LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Ogarniesz, powoli wszystko ogarniesz, na początkowych lvlach jest duo top, czyli nie ma jungli, tylko 2 osoby siedzą na topie, a mid i bot zostaje tak jak wcześniej. Przy 20 lvlu, albo i wcześniej będziesz wiedział większość, potem to już tylko trening skilla, mainowanie postaci itp. Taki jakby end game.

Na początku nie bierz się za jungle i supporta, to 2 najtrudniejsze i przysparzające najwięcej nerwów linie, a z czasem Ci przyjdzie na nich i tak grać, więc kożystaj póki możesz i graj tymi łatwiejszymi rolami.

Postaram się ogrywać ADC i APC :)

Racja. Na Początku nie ma czegoś takiego jak podział na role. Bierzesz kogo chcesz i idziesz gdzie chcesz :)

Niestety niektórzy robią sobie drugie konta i dla takiego newbie granie z graczem, który ma na innym koncie 30 lvl nie jest zabawą.

Różni się, różni. Mid to krótszy lane, a w dodatku ma dwa lane obok siebie. To o tyle ważne, że mobilne postacie (asasyni) na midzie mogą roamować. Bot natomiast daje większą kontrolę nad dragonem, a ze względu na to że to tam najczęściej gra się dwiema osobami zdobywany exp nie jest tak wysoki jak na topie.

I to wszystkie różnice? Poważnie? Tak mało? :blink: Bo zdarzało się, że spotykałam się z opiniami: "Umiem grać na topie, nie ogarniam bota" i właśnie wydawały mi się dziwne, bo z tego co mówisz, nie jest to żadna filozofia.

Widziałem vayne jak kontrowała topa wrogiego tanka. Czy ja wiem czy przyzwyczajenie jest lini jest takie ważne. Ależ mnie zjechali jak poszedłem temo w ad na bota, a potem ja nafeedowałem się, to byłem dla mojego teamu bogiem. Ja na razie w lolu uznaję zasadę gram tymi championami co znam, i mam opanowane skille. Co z tego iż pójdę na topa dariusem jak wogóle nim nie grałem, to nie znaczy iż nie grałem na trzech liniach, bo mogę zagrać na każdej pozycji, ale nie każdym championem. Pamiętaj iż zaczynając grę, na low lvlu nie ma podziału na lane, każdy idzie gdzie mu się podoba :).

Alpha no jako tako różnica jest. Na swoim przykładzie - na topie sobie ostatnio mainuję Pantheona i wiem, że mogę nim wskoczyć nawet pod wieże i zaciukać dziada, wiem, że tak szybko nie padnę. Natomiast specyfika adc jest taka, że zazwyczaj to papier i ja zbytnio pcham się do przodu, przez co ginę. Tak więc może inni mają tak samo.

A co do niekonwencjonalnych buildów - popieram, bo to świetna zabawa, powiew świeżości i zaskoczenie dla wroga. I jak najbardziej powinnismy z tego korzystać kiedy mamy okazję. Oczywiście musimy mieć już jakąś wprawę, aby nie spartaczyć lane'a.

Na swoim przykładzie - na topie sobie ostatnio mainuję Pantheona i wiem, że mogę nim wskoczyć nawet pod wieże i zaciukać dziada, wiem, że tak szybko nie padnę. Natomiast specyfika adc jest taka, że zazwyczaj to papier i ja zbytnio pcham się do przodu, przez co ginę. Tak więc może inni mają tak samo.

Niczego to nie wyjaśnia. Czym się różni gra Pantheonem na topie, midzie i bocie? Bo nadal nie mogę tego pojąć.

Postaram się ogrywać ADC i APC

no ADC nie koniecznie, na niskich poziomach ludzie na ciebie nie patrzą w teamfight'cie, ktoś na ciebie wskoczy i tyle pograłeś ;) Bardziej radził bym apc i melee ad

Najważniejsze to poznać wszystkie postacie, jak ogarnie się mechanike i skille championów wtedy można się bawić w controwanie, zmiany linii i "dziwne" buildy :D

Na początku nawet na 1lvl ludzie będą cie od nobów wyzywać bo 'pro gracze' muszą się jakoś dowartościować robiąc nowe konta

Alpha, choćby buildem, na topie będziesz musiała iść jak najbardziej tankowato, ale mając przy tym w miare dmg, bo bez tego pantheon nie istnieje, grając na midzie możesz się skupić głównie na dmg i odrobine survi, a siedząc na bocie( co jest raczej nie realne bo pantheon nie jest dystansowcem i początki miałby trudne, jedynie jako support mógłby się przydać, ale marny support bo tylko stun i trochę dmg ) siedząc na bocie byś marnowała kase na supportowe przedmioty albo czysty dmg jak adc.

Chodziło mi raczej o przyzwyczajenia. Z natury na topie siedzę offtankami, więc gdy przestawiam się na papierowego adc zbytnio wbijam się na przód, bo z przyzwyczajenia myślę "a, dam radę tyle przyjąć" przez co padam. Dlatego też, gdy ktoś siedzi na jednej pozycji może mieć problemy ze zmianą.

