LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

W tej chwili jest hype na ezreala na midzie z porażeniem i w ogóle od kiedy zmienili ten niebieski kryształ do przedmiotu w jungli to jest strasznie op.

Jako, że chcę powrócić do gry po przerwie, to moglibyście powiedzieć jak wygląda teraz meta? Co jest grane, a co nie? Czy buildy bardzo się zmieniły od miesiąca, dwóch? Czy są postacie, które stały się bezużyteczne lub w drugą stronę?

Meta jest nastawiona na tank, walka o smoka aby nie oddać przeciwnikowi. Pierwsze trzy smoki, mogą zdecydować o grze late game.

Siemka mam pytanie co do Masteries. Ponieważ jak narazie na necie wyszukiwałem tego dla poszczególnego bohatera i takim oto sposobem mam już z 15 zapisanych masteries.. Trochę sporo tego a u innych graczy widzę takie zakładki jak AP i inne i nie jest tego tak dużo dlatego chciałem spytać czy ktoś zna jakiś poradnik lub wytłumaczy mi jak dobierać masteries dla bohaterów ? Chodzi mi żeby nie było tego aż tak dużo.

Podbije post może ktoś pomoże z pytaniem wyżej.

warn_ico.png
Odświeżać można co 72h

~Leman

Podbije post może ktoś pomoże z pytaniem wyżej.

Umiejętność robienia masterek przychodzi sama nie ma poradnika klucza. Na początek wystarczy 5-6 stron później już nawet 1. Do praktycznie haj elo nie potrzeba nawet masterek pod postać tylko klasyczne 21/9 9/21 0/9/21 i 0/21/9.

Umiejętność robienia masterek przychodzi sama nie ma poradnika klucza. Na początek wystarczy 5-6 stron później już nawet 1. Do praktycznie haj elo nie potrzeba nawet masterek pod postać tylko klasyczne 21/9 9/21 0/9/21 i 0/21/9.

A gdzie znajdę te klasycze 21/9 9/21 0/9/21 i 0/21/9. i jak wiedzieć co pod jaka postać ?

Kolejne pytanko nabrałem ochoty zagrać Masterem Yi jednak grałem nim ostatnio ponad rok temu i teraz nie ogarniam co kupować i w jakiej kolejności jakaś pomoc ? Build na top.

Jak to skąd wiedzieć? Jeśli potrzebujesz dużo ofensywy - 21/9/0 z reguły wystarcza (trzymasz się odpowiednio statów pomocnych dla AP lub AD). Jeśli grasz tankowo/bruiserowo - 9/21/0. Jeśli grasz supportami to pozostałe dwie opcje, wybór zależy od typu supporta. Po ogarnięciu podstaw możesz bawić się masterkami i wyskoczyć np. z 0/14/16, które także nie jest najgorsze.

No to teraz mały zestaw porad ode mnie (niekoniecznie się sprawdzają, zapoznaj się też z innymi źródłami):

21/9/0 pod AD:

• Fury 4/4 pod 5% AS
  • Brute Force 3/3 pod 10AD na 18lvl
  • Jeden punkt zapychający w jedną z 3 umiejętności - najczęściej osobiście wybieram Double-edged Sword pod ADC lub Expose Weakness pod dowolne inne (dodatkowe 2dmg minionom wydaje mi się śmieszne, podobnie jak Feast który wymaga kolejnego punktu a leczy nas o 18-21 HP co 30 sekund MAX)
  • Martial Mastery 1/1 pod dodatkowe AD
  • Executioner 3/3 pod dodatkowe dmg - skoro już idę w ofensywę, to obrażenia muszą być!
  • Dangerous Game 1/1 i Warlord 3/3 - pierwsze potrafi uratować d*pę po walce, drugie to jeszcze więcej obrażeń
  • Devastating Strikes 3/3 - bo penetracja
  • Jeśli gram ADC, to Frenzy pod bonus do critów; jeśli nie, to coś z jeszcze nie wybranych bonusów (można wziąć Spell i Blade Weaving zamiast Dangerous Game i Frenzy, jeśli dużo castujemy)
  • Havoc 1/1
  • def tradycyjnie, block 2/2 recovery 2/2 unyielding 1/1 veteran scars 3/3 i juggernaut albo tenacious 1/1

