Lista sprawiedliwych

Witam ma propozycję jako że powstała lista dzięki której można sprawdzić kto jest oszustem to czemu nie miało by być takiej gdzie znajduje się lista zaufanych użytkowników mogłoby to wskazać pewniaków z którymi można na spokojnie handlować bez kombinowania jak tu nie dać się oszukać przykład:

Polecam użytkownika xxx zawsze się z nim wymieniam i nigdy mnie nie okradł/oszukał warto z nim handlować

nie wiem czy się wszystkim spodoba ale moim zdanie mogłoby to ułatwić bezpieczny handel :P

mod_ico.png
Zły dział, przenoszę. - crracked

Dla mnie dobry pomysł :>

Coś jak na allegro? Gwiazdki, komentarze? No nie wiem, jest póki co system reputacji i to służy jako poziom zaufania do użytkownika. Po udanej transakcji może po prostu dać mu plusa na konto. Niech ktoś inny się wypowie.

,,Coś jak na allegro? Gwiazdki, komentarze? No nie wiem, jest póki co system reputacji i to służy jako poziom zaufania do użytkownika. Po udanej transakcji może po prostu dać mu plusa na konto. Niech ktoś inny się wypowie"

Mimo wszystko byłoby to bardziej pewne i szybsze niż wchodzenie do profilu i szperanie po tematach tak to można szybko i wygodnie sprawdzić kogoś :) ale jak pisałem to jest propozycja każdy może o niej sądzić co chce w wolnym kraju wolność słowa :D

Ok, niech Chmarus się wypowie ,czy mu to odpowiada i czy na tym silniku forum jest to możliwe.

O.O widze na forum będzie nareszcie jakiś progress W tej Kwesti ;)

Jak ktoś raz dokonał elegancko transakcji to już bedzie zaufany?Nie może oszukac jak nadazy sie okazja?

np. Wymienił konta lol/tibia/metin stał sie zaufany doszlo do wymiany diablo 3 na gw2 ,poczul okazje i pocalujta go w dupe 300 do przodu

#Up

Myslisz racjonalnie ale niepraktycznie. Owe plusy czy minusy (zalezy CZY i NA CO sie zgodzicie) przedstawiaja ilosc osob zadowolonych (lub nie) z przeprowadzonych przez danego uzytkownika transakcji. Nie jest to stuprocentowa gwarancja sukcesu ale zawsze jest to krok do przodu w sprawie wymian i handlu.

Moim zdaniem jezeli ktos ma byc na owej liscie powinny zostawac umieszczane rowniez jakies dowody na to, ze transakcja zostala przeprowadzona pomyslnie (tak samo jak w temacie o oszustach nalezy oskarzenia poprzec dowodami).

#Down

No tak, to nie ma zapewniac Cie o wiarygodnosci osoby, tylko ma miec jakis mini-udzial w dokonaniu decyzji na temat wymiani czy tam handlu. A co do tego, ze jak ktos chce to nie da sie oszukac - mozna handlowac wylacznie przez allegro itd. (co w sumie nie rowna sie z stuprocentowym sukcesem), ale mysle, ze chodzi tu o dazenie do ulatwienia owego handlu i unikniecia potencjalnych oszustw. No, to chyba tyle z moich wywodow o 3 w nocy.

Heh:D Praktycznie to +/- obraz handlarza dawały by przy kilkunastu transakcjach a z tego co widac po targpwisku wiekszosc to transakcjie poczatkujacych...Tak potrzebny wam potem hejt ze on miał 10+ a wyruchal mnie na 300 zł?A tak wogole to jak ktos chce to nie da sie oszukac.

Dodam jeszcze przykład taki z którym sam się z tym spotkałem u ,,znajomego" był od do niedawna użytkownikiem mmorpg MMORPG i często gdy wszedł na czyjeś konto po prostu od tak ,,a bo mi się obrazek podoba, bo go lubię, bo to mój znajomy, bo rozdał jakiś darmowy klucz, bo coś tam" dawał komuś 5 gwiazdek tak może robić wiele osób bo to tylko 1 kliknięcie a co tam kogoś uszczęśliwię ale już aby napisać komentarz niestety trzeba się trochę bardziej ,,wysilić" (jeśli tutaj można w ogóle użyć tego słowa :P) ale jak mówiłem to tylko propozycja.

ps. crracked wybacz że zły temat pod tematem system moją uwagę zwrócił napis ,,rekrutacja" i myślałem że skoro temat związany z handlem dam na targowisko (same problemy ze mną :D)

Własnie janosik mogbyc fikcyjne transakcje,+/- dla jajec to co jest wystarcza

Data rejestracji

liczba postow

Lajki

Gwiazdki

Obecnosc w dziale oszust

Posadzenie o oszustwo w zgloszeniach

Status

Co do liczby postów w dziale Targowisko, to "nabijanie" zostało wyłączone z tego powodu, że większość wypowiedzi to było: odświeżam, ref, f5, bump i tym podobne, a później jak się patrzyło, to osoba miała 100+ postów, a nie wiadomo skąd się to wzięło.

