LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Co myślicie o Garenie bardziej pod DMG, niż pod tanka ?

Znalazłem dosyć ciekawy build: IE, Maw, Mercury (Alacrity), Whisper, Cleaver i Sunfire. (Ten jest bardziej pod DMG)

Tu bardziej tankowaty: Warmog, Cleaver, Banshee, Omen, Atma, Mercury (Alacrity).

Tutaj link jakby ktoś chiał: http://www.lolking.net/guides/170531

Garenowi starczy sam tasak pod dmg. Zaczynasz z doran shieldem, potem jak najszybciej brutalizer. Teraz zależy jakiego masz przeciwnika AP- Spirit Visage(Garen nie ma many, więc CDR z tego itemu jest bardzo przydatny w dodatku wzmocnione leczenie), AD - Sunfire, potem robisz buty(zależnie od wrogiego teamu, dużo CC=mercury, dużo bazujących na AA - Tabi) i kończysz tasak. Reszta itemów full tank.

Ja wolę IE na garenie daje mu trochę dmg, a potem w tanka. Specjalizacje wolę ofensywne niż defensywne, kwestia gustu.

Po pierwsze ad Garen to zło dlatego tylko debile go tak budują (nie będąc wystarczająco tankowaty jak dobiegniesz żeby zadać dmg ? 2 stuny na ryj combo pierwszego lepszego apc albo pare aa od adc i czekasz na odrodzenie w fontannie) po drugie atma jest useless przedmiotem zamiast tego lepiej dołożyć 900 gola i kupić frozen mallet (da ci 500HP praktycznie tyle samo dmg co atma i slowa) dodatkowo nie zawsze budujesz Garena tak samo, ale o czym ja mówię przecież 75% graczy nie myśli i tylko kopiują buildy ze stronek a potem zdziwieni że przegrywają bo złożyli thornmaila omena i sunfire przeciwko full ap team. Ale jak już ktoś chce to ja Garena buduję :

-Start Doran shield i pot

-pierwszy powrót jeśli dostaję w dupe to giant belt/chain vest/negatron cloak, jeśli idzie dobrze to brutalizer albo nawet cały black cleaver i do tego buty ward i pare potów

-Black Cleaver to twój core item i budujesz go zawsze (ten item to must have na garenie) daje ci hp cd ad armor pen i dodatkowe %armor pen co hit jeśli przeciwnik jest blisko to AA Q AA E i w przeciągu 1,5 sekundy gościu ma 25% armoru mniej a tu jeszcze 2,5 sekundy E ci zostało zazwyczaj po takim combo adc ma już około 1/4 hp i wystarczy jedno Q+aa żeby go dobić, dodatkowo ten item jest cholernie pomocny dla twojego adc ze względu na to że w 90% przypadków twój adc będzie miał zbudowany last whisper co łącznie z masterkami da mu 40% armor penetration dodaj do tego swoje 25% i twój adc dojeżdża tanków jak chce.

-jeśli team ma hard cc to mercury jeśli dużo slowów to boots of swiftness jeśli prawie cały team ad i dużo aa to wtedy tabi

-przeciwko normalnemu teamowi (troche ap trochę ad) sunfire, spirit visage, warmog i ostatni item sytuacyjny (jeśli przeważa ap dmg to albo banshee albo maw of malmortius , jeśli ad to omen, lub thornmail, jeśli koniecznie chcesz więcej dmg to frozen mallet albo IE, jeśli za często padasz to GA)

-przeciwko teamowi ap banshee, spirit visage, warmog i na koniec maw of malmortius (bo będzie ci brakować dmgu zapewnianego przez sunfire)