21/9/0 dla AP wygląda analogicznie, ale zamiast bonusów pod AS i AD bierzemy te pod AP i CDR

9/21/0

• zazwyczaj CDR z ofensywnego i AD/AP zależnie od postaci; część champów lepiej będzie czuć się z AS
  • koniecznie tenacity z defa, najlepiej bonus do bonus armora i mresa z tier 6 (4/4), reszta wg potrzeb

Z drzewka utility interesuje nas ms, większy zasięg trinketów, cdr na spelle, zazwyczaj ciasteczka, gp10, 2/3 pkt w medytację (do wyboru), cdr z tier 6 na maksa, bonus do golda startowego, bonus do golda z minionów i bonus do obijania (jeśli gramy kimś dość agresywnym); masterka pod xp w pobliżu postaci z wyższym lvlem także jest dość dobra (acz wolałbym puścić pkt w coś innego).

Zmieniam zdanie o reworkowej Ashe, jest naprawdę teraz dobra. Pograłem trochę, posiadam ponad 75% win rato :)

Zmieniam zdanie o reworkowej Ashe, jest naprawdę teraz dobra. Pograłem trochę, posiadam ponad 75% win rato

A było lepiej chwile po samym reworku jak Q działało na wieże, teraz niestety działa to tylko na bohaterów. Hp wieży schodziło w mgnieniu oka:)

Witam, znowu ja !

Chciałem zapytać ile IP potrzebuje na podstawowa stronę z runkami ? Jakos 3-4dni temu dobiłem 30lvl teraz jestem w Silver 2 i chyba nadszedł czas żeby się tym zainteresować. I do tego czym się kierować przy kupowaniu runek ? Jak narazie chyba tylko na 1 stronkę mnie bd stać :)

Zestaw 3 quint albo 9 mark/seal/glyph kosztuje od około 3500 do 7000 IP. W najgorszym wypadku wyjdzie 28000 IP, ale całkiem możliwe że te najpopularniejsze runy będą tańsze i zmieścisz się w 12k.

Proste strony runek pod AP/AD:

-magic pen/ad marki

-armor seale

-mres glyphy

-flat ap/ad/as quinty.

Mogę się mylić. ;)

nigdy nie zapominajmy o pojedynczej runie do crit chance w markach.

Witam,

Dzisiaj kupiłem Yasuo Project skin. Okazuje się, że po dwóch Q, gra mocno zwalnia, mimo że FPS są dalej dobre. Tylko ja mam ten problem ?

Witam.

Mam taki ciekawy problem. Cały czas mam 80 pingu (Zdarza się więcej) ale zwykle siedzi na 80 i tak czy siak są instant lagi. Miał ktoś kiedyś takie coś? Prosze o kontakt na PW. Próbowałem wyłączyć zapore czy antywirusa i dalej to samo.

Z góry dziękuje za pomoc.

No ja wlasnie dzisiaj tez mam jakieś dziwne lagi. FPS'y powyzej 200 i nie spadają i ms cały czas 80 +/- 10. Dodam, że to tylko w lol'u i też pierwszy raz ...

Ja też mam dziwne lagi, ping w porządku - fps w normie jak na laptopa. Wczoraj jak grałem rankeda, były chwilowe lagi a potem wyłączyli rankingowe rozgrywki.

Macie internet z orange? Ja mam i też ping 80, ale lagi tragiczne. Dodam, że dużo osób z żydostradą ma ten problem.

Widziałem temat na forum lol'a właśnie i ponoć wtfast rozwiązuje problem, zaraz sprawdzę ...

EDIT: w moim przypadku wtfast pomaga. Ping ponoc nizszy o 10ms i brak lagów....

Wiecie może kiedy Kindred będzie odblokowany?

Edit: Kindred wychodzi w patchu 5.20. Pozdrawiam.

mam pytanie, czy można ustawić w lolu, aby podczas otrzymywania obrażenia i zadawania były podawana liczby na ekranie ? Czasami widzę jak ktoś się chwali ile to zadał obrażenie od 1 ciosu, gdzie to widać ? Mam w interfejsie po zaznaczane wszystkie kwadraciki na żółto, ale nic mi nie pokazuje, dlaczego ?