LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Jaki buld na tristane i fizza ? Tristana pod hybryde szukałem i fizz mocny ap.

To skoro szukałeś...

Fizz faktycznie full ap.

Tristana albo ap albo ad carry.

Tristana pod ap ci nie powiem, ale pod ad:

Doran blade na start.

buty berserki

infinity edge, phantom dancer, bloodthrister, bloodthrister, guardian angel, chyba że ownisz wszystko to zamiast GA kolejny bloodthrister.

Siemka , może ktoś opowiedzieć mi w lekkim skrócie o postaci Dariusa . Wiem że jest to tzw. "kox" dla niektórych

To skoro szukałeś...Fizz faktycznie full ap.Tristana albo ap albo ad carry.Tristana pod ap ci nie powiem, ale pod ad:Doran blade na start.buty berserkiinfinity edge, phantom dancer, bloodthrister, bloodthrister, guardian angel, chyba że ownisz wszystko to zamiast GA kolejny bloodthrister.

Taaa... a potem się człowiek wkurza, że ad carry ma build z mobafire bez penetracji i w 30minucie nie może zabić bruisera.

Na start Buty + 3 poty, chyba, że masz sorakę na linii, ale połączenie Trist+Soraka jest beznadziejne :P

Potem zależy od linii, jeżeli jest aktywna (mocny harass, dużo wymian) to cofasz się dopiero jak uzbierasz na 2x dorans + vamp scepter albo 1x doran i vamp.

Buty Berserki składasz potem.

Następnie BFsword, Zeal, IE, Phantom Dancer, Last Whisper, Bloodthister, GA.

Może ktoś usunąć ten post miałem zedytować a napisałem 2

Siemka , może ktoś opowiedzieć mi w lekkim skrócie o postaci Dariusa . Wiem że jest to tzw. "kox" dla niektórych
Jest dobrą postacią nie wymagającą dużego skilla dobra na topa Z zawalistym pasywem i ulti

Jakie są opinie o Wukongu ?

Potrzebuje pilnie jakiś offttank build oraz masterki i jakieś runki do niego

Co do buildu to jak na razie mam coś takiego -> merki,trójca,warmog,atma,krwiopijca i ten guardian angel co o nim sądzicie ? Runki które posiadam to : Znaki do przebicia pancerza 1.66 ......pieczęcie 0.15 pancerza co lvl .........Glify to do obroną przed magią 0.15 p[er lvl . Jakie esencje kuipić ? na HP ?

Jakie są opinie o Wukongu ?Potrzebuje pilnie jakiś offttank build oraz masterki i jakieś runki do niegoCo do buildu to jak na razie mam coś takiego -> merki,trójca,warmog,atma,krwiopijca i ten guardian angel co o nim sądzicie ? Runki które posiadam to : Znaki do przebicia pancerza 1.66 ......pieczęcie 0.15 pancerza co lvl .........Glify to do obroną przed magią 0.15 p[er lvl . Jakie esencje kuipić ? na HP ?

Ja ci polecę :

Merki > Trójca > Guardian Angel > Last Whisper > Omen Randuina > Krwiopijca

@silvach, mam penetkę z runek. Last whisper owszem, również często składam. Ale skoro kolega pyta o build do ad carry nie sądze że jest na wysokim lvlu, więc to wystarczy.

@silvach, mam penetkę z runek. Last whisper owszem, również często składam. Ale skoro kolega pyta o build do ad carry nie sądze że jest na wysokim lvlu, więc to wystarczy.

~~15 armor pen i 10% z masteries vs ~~170armora to... no nie wiele.

Witam to znowu ja. Można prosić o build dla Volibeara i Katariny dla totalnego newbie?? Chodzi mi o to żeby było napisane na chłopski rozum a nie ad cary ap cary itp.

Katarina... buty i 3 potki na start. Musimy mieć trochę speeda żeby łatwiej uciekać po ataku (do tego unikać itp.) i trzy potki, żeby dłużej wytrwać na lane. Osobiście tradycyjnie dalszą część buildu zaczynam od Hextech Revolvera pod jeszcze większy sustain na linii. W tym momencie masz do wyboru: buty (mpen, nigdy pod cdr) jeśli chcesz sporo roamować, DFG jeśli chcesz zwiększyć swój burst do sporych rozmiarów (chociaż po nerfie nie jest aż tak łatwo), Hextech Gunblade jeśli chcesz mieć jeszcze większy sustain i spella ze slowem albo Rylai, jeśli chcesz zarówno zwiększyć swój dmg, hp jak i spowolnić wroga po rzuceniu w niego nożem. Do tego viable itemem będzie Abyssal, który da ci większe survi na magów albo Zhonya na hard AD teamy.

Dostosowuj się do wroga... to oczywiste że jeśli gros dmg robią z magii to bardziej opłacać się będzie rush w Abyssala niż Zhonyę.

A teraz pytanie do was.

http://euw.leagueoflegends.com/board/attachment.php?attachmentid=105327&d=1353012822

Olejmy kwestię interfejsu (mimo że moim zdaniem jest ŚWIETNY, nawet jeśli co-nieco podkradli). Popatrzcie na itemy - dwa nowe do złożenia z cata i... całkiem nowy skill na DFG (wygląda na to że DFG będzie teraz faktycznie itemem wspomagającym faktycznych magów, a nie marne podróby z jednym skillem pod AP i niczym poza tym). Co o tym sądzicie?