-przeciwko full ad sunfire, omen, thornmail, warmog

Ogólnie Garen jest dosyć nietypowym tankiem bo z racji braku jakiegoś hard cc nie dasz rady obronić swoich carry poprzez zatrzymywanie przeciwników w miejscu więc musisz albo inicjować teamfighty i z miejsca eliminować przeciwnego adc lub apc (twoje Q daje movement speed a W dodatkowe 30% zmniejszenia obrażeń i efektów CC więc powinieneś bez większych problemów dotrzeć do przeciwnych carry) albo starać się ubić wszystkich którzy próbują dostac się do twoich carry (Q ma świetne przeliczniki tak samo E za to ulti to największa zmora tanków stakujących HP) a i mała rada odnośnie runek lepiej wziąść 9xarmor pene marks 9xarmor seals 9xmagic res glyphs i 3xarmor pene quints niż czyste ad albo hp (trochę gorzej się last hituje ale za to znacznie lepsze wymiany) odnośnie masterek to 9/21 CD i AD w offence i cała reszta w defence (NIGDY PRZENIGDY NIE BIERZCIE RUNIC BLESSING) zaś summoner spelle to ghost(zawsze) i albo ignite albo tp(zależy czy jesteście zgranym teamem czy tylko soloq). Ode mnie to by było na tyle a i żeby nie było Garen jest jedną z moich ulubionych postaci od sezonu pierwszego aż do teraz i testowałem różne buildy runki i masterki i to co napisałem to moim zdaniem jest jeden z najbardziej optymalnych sposobów budowania go.

Na topa najgorzej się "keruje", bo możesz zejść tylko na mida (którego i tak trudno się gankuje). Musisz mieć pod kontrolą smoka i ogólnie kontrolować rzekę pomiędzy mid-bot. Support może też baaardzo dużo zdziałać, dobry tank jest tak samo ważny jak dps. Ogólnie to nie ma rady... musisz grać, grać i grać abyś znalazł pasujące Ci pozycje i postacie.

Na topie najgorzej ? Najgorzej jest własnie supportem " wygrać " gierkę. Co z tego jak jesteś " dobrym " tankiem. Jak w teamie masz leszczy i nie potrafią focusować. Twoje precyzyjne stuny nic nie dadzą, czy inne zagrywki. Niestety grając supportem jesteś skazany na team. Topem jest DUŻO łatwiej " wygrać " gierkę niż supp. Patrząc szczególnie na to, że na dole ( 2v2 ) nie ma kontr. Jest tylko combo i zgranie.

Na topa bierzesz snowball champów np: Riven, Rene, Panth, Ryze. Rengar, Malphite też da rade. Teleport obowiąkowy, jeżeli chcesz pomagać w early.

A garen ma najbardziej " frajerskie " Utli w całej grze :D :D Garen jest głównie od tego aby odciąć apc, adc od zadania dmg w TF

Dlatego jak gram supportem robię Leoną rozpierduchę. Nie składam jak typowego supporta, bardziej jadę ofensywnie. Nie wiem czemu nikt nią nie gra pod tanka ap, może siać spustoszenie. Oczywiście kamyk to podstawa, a reszta sytuacyjnie.

Po pierwsze ad Garen to zło dlatego tylko debile go tak budują (nie będąc wystarczająco tankowaty jak dobiegniesz żeby zadać dmg ? 2 stuny na ryj combo pierwszego lepszego apc albo pare aa od adc i czekasz na odrodzenie w fontannie)

Idealnie trafiłeś w sedno. AD Garen to coś bardzo złego i sprawdza się tylko w jednym konkretnym przypadku - dosłownie zdominowałeś toplane, a przeciwnik nie ma NIC co mogłoby cię powstrzymać i jesteś bardzo mocno do przodu. Mówiąc bardzo mam na myśli różnicę rzędu 3k golda do 20 minut gry nad każdym z przeciwników. Jeśli tak nie ma - nie ma po co budować go agresywniej niż tradycyjne 1-2off itemy i reszta tanky.

A atma jest useless od czasu nerfów, które wyeliminowały dominujące buildy typu atmog, gdzieś w S1-S2.

Na topie najgorzej ? Najgorzej jest własnie supportem " wygrać " gierkę. Co z tego jak jesteś " dobrym " tankiem. Jak w teamie masz leszczy i nie potrafią focusować. Twoje precyzyjne stuny nic nie dadzą, czy inne zagrywki. Niestety grając supportem jesteś skazany na team. Topem jest DUŻO łatwiej " wygrać " gierkę niż supp. Patrząc szczególnie na to, że na dole ( 2v2 ) nie ma kontr. Jest tylko combo i zgranie.Na topa bierzesz snowball champów np: Riven, Rene, Panth, Ryze. Rengar, Malphite też da rade. Teleport obowiąkowy, jeżeli chcesz pomagać w early.A garen ma najbardziej " frajerskie " Utli w całej grze :D Garen jest głównie od tego aby odciąć apc, adc od zadania dmg w TF

Oczywiście, że top jest najtrudniejszą - albo raczej jedną z najtrudniejszych (obok junglera) pozycji do carrowania meczów. Top może wygrać, jeśli jest dobrym splitpusherem... ale nie ma takiego wpływu na grę jak mid i bot. Support może więcej, bo jeśli ogarnie i utrzyma adc przy życiu (a przy odrobinie szczęścia da mu wysnowballować), to adc osiągnie więcej niż top mógłby sobie wymarzyć (naturalnie supp sam nie wygra bota, więc mid jest linią o największym wpływie na grę).

