LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Fizzem powinno maksować się E, chociażby dlatego, że cała fala minionków schodzi na raz, dzięki czemu może roamować. Q powinno się maksować zawsze na końcu.

Gówniany gold za killa? Jakoś każdy gracz którey dobrze gra Dravenem jest zadowolony z tego. Dostaje stack za każdym razem jak zabije miniona lub złapie topór. Przy wprawnym graczu stacków tyle narośnie, że bez problemu można się wyfarmić o wiele szybciej, niż inni.

Tylko sęk w tym, że jeśli nie będzie killował, fragował i zabijał innych graczy to ten passive można o dupe rozbić. Wolałem starszy, w early dominował a o to chodziło w dravenie

Stary pasyw Dravena dawał mu na pierwszym poziomie więcej AD niż PIckaxe, co dawało ogromną przewagę na lini. Teraz Draven musi się dużo bardziej postarać, żeby być skuteczny, przez co spadła jego popularność. Ja od tego nerfa spotkałem go zaledwie w kilku grach i w żadnej z nich nie miał jakiejś ogromniej przewagi w złocie nad Strzelcem przeciwnika.

Gówniany gold za killa? Jakoś każdy gracz którey dobrze gra Dravenem jest zadowolony z tego. Dostaje stack za każdym razem jak zabije miniona lub złapie topór. Przy wprawnym graczu stacków tyle narośnie, że bez problemu można się wyfarmić o wiele szybciej, niż inni.

Nowy pasyw Draavena uczynił go jeszcze bardziej early-game'ową postacią niż dotychczas. Teraz trzeba naprawdę zrobić dużo w early, żeby nie być gównem później.

Czy jest sens kupowania Shyvany ( chyba tak to się piszę) chodzi mi o junglera jest jako tako przydatna ? Nie widuje jej za często,więc nie wiem co mam o nie myśleć. Zauważyłem że całkiem ładnie czyści i szybko jungle dzięki W ale przy gankach jest ciężko bo nie wiem jak ją gankować po za tym brak jakiegoś stuna co nie ułatwia sprawy.Jaki build do niej brać? Bo na razie robię coś takiego :

kosa+5 potów > szpony maldreda>zwykłe buty>latarnia> merce> składam itemki na frozen malleta i później zbytnio nie wiem co robić coś pod atk. speed czy jak ? Ona ma bardziej być za tanka czy dmg ?

Dzisiaj na portalu pojawiła się oferta(http://mmorpg.org.pl/targ/Sprzedam/konta-league-of-legends/6152) Reseller'a, w której nie ma nic dziwnego poza jednym : "(...)posiada: wszystkie championy, wszystkie runy, platinum II, 56 skórek, ponad 80 tysięcy rozegranych meczy"

Możliwe jest rozegranie od bety, czy czegokolwiek rozegranie 80tys. meczy?

Witam. Mam parę pytań :)

1. Czy koniecznie trzeba grać na max grafie, żeby widzieć każdy ulti itd ? (chodzi mi o to, że kiedyś gdy LoL dopiero zaczynał istnieć, mój znajomy, który grał w eliminacjach WCG bodajże czy coś, stwierdził, że grafa musi być na max, bo nie widać wszystkich umiejętności czy to ulti czy normalnych poprawnie)

2. Czy gracze na wysokim poziomie potrafią ogarnąć wszystkie pozycje, czy grają tylko powiedzmy Support, AP Carry lub AD Carry?

3. Czy jest stronka, która precyzyjnie rozdziela wszystkich herosów na role, ale dokładnie tak jak się gra oficjalnie, a nie, że ktoś jest nie wiem, magiem, a jest AD carry czy coś?

kamikadze, to jest nie możliwe. Choćby rozegrał 24 mecze dziennie to i tak wyjdzie ponad 9 lat.

@2UP

1. Pierwsze słyszę. Nawet na niskich wymaganiach widzę wszystkie ulty. Ulta Nunu nie widać jak castuje w krzakach.

2. Gracze na wysokim poziomie piszą, że grają np. tylko top, ale jeżeli naprawde jest potrzeba to pójdą na inną linie, dlatego wiele osób jest przystosowanych pod np. dwie linie. Wtedy wolne miejsce znajdzie się zawsze. Streamerzy często piszą w opisach np. "Diamond III mid/supp". Jest jeszcze jedna rzecz. Na wyższym poziomie raczej nie ma "kto pierwszy ten lepszy". Piszesz, że wolałbyś iść na mida to reszta się dostosuje, w ten sposób możesz masterować jedną pozycje.

3. Wiem, że na http://www.lolcounter.com po kliknięciu lub wyszukaniu danego czempiona w lewym górnym rogu pokazuje się gdzie może iść, kim jest(AP/AD) i takie tam. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zawsze to jakiś punkt odniesienia. @edit poklikałem troche na obrazki i wnioskuje, że całkiem dobrze jest wszystko napisane.

@UP Właśnie dlatego napisałem :) Nie możliwe jest też żeby ktoś zagrał 8 tyś. meczy, więc nie ma mowy o pomyłce, nie?

Czyli grając w LoL'a mogę się nauczyć powiedzmy roli AP Carry i AD Carry, a resztę tylko rozumieć i wiedzieć kto co potrafi, jeżeli chodzi o czempionów?

Niby tak. W sumie na samym początku grałem tylko na adc (czego teraz nie potrafię :D ), po czym na dluzszy czas przerzucilem sie na mida, a aktualnie preferuję topa. Teoretycznie 2 role ci starczą do gry, ale uwierz, lepiej jako tako ogarnąć wszystko, bo może przyjść ci grać na nieoczekiwanej roli.

