LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Bo już chciałem zamienić na ER, a właśnie co brakuje ER ? Ma 80 dmg, ma przywracanie many, ma trochę kradzież życia. Jednak na razie jest odstawiony na boczny tor, czeka na rework.

Czemu niby czeka na rework? Bo jest nieużywany? Statikk też miał być bezużytecznym itemem, bo PD dawał lepsze staty i okazuje się, że phantomki dostają buffa, bo ss jest tańszy i lepszy. Na ER też przyjdzie czas. Z resztą ten item ma zbędną passywkę, bo wystarczy umieć nie sr** maną, a do tanich itemów też nie należy.

Ostatnie pytanie w tym roku 0; , robię sobie smurfa na enue. Mam do wydania około 700 rp, Jednak sprawa jest inna : opłacalne są ip boost na 10 winów ? Jak to wpłynie na podniesienie lvl'a ?

Jak wiesz, że będziesz grać mało weź ip boost na 10 winów. Jak będziesz grał więcej i wiesz, że wygrasz w np. 3 dni więcej niż 10 gier, to oczywistym jest, że ip boost czasowy będzie lepszy.

Nie, chodzi mi o to czy w ogóle IP boost się opłaca, czy raczej kupić ten startowy zestaw ;0. Preferuję na winy, nie wiem ile będę grać.

W ogóle płacenie za ip w lolu to głupi pomysł wg mnie, no chyba, że chcesz użyć te 400 darmowych rp i wysłać eska na rp, bo nie masz co z kasą zrobić, to wtedy się opłaca (niby).

Kupiłem ten starter, a kasę otrzymałem od kumpla za przysługę. Resztę sobie zostawię, na 30 lvl na runki, vayne. Jestem w stanie do 30 uzbierać 10.000 ip ?.

Bez wydawania zadnego ip bezproblemowo.

To spoko, to jadę do 30 tego. Nie będę wydawał po drodze ip. Bo jest to nieopłacalne.

Siema!

Jestem obecnie na urlopie poza domem i nie mogę grać dlatego w wolnych chwilach przeglądam jak mogę usprawnić swoją grę na supporcie. Gram tylko na tej pozycji i rozegrałem tutaj około 300 gier. Jak do tej pory wszystko biorę jako dobrą zabawę jednakże im więcej % win ratio tym chce się bardziej poprawiać swoją grę dlatego chcę poprosić o parę porad.

1. Czy znacie strony/ludzi omawiających power spike'i poszczególnych supportów i adc?

2. Szukam porównywarki base dmg/dmg skilli dla supportów i adc, czy coś takiego istnieje?

3. Szukam poradnika do używania aktywnych itemów, ktoś to omawiał w ciekawy sposób (głównie chodzi mi o itemy dla suppów)?

4. Szukam porad jak zamknąć grę.

5. W jaki sposób wyciągnąć grę jako supp?

6. Istnieje poradnik do roamingu dla supportów?

7. Czy znacie linka gdzie znajdę czasy respów dla mobków z jungli?

8. Czym jest peeling, sieging, trading?

9. Jakie są strategie doboru champów podczas draftu?

10. Jak inicjować TF, czego się wystrzegać?

11. Znacie dobre poradniki dla adc? Chcę pograć na tej roli dla usprawnienia mojego supportowania.

Jeżeli coś się powtarza w tym temacie napiszcie na której stronie jest dany post, przeczytam.

Dzięki za odpowiedz ;3

1. Czy znacie strony/ludzi omawiających power spike'i poszczególnych supportów i adc?2. Szukam porównywarki base dmg/dmg skilli dla supportów i adc, czy coś takiego istnieje?3. Szukam poradnika do używania aktywnych itemów, ktoś to omawiał w ciekawy sposób (głównie chodzi mi o itemy dla suppów)?4. Szukam porad jak zamknąć grę.5. W jaki sposób wyciągnąć grę jako supp?6. Istnieje poradnik do roamingu dla supportów?7. Czy znacie linka gdzie znajdę czasy respów dla mobków z jungli?8. Czym jest peeling, sieging, trading?9. Jakie są strategie doboru champów podczas draftu?10. Jak inicjować TF, czego się wystrzegać?11. Znacie dobre poradniki dla adc? Chcę pograć na tej roli dla usprawnienia mojego supportowania.Jeżeli coś się powtarza w tym temacie napiszcie na której stronie jest dany post, przeczytam.Dzięki za odpowiedz ;3

Ważne: nie uznaję się za żaden autorytet, więc ktoś może stwierdzić że to co piszę to zwyczajny stek bzdur. Tak czy owak piszę co uważam na ten temat i liczę na konstruktywną krytykę.

