Lol Solo Top

@Kasztelan

Garen ma tylko masakryczne early, w midzie już pomału wysiada, nie mówiąc o late, gdzie zmienia się w "kupę". Garen jest z tego powodu dobry, gdyż może wyeliminować przeciwnika w early bez większych problemów. I tu się kończy jego droga, ma on rozwalić przeciwnego solo topera, aby stał się on niczym, lecz sam Garen stanie się niczym. Prosta sprawa.

@regofe, nie zgodzę się do końca, ponieważ przez łatwe early game, niszczy także late (może nie tak jak early, ale niszczy) musisz mieć na niego dobry build.

Poza tym odpowiednio "zniszczony" przeciwnik w early game, doprowadzi do tego że later game w ogóle nie będzie istniał (sprawdzone setki razy ;p odpowiednio "zgnojony" przeciwnik w early game podda się, albo zacznie trolować dzięki czemu w ogóle nie dojdzie do late game ;p )

A ja na wasze kłótnie czy Garen jest mocny czy nie odpowiem tylko... Teemo. I Garen już nie wygrywa early bez problemów, o ile w ogóle wygrywa...

A early game champy są do tego, żeby zatrzymać wroga póki to możliwe. Po to mamy przykładowo LB albo Shaco, którzy w late już takim postrachem jak przy gankach i pojedynkach 1v1 na lane nie są. Zatrzymany wróg nie ma dmg, nie ma survi, można go szybko zniszczyć. Jeśli to przetrwa - a wspominany przeze mnie Cho ze swoim pasywem potrafi się na lane utrzymać :) - to rolę się odwrócą... Chociaż lepsze to niż champ silny w late, nawet bardzo silny, ale cieniutki w early (biedna Sej, a tak fajnie się nią gra...)

A Malph jest o wiele lepszy od Garena, głównie ze względu na przydatność. Ult z dashem i podrzuceniem, slow na jednego wroga, i aoe as debuff (czemu o tym nikt nie mówi? Toż to główny powód dla którego połowa AD topek się go boi)... Jak to porównać z mocnym silem i tak naprawdę jeszcze tylko przyzwoitym dmg?

A czy ja kiedykolwiek napisałem że Garen jest lepszy od Malphite ? Nie, ja tylko napisałem że Garen nie jest nieprzydatną postacią na solo top jak to twierdził regofe, a wy zaraz rozpoczeliscie dyskusje o tym czy garen jest lepszy czy gorszy od malphite.

A co do teemo, to sam lubię tego champa, ale na solo top miałby problem z ogarniętym garenem. Co prawda dopóki jest w stanie utrzymać sie na dystans daje rade, ale wystarczy że dopuści Garena na chwile na krótki dystans i już jest po nim ( teemo ma mały bazowy poziom HP, a jego blind nie działa na Q oraz E skill garena, które są jego podstawowym dmg)

Czemu mao nie jest solo topem? Juz Ci odpowiadam, panie Gram w Lola 3 miesiace, mam 1100 elo na nordicu wiec jestem pro.

Maokai nie ma bursta, latwo go zcountrowac, nie potrafi utrzymac linii, tak samo nie gra sie amumu na topie. Nie wiem, moze na 1100 elo by dzialal, na wyzszym watpie.

Co do Karmy, to specjalnie napisalem z tyloma znakami zapytania, zeby pokazac, jak debilne sa niektore padajace tutaj pytania.

A aktualnie, najmocniejszym solo topem jest Jax, przynajmniej po patchu przed Zera byl "Champem of the Month"

Maokai Top O_O . Maokaiem tylko jungle gram ale na topie on sie sprawdza ? . Moim zdaniem jedyna kontra na yoricka na topie jest trundle : )

Ile mam odpisywania :).

@Kasztelan

To, że w early rozwalisz solo topera (albo nie solo topera), to nie znaczy, że nie dojdzie do late. Wystarczy troche umiejętności i czekanie. Tym dłuższa gra, tym Garem staje się wiekszą "kupą", a przeciwny solo toper(lub nie solo toper), staje się coraz lepszy. Garen nigdy nie zrobi w late, to co robi w early. Dodatkowo dodam, że z twojego rozumowania wynika, że nie trzeba grać postaciami do late, nawet nie trzeba o nich myśleć, skoro wystarczy pick'ąć postacie do early i już jest "gg".

@zixon2

Maokai jest dobrą postacią na topa, dlatego, że cieżko go odfamić (sadzonką, można spokojnie famić, nawet z daleka), ma wspaniałe comba, które ściąga dość sporą ilość HP, ma harras. Twój argument "latwo go zcountrowac", spowodował u mnie atak śmiechu. Logiczne jest, że łatwo skontrować, z tego powodu, że solo top jest linią, gdzie gra sie kontrami. Osobiście gram Maokai'em na solo topie już spory czas i sprawdza się tam bardzo dobrze.

