LeBlanc

witam. otóż kupiłem sobie dzisiaj LeBlanc. widzialem jak ludzie nia ciskali i sam obejzalem(nie gralem) i pomyslalem ze kupie. no nazbieralo sie kasy i jak kupilem to jej jakos nieogarniam. moglby ktos polecic jakis poradnik albo dobry bulid , bo z doswiadczenia wiem że polecane nie zawsze sa dobre. wiec prosze o pomoc.

....ech.... wiedziałem że trzeba było kupić katarine... :(

LeBlanc jest kozacka, trzeba tylko ogarnąć jej combo :) Polecam Ci stronę www.mobafire.com gdzie znajdziesz buildy dla postaci i porady dla początkujących graczy :)

solomid.net lepsze ;)

LB jest mega i ciśnie większość na midzie + efektowanie gankuje top/bot

jest może coś po polsku? nie chce mi sie tłumaczyć....

Ludzie, każdy champ jest ok, tylko czasem do innych rzeczy. No i zależy kto jak ogarnia. Bo jak ktoś nie ogarnia, to potem wbija się taki pod turreta goniąc Eza z 2x flashem, większym lvlem i mocniejszym pierdyknieciem (tak, aha, no i używanie klona z resztkami hp stojąc przed wrogiem + globalne ulti Eza to złe połączenie) :P.

LeBlanc, co?... hmm.

Po pierwsze, musisz dobrze ogarnąć skille. Nie mam na myśli tego jak działają (chociaż to także), ale tempo ich używania, szybkiego łączenia w combo. Jeśli nie nauczysz się, że zrobienie Q-E-R zada mniej obrażeń niż Q-R-E, to nigdy nie będziesz nią grać skutecznie.

Po drugie zapamiętaj: siła LB pochodzi z wczesnej fazy gry. Masz wskakiwać komuś na głowę, zadawać chore obrażenia, uciekać zanim odpowie tym samym albo po prostu zabić go jak najwcześniej. LeBlanc to nie champion do spokojnego farmienia, tylko do negowania AP carry przeciwnika. Jeśli nie zdominujesz gry w early, to z biegiem czasu zaczniesz się robić zbyt słaby by drużyna miała z ciebie większy użytek - a to z reguły przechyla szale na stronę wroga. I gankuj jeśli tylko znajdziesz okazję. Czym lepiej pójdzie ci early tym większa szansa, że w late to carry przeciwnika nic nie będzie w stanie zrobić, a ty w dalszym ciągu będziesz mógł eliminować te strasznie squishy postacie.

Więcej nie podam, bo się nie znam. Wiem że pierwszy item który bym składał grając LB to zdecydowanie Rabadon, bo więcej AP = większe obrażenia = jeszcze więcej killi na wrogu.

Graba szanuje Cię ale hahahahah mobafire? Co do LeBlanc jej combo posiada wielki dmg, dobry escape mechanizm jednak jej siłę widać tylko 1 vs 1 i można ją łatwo skontrować.

LB tak niedoceniana :/

Nie jestem 'zawodowym' midlanerem, ale może tobie spodoba sie mój build

Start :

Bez nowości - Buty i 3x HP Potiony

Early :

Staram się uzbierać golda i roamować. Roam przeszkadza farmić więc - do zwykłych butów dokupujesz 2x Doran's Ring i Kage's Lucky Pick - który przebudowujesz w Death Fire Grasp który pomoże ci burstować przeciwników z dużym HP. Co ważne DFG używasz przed combem ponieważ skaluje się z %HP które przeciwnik ma w tym momencie. Oczywiście jedziesz też w buty Sorcererki najlepiej jeszcze przed Graspem.

Mid :

Tu pewnie kończysz DFG i zaczynasz Rabadona. Mniej więcej jeśli zowniłeś przeciwny team powinni się poddać. Jeżeli jednak tego nie zrobili w Late game jedziesz sytuacyjnie.

To znaczy:

Dużo MR? - Void Staff

Dużo MR i niezły Magic Damage? - Abyssal Scepter / Rylai (niechętnie kupowany na lb imo - masz burstować nie tankować, ale umieszczam bo czasami vilable)

Dużo HP? - Masz już DFG

Ich AD/Top/AD Jungler cię jedzie? - Oj biedny. Zhonaya Hourglass powinno załatwić to. Ultimate LB ma tak śmiesznie niski cooldown że pewnie jeszcze byś zdążył 2 raz załadować ulta i oddać im.

