Ja bym powiedział na kogo grasz. Mają dużo tankowości, bierz armp. Po złożeniu LW + youmuu's ghostblade w late robisz pogrom. Potrzebujesz szybkiej przewagi na początku gry - AD.
LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne
Quinty- 2xAS. 1xAD
Żółtki- 9xarmor
Redy- 9xAD
Blue- 4xAS i 5xMRES
Best MF NA.
dlaczego nie dostałem skina totema
Skin Ward'a zdobywało się za punkty zdobywane przez gry rankingowe z drużyną. Prawdopodobnie albo w ogóle nie grałeś z drużyną albo wygraliście za mało gier nawet na podstawową wersję.
Ponieważ planuję mały powrót do LoL'a prosiłbym o krótkie wprowadzenie co się zmieniło w przeciągu bodajże 2 lat
napewno widzę że szata graficzna podczas pobierania klienta ( całkiem inny loader ). Jakieś nowe mapy, opcje czy coś innego co trzeba wziąć pod uwagę?
Co się zmieniło... sporo rzeczy. Zwłaszcza że preseason na horyzoncie.
Zmiany w wizji. Każdy gracz może postawić max 3 wardy w jednym momencie, nie licząc jednego pinka (przy postawieniu czwartego warda najstarszy z tych trzech znika). Pink wardy nie są niewidzialne, ale za to są wytrzymalsze niż zwykłe i nie mają limitu czasu, po którym znikają. Każdy gracz może za darmo kupić trinket - albo wardujący, albo wykrywający wardy, albo działający jak mini-cv. Trinkety można zmieniać w trakcie gry, ale włącza im to dość dużego CD. Do tego dochodzi nowy wardujący item - Sightstone (trochę HP i 4 wardy do postawienia przy każdym powrocie na respa).
O masterkach i zmianach w runach nie wspominam, bo to chyba tylko w obecnym sezonie się nie zmienia. Pierwszy raz od dawna. Doszło też dużo nowych przedmiotów, stare przedmioty zostały nieco pozmieniane, warto zapoznać się z tym co i jak obecnie działa i jak się buduje.
Przede wszystkim, zmiany w itemach dla supportów. Od teraz każdy support zaczyna z jednym z trzech czysto supportowych itemów, też je prześledź (wypisywanie co robią jest strasznie nudne). Krótko mówiąc, dzięki nim supporty mają więcej kasy, a dzięki trinketom, itemom wardującym i limicie wardów cała reszta drużyny też musi dbać o wardowanie - supporty już nie są chodzącymi wardami.
Nadchodzi kolejna, spora zmiana z jungle i itemami dla junglerów - po raz kolejny, zapoznaj się, tym razem z tematem o reworkach - wspominaliśmy na pewno o tym co tam się pojawi. A warto, bo zmiany mogą wywrócić jungle do góry nogami, zwłaszcza z walkami o smoka.
Jeśli chodzi o mapy... TT zostało całkowicie przerobione i wygląda zdecydowanie inaczej (koniec z turtlingiem przez pół meczu), dopuszczono do użytku mapę na ARAMa, co jakiś czas pojawiają się tymczasowe tryby gry (jak All for one, gdzie cały team grał tym samym championem). Do tego nowy typ kolejki - team builder, gdzie ludzie wybierają championa, pozycję na której chcą grać i czekają na dobranie teamu.
Do tego dość dużo reworków championów, choćby kompletny (i nie do końca udany, imho) rework Siona, który wyszedł niedawno.
Jeśli chodzi o mapy... TT zostało całkowicie przerobione i wygląda zdecydowanie inaczej (koniec z turtlingiem przez pół meczu), dopuszczono do użytku mapę na ARAMa, co jakiś czas pojawiają się tymczasowe tryby gry (jak All for one, gdzie cały team grał tym samym championem). Do tego nowy typ kolejki - team builder, gdzie ludzie wybierają championa, pozycję na której chcą grać i czekają na dobranie teamu.Do tego dość dużo reworków championów, choćby kompletny (i nie do końca udany, imho) rework Siona, który wyszedł niedawno.
No to to mnie cieszy. Z tego mogę wywnioskować że zostało wyelminiowanie trollowanie gdzie wszyscy nagle chcą na topa.
generalnie jeżeli chodzi o pozycje to nic się nie zmieniło? solo mid/top, jungler i ad/sup bot ?