@up

Kontrą na waszego "pro" Yorick'a jest Nasus. Radzi sobie on idealnie na niego, z powodu tego, że posiada świetną passywkę oraz może spokojnie sobie farmić gule Yoricka. Dodatkowo jeszcze dobrze radzi sobie z nim Vladimir, który nie został tu wymieniony.

Maokai nadaje się do dżungli jak i na solo topa, ponieważ ma lifesteal i dużo CC co ułatwia gankowanie/ ganki junglera na topie. Czemu nikt nie napisał o Hecarimie, dobry solo top i roamer :P

Tak, Hecarimie jest bardzo dobry na topa, lecz jest on bardzo trudny do ogarnięcia i wymaga on też innego stylu gry, od innych postaci.

Tak tak, gadaj sobie zdrow, jak pokazesz mi na jakims wysokim elo maokaia na topie to wtedy przyznam Ci racje, z reszta, chcesz to sobie mysl, ze mao jest na topa, siedz sobie na sswoim elo ;-)

Maokai (tak samo jak blitzcrank i alistar) nadają się na topa nawet na najwyższym elo.

@zixon2

Mam takie pytanko, jak ty możesz znać moje elo, nie wiedząc nic na mój temat :). I owszem, będę się upierał na temat Maokaia na topie, bo wiem, że to jest dobry pick na linie.

Widze jakie brednie wypisujesz, na tej podstawie moge stwierdzic, ze jestes noobem :-) bez odbioru

@regofe

Co do tego, iż Maokai nadaję się na top'a nie ma wątpliwości . Niestety, postać na tej linii powinna mieć większy damage output w late game . Mao dobrze radzi sobie w early - mid game, aczkolwiek w późniejszych fazach gry dużo traci z powodu dość małych obrażeń, które może zadać. Moim zdaniem jego miejsce jest tylko w jungli . Mocne cc = łatwość gankowania, co dla junglera powinno być priorytetem .

@zixon2

Obrażając mnie w swojej wypowiedzi pokazałeś, że jesteś osobą niedowartościowaną oraz osobą z brakami w kulturze :). Podejrzewam, że posiadasz niski wiek, a ten wybryk to skutek "nastoletniego buntu". Nie zamierzam się kłócić na forum publicznym, gdyż nie od tego ono jest. Tą wypowiedzą kończę rozmowę z tobą. Dziękuje dobranoc :).

@Nallov

Tak, masz racje. Postać ta lepiej się spisuję w jungli, aczkolwiek na top'a się również nadaje, ale tylko i wyłącznie jako kontra na kogoś, a nie odwrotnie :).

Co myślicie o Talonie na solo topie? Sprawdza się on idealnie na Yorick'a, który nie ma życia z nim, ale czy sprawdzi się on na innych solo toperów?

@regofe Talon przegrywa w pojedynku z obecnie popularnymi pickami na topa, przez co nadaję się tylko jako counter na czempionów typu Morgana, Kassadin, ew. jako jungler.

@up

Nie mam swojego zdania na temat jego jungli, bo osobiście nigdy go tam nie widziałem i nie wiem co o tym myśleć. Robi on junglę w jakimś normalnym tempie?

@regofe Owszem, jednak potrzebuje pomocy od swojej drużyny. Z gankami u niego jest jak u Dariusa - wystarczy stun na przeciwnika i spokojnie można go zabić. A poza tym jego pasym działa za czerwonym buffem, przez co jego potencjalny damage jest dość duzy

Według mnie Talon w jungli to nie za dobry pomysł gdyż nie posiada on sustaina, który w jungli jest kluczowyt. Jest on za to bardzo dobrym pickiem na mida jako kontra na prawie wszystko (nawet na innych anty-magów).

Maokai na topie nie jest zły, ale jest wiele mocniejszych picków. Według mnie przydał by mu się buff zwiększający jego dmg, szczególnie póżniej, gdzieś w late gamie.

Ciekawi mnie czemu nic nie zostało powiedziane o Trundlu, jednym z wybitniejszych solo toperów. Ma sustain, ma w miare dobry escape mechanizm, ma duże bazowe statystyki. Trundle też dość dobrze sprawdza się w tf`ach gdzie może odgrodzić niektórych przeciwników, wyssać komuś jego AD czy też zmniejszyć jego obronę.

Grał ktoś kiedyś Lulu na solo topie? Wydaję mi się że Lulu robiona pod atak speeda i ap powinna miażdżyć topa, lecz nigdy nią na tej pozycji nie grałem.