LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Jaka hydra na zed'a.
po 1 składasz priorytetowe itemy jak cutlass i brutalizer
po 2 robisz botrka i z brutalizer'a ghostblade'a
po 3 buty nie są jakimś priorytetem zależne od sytuacji (na cdr albo merki)
po 4 po botrku i blade składasz last whisper
po 5 mając 3 core itemy + buty (4 razem) masz miejsce jeszcze na 2 wiec jak udalo ci sie zrobic dobre staty is sie zfeednac skladasz infinity edge (dobrze dziala z ghostblade'em)
po 6 mozesz zrobic ga lub banshee (zalezy od sytuacji czy maja burstera jak veigar co w late moze niszczyc wszystkich na combo z 1k ap albo banshee kiedy maja harde cc z ktorych trudno uciec),ale polecam ga (przynajmniej ja sie dobrze z tym czuje)
po 7 naucz sie grac zed'em i go nie kalecz.
po 8 jako assasin sprawdzisz sie z tym buildem bo adc albo inne paper champy bedziesz sciagal na ult i 1 auto (kryt za 1000+)

jak coś chcecie się lepiej dowiedziec pisac na pw albo tutaj

Czemu Hydra? Załóżmy że typowy ADC w late ma jakieś 2000 HP - dawno nie sprawdzałem jak to konkretnie wygląda, ale opieram się na base statach Trist na lvl18 (która ma ~1900)

BotRK daje nam +25AD, Hydra - +75AD. O boostach do innych statów mówić nie będę - chyba, że ktoś tu utrzymuje że klucz do grania Zedem to posiadanie sporego AS.

Skupię się na bezpośrednich obrażeniach, tak na oko (jako laik - nie znam dobrze Zeda, więc poprawcie mnie kiedy będę się mylić). Policzę obrażenia zakładając że combo zaczynamy od ulta, stawiamy cień obok celu, trafimy wszystkim i zadamy jeden hit z AA przed wycofaniem się.

Base AD Zeda na lvl18 to 110, więc odpowiednio mamy 135 i 185AD. Dalej, pasywna część W Zeda zwiększa bonusowe AD o 25% - mamy więc jakieś 141AD (31 zamiast 25) i 204AD (94 zamiast 75). Tak więc teraz po kolei.

• zacznijmy od skilla z przedmiotu - BotRK zadaje 200dmg (10% max hp wroga), Hydra zadaje 204dmg (100% AD). Zauważcie, że z innymi itemami pod AD liczba obrażeń od Hydry wzrośnie, podczas gdy ADC raczej nie będzie dokupywać zbyt wielu itemów pod HP - no, może banshee.
  • AA - tu powinno być na korzyść BotRK, który zadaje 141+8%current HP - na oko 144 (w praktyce im później uderzymy, tym mniej dmg zrobimy), czyli łącznie 285. Hydra daje nam kolejne 204dmg.
  • Q - dwa shurikeny (prawdziwy i mimicowany) zadają łącznie 235+117+150% bonus AD. Przy BotRK - 397, przy RH - 493. Różnica z AA nadrobiona z nawiązką.
  • E - 180 + 80% bonus AD, dwukrotnie jeśli trafimy z cieniem. BotRK - 410, RH - 510.
  • Podsumujmy obrażenia zanim walnie ult. BotRK - 1292, RH - 1411. Obrażenia te są zwiększane o 50% zadanej wartości + 100%AD - 767 z BotRK i 910 z RH.
  • Łączne obrażenia - 2059 z BotRK i 2321 z RH. Różnica w dmg - zauważalna, nie?

Dlatego stwierdziłem że osobiście spróbowałbym Hydrę - jedyny plus na korzyść BotRK to slow z aktywki i większa liczba AA, podczas gdy Hydra daje nam dodatkowy burst skill co kilkanaście sekund. No i może większe obrażenia jeśli przeciwnik jest bardziej tankowaty. Tak czy inaczej, jak już zresztą mówiłem - nie gram nim i nie zamierzam, strasznie słabo wychodzi mi zabawa cieniami :)

Sivir :

1.The Bloodthister / Essence Reaver. Coraz częściej po nerfie B, wolę ER. Daje nam Cd na skila, oraz przywraca manę - pozwala nam farmić.

2. Phantom Dancer / Trinity Force

3. Last Whisper

4. Przedmit Defensywny (czemu nie ostatni, a no mamy już sporo dmg, pora aby przerzyć).

5. Infinity Edge

Teraz stało się popularne na 3 miejscu LW.