Dlatego jak gram supportem robię Leoną rozpierduchę. Nie składam jak typowego supporta, bardziej jadę ofensywnie. Nie wiem czemu nikt nią nie gra pod tanka ap, może siać spustoszenie. Oczywiście kamyk to podstawa, a reszta sytuacyjnie.

Bo Leona nie ma robić ton obrażeń (a przeliczniki rzędu 0.5 to kicha), Leona ma utrzymać team przy życiu i pomóc wyłączyć groźne cele. Supp item jest obowiązkowy żeby mieć golda, sightstone żeby mieć jak największą wizję (dobre wardowanie to połowa sukcesu), a potem ważny jest potencjał do tankowania. Obrażenia i tak nie będą wielkie, więc czy nie lepiej zostawić to ludziom o większym potencjale, a samemu zrobić wszystko by przeżyli jak najdłużej?

Jakie runki warto mieć na mid (Oprócz podstawowego setu) ?

Patrząc na Lolnexus widzę różne rune sety:

• Full AP - 9x AP marks, 9x AP glyphs, 9x AP seals, 3x AP Quints
  • Ja korzystam z czegoś takiego - 9x AP/Magic pen. marks, 9x MR glyphs, 9x armor seals, 3x AP Quints
  • Full AD - to samo co 2x up tylko, że all AD
  • To moje tylko, że z AD markami.

Wszystko zależy kim idziesz na mid jeśli powiedzmy Xerathem, Syndrą lub VelKozem (taka artyleria dalekiego zasięgu) to możesz się pokusić o prawie full ap bo i tak nie wchodzisz w wymiany tylko pokujesz kiedy tylko przeciwnik jest w zasięgu. aczkolwiek na sealach bym dał jakiś armor albo hp regen bądź mana regen(wszystkie 3 opcje są pomocne aczkolwiek mana regen po złożeniu chalice przestaje się opłacać).

Jeśli grasz postaciami w stylu Brand Anivia Swain Malz (średni zasięg i dmg over time) to sugerowałbym marks 9xAP, glyphs 9xflatMR, seals 9xarmor, quint 3xmagic penetration/AP.

Za to postaciami pod AD na mida zazwyczaj ide: 9xArmor Penetration marks, 9xArmor seals, 6xCD glyphs 3xMagic resist per lvl glyphs, 3xAd Quint, daje mi to razem z brutalizerem i masteriesami praktycznie true dmg o ile przeciwnik nie składa z miejsca zonhyi a co za tym idzie takim zedem na lvlu 3 combo W+E+Q zabiera ponad połowę hp większości postaci ap dodaj do tego z 2 AA + ignite i masz praktycznie killa w kieszeni albo spalonego flasha u przeciwnika.

Chociaż z drugiej strony i tak wszystko się rozbija o dywizję na której grasz i wytrenowanie postaci zarówno przez ciebie jak i przeciwnika (kumpel zostawił mi konto z full hp runami. urgotem,masterem yi, garenem, akali, ezem, ashe, kata, malz w bronze2 i samą akali i urgothem na midzie w 2 dni wbilem s1) bo można grać naprawdę z kiepskimi runami nawet czasem bez i jeśli się ogarnia to ma się duże szanse na wygranie dodatkowo nie każdą postać opłaca się budować w ten sam sposób (sam mam 18 stron run z czego tylko 6 nie jest dedykowane pod daną postać)

Tak tylko mnie przeraża niekiedy poziom sojuszników. Najlepiej idzie na adc (wyszedłem z brąz), jednak mnie przeraża poziom moich sojuszników. Wszystko ładnie idzie do mid game, potem zaczynają się darmowe kile i przegrana. Dlatego chciałbym taką pozycję aby mieć największy wpływ na grę.

