LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Jeśli masz znajomych - wybierz serwer ze znajomymi. Nie ma jakiejś wielkiej różnicy, mimo że poziom na EUNE jest podobno niższy (ale to potwierdzić mogą raczej osoby które mają wysokie tiery na obu serwerach).

Jeśli chodzi o wymagania - na nieco przegrzewającym się kompie z 2GB RAM DDR2, AMD 5000+ (2 core, 2.6GHz na rdzeń, 2x512kB L2 cache) i GF8600GTS (Palit, 512MB albo 1GB RAM) na Win7 udało mi się zagrać na minimalnych detalach i ograniczeniu fpsów do 30 max. Inna sprawa że to wina przegrzewającego się komputera (zdecydowanie zbyt mały przepływ powietrza i nieco zbyt mała płyta główna), normalnie powinno działać na 60fps i nieco wyższych detalach.

Jeśli chodzi o Shyv jungle, to nie jestem do końca przekonany - jej ganki będą raczej dość słabe i będą wymagać reda, ale za to dawniej jungle czyściła bardzo, bardzo szybko; jeśli nadal ma takie tempo to może być z niej niezły counterjungle. Ale lepiej niech wypowiedzą się ci którzy mają konkretną wiedzę na ten temat.

A Kayle nie jest OP. Jest solidnym (choć rzadkim) pickiem, między innymi ze względu na ulta i swój splash dmg z E. I slowa.

Ja robiłem tak, że starałem się Ulti rzucić na Nautilusa, gdy go atakowali i zdziwko było, a on mógł rzucać hak jak uciekali, a ja Q i bez problemu ich dobijać :)

Jeśli grasz na west mogę ci pokazać co i jak :P. Czy kyle jest op... mhm w odpowiednich rękach napiszę iż tak. Bo jego ult, daje premkę do nieśmiertelności czy wrażliwośći. Ma niezły przelicznik między ap or ad. Chociaż i tak został nieźle znerfiony. Ma speeda, gdzie możesz dogonić uciekającego, albo w razie w uciekać. Kyle może iść na każdą linię ap/ad/jungle albo support. Kyle jest trudnym przywoływaczem na start, aczkolwiek może nieźle namieszać.

Przede wszystkim to ONA i nie przywoływaczem (summonerem jesteśmy my), tylko championem. I nie, nie jest OP ani UP. Jest dość zbalansowanym champem. Ma całkiem ładnego slowa z dmg, heala ze speedem, całkiem ładny dmg z q i e potrafi wycisnąć. A ulti? Kilkusekundowa nietykalność, nic specjalnego. Chociaż w odpowiednim momencie można uratować dupsko albo przechylić szalę zwycięstwa tf na naszą stronę.

Jaki build pod wukonga ?

Panowie i Panie :) Mam pytanie i nie chodzi o rymowanie ^^ Natknąłem się na stronkę http://how2win.pl/, która oferuje dział typu Tiery, czyli mid, top, ad itd. Czy uważacie, że można ufać takiej liście? Jestem świadom, że to tylko Fan Made w oparciu o ostatnie turnieje i wyboru drużyn, a nie oficjalne jakieś statystyki.

Poradniki nie dadzą Tobie tak dużo jak samodzielny trening. Jeśli chcesz grać kimś poza supportem, załącz grę na boty/ custom i poćwicz Last Hit. W przypadku supporta? Pamiętaj by zawsze obstawiać wardami miejsca które dają przeciwnikowi jakąkolwiek przewagę- czyli przejścia na linię z dżungli czy też takie miejsca jak buffy- jeśli masz contrjungle. Reszta rzeczy z poradników to jest po prostu to, co każdy gracz w grze zespołowej powinien wiedzieć. Ja gram głównie supportami, więc nie pcham się na inne linie, jeżeli mam w drużynie kogoś, kto potrafi lepiej to robić. Opanuj 2-3 pozycje i cała gra będzie przyjemniejsza- i dużo łatwiejsza.

Ps. Jungler i Support też potrzebują troszkę kasy, więc nie róbcie flame/rage quit kiedy oni dostaną killa... Jeden czy 2 kille na grę naprawdę nie zniszczą wam życia jako ADC/MID ...

Jestem tego świadom, że trening to najważniejsza opcja, ale chodzi o to czy takie tiery są w miarę rzeczywiste :)

Zależy na jakim poziomie jesteś bo są postacie łatwiejsze do opanowania i trudniejsze, ale te tiery są jako tako wporządku mimo tego, że sam wprowadziłbym tam kilka zmian.