Dwie to za mało. Niestety zdarzają się ludzie którzy są wyżej od ciebie (czytaj: grają teoretycznie lepiej) i którzy wybiorą lane który im pasuje. W takim wypadku ty zostajesz z ręką w nocniku, bo nie potrafisz grać ani toperem, ani junglerem, ani suppem, a tylko to ci zostało. Ba, zdarza się że pozostaje ci do wyboru tylko jeden lane i musisz sobie jakoś poradzić :)

Najlepiej jeśli poznasz dwie dowolne pozycję i koniecznie supporta. Nie musisz go mainować, nie musisz być OP, ale czasami po prostu musisz nim zagrać, a lepiej mieć jakieś trzech-czterech suppów których ogarniasz w mniejszym czy większym stopniu. Ogólnie najlepiej jeśli będziesz umiał grać co najmniej dwoma champami na każdej pozycji MINIMUM, żebyś w razie potrzeby mógł iść tam gdzie kogoś brakuje.

Co do podziału champów na role... Chyba nie ma czegoś takiego. Rzecz w tym że czasami ludzie sami wpadają na takie zastosowanie champa, jakiego nie przewidzieli twórcy (patrz: Fiddle support zamiast maga, dawniej Eve mid i Kha'zix mid podczas gdy z założenia mieli być junglerami...). To wszystko zależy od inwencji twórczej graczy i wszystko może zadziałać jeśli zagramy to z głową.

A co do ultów to bzdura, każdego ulta i każdego skilla widać na każdych detalach.

Na tegorocznym Cracow Game Spot uczestnicy rozruszali trochę sztywną metę LoLa i po raz pierwszy od wielu miesięcy widziałam np. Ashe na midzie. I byłoby świetnie, gdyby takie modyfikacje przeszły również do normalnych rozgrywek graczy, bo moim zdaniem brakuje im elastyczności - jak się znajdą przez przypadek np. na hard lane, to już nie wiedzą, co mają robić. Rozegrałam sobie ostatnio dla zabawy kilka meczy i zauważyłam, że generalnie skill z Doty 2 bardzo przydaje się w LoLu (i nie jest to stwierdzenie, które ma na celu LoLowi ubliżać), bo umożliwia sprawniejsze lasthitowanie i uczy wykorzystywania każdej okazji do przeprowadzenia akcji.

Ale ponieważ się nie znam, wytłumaczcie mi jedną rzecz. Czym w zasadzie różni się mechanika gry na różnych liniach? Bo póki co zauważyłam, że na bocie chodzi o to, by adc podłapał farmę (i ewentualne fragi), na topie tak samo i na midzie również. Dla mnie się to niczym większym nie różni.

Dzięki za rzeczowe odpowiedzi, ale jeszcze bardziej się pogubiłem, kto gdzie gra i jaki champion to AP Carry i czy idzie na top czy na mid czy coś :P

Nie różni się niczym po prostu tak się przyjęło. Ja rzadko się do tego stosuje bo lubię robić niekonwencjonalne rzeczy, ale akurat społeczność LoLa należy do tych sztywnych względem mety.

Ja szczerze nie polecam samemu wymyślać gdzie kim iść.Zawsze będziecie słyszeć to samo czyli-"omg noob,report,report him for troll pick,idiot" i tak dalej.Po prostu się to nie opłaca bo szkoda nerwów.

Ja zazwyczaj czekam i wybieram jako ostatnia. I co zabawne, nie zostaje mi wcale tylko support, bardzo często jako ostatnia wybieram ap carry.

Różni się, różni. Mid to krótszy lane, a w dodatku ma dwa lane obok siebie. To o tyle ważne, że mobilne postacie (asasyni) na midzie mogą roamować. Bot natomiast daje większą kontrolę nad dragonem, a ze względu na to że to tam najczęściej gra się dwiema osobami zdobywany exp nie jest tak wysoki jak na topie.

Obecnie najczęściej gra się mniej więcej tak (jak będzie ktoś z lepszą wiedzą niech poprawi):

- solotop - czasami zdarzają się melee carry w stylu Tryndamere czy Aatroxa, czasami bruiserzy, tanki czy offtanki (Renekton, Udyr, Shen, Malphite, Jarvan, Jax, Trundle...). Zdarzają się też magowie - Rumble, Vladimir, Ryze, Lissandra, Elise, tak z brzegu.

- solomid - tutaj najczęściej wędrują APC czyli magowie różnego rodzaju. Tutaj charakterystyka różnych rodzajów magów jest tak trudna, że nie będę się starał ich objaśniać - mag jaki jest każdy widzi :) no, czasami zamiast magów trafiają tutaj asasyni, i pod AP (Akali), i pod AD (Zed, Talon, Kha'zix).

- bot - ADC i support. ADC to typowe postacie zasięgowe opierające się na autoattackach, jak Ashe, Vayne, Varus, Twitch, Draven, Graves, Ezreal, Corki, Sivir, Miss Fortune. Supportem najczęściej zostaje ktoś z mocnym crowd controlem, aurami czy shieldami - Leona, Fiddlesticks (od pewnego czasu), Janna, Alistar, Lulu, Nami, Sona, Taric, Zyra...

- jungle - najczęściej ktoś z dobrym CC żeby w praktyce zrobić killa na linii przy ganku. W sumie nie wiem co tu można więcej dodać.

Tyle kombinacji, że nie mam pojęcia czy to ogarnę :P Wrócę chyba do EQ1 XD