Jesli chcesz wyjsc z low lig, musisz zrouzmiec, ze nie jestes tam przez 'sojusznikow' (hurr durr przegrywam ciagle przez afki, trolli etc), tylko dlatego, ze slabo grasz. Sam tak kiedys myslalem, ale jestem teraz w d2 i na smurfach moge wbic diamond bez problemu.

Wszystko zależy kim idziesz na mid jeśli powiedzmy Xerathem, Syndrą lub VelKozem (taka artyleria dalekiego zasięgu) to możesz się pokusić o prawie full ap bo i tak nie wchodzisz w wymiany tylko pokujesz kiedy tylko przeciwnik jest w zasięgu. aczkolwiek na sealach bym dał jakiś armor albo hp regen bądź mana regen(wszystkie 3 opcje są pomocne aczkolwiek mana regen po złożeniu chalice przestaje się opłacać).Jeśli grasz postaciami w stylu Brand Anivia Swain Malz (średni zasięg i dmg over time) to sugerowałbym marks 9xAP, glyphs 9xflatMR, seals 9xarmor, quint 3xmagic penetration/AP.Za to postaciami pod AD na mida zazwyczaj ide: 9xArmor Penetration marks, 9xArmor seals, 6xCD glyphs 3xMagic resist per lvl glyphs, 3xAd Quint, daje mi to razem z brutalizerem i masteriesami praktycznie true dmg o ile przeciwnik nie składa z miejsca zonhyi a co za tym idzie takim zedem na lvlu 3 combo W+E+Q zabiera ponad połowę hp większości postaci ap dodaj do tego z 2 AA + ignite i masz praktycznie killa w kieszeni albo spalonego flasha u przeciwnika. Chociaż z drugiej strony i tak wszystko się rozbija o dywizję na której grasz i wytrenowanie postaci zarówno przez ciebie jak i przeciwnika (kumpel zostawił mi konto z full hp runami. urgotem,masterem yi, garenem, akali, ezem, ashe, kata, malz w bronze2 i samą akali i urgothem na midzie w 2 dni wbilem s1) bo można grać naprawdę z kiepskimi runami nawet czasem bez i jeśli się ogarnia to ma się duże szanse na wygranie dodatkowo nie każdą postać opłaca się budować w ten sam sposób (sam mam 18 stron run z czego tylko 6 nie jest dedykowane pod daną postać)

Na mid od niedawna gram, jednak dostosuje się do informacji podanych powyżej. Wiem mana regen jest nieopłacalna.

Nie doceniacie potęgi ms quintów... Nawet przy pewnych lanerach.

Wiesz MS quinty sprawdzały się znakomicie kiedy jeszcze większość postaci nie miała wszelkiego rodzaju gap closerów a teraz te quinty są co najwyżej dobre zamiast nich na midlanerów wolę dać trochę więcej dmgu i te 3 punkty w ostatnim drzewku masterek w sumie i tak z tego co zauważyłem na ap midlanerach mam dosyć nietypowe masterki bo 27/0/3 aczkolwiek jak narazie nie narzekam :)

Jest gdzieś lista na wyprzedaż na październik ? Nie wiem czy kupić skina do vayne, czy będzie w tym miesiącu coś ciekawego na wyprzedaży ?

Jeszcze nie ma ale powinna się pokazać w ciągu najbliższych 2 dni sam czekam Sprostowanie nie będzie tej listy z tego źródła co zazwyczaj http://www.reddit.com/r/leagueoflegends/comments/2f8ppg/september_champion_skin_sale_schedule/cky9bpn wiem tylko że od jutra dragonwing corki, chrome rammus i boom boom blitz. A tutaj coś na temat victorius skina :)

Curse Voice od dnia dzisiejszego (wczorajszego, czy tam od stosunkowo niedawna) stał się programem oficjalnie zatwierdzonym przez Riot (z zaznaczeniem że nie są odpowiedzialni za niego i za ludzi korzystających z niego oraz tego, że w przyszłości ten status zawsze może zostać cofnięty, jeśli warunki zostaną naruszone).

A dalej się pluli o curse voice po usunięciu timerów?

Jakie marki obecnie opłaca się składać na ADC (konkretnie mam na myśli MF)? ArmPen, AD czy AS?

Na MF mam 8 ad i 1% crit. AD biorę, bo wybrałem 2 quinty na AS i 1 AD. Jak dla mnie działa.