Tyle moich mądrości. Jak mówiłem nie jestem specjalistą od mida ale LB trochę grałem więc chciałem podzielić się wiedzą.

Hmmmmm to i ja się wypowiem.Leblanc to postać która jest bardzo przydatna w team fightach, ale pod 1 warunkiem, że full focus robisz w ap/ad carry, a nie w offtanka.Build najlepiej samemu obczaić, bo możesz last hitować, albo możesz skupić się na fragach i gankach.

Każda postać ma na siebie jakąś kontre, na leblanc są dobre postacie które absorbują jakąś tarczą magie, lub mają spell shielda (morgana), lub takie postacie które są mobilne i mają jakieś cc (kassadin).

Co do combo LB to też zależy w jakieś sytuacji jesteś, ale combo do harassowania q>r combo do zabijania e>w>q>r ucieczka w>r jeżeli w przeciwnym teamie są same papierowe postacie to combo masz takie e>q>w>r.

Ogólnie na mida jest dużo innych lepszych postaci, ale lb jest dobra dla początkujących (moje zdanie).

@UP po co na lb flash skoro masz 2x odskok ? ;o.

lb to postac op ogromny dmg potrafi zabic caly team w end game

@Izzyy27 chyba nie wiesz co mowisz. Owszem moze, ale papiery. Wystarczy kupic przeciwko niej Sile Natury dla ad lub Berlo Otchlani. W tym momencie nie za wiele ma lb do powiedzenia

EDIT: przyklad, Morgana z berlem otchlani oraz calunem banshee + jej shield, wszystko na ten temat...

lb to postac op ogromny dmg potrafi zabic caly team w end game

prosze, bez takich, krew zalewa...

tak jak ktos wspomnial wyzej, lb jest dobra na fighty 1v1, praktycznie nie przydatna dla teamu.

@Izzyy27 chyba nie wiesz co mowisz. Owszem moze, ale papiery. Wystarczy kupic przeciwko niej Sile Natury dla ad lub Berlo Otchlani. W tym momencie nie za wiele ma lb do powiedzeniaEDIT: przyklad, Morgana z berlem otchlani oraz calunem banshee + jej shield, wszystko na ten temat...

za***iste polskie tlumaczenia teraz mozesz wyjsc i przeprosic ze uzywasz polskiego clienta leszczu a sam temat co do leblanc to jesli w miare ogarniesz combo to zawsze kupuj soulstealera jest to combo champion wiec jak napierdolisz sobie stackow to taka vayne albo graves pada na dwa hity ale jak kupujesz mejala to odrazu musisz zaczac gankowac inne lane nawet glupia asysta sie przyda i ch*ja prawda lb na team fight sie nadaje jak soraka na jungle. Lb to typowy nuke czyli wpadasz w jednego przeciwnikia i go niszczysz. Spelle do lb to standard flash + ignite i nigdy niczego innego nie bierzesz.Tutaj kolega up cos o morganie wspomina proponuje ci wyjsc morgana jest najlepszym nuke wiec taka lb moze laseczke jej zrobic wiec czemu mowisz cos co jest oczywiste gdyz jesli grasz przeciw ogarnietej morganie to mozesz juz wyjsc bo ja nie widze odpowiedzi na ten moment na morgane na mid wiem bo sam nia gram

Hmmmmm to i ja się wypowiem.Leblanc to postać która jest bardzo przydatna w team fightach, ale pod 1 warunkiem, że full focus robisz w ap/ad carry, a nie w offtanka.Build najlepiej samemu obczaić, bo możesz last hitować, albo możesz skupić się na fragach i gankach.Każda postać ma na siebie jakąś kontre, na leblanc są dobre postacie które absorbują jakąś tarczą magie, lub mają spell shielda (morgana), lub takie postacie które są mobilne i mają jakieś cc (kassadin).Co do combo LB to też zależy w jakieś sytuacji jesteś, ale combo do harassowania q>r combo do zabijania e>w>q>r ucieczka w>r jeżeli w przeciwnym teamie są same papierowe postacie to combo masz takie e>q>w>r.Ogólnie na mida jest dużo innych lepszych postaci, ale lb jest dobra dla początkujących (moje zdanie).@UP po co na lb flash skoro masz 2x odskok ? ;o.