1. Powerspike... mi osobiście tutaj najwięcej daje praktyka. Kiedy zagrasz jako/przeciwko XXX w iluśtam meczach, to w pewnym momencie zauważysz kiedy dany przeciwnik robi się dużo mocniejszy, a kiedy jest jeszcze do obicia (zazwyczaj skok następuje przy lvl6 supporta i ADC, aczkolwiek nie zawsze - Karma czy Soraka mają bardzo mały powerspike na lvl6, podczas gdy dla takiej Sony czy Leony lvl6 oznacza prawdopodobny fight zanim wbijesz kolejny poziom). Czy są jakieś poradniki - dawno żadnych nie widziałem, aczkolwiek może jakieś krążą po necie na stronach typu surrenderat20 czy innych tego typu (poleciłbym reignofgaming, ale tam od dawna dobrych artów nie widuję).

2. Porównywarki nie spotkałem, możesz za to pobawić się matematyką i policzeniem tego co ci potrzebne za pomocą statów na wiki. Zajmuje nieco dłużej, ale daje radę.

3. Jeśli takie porównania się pojawiły, to raczej na początku sezonu 4, kiedy te przedmioty były nowe. Później mogły być omawiane co najwyżej zmiany w tych itemach.

4. Zamknąć? W jakim sensie?

5. Zależy od tego jakim grasz supportem. Jeśli grasz agresywnym suppem (powiedzmy, Leona, Thresh, Blitz), chcesz złapać przeciwnika na pomyłce i przekuć ją w kill albo i dwa kille dla twojej linii (najlepiej adc). Jeśli grasz pokerem (KARMA, Sona), chcesz zamęczyć przeciwnika do tego stopnia, że będzie bał się brać jakiekolwiek miniony; ewentualne kille też wchodzą w grę. Jeśli grasz suppem pod sustaina (Soraka, Sona, Nami) chcesz utrzymać ADC przy życiu, podczas gdy on będzie spokojnie wchodzić w dalszą fazę gry (przydatne przy grze z jakimś champem słabym w early albo przeciw komuś potężnemu w early). Do tego masz kilka innych rodzajów suppów (choćby Jannę z jej utrzymywaniem przeciwnika z daleka) - każdy robi jak najlepszy pożytek ze swojego kitu, a cel jest jeden - wyciągnąć swojego ADC do takiego stopnia, żeby to on zaczął niszczyć wroga (w przeciwieństwie do przeciwnika). Jak? To zależy od ADC - niektórzy wolą szybką przewagę w early (bo wtedy są najmocniejsi), a innym zależy tylko na late.

6. Jak wcześniej - jeśli istnieją poradniki co do suppów, to i o roamingu tam wspomną. Jeśli nie - musisz robić to metodą prób i błędów :)

7. Wszystkie pojawiają się 1:55, smok chyba koło 2:30, baron w 20. Jakie są obecne czasy małych campów na jungle... po zmianie nie wiem, wcześniej była to około minuta, teraz jest nieco więcej. Zdaje mi się, że 1:30 - wystarczy włączyć grę na customie i sprawdzić. Krócej zajmie niż czytanie timerów na internecie :)

8. Peel - utrzymanie wroga (czy też ogólnie mówiąc - jego agresji) z dala od naszego ADC (czy też innej ważnej osoby w drużynie). Siege - oblężenie, chodzi głównie o obleganie wieży z powolnym zbijaniem jej HP, najczęściej całą drużyną bądź lwią jej częścią. Trade - wymiana "coś za coś", np. oddajemy im bot turreta w zamian za mid turreta (bądź smoka za turreta, aczkolwiek w tym sezonie to nie jest najszczęśliwsza wymiana).

9. Jako osoba grająca na stosunkowo niskim poziomie (nie oszukujmy się, p5 wbite w ostatnim sezonie to nie jest wysoki poziom) powiem krótko: graj tym, co najlepiej ci wychodzi. Ważne żebyś miał kilku championów do różnych potrzeb - jeśli twój team potrzebuje tanka, to w 75% przypadków będziesz wolał Leonę niż Karmę* (aczkolwiek nie zawsze - musiałbym być osłem, by picknąć Leonę przeciwko Alistarowi). Podobnie prawdopodobnie nie będziesz chciał grać Soraką w połączeniu z Lucianem - sustain nie jest mu tak potrzebny, jak duże dmg.

