LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

@Barosz

Kha najlepiej czuje się na midzie(można na jungle też, ale nie masz zbyt dobrego survi tam, po zrobieniu całej jungli raczej musisz recalla robić), powinieneś maxować spelle W>E>Q, tak samo przy ewolucji. Na Kha budujesz w early game tear'a + możesz dokupić potkę za 375g(albo zamiast tear'a).

Na Kha taki build ogólny to:

- Zaczynasz 3 hp pot + buty lub pot "Kryształowa piersiówka" 375g kosztuje(specjalnie kumpla się pytałem jak jest to nazwane w PL) + 3 poty

- szybko zbudowany tear'a a jak już nastackujesz go na maxa to ulepszasz go do Muramany,

-BC (musisz mieć),

-Jeżeli czujesz, że masz za mało mag resów to kup Hextrinkera(chyba tak to się pisze) którego potem ulepszasz na MM,

-Trinity Force,

- Butki pod survi (merce/tabi),

-Warmog i jakieś inne shity na survi.

Oczywiście ten build jest takim ogólnym, nie używaj go w każdej grze bo powinieneś budować się pod przeciwnika, a nie pod ogólny build.

Co do ulta, daje on Tobie możliwości do ucieczki, ale możesz go używać jako dodatkowy dmg. Gdy jesteś niewidzialny na ult, twoja passywa daje na przeciwnika slow'a + dodatkowy dmg.

Mój build który złożyłem podczas gry : tabi,Muramane/Czarny tasak/Lodowy młot/kosa... jakoś nie wiedziałem, gdzie i kiedy mam wstawić trinity bo zacząłem po łzie od razu robić młot bo team mi mówił że coś pod hp muszę kupić i powiedzieli że wręcz MUSZE wybrać młotek, ale czy młotek będzie odpowiedni czy lepeij wybrać coś innego warmog,omen nie wiem. Coś pod surwi z hp ale nie mogę się zdecydować za bardzo co - bo chyba w pancerz nie mam co za dużo inwestować .. ? Co mam zrobić z kosy xD ? tradycyjnie krwiopijce czy może ten nowy niebieski czy może hydre o.O Kose składam na początku, ale item z kosy na końcu.

@Barosz

Tak jak mówiłem, takie postacie maja sytuacyjne buildy, ja pare razy grałem jako kha zbudowanym w większości w itemy pod survi (warmog, sunfire, malmortius, frozen mallet itp..), zawsze próbuj się robić tak, żeby w teamie dużo robić, czasami też nie słuchaj się zaleceń innych graczy. Odrazu mówię że itemy typu BT nie działają za dobrze na kha, on nie potrzebuje dodatkowego heala, ma dość dobrego na tych swoich kolcach.

tak wgl. zanim cokolwiek się kupi patrzy się na champ. team-ÓW. Trzeba się dostosować do przeciwników ( if you know... ) i pomagać troszkę drużynie np. idziesz kha na solo. a w jungle taki jax full ad... , mid nw ahri, bot soraka + varus. to dobrze by było kupić coś tankowego sunfire, atma, warmog etc. Dlatego ja na przykład nigdy nie wchodzę na strony ala' mobafire bo to wszystko tam jest OGÓŁEM powiedziane.

Mam kolejne pytanie ale już troszeczkę obszerniejsze i wgl..

Otóż grałem sobie ostatnio również Jarvanem i na lolu zobaczyłem tego "pro" gamera i tam m.in. mówił że nie inwestuje w itemy co dodają atak,

Nie rozwijam przedmiotów korzystających z obrażeń od ataków

i mówi, że inwestuje w itemy jak egida legionu,i omen raduina - czyli troszeczkę hp i duuużo pancerza- i to wszystko świetnie współgra z jego runami ( zakładam że znaki są pod penetracje pancerza, bo dodał, że kupuje tłuczek, który świetnie współgra z runkami) i mówi też

Polegam na obrażeniach podstawowych,ponieważ jestem obrońcą
dodaje, że duże przebicie pancerza wraz z podstawowymi obrażeniami umiejentności pozwala mu zadać spory dmg

Zagrałem raz tak jak sam to zinterpretowałem - zacząłem od tarczy dorana-tabi- zrobiłem ulepszoną egidę-tłuczek-omen -czarny tasak ...niby miałem jakieś 29/9% przebicia pancerza, ale jakoś nie widziałem tego ... na początku grałem na solo przeciwko dariusowi z fiorą w 5 min taki mi haras zrobili ze wieza padła ( co jest też spowodowane moim brakiem doświadczenia w walce solo vs 2 ) początkowy dmg z normall ataku mnie załamał 59 więc z góry myślałem, że to jakieś nie porozumienie. Potem jakoś wyszedłem z opresji i ogólnie mecz skończyłem 8/2/5 , ale pomimo tego, że niby miałem wysokie przebicie pancerza to jakoś nie zauważyłem specialnie tego abym zadawał jakiś większy dmg no chyba że z ulti ale z Q czy E jakoś nie za specialnie... czy coś może źle robię, składam czy masterki i runy są wporzo ?