a po co na amumu flash skoro ma stuna ktory go przyciaga? A po co na malphite flash skoro ma dasha z ulti? Mowisz 2 x odskok>? Ja mowie gowniany silence od blitza na 0,5sec albo od garena na dwie i twoj odskok zdziala tyle ile polacy w 1939

za***iste polskie tlumaczenia teraz mozesz wyjsc i przeprosic ze uzywasz polskiego clienta leszczu a sam temat co do leblanc to jesli w miare ogarniesz combo to zawsze kupuj soulstealera jest to combo champion wiec jak napierdolisz sobie stackow to taka vayne albo graves pada na dwa hity ale jak kupujesz mejala to odrazu musisz zaczac gankowac inne lane nawet glupia asysta sie przyda i ch*ja prawda lb na team fight sie nadaje jak soraka na jungle. Lb to typowy nuke czyli wpadasz w jednego przeciwnikia i go niszczysz. Spelle do lb to standard flash + ignite i nigdy niczego innego nie bierzesz.Tutaj kolega up cos o morganie wspomina proponuje ci wyjsc morgana jest najlepszym nuke wiec taka lb moze laseczke jej zrobic wiec czemu mowisz cos co jest oczywiste gdyz jesli grasz przeciw ogarnietej morganie to mozesz juz wyjsc bo ja nie widze odpowiedzi na ten moment na morgane na mid wiem bo sam nia gram

Bardzo dobra kultura osobista.

ch*ja prawda lb na team fight sie nadaje jak soraka na jungle

Dam ci przykład.

Grasz lb na midzie jesteś dobrze nafeedowany, ale na bocie w enemy teamie biega sobie 15/0 adc, dochodzi do team fightu.Enemy adc schodzi od ciebie na 2 strzały, dzięki czemu team fight wygrany.......

Spelle do lb to standard flash + ignite i nigdy niczego innego nie bierzesz

2x odskok+flash po co ci to ?? Rozumiem może enemy mid ma mobilną postać, to ewentualnie wtedy sobie weż flasha, ale jeżeli enemy mid nie ma ani 1 doskoku to na co ci ten flash ??Chyba, że mają jakiegoś silenca.

Tutaj kolega up cos o morganie wspomina proponuje ci wyjsc morgana jest najlepszym nuke wiec taka lb moze laseczke jej zrobic wiec czemu mowisz cos co jest oczywiste gdyz jesli grasz przeciw ogarnietej morganie to mozesz juz wyjsc bo ja nie widze odpowiedzi na ten moment na morgane na mid wiem bo sam nia gram

Ehhhh..Owszem morgana to kontra praktycznie na każdego ap, ale na mida może pójść talon, pantheon, urgot, gankplank, a na topa vlad.

Ale według mnie i tak najlepszym nukerem jest brand.Easy farma, stun, a z ulta ma też bardzo dużego dmg.

tak jak ktos wspomnial wyzej, lb jest dobra na fighty 1v1, praktycznie nie przydatna dla teamu.

Najbardziej liczy się early game, jeżeli grasz lb na midzie i nie dasz farmić enemy midowi, to late game ma zdupiony.

@Edit

a po co na amumu flash skoro ma stuna ktory go przyciaga? A po co na malphite flash skoro ma dasha z ulti? Mowisz 2 x odskok>? Ja mowie gowniany silence od blitza na 0,5sec albo od garena na dwie i twoj odskok zdziala tyle ile polacy w 1939

Tak, tylko że amumu nie zawsze możesz użyć przyciągnięcia, np nie ma minionów, malphite ma dużego cd z ulta, więc flash także potrzebny.

Napisałem już to czy bierzesz flasha zależy też od przeciwnego teamu

W tym momencie o co Ci chodzi? Bo nie zrozumialem twojej wypowiedzi. Ja mowie A ty mowisz B...

EDIT: @Aizen chyba tobie sie pomieszalo

W TF może wielkiego dmg nie zrobi, ale jeśli szybko wyłączy carry przeciwnika, szanse na rozwalenie reszty wzrastają...

btw. 2 doskoki i flash są przydatne, ale niestety w niewielu sytuacjach: cd "w"/"r"/flasha, ucieczka 5vs1 (!epic w jungli), czy też dobicie kilku uciekających przeciwników.

