Witam, z racji chęci zakupu monitora pragnę zapytać was o opinie na temat LG 29UM69G-B, monitor będzie służył 50/50 gry/przeglądanie internetu, odpoczynek.
Lg 29um69g-b
Jaką kartę graficzną posiadasz?
Ja na codzień siedzę na 29UM68, w życiu nie wrócę już do monitorów 16:9. Z grami różnie, akurat często gram w 16:9, ale pracuję i przeglądam internet tylko w 21:9.
karta graficzna to gtx 970 gigabyte g1 gaming, raczej będzie to jedyny monitor. Mam starego LG ale raczej pójdzie w odstawkę. Myślałem jeszcze nad ACER Predator XB241Hbmipr ale jednak kusi mnie ultrawide.
No monitor ma funkcję AMD FreeSync, która będzie działać z kartami od AMD. Lepiej szukaj monitorów z funkcją Nvidia GSync.
Monitor z funkcją g-sync w rozsądnej cenie jest tylko jeden https://www.x-kom.pl/p/325686-monitor-led-24-269-acer-predator-xb241hbmipr-czarny.html jest jeszcze jakiś aoc ale nie podoba mi się z wyglądu :/
Nie wiedziałem, że jest aż taka różnica cenowa w monitorach z gsynciem. W takim razie olałbym to i brał jakiegoś bez niego.
To co, brać LG za 1400 czy dopłacać 200 do Acera z G-sync? myślicie że ten G-sync jest opłacalny? i czy spora jest różnica w 75 a 144 HZ ?
A w ilu grach będziesz mieć 144Hz na 970? Porównaj jezcze typ matrycy TN vs IPS/PLS
A masz tak mocny komputer, żeby wyciągać 150 fps w grach? LG ma matrycę IPS, a ten Acer tylko TN. W Lg będziesz miał o wiele lepsze barwy. G-Sync teoretycznie działa jak synchronizacja pionowa, ale korzysta z mocy monitora, a nie karty graficznej. Nie jest to obowiązkowa opcja.
W league of legends / path of exile bez problemu wyciągnę 150 fps tylko nie wiem czy na tyle mi się to opłaci, gta 5 i tak zostaje na 60. Ten g-sync może nadrabiałby trochę coraz to nowsze produkcje, bo rozbudowa komputera za szybko nie nastąpi Jeszcze kwestia matrycy, jaka jest różnica TN vs IPS niestety nie mam porównania :/ gdybyście mogli mi podpowiedzieć mniej więcej na czym opiera się ta ''przewaga'' IPS to byłbym wdzięczny.
Skoro już jestesmy przy matrycach może ktoś mi wyjaśnić różnice dla użytkownika między nimi? Mialem monitor NT i jakieś 3 miesiące temu przesiadłem się na monitor IPS... chociaż bardzo bym chciał to nie dostrzegam różnic
Może inaczej to wygląda przy wysoko budżetowych monitorach, ale mój 4 letni monitor LG23EA63, ledowiec z IPS miał bardziej "żywe" kolory od monitora znajomego z TN. Ale to był segment 500-700 złotych, także nie powinienem się wypowiadać na temat TN'a za 1,5k.@FreeQ
IPS ma większe kąty widzenia i wyraziste kolory, ale jak dla mnie to czerń na monitorach IPS wygląda bardziej jak ciemny szary. Ja przesiadałam się z TN na IPS i później w drugą stronę. Różnice były spore, ale wszystko zależy od ceny monitora. Dobrej jakości TN z wyższej pułki cenowej spokojnie dogania IPS pod względem jakości obrazu.
No właśnie. Ja miałem jakiś tam stary monitor samsunga na NT. Jakiś czas temu kupiłem Della na IPS za 1400zl i szczerze poza 1 opcja co ma monitor różnicy w obrazie nie widzę
Za 1500zł ma Dell U2518D (1440p, 5ms, 8bit, HDR, HDMI 2.0)
Ten Dell nie ma prawdziwego HDR10. Ma tzw. "Dell HDR" i reklamują się jako monitor HDR, bo to dobry chwyt marketingowy. Nie jest warty zakupu.
Co do G-Sync uważam, ze nazwanie go "VSync po stronie monitora" jest nie do końca jasnym określeniem. Dla wyjaśnienia, VSync działa na takiej zasadzie, że karta graficzna czeka na sygnał od monitora, żeby wygenerować klatkę. W przypadku posiadania większej ilości fps niż odświeżanie monitora działa to jak należy. Jeśli jednak fps spadną poniżej odświeżania, zauważalny jest spory stuttering, ponieważ karta musi czekać z wysłaniem klatki (mniej więcej coś w tym stylu).
G-Sync (i FreeSync z kartą AMD) natomiast dostosowuje odświeżanie monitora do ilości wyświetlanych przez kartę graficzną klatek. Powoduje to płynny obraz nawet jeśli non stop skaczesz pomiędzy np: 40-60 fps.
Czyli warto brać g-sync na to wygląda, a co jeśli mam 144Hz monitor a w gta mam non stop 60-70? nie będzie jakiś przycięć czy innych dyskomfortów?