczy się skill. Jeżeli jednak chodzi o dungeony, to (wciąż nikt nikogo nie dyskryminuje i każdy party znajdzie) NAJSZYBCIEJ party znajdziesz grając TH/Bardem/Templarem.

-TH- ze względu na jeden ważny skill jako RW, który po użyciu go jako last hita znacząco podnosi drop rate z celu (A że w h-lvlowych dungeonach zdarza się, że nagrody są ze skrzynek za bossami, które niszczy się na raz, to nie jest trudno go wykorzystać).

-Bard- oczywiście przez kolosalną ilość buffów i leczenie nie tracąc wcale na DPS'ie.

-Templar- przez przytankowanie, zawsze jest dobrze jak ktoś może zgarnąć atak na siebie.

@panterly

Nikt Ci nie porówna LaTale do Elsworda, bo to dwie zupełnie różne gry, jak można porównać normalne mmorpg 2D do platformowego mmorpg 3D zamkniętego w instancje. W LT mam duże doświadczenie, w Elswordzie miałem kilka postaci na lvl cap (Wciąż czasami pogrywam) i stwierdzam, że nie mam żadnych podstaw do porównywania tych gier.

-Dynamika walki jest przyzwoita, zależy co rozumiesz przez dynamikę walki, jest bardzo dobra dla gry 2D, moim zdaniem jest żywsza od Maple Story (Dla porównania), ale to akurat może się spotkać z różnymi opiniami, zależy jeszcze jaką klasą grasz.

-Każdy sprawdza się do expa, jaki byłby sens w tworzeniu postaci do gry mmorpg, która nie nadaje się do expa. ^^

-50lvl | 100lvl | 140lvl | 170lvl zmiany klas.

-Item shop (Dowiedziałem się tego dzięki NoSupporto - Dziękówa :) ) daje jakąs przewagę w PvE, co raczej nie powinno Cię boleć o ile nie jesteś typowym hejterem, któremu nic w życiu nie pasuje. Bo przykładowo mnie nie rusza, że ktoś zabije jakiegoś potworka dwa razy szybciej ode mnie, co za różnicę mi to robi~. Dodatkowo oczywiście zaoszczędza czas na zarabianiu, bo dzięki niemu można się szybciej wzbogacić, jednakże nigdy w życiu nie używałem Fashion Shopa sam (Często kupuję stamtąd rzeczy od innych graczy) i nie czuję potrzeby tego robienia, wszystko da się osiągnąć bez tego.

@btw

Zapytałeś o alternatywy NoSupporto, nie wiem jak z tymi kompasami, ale niektóre itemy do tej zakładki special możesz kupić od ludzi, albo dostać z eventów, nie wiem nic poza tym.

Wielkie dzięki za objaśnienie mi tych kwestii.

Jeśli staty w PvP się wyrównują, to jest ok, szczególnie, że ten kompas to nic w porównaniu do item shopu w innych grach f2p.

Btw. można gdzieś znaleźć jakieś aktualne poradniki do LaTale (odnośnie questów / class buildów)?

Już odpowiadałem na to pytanie. Przykro mi, ale nie można. Jedynym źródłem informacji o klasach jest oficjalne forum LaTale i tam tematy poświęcone danym klasom (Ewentualnie ktoś obeznany z daną klasą, może Ci potłumaczyć). Co do questów, w internecie może znajdziesz jakieś poradniki, ale nie aktualne (sprawdzałem szukając dziś opisu questów do sub-klasy, był tylko jeden, nieaktualny). Więc niestety nic nie zdziałasz, możesz tylko pytać ludzi na forum/w grze, ale w sumie to fajnie, poprawia to relacje między ludźmi w grze, gdzie w większości MMORPG ma się gdzieś innych ludzi, a samemu jedzie się wg. poradnika. Co kto lubi. :D

Jest jakiś "lepszy" build / wybór broni na TH, czy nie ma to znaczenia?

Buildy zaczynają się dopiero po 100lvl (3rd class), bo wtedy masz tyle skilli, że trzeba coś sobie upatrzyć, jako podstawowa i druga klasa, maksujemy wszystkie pasywki i aktywy broni, a pozostałe punkty pakujemy w support pasywki. A broni używasz z jaką Ci najwygodniej.

Siema poradzisz ktoś z tym wywalaniem Latale zauważyłem że wywala mnie tylko w mieście jak jest kilka jakiś high lvl wbiłem 20 lvl ale taka gra jest uciążliwa. Spełniam wymagania systemowe gry więc nie wiem o co chodzi próbowałem reinstalki i innych rzeczy. Gram przez steama może przez to nie działa. Pomóżcie pls bo napaliłem się na grę.

Sproóbuj sciagnac normalna wersje gry ze strony OGP, tyle ze bedziesz musial zrobic nowe konto. A jesli to nie zadziala to sprobuj format systemu.