Jeżeli dobrze pamiętam, to był już pomysł odnośnie listy osób zaufanych i ja akurat mam podobne myślenie jak Karthas, ktoś dokonał wymiany pare razy, to nie oznacza, że można na 100% zaufać, może mu się coś "odwidzi" i zacznie oszukiwać. Niestety ale miałem taki przypadek, gdzie zbanowałem osobę, która dokonała już paru wymian, ale następna zakończyła się zignorowaniem na GG po podaniu passów przez drugą osobę.

Ale to jest moje skromne zdanie. ;)

True story bros,

w ten sposób ktoś może zdobywać zaufanie, aby zrobić przekręt na czymś bardziej wartościowym. Nie ułatwiajmy tego oszustom. Po prostu jeśli transakcja przebiegnie pomyślnie, można napisać to mu w profilu i tyle. Nie ma co ludziom iść na rękę, bo i tak zrobią z tego swoją korzyść.

no muszę powyższym mimo wszystko przyznać trochę racji może aby trafić na tę listę trzeba by spełniać określone wymagania? hmm... tylko jakie?

może np musi mieć określoną liczbę transakcji zakończonych pozytywnie a na listę mogliby zapisywać tylko moderatorzy.

Np.. Revo wpisał na liste pana xyz bo miał 10+ miesac pozniej pan Jkl zostal oszukany przez xyz .Wkurzony tworzy temat ze Revo to #-%.,°<

Karthas oczywiście że handel nigdy nie byłby w 100% pewny ja proponuję tylko opcję która dawałaby możliwość swoistej ,,nagrody" za uczciwość.

,,Np.. Revo wpisał na liste pana xyz bo miał 10+ miesac pozniej pan Jkl zostal oszukany przez xyz .Wkurzony tworzy temat ze Revo to #-%.,°<

Ale to także twoje zdanie i nie zamierzam ,,hejtować" niczego a raczej ucieszę się znając szczerą opinię innych.

Jak wchodzicie na allegro to macie sprzedawców z 10 udanymi transakcjami i z 4000 udanych transakcji. I którym bardziej ufacie?

Ja tym z 4000. Wiec jakim wyznacznikiem bedą jakieś tam 2 plusiki na tej stronie? Niczym.

Oo ktoś ma 3 udane wymiany to już mu ufam. Czym są 3 udane wymiany? Niczym.

Można zrobić jakaś liste zaufanych ale to by wymagało potwierdzeń przelewów, wpłat, upewniania się że dwie podstawione osoby nie wymieniają się miedzy sobą mieszkająć blok w blok by nabić sobie zaufanie a potem kogoś uwalić.

Ludzie na tym serwisie z trollami sobie nie potrafią poradzić a chcecie znalezc kogoś kto będzie takie rzeczy weryfikował? No chyba, że to będzie ufanie na gębe, że pan x zrobił wszystko ok.

Pozatym jeśli ktoś chce czymś handlować co jest legalne to może iść na allegro(lub inne), założyć tam konto, poprosić kolegę by sprzedał.

Allegro przynajmniej ma jakieś zabezpieczenia a wy?

Karthas oczywiście że handel nigdy nie byłby w 100% pewny ja proponuję tylko opcję która dawałaby możliwość swoistej ,,nagrody" za uczciwość. ,,Np.. Revo wpisał na liste pana xyz bo miał 10+ miesac pozniej pan Jkl zostal oszukany przez xyz .Wkurzony tworzy temat ze Revo to #-%.,°<Ale to także twoje zdanie i nie zamierzam ,,hejtować" niczego a raczej ucieszę się znając szczerą opinię innych.
Niektórzy po to tworzą sobie tą dobrą reputację, aby wyhaczyć coś bardziej cennego. :P

Nie ma sensu, ktoś oszukuje, ma mało gwiazdek, robi nowe konto parę komentarzy i już dalej moze oszukiwać. :)

Zgadzam się z większością z was ale może też zaproponujecie coś aby takowy ,,system zaufania" (że tak no nazwę) ulepszyć? ja podałem tylko koncepcję ja to może wyglądać a przecież o to tu chodzi aby wyłapać jego wady i zaproponować ich rozwiązanie :)