@arteas wiesz zależy która to minuta gry, bo gdy np. mam na supporcie dajmy lux która przez przypadek zrobi steala first blooda to ok każdemu się zdarza ale lepiej jest gdy na początku fragi lecą dla postaci prowadzących grę, zaś jeżeli dalej będzie kraść fragi to mam ochote postać przy nexusie i popatrzeć jak to mój team poradzi sobie z nafeedowanym supportem w drużynie i bez adc.

Czasami lepiej żeby support zgarnął dubleta, niż żeby przeciwnicy uciekli na 10 hp - zawsze to kasa dla adc za asystę.

Jeśli chodzi o tiery to przyznam że większość poradników jest pisana tak, że tylko z całą drużyną stosującą się do danego można wygrać- są zbyt sztywne jak na styl grania większości graczy. Czasami również nie odwzorowują takich rzeczy jak taktyki/przedmioty sytuacyjne- nie zawsze grasz przeciwko 2ad/3ap. Trzeba być bardziej elastycznym w tej grze, a nie trzymać się sztywno poradników.

Poradniki swoje, tiery swoje. Ja na przykład wolę jak gram Ryze (mam dwa konta po 8 i 11 lvl - wiem, mało) na max dmg niż defensywa i jakieś chowanie się. Bardzo lubię nim na siłę gankować, zamykać w "więzieniu" i dawać dla teamu mięso armatnie do tłuczenia :) Rzadko kupuję mu jakieś itemki pod armor itd o ile ktoś w ogóle kupuje :)

@dawid8192

Pod Wukonga widziałem do tej pory 2 buildy- jeden na klasycznego off-tanka ad, drugi zaś czysto w ap (przeliczniki z klona jeśli dobrze pamietam). Jednak na początek polecałbym jednak zacząć od buildu pod off-tanka, jest łatwiejszy do gry.

@siemien

Ryze składa się głównie pod AP/Mana ale warto nim także zainwestować w troszkę HP- po ostatnim patchu dostał zmniejszenie zasięgu skilli, więc jest bardziej podatny na ataki.

@siemien

Armorek zawsze się przydaje i na Ryżku dodaje ofensywy (patrz. Frozen Heart, Gauntlet)

@dawid8192

Lategame - LW, TBC, Trinity, Omen/Warmog, Tabi/merce

Taki wymyślony w parę sekund

Przede wszystkim to ONA i nie przywoływaczem (summonerem jesteśmy my), tylko championem. I nie, nie jest OP ani UP. Jest dość zbalansowanym champem. Ma całkiem ładnego slowa z dmg, heala ze speedem, całkiem ładny dmg z q i e potrafi wycisnąć. A ulti? Kilkusekundowa nietykalność, nic specjalnego. Chociaż w odpowiednim momencie można uratować dupsko albo przechylić szalę zwycięstwa tf na naszą stronę.

Ta pani ze skrzydełkami może wkurzyć zarówno przeciwny team jak, i nasz. To zależy w czyich rękach jest.

@siemienArmorek zawsze się przydaje i na Ryżku dodaje ofensywy (patrz. Frozen Heart, Gauntlet)

Nie armor, a mana dodaje ofensywy. Rozumiem za to że bardziej chodziło ci o itemy, które jednocześnie dodają many lub AP oraz coś w defensywie, jak te wymienione (wybacz poprawianie cię, ale ktoś nowy może źle odebrać twoją radę i zacznie budować Ryze jak Malpha albo Rammusa).

Lol, przeciez grając Ryzem tak czy siak budujesz go pod Tanka, nie ma innej możliwości, nawet jak chcesz go budować w pełni ofensywnie, to tak czy siak go budujesz pod Tanka xD No chyba że składasz mu rabadona i ciśniesz pod full AP, wtedy życzę powodzenia w wyjściu z Brązu ;)

Jakieś rady odnośnie junglowania Shaco? :)

3 - 4 pacyny na blue. Robisz je w sekunde i lecisz do jungli przeciwnika po jego reda / ewentualne zabicie go.

Tutaj masz pokazaną przewidzianą drogę. Takie tam, paintowe. Wiem, że trochę zagmatwane ale myślę, że da się to zrozumieć.

hg82.jpg

Rady dotyczące shaco ? Jest usuless taka główna rada, ale jeżeli chcesz się uprzeć to wiedz, że bez fragów nic nie dasz rady zrobić.

Dlaczego useless? Wydaje mi się, że to bardzo dobry jungler...