Najważniejsze są: ocena - czy w tym momencie dasz radę kogoś rozwalić "wyje**jąc mu combo na ryj", znajomość sytuacji w jakich mozesz uzyc danego combo, !zawsze przygotowany escape, no i oczywiście TONES OF DAMAGE! (zalecane: butki na mp i RoA) *dodatkowo, element zaskoczenia (q i w z krzaków) działa najlepiej ^ ^

Bardzo dobra kultura osobista.Dam ci przykład.Grasz lb na midzie jesteś dobrze nafeedowany, ale na bocie w enemy teamie biega sobie 15/0 adc, dochodzi do team fightu.Enemy adc schodzi od ciebie na 2 strzały, dzięki czemu team fight wygrany.......2x odskok+flash po co ci to ?? Rozumiem może enemy mid ma mobilną postać, to ewentualnie wtedy sobie weż flasha, ale jeżeli enemy mid nie ma ani 1 doskoku to na co ci ten flash ??Chyba, że mają jakiegoś silenca.Ehhhh..Owszem morgana to kontra praktycznie na każdego ap, ale na mida może pójść talon, pantheon, urgot, gankplank, a na topa vlad.Ale według mnie i tak najlepszym nukerem jest brand.Easy farma, stun, a z ulta ma też bardzo dużego dmg.Najbardziej liczy się early game, jeżeli grasz lb na midzie i nie dasz farmić enemy midowi, to late game ma zdupiony.@EditTak, tylko że amumu nie zawsze możesz użyć przyciągnięcia, np nie ma minionów, malphite ma dużego cd z ulta, więc flash także potrzebny.Napisałem już to czy bierzesz flasha zależy też od przeciwnego teamu

dawaj mi na mid kazdego z tych AD a ja wezme morgane. No k**wa toc to jest zwykla kpina mysliscie ze jak jakis talon cisnie ch*jowego kassadina na midzie to odrazu kazdego ap ro***bie?

I drugi przyklad pier**le jakis farm gram powiedzmy gragasem albo veigarem a jakis typ innym shitem na midzie. Po 15 minutach ja mam 40 cs on ma 100. Jak to sie dzieje ze wiekszosc takich gier wygrywam? Moze dzieki temu ze veigar best odpowiedz na mid a moze tez dzieki temu ze w 15 minut najebalem sobie 12 stackow z asyst i zabic wiec mi tu nie pier**l ze jak ktos dobrze farmi na midzie to odrazu wygrana gra

WOW srednia wieku 15 lat z tego co widze. Smigajcie sobie dalej na north east. I wracajac do waszych wywodów na temat waszej gry jacy to zajebisci jestescie zapomnieliscie wspomniec o placzu jak przegrywacie i wychodzeniu z gry wiec uwazam ze mozesz miec nawet 20/0 jako lb ale trafi ci sie takie 11 letnie dziecko to masz pograne choć zdarza sie ze i we 3 na 5 mozna wygrac ale to znikome przypadki. Dalej nie ma sie co rozpisywac bo jesli chcesz wygrywac to czasem trzeba pomyslec a zeby pomyslec to trzeba miec mózg. Papatki

hahahahaahhaaahha Aizen. Myślisz że tak łatwo nabić 12 stacków na normalnym ELO?? Na grach gdzie grają DOBRZY ludzie nie da się zabić chyba, że ktoś jest debilem. Gra jest bardzo defensywna i dobrzy kupują Wardy. To takie przedmioty które pokazują mape, o których na botach się nie slyszy. więc możesz o nich nie wiedzieć . I nie powiesz mi, że kassadin jest słaby na midzie. Pasyw i nie dai się go zabić jak ma mózg. I jak masz gragasem 100 cs w 15 minucie to graj jeszcze na botach. Nie wyszło ci to kozaczenie:) Piszesz, że talon każdego rozwali. Talon sam nie rozwali nikogo. W tej grze liczy się skill bo postać sama nie wygra:) Tyle mam ci do powiedzenia MISTRZU x)

#EDIT

Veigar best na mid?

To ciekawe dlaczego nie banują go a banują morgane kassadina, Twisted fate ostatnio. Po tym patchu widziałem bany na lb i nunu nawet:)