Meta się nie zmieniła, chociaż przełamuje schemat i czasem idę vayne na topa. Jednak to są wyjątki, jak już muszę grać na górnej pozycji. Wolę brać coś co ogarniam, chodzi o rankedy.
Ja tylko szybko o runach - tutaj się trochę pozmieniało :
- armor dostały małego nerfa;
- runy as zyskały na sile;
- okazuje się runy per lvl na 6 lvl są róne tym flat;
- ad life steal dostały małego nerfa, choć nadal są popularne;
- więc jeśli armor dostał nerfa, na sile zyskały runy hp .
Runy per lvl doganiają flaty juz na 6 lvlu??
Nie wszystkie, zależy od rodzaju runek.
Lifestealowe runki są tak biedne, że nie opłaca się ich teraz brać.
Czy zbudowanie ezreala na mida z Manamune i Archangelem ma jakiś sens? da nam to ogrom many, więc sporo AD i AP.
Co dołożyć do tej hybrydy? Hextech revolver? Guinsoo? może triforce?
Wiem, nie jest to w mecie, ale chciałbym zapytać was o zdanie.
Kolego nie ma co wymyslac ez na midzie z manamune to zwykly blue build, ktory sklada sie z manamune, DW, Ice guntlet, Butki na CD/def, BoTRK i ostatnie co preferujesz moze byc i Achangel
Osobiscie odradzam czystego AP u eza, gdyz mozna miec hybryde, ktora daje wiele opcji do ucieczki jak i gonienia. Po co kombinowac?
Ez ap jest beznadziejny nie licząc tego że jak zbudujesz gauntlet to świetny poke to mimo wszystko więcej zdziałasz velkozem na supporta niż ezem na midzie. Ez AP jest po prostu bezproduktywny i bezużyteczny a gauntlet to równie dobrze możesz zrobić sobie na eza AD z którego jest o wiele większy pożytek. Chcesz kombinować ?To wymasteruj sobie mumię AP na midzie o wiele większy pożytek z niej.
Według mnie Ez jest teraz słaby, kiedyś grali nim cały czas a teraz już nie pamiętam kiedy ostatni raz go widziałem.
Co myślicie o Syndrze? Pomoże mi w drodzę do platyny na nowy sezon czy może coś innego? Ostatnio bardzo dużo gram na midzie i przydałbymi się jakiś Ap champion a już 4k ip mam ^^
Mocna, solidna, groźna. Jeśli ogarniesz zabawę z kulkami to bardzo dobry wybór.
jak ogarniesz syndre i zlapiesz nawet delikatnego feeda to nie idzie do cb podejsc ...
Witam , nie grałem w Ligę od ponad miesiąca i chciałbym się dowiedzieć jak stoi granie supportem, gdyż zamierzam zabrać się za tą rolę ? Powprowadzali jakieś fajne itemki ? Czy support pełni większą funkcję niż do tej pory ? Podałby ktoś jakieś uniwersalne runki ? ii kto w obecnej mecie z Supportów "króluje" ?
Tak wgl co do Syndry... Ostatnio grałem rankeda na Syndre, która prawie wszystkim trafiała, wręcz idealnie wymierzała czas i miejsce... Stun wchodzi idealnie na poziomie golda 4. Koreański chall się przeniósł xD?
To byłem ja Syndra OP always, a na suppa runy to wiadomo magic res blue zółte arm esencje gold a czerwone to jakie chcesz jak ci pasuje zalezy tez czy bedziesz cisnął zyrą fiddlem albo brandem na op supporta czy standardowymi. Ja mam chyba wrzucone do życia i jeszcze kwintesencja jedna do speeda też nie głupi pomysł ale to na typowych suppów jak janna soraka leo taric blitz etc ogólnie to jest dużo kombinacji ale ja mam tylko 3 strony więc się nie rozpisze bardziej ;D bo na magów na bocie to biorę runki AP i też wystarczają
Ja z quintów na golda zrezygnowałem w trakcie sezonu 4. Mamy dość kasy z innych źródeł by się tym nie przejmować - wolę wrzucić sobie MS quinty w to miejsce. Sprawdzają się dobrze i dają większe efekty. Reszta strony typowo supportowej jest czysto defensywna, czyli armor i mres.