Akurat powiem ci że zadawać z ultem ponad 2000 się nie opłaca bo i tak sciagasz paper apc albo paper adc na strzała.Jakoś się lepiej czuje z botrk'iem niż hydra na zedzie.

Iech. Tu nie chodziło o konkretną wartość - przy pierwszym (i jedynym) zbudowanym itemie na pewno będziemy bliżej lvl11 niż 18, dla którego liczyłem te wartości, więc dmg automatycznie spada z 2000 do pewnej niższej wartości. Nieco zmniejszą się różnice przy skillach (bo W maxujemy ostatnie), nieco zmniejszą się różnice przy AA, ale różnica powinna nadal działać na korzyść RH - chyba, że burstujemy cel ze sporą ilością życia.

BotRK jest lepszy, jeśli chcemy przeciwnika spowolnić żeby utrzymać się mu na głowie i go ubić. Jest też dobrym itemem jeśli chodzi o obrażenia zadawane przeciwnikom z dużą liczbą HP. Jak dla mnie jednak nie wchodziłby on w grę poza skillem aktywnym z jednego prostego powodu - płacimy wielkie pieniądze w grze za item, którego główna siła bierze się z większego AS. Może się mylę - dawno przeciwko żadnemu z nich nie grałem podczas laningu - ale Zed nie jest champem który lubi dużo autoattackować, raczej takim, który w większości harassuje ze swoich skilli, by później wejść, zburstować wroga i wyjść, patrząc z daleka na efektowną dekapitację wroga. A pod tym kątem 50 AD więcej przy Hydrze razem ze skillem, który raz na kilkanaście sekund zadaje 100%AD obrażeń wydaje się dużo bardziej korzystne.

Cóż, mam kolejne pytania.

2 miesiące do końca sezonu, więc ktoś do carrowania w Silverze by się przydał. Kasy nie mam (runy kończę), ale mogę podać listę moich champów:

Ali, Annie, Ashe, Mundo, Eve, Fiddle, Garen, Heimer, Jax, Jayce, Karth, Kassa, Kayle, Kha, Lee, Yi, Morde, Morg, Nasus, Nida, Noc, Ori, Panth, Poppy, Ryze, Singed, Sivir, Teemo, Trist, Trynda, Tf, Twitch, Udyr, Veigar, Viktor, WW, Wu, Xin.

Tak poza tym: co myślicie o TF ADC ?

TF adc to nienajlepszy pomysł ze względu na nerf z sezonu 2 jeśli się nie myle (zmniejszyli mu zasięg) aczkolwiek na bronzie srebrze jeszcze ujdzie tylko że ma 1 skill który się skaluje z AD ale za to jego E daje mu naprawde porządnego kopa do AS i dodatkowo magic dmg co 4 AA dodatkowo ma stuna/slowa/odnowienie many na W i nawet ładne bazowe obrażenia z Q (260DMG na 5 lvlu skilla). Jeśli już bym robił go na adc to jak najszybciej złożyć Botrk, Trinity, IE, LW, zephyra i boots of swiftness z upgradem furor (zephyr i buciki ze względu na brak escape a dzięki tym dwóm przedmiotom będziesz miał wystarczająco movement speeda żeby wybiegać większość postaci w połączeniu z trinity i furor powinieneś być w stanie wykitować nawet rammusa :) ) skill order na pierwszym lvlu W potem R>E>W>Q

Cóż, mam kolejne pytania.2 miesiące do końca sezonu, więc ktoś do carrowania w Silverze by się przydał. Kasy nie mam (runy kończę), ale mogę podać listę moich champów:Ali, Annie, Ashe, Mundo, Eve, Fiddle, Garen, Heimer, Jax, Jayce, Karth, Kassa, Kayle, Kha, Lee, Yi, Morde, Morg, Nasus, Nida, Noc, Ori, Panth, Poppy, Ryze, Singed, Sivir, Teemo, Trist, Trynda, Tf, Twitch, Udyr, Veigar, Viktor, WW, Wu, Xin.Tak poza tym: co myślicie o TF ADC ?

Daj mnie te passy, ja wyboostuje Kappa.

Btw. Ad TF nie ucieknie i padnie od burstu apc z 500 range. 0 mobilności, 0 dystansu, a no i 0 burstu, so nope.