10. Wystrzegaj się wchodzenia w środek wrogiego teamu podczas gdy team stracił ochotę na teamfighta. Nic nie jest tak zabawne, jak koleś, który inicjuje bez spojrzenia na swój team prosto 1v5, przegrywa w ten sposób mecz swojej drużynie i nie widzi tego, że to on spieprzył sytuację przez brak rozeznania w sytuacji. Don't be this guy. Patrz jak ustawia się twój team, gdzie jest przeciwnik i szukaj luki w ich obronie. Każda, powtarzam - KAŻDA osoba która znajdzie się zbyt daleko od teamu jest idealnym celem, pod warunkiem oczywiście że wiemy gdzie jest reszta jego teamu (nawet tank stopi się, kiedy zostanie złapany w 5 osób poza teamem - no, chyba że to bait, a za twoimi plecami pojawia się dwóch asasynów, którzy zjadają twoich carry, podczas gdy ty zainicjowałeś walkę). Staraj się trzymać lepszą pozycję niż wróg i każ ich za każdy błąd (nawet team który prowadzi może zostać kompletnie zniszczony, jeśli zaczną popełniać błędy z powodu zbytniej pewności siebie).

11. Tu już raczej musisz znaleźć poradniki dla konkretnych champów. Znajdź ADC którego styl gry ci odpowiada (mi przykładowo bardzo, ale to bardzo odpowiada MF), pograj nim trochę i... tyle. Przy ADC musisz zwracać uwagę przede wszystkim na czytanie gry supporta, farmienie oraz pozycjonowanie - zwłaszcza to ostatnie.

@up Moim zdaniem wszystko elegancko opisane jedyne uwagi to odnośnie zamknięcia gry kolega chciał chyba wiedzieć w jaki sposób w przypadku posiadanej przewagi doprowadzić do końca korzystnego oczywiście dla jego teamu główne metody to szybki rush na inhibitor potem baron i w zależności jak wygląda wasze hp po baronie albo powrót i dopiero ciśniecie aż do nexusa albo od razu po baronie uderzanie na linie z otwartym inhibitorem i ciśniecie aż do nexusa. Dodatkowo Trade nie odnosi się tylko do kluczowych obiektów jest to też używane w przypadku walk na lini np. przeciwny graves użył Q ty jako cait dałeś radę go parę razy uderzyć i to jest już wymiana albo przeciwny adc użył ulti i ty jako soraka także musiałeś użyć ulti to są dobre wymiany gorzej jeśli ktoś cię bezkarnie bije a ty wogóle nie oddajesz xD

8. Peel - utrzymanie wroga (czy też ogólnie mówiąc - jego agresji) z dala od naszego ADC (czy też innej ważnej osoby w drużynie).

Imo to jest utrzymanie wroga tak, żeby można było mu bezpiecznie zadawać dmg, bo utrzymanie z dala od kogoś to chyba zwykły protect. Chyba, że to jedno i to samo :D

Witam,

Może ktoś będzie potrafił mi pomóc. Czy jest możliwość w lolu tak obrócić kamerę żeby za każdym razem iść z dołu do góry ? Czasami jak zaczynam grę to jestem na dole, a czasami na górze gdzie mi się źle gra bo nie wszystko widzę przez pasek skilli..

nie da sie, możesz co najwyżej odblokować kamere za pomoca przycisku Y (i polecam nauczyc sie grać na otwartej kamerze)

Nie graj na zablokowanej kamerze, bo to jest błąd.

Rano kto się chciał zalogować do gry miał problem, ludzie nie mogli normalnie odpalić klienta. Serwer NA i EU West były nie osiągalne, jednak po 11 już wszystko wróciło do normy. Jest już zapowiedź, między 23 a 27 stycznia przeceny :

2 strony run w cenie jednej,

Wyprzedaż run o 30 % trzeciego kręgu,

50% zniżki na dopalacze,

Wyprzedaż zmiany nicka w grze.

nie graj na zamknietej kamerze bo to błąd? i kto to mówi? gold? silver? oczywiscie ze warto sie nauczyc bez ale znam graczy którzy są nawet w wyższych diamentach i grają z zamkniętą kamerą, wyłączając ją gdy tego potrzebują. Każdy gra jak mu wygodnie i co prawda warto opanować umiejętność grania na otwartej jednak nie jest to warunek konieczny jakiegokolwiek grania i nie blokuje to furtki do osiągnięcia wysokiego elo, ale oczywiscie jakoś trzeba poudawać prosów.

Tak jednak granie na zablokowanej kamerze, jest to ograniczenie widoczności mapy. Nie mówiąc już o niektórych ulti, jak Topory Dravena. Trudno je kontrolować, jak nie widać dokąd one lecą.

Zamknięta kamera jest bardzo niewygodna jak dla mnie, i rzeczywiście ogranicza dosyć mocno naszą widoczność.

Przecież na zamkniętej nie da się grać. Ta opcja powinna być usunięta. Nawet nie możesz spojrzeć w inne miejsce na mapie, np. jungle, bo musisz kliknąć przycisk. O ile samo nakierowanie kamery na ciebie (spacja) się przydaje, o tyle lock (Y) już wcale.