I wgl jak to jest z tym przebiciem niby to jest ignorowanie pancerza, ale np. gdy robiłem RED to normall atak był taki sam czyli około 130- a z Q miałem zadawać 300 i zadawałem 300 - skoro miałem jakieś przebicie to nie powinienem więcej tego dmg zadać ?

http://img201.images...44/57387258.png masterki - trochę dmg ale z przebiciem również

http://img51.imagesh...beztytuuxpy.png Runy

Jeżeli możecie mi pomóc to będę wdzięczny

Edit 1 link do filmiku

Zacznę od tego, że armor runki na topkę radziłbym wziąć flat - lepiej mieć nieco większą obronę przed przeciwnikiem, który zazwyczaj będzie właśnie AD, a nie AP. Jeśli chodzi o masterki to odradzam też te 3 pkty w +2% dmg... nie wydaje mi się żeby to dawało dość dużo by było warte tej straty, są lepsze masterki :)

Ogólnie nigdy nie byłem jakimś wyjątkowo dobrym graczem jeśli chodzi o Jarvana, ale mam wrażenie że on raczej stawia na ukłucie cię włócznią, a potem uderzeniem tak żeby pasyw złapał. Zadajesz dość duże obrażenia i odskakujesz, bo dłuższa walka nie jest ci aż tak na rękę, jak właśnie taki poke raz na jakiś czas. Jeśli szykuje się dłuższa wymiana ciosów - rzucasz flagą, by nieco zwiększyć attack speed i dodać sobie jeszcze więcej armora. Shield raczej w momencie gdy ktoś ucieka. [Po użyciu Q możesz jeszcze zadać kilka ciosów póki przeciwnikowi nie zejdzie debuff, ale później raczej nie warto walczyć. Lasthitowanie za pomocą pasywki jest ułatwione, poke za pomocą pasywki też jest fajną sprawą...

Przebicie pancerza z Q to debuff, który zjada %% wartość armora. Przez te kilka sekund przeciwnik biega ze zmniejszonym armorem, przez co uderzenia są mocniejsze.

@DOMAKOS: gadasz bzdury, nawet na mobafire - o ile trafisz na ogarnięty build - to autor podaje ci bardzo dużo informacji jak dopasować się do wroga, co warto składać a co nie itd. Build główny to tylko ogólnik i wiadomo, że jego się nie powinno trzymać na ślepo...

Ludziska potrzebuje pomocy:) Jako,że gram głownie na solo topie i lubię niestandardowe buildy jak i postacie.Co sądzicie o Kassadinie AD offtanku na solo topie??.Niby Silence jest,Slow jest i ulti dzięki któremu jest mobilny,także pick wydaje się dobry .Czekam na wasze wypowiedzi:)

Jak już uparłeś się na offtanka na solo top, to raczej nie AD/survi, tylko AP/ASPD/Survi. Coś w stylu Teemo pod prędkość ataku z domieszką AP i Lodowym Młotem. Powinno być nawet skuteczne.

Dokładnie. Problem z AD kassą jest taki, że on nie ma nic pod AD, więc jedyne co byś ulepszał to autoattacki. Natomiast ładując w AP i AS... także wzmacniasz dmg z autoattacków po odpaleniu skilla, w dodatku nieco zwiększając siłę innych zaklęć.

Ogólnie osobiście nie widzę AD kassadina, więc odradzam, ale jak chcesz to próbuj :)

AD kassa nie ma prawa bytu. Jako AP Bruiser z Lich Banem byłby całkiem niezły, duża mobilność pozwalała by się dostać do przeciwnego AD carry, silience, niezłe AoE w połączeniu z dużą ilością hp. Tylko po co?! Kassa jest jedną z tych postaci z którymi lepiej nie kombinować.

Ale AD Kassadin nie ma nic co by dawało mu powód do bycia AD. Sprawdzę ten pomysł AP/AS.

@up

Dawniej kassadin miał z W armor pena. I były to naprawdę wysokie ilości i wtedy to miało sens.

Teraz to tylko trollowanie. Nie raz trolluje sobie gry grając gragasem, kennenem do jungli i się to wygrywa. (gram na 1500)

Czy PBE w ogóle można pobrać ? skąd bo nigdzie linku nie mogę znaleźć ;/ ściągnąłem niby jakieś PBE a to jest jak normalna wersja ;/

i 2 pytanko czy ktoś może mi opisać Yoricka czy to jest ad/ap gdzie nim grać i czy ogólnie jest trudny itp Bo zastanawiam się nad jego kupnem

A jaki build składać do niego ? Muramane- merki-trójca-lodowy-atma ... ? I jakie masterki bo oglądając na jakiś mobafire itp to jedni biorą w "użytkowe" jakieś mana regen itp inni w pancerz a jeszcze inni ad i weź tu się zdecyduj

Witam, witam, witam.

Po dłuższej przerwie wróciłem do LoLa i naszła mnie chęć na jungle Akali.

I tu moje pytania:

- Na early najlepiej wziąć Madred'a, Armguard'a czy kombinować coś z Spirit Stone'a

- Runki bardziej ofensywne czy defensywne, obecnie korzystam z Flat AD Red'ów, Flat Armor Yellow'ów, Flat AP Blue i Quint.

Z góry dzięki ;)

Akali już nie jest tak viable jak na starej jungli. Dość wolno czyści i może gankować dopiero od 6. Po prostu nawet nie będę się wypowiadał bo to nieopłacalne.

Są gusta i guściki.

High ELO rankedów nie chcę nią podbijać, ale leciutki troll na normalach zawsze spoko.

Mam pytanie wieadomo coś już na temat tej nowej postaci jaką jest Zac ?

Prawdopodobnie będzie junglerem.

Itemy mówią o junglerze nastawionym na AP - maczeta na start, a wśród itemów rekomendowanych można było znaleźć takie, które pasują do tanky AP. W dodatku widziałem wypowiedź Morello, który stwierdził że jego "package" będzie "cofnięciem się" do oryginalnej czterdziestki - tłumaczenie wolne, poza tym interpretację zostawiam wam.