TF ADC, nie mały zasięg oraz papier. Prawda każdy adc może być papierowy, jednak rzucenie np. karty na stuna trochę trwa, na bocie jednak wymiany są szybkie. Nie wyobrażam sobie kitowania nim, no bo niby jak ? Carry jest teraz mierzony zasięgowo, więc on odpada w przedbiegach.

Nawet Ashe jest w stanie go kontrować.

Jaki serwer ? Jak chcesz na eu west mogę pograć.

Co myślicie o sivir na mida, mainuję tą linie i standardowe picki zrobiły się nudne, może ktoś by polecił coś nie typowego na owego ''lejna''.

Nie wiem czy ktoś poruszał ten temat, na jakiej pozycji najłatwiej kreować gry ?. Trafiłem do silver, jednak to ziemia nie jest ziemia obiecana. Niektórzy gracze grają gorzej niż bV No i pytanie skąd najlepiej wykreować grę, aby nie było niespodzianki w mid game..

Myślę, że najlepiej jungla/mid. Jungler wspomaga wszystkie linie, midder (jak wygra linię oczywiście) też.

Akali, morde, yasou mid, jeśli chcesz carrywać bez pocenia się, morde wymaga większego skilla niż się wydaję (0cc, 0 escape).

Postacie mam, chodzi o same pozycje. Na YoloQ jeśli nie kreujesz gier nie wygrywasz, a więc skąd najłatwiej.

A ja się spytam ciebie na jakiej pozycji ci się gra najlepiej ? I na tej pozycji graj nie próbuj na siłę innych linii bo wycarrować grę można nawet jako support jeśli jest się wystarczająco dobrym (ostatnio jako supp naut 11/2/17) sam z srebra doszedłem do golda grając prawie wyłącznie adc (jeszcze czasami top) a teraz się bawię na midzie jungli supportcie i jakoś LP nie rosną za bardzo (ale ja gram dla zabawy a nie żeby być cholera wie w jakiej dywizji)

Tak tylko mnie przeraża niekiedy poziom sojuszników. Najlepiej idzie na adc (wyszedłem z brąz), jednak mnie przeraża poziom moich sojuszników. Wszystko ładnie idzie do mid game, potem zaczynają się darmowe kile i przegrana. Dlatego chciałbym taką pozycję aby mieć największy wpływ na grę.

Nie wiem czy ktoś poruszał ten temat, na jakiej pozycji najłatwiej kreować gry ?. Trafiłem do silver, jednak to ziemia nie jest ziemia obiecana. Niektórzy gracze grają gorzej niż bV No i pytanie skąd najlepiej wykreować grę, aby nie było niespodzianki w mid game..

1. Jungle

2. Mid

3. Adc

4. Top

5. Support

Oczywiście bierzesz postacie które szybko wchodzą w fazę " SnowBall " jak Yi, syndra, riven, rene, itp.

Fiora na topie też jest dobra. Szczególnie na Bronze/ Silver

DelmonD naucz się grać dobrze zed'em :D możesz nim wykierować każdą grę..dobry roam,w late masakrujesz przeciwnego carry (adc,apc),a jak umiesz zed'em już dobrze grać to żadna kontra na cb nie działa (takim sposobem jestem teraz w g1 i szykuje się na plat). Moim main linią była jungla,ale zauważyłem wchodząc w fazę silver2 i wyżej że moje umiejętności są niewystarczające aby potem wygrać gre np. takim lee (insec na warda i wykop carry (jeszcze sie tego ucze)) więc zmieniłem na mid'a i idzie mi lepiej.Jeszcze Ci powiem jak chcesz ogarnąć takie podstawy wygrywania gier z jungli to oglądaj sobie "trick2g" codziennie streamuje po 1-2 w nocy i ma też kanał na youtubie można powiedzieć że dzięki niemu jestem tak gdzie jestem :D

Tak -3 LP Świetnie same dno :0, a przegrywam też z drewnem. Gracze nie są wymagający, najlepiej kogoś gdzie będę mógł walczyć 1 vs 2, a najlepiej 1 vs 3 ;)

Na topa najgorzej się "keruje", bo możesz zejść tylko na mida (którego i tak trudno się gankuje). Musisz mieć pod kontrolą smoka i ogólnie kontrolować rzekę pomiędzy mid-bot. Support może też baaardzo dużo zdziałać, dobry tank jest tak samo ważny jak dps. Ogólnie to nie ma rady... musisz grać, grać i grać abyś znalazł pasujące Ci pozycje i postacie.