[Tak, IMHO to jest odpowiednie miejsce na takie rozważania - DFG obecnie jest tak popularnym itemem na sporą część magów (zwłaszcza bijących na krótki zasięg), że to może zmienić dość drastycznie buildy sporej części ludzi.]

n4zArh, owszem, dość drastycznie zmieni to buildy ;) zależy jeszcze jaki bonus to da. Bo puki co, to jak veigar walnie combem dfg, Q i R to jest już armagedon.Le Blanc i kassa to samo :) W tych postaciach DFG jest po prostu zabójczy. A teraz, cóż, zależy tylko jaki bonus.

Da ktoś build do ezreala AD i opowie o tym jak sobie radzi pod AP?Dlaczego zdarza się że ludzie śmieją się z kogoś kto wybiera Le Blanc?Przecież jak się feedowałem to w late miałem ich na jedno combo.

@R3d, bo widzisz niektórzy myślą, że lb to gówno, ponieważ w tf "zabija tylko jedną osobę"..........Osobiście to jest do dla mnie dobra postać.

@R3d, bo widzisz niektórzy myślą, że lb to gówno, ponieważ w tf "zabija tylko jedną osobę"..........Osobiście to jest do dla mnie dobra postać.

Ponieważ w czasie gdy ona zabija jedną postać to Orianna daje speedup/slow/shield i ogromny dmg z ult/aoe, Ahri daje charm, i ogromny dmg aoe, Gragas daje CC i ogromny dmg aoe. Od "eliminowania" ADcarry/Apcarry 1v1 jest bruiser/jungler. AP carry w TF powinien skupić się na tym aby jego aoe sprowadziło przeciwny team do ~~20% hp. Dlatego nie gra się LB/Kassadinem/Veigarem na wysokim elo.

Pooglądaj gry prowadzone na wysokim elo, tam taka postać jak LB nie ma prawa bytu, ponieważ nie złapie jednego totalnie przypadkowo przechadzającego się przeciwnika. Tam gra się zespołowo, każdy dureń wie, że jak przeciwnik ma assasina w teamie to nie można sobie pozwolić na stanie/pushowanie linii bez wizji.

Lb bazuje na takich killach, złapanych w 1v1.

LB jest wyśmiewana, bo... no właśnie, jest single targetem. Ona jest genialna w wykańczaniu pojedynczego celu, zupełnie jak Veigar. Spory burst, fajne skoki, ult z niskim cd (co zwiększa ten burst)... Problem w tym, że to tylko jeden cel i poza tym potrzebujesz ogranego teamu - jeśli nikt nie wybije reszty drużyny przeciwnika, to sam meczu nie wygrasz... no, chyba że 3v3.

@Silvach: właśnie nie do końca się zgodzę, to jeszcze kwestia dobrego teamu. Ograny, skuteczny assassin powinien wskoczyć na carry przeciwnika i szybko go zjeść jednym combo [a następnie uciec czekając na cd]. Jeśli mamy ograny team który wykorzysta coś takiego, to naprawdę jesteśmy w stanie wygrać mecz. Na wyższym ELO można grać każdym champem, jeśli tylko nasza drużyna potrafi z nim współpracować (no, ale na solo bywa różnie i nie warto ryzykować - stąd niechęć do takich one-target killerów). Przynajmniej tak mi się wydaje - to od najlepszych graczy wychodzą takie pomysły jak Eve AP na mida [najwidoczniej mają dość duże cojones, żeby próbować czegoś nietypowego].

BTW. Nowy DFG zadaje zawsze 15% max hp wroga jako obrażenia, a potem zwiększa magic dmg o 20% przez 4 sek. Teraz buduje się z Roda i książki. W ogóle zmiany w itemach sa naprawdę ogromne...

EDIT: 25 nowych itemów + 5 pasywów do butów do kupienia, około 88 itemów zmienionych (czasami sama zmiana kosztów jak w przypadku BF Sworda, który kosztuje teraz 1550, czasami dość istotne zmiany, jak np. Oracle trwający 5 minut LUB do śmierci, Vampiric przeniesiony do II tieru itemów [teraz składa się z long sworda i kosztuje łącznie 800 golda], albo znaczne zmiany jak kompletnie nowy pasyw Eleisy [którego nie chce mi się opisywać]), bez zmiany - 11 itemów i 2 potki, 9 itemów usuniętych (w tym FoN), a jeden wyłączony na Summoner's Rift (dokładniej HoG).

nvmd - :PP

@Silvach streamy oglądam praktycznie dziennie i ostatnio ktoś właśnie grał lb, ale nie pamiętam.Owszem nie idzie nią gry wycarrować, ale po co jest reszta teamu ?? LB to taka postać, żeby pozbyć się z enemy teamu najgroźniejszego, potem się wycofać, po czym znowu wlecieć i zrobić trochę dmg.

A właśnie, co sądzicie o zmianach w 3 sezonie? Jak dla mnie przebudowa sklepu to bardzo dobry pomysł, o wiele ułatwi i przyspieszy zakupy. Interfejs też niczego sobie (w końcu uczą się od doświadczonych : P), tylko ten niby ładny wygląd mi nie pasuje, osobiscie wolałbym to uproscić do obramowania w ładnym kolorze.

Bardzo ciekawią mnie nowe itemy i zmiany w istniejących. n4z4rh, skąd masz dokładniejsze info? Bo chętnie bym sobie o tym poczytał.