A dlaczego offtank powinien grać na topie, a nie na bocie na przykład?

Bo tak wygląda aktualna "meta", a jak coś się chce zmienić (np. jak ja) to zostaje zbluzgany i potraktowany reportami. W tą gre grają straszni konserwatyści, to prawie jak w Polsce -.-. Chcesz coś zmienić, wnieść coś dobrego, nowego to dostajesz w ryj i masz siedzieć cicho bo jest chu*owo ale stabilnie. A jakby było coś nowego to dzieci musiałby się uczyć od nowa jak grać przeciwko danemu championowi bo wyobraźnie i inteligencje to oni już dawno zamienili na poradniki.

@DrMagister Jeżeli nie podoba ci się to jak ludzie mocno trzymają się meta game'u polecam wbicie się do Diamond. Tam gracze są o niebo lepsi niż ci w niższych ligach, przez co pozwalają sobie i swojej drużynie na więcej. Dodatkowo, ścisły meta-game pomaga gorszym graczom zaznajomić się z grą i wbić do wysokiej ligi, gdzie może go spokojnie zmieniać.

Ponieważ adc + suport odetną od minionów offtanka, co za tym idzie kontrolują i linię i dragona. No ale są też wyjątki, teraz na zawodach bardzo często mieszają linie

Zacznijmy od prostej rzeczy: na low-lvlach gra się jak się komu podoba. Jeśli ktoś naśladuje metę - jego sprawa, to nie zawsze się sprawdza.

Niczego to nie wyjaśnia. Czym się różni gra Pantheonem na topie, midzie i bocie? Bo nadal nie mogę tego pojąć.

Różni się tym kogo przeciwko sobie znajdziesz. Na topie z reguły są offtanki i bruiserzy, na midzie casterzy, a na bocie support z adc. Gra na bocie może być o wiele trudniejsza, bo może być częściej harassowany, a przez supporta z przeciwnej nie da się tak szybko złożyć całego combo na wroga. Ale tu raczej nie chodziło o to, że ktoś potrafi grać Pantheonem na topie, a na bocie nie - tu głównie chodzi o to że na bocie gra się ADC-support, a nie takim np. Pantheonem, chyba że ktoś wie co robi.

Prosta odpowiedź: tak się przyjęło :) zdaje mi się że ma na to wpływ fakt, że bota gra się jako duo lane, a support jest od kontrolowania mapy wardami. Natomiast tuż przy dolnej alei znajduje się bardzo, bardzo ważny objective - Dragon. Dzięki supportowi i ADC zamiast offtankowi można o wiele bezpieczniej go kontrolować (wardy) i zabić jego lub przeciwny team który go robi (bo jest jedna osoba - zazwyczaj z CC - więcej do walki). Na topie trzeba kontrolować co najwyżej barona, którego mało która drużyna jest w stanie ściągnąć przed 30 minutą (to wymaga całkiem mocnego pusha na top i mid oraz udziału całej drużyny).

Najlepszym sposobem na skostniałą metę której nie da się ruszyć jest gra z własnym teamem i wyciąganie wniosków z tego co wychodzi i co nie wychodzi. Czasami bardzo nietypowe pomysły mogą okazać się bardzo mocne :)

Czy jest sens kupowania Shyvany ? chodzi mi o junglera, jest jako tako przydatna ? Nie widuje jej za często,więc nie wiem co mam o nie myśleć. Zauważyłem że całkiem ładnie czyści i szybko jungle dzięki W ale przy gankach jest ciężko bo nie wiem jak ją gankować po za tym brak jakiegoś stuna co nie ułatwia sprawy. :

Zapytam jeszcze raz, bo tak się wkręciliście w inna rozmowę, że może nie zauważyliście no chyba, że nikt nie wie to spoko.

1. Kayle jest mega OP czy mi się wydaje? Grałem nim jako AD na topie z Nautilusem i kille z kosmosu...

2. EU East czy EU West? Mam wrażenie, że na East jest masa początkujących i praktycznie nie potrafiących grać ludzi.

1. Nią, nie nim ;). I nie, nie jest OP, tym bardziej pod AD (chyba, że nie robi się jej już pod ap - nie wiem, dawno nią nie grałem).

2. Bez różnicy, niby się przyjęło, że na west mniej noobów, ale w praktyce wychodzi w sumie na to samo. Najlepiej graj tam, gdzie masz z kim. No i niby east jest dla nas...

Mam dwóch znajomych z którymi mogę grać, jeden z Portugalii i gra na West, a jeden od nas, który grał docelowo na West od początku, więc sprawa jest chyba jasna :)

A mam pytanko, przy moim pc Athlon x2 4200, 4gb ramu i 8600gt mogę nie martwić się o intensywniejsze akcje typu 5v5 w jednym miejscu na średnich detalach czy lepiej obniżyć na low?

LoL ma bardzo małe wymagania, wspominając dawne czasy gdy zaczynałem w niego pykać na celeronie 2,2 ghz i 512 ramu(20 fps na low i 5 minut ładowania gry ^.^) jestem w stanie stwierdzić że na luzie ci pójdzie na medium być może nawet na high zresztą sam sprawdzisz w grze :)