Po pierwsze ad Garen to zło dlatego tylko debile go tak budują (nie będąc wystarczająco tankowaty jak dobiegniesz żeby zadać dmg ? 2 stuny na ryj combo pierwszego lepszego apc albo pare aa od adc i czekasz na odrodzenie w fontannie) po drugie atma jest useless przedmiotem zamiast tego lepiej dołożyć 900 gola i kupić frozen mallet (da ci 500HP praktycznie tyle samo dmg co atma i slowa) dodatkowo nie zawsze budujesz Garena tak samo, ale o czym ja mówię przecież 75% graczy nie myśli i tylko kopiują buildy ze stronek a potem zdziwieni że przegrywają bo złożyli thornmaila omena i sunfire przeciwko full ap team. Ale jak już ktoś chce to ja Garena buduję :
-Start Doran shield i pot
-pierwszy powrót jeśli dostaję w dupe to giant belt/chain vest/negatron cloak, jeśli idzie dobrze to brutalizer albo nawet cały black cleaver i do tego buty ward i pare potów
-Black Cleaver to twój core item i budujesz go zawsze (ten item to must have na garenie) daje ci hp cd ad armor pen i dodatkowe %armor pen co hit jeśli przeciwnik jest blisko to AA Q AA E i w przeciągu 1,5 sekundy gościu ma 25% armoru mniej a tu jeszcze 2,5 sekundy E ci zostało zazwyczaj po takim combo adc ma już około 1/4 hp i wystarczy jedno Q+aa żeby go dobić, dodatkowo ten item jest cholernie pomocny dla twojego adc ze względu na to że w 90% przypadków twój adc będzie miał zbudowany last whisper co łącznie z masterkami da mu 40% armor penetration dodaj do tego swoje 25% i twój adc dojeżdża tanków jak chce.
-jeśli team ma hard cc to mercury jeśli dużo slowów to boots of swiftness jeśli prawie cały team ad i dużo aa to wtedy tabi
-przeciwko normalnemu teamowi (troche ap trochę ad) sunfire, spirit visage, warmog i ostatni item sytuacyjny (jeśli przeważa ap dmg to albo banshee albo maw of malmortius , jeśli ad to omen, lub thornmail, jeśli koniecznie chcesz więcej dmg to frozen mallet albo IE, jeśli za często padasz to GA)
-przeciwko teamowi ap banshee, spirit visage, warmog i na koniec maw of malmortius (bo będzie ci brakować dmgu zapewnianego przez sunfire)
-przeciwko full ad sunfire, omen, thornmail, warmog
Ogólnie Garen jest dosyć nietypowym tankiem bo z racji braku jakiegoś hard cc nie dasz rady obronić swoich carry poprzez zatrzymywanie przeciwników w miejscu więc musisz albo inicjować teamfighty i z miejsca eliminować przeciwnego adc lub apc (twoje Q daje movement speed a W dodatkowe 30% zmniejszenia obrażeń i efektów CC więc powinieneś bez większych problemów dotrzeć do przeciwnych carry) albo starać się ubić wszystkich którzy próbują dostac się do twoich carry (Q ma świetne przeliczniki tak samo E za to ulti to największa zmora tanków stakujących HP) a i mała rada odnośnie runek lepiej wziąść 9xarmor pene marks 9xarmor seals 9xmagic res glyphs i 3xarmor pene quints niż czyste ad albo hp (trochę gorzej się last hituje ale za to znacznie lepsze wymiany) odnośnie masterek to 9/21 CD i AD w offence i cała reszta w defence (NIGDY PRZENIGDY NIE BIERZCIE RUNIC BLESSING) zaś summoner spelle to ghost(zawsze) i albo ignite albo tp(zależy czy jesteście zgranym teamem czy tylko soloq). Ode mnie to by było na tyle a i żeby nie było Garen jest jedną z moich ulubionych postaci od sezonu pierwszego aż do teraz i testowałem różne buildy runki i masterki i to co napisałem to moim zdaniem jest jeden z najbardziej optymalnych sposobów budowania go.