Tak shaco najgorszy jungler, jedynie do wkurzania wrogiego i naszego teamu. Lepszy już za tę cenę jest Xin, albo uzbierać te 1800 IP, i kupić javrana, lub wedle uznania za 4800. Chociaż moim mainem w jungli jest vi, bo robi niezły dmg.
LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne
Shaco jest junglerem typu Nunu, czy Shyv. Nim mocno trzeba skupić się na enemy junglerze i stealować jego buffy/łapać go w jego jungli. Musisz doprowadzić do tego by był on outfarmed, ma mieć farmę w tyle, lvl w tyle, co uniemożliwi mu skuteczne ganki. Do opanowania Shaco niezbędny jest ogar timingów enemy junglera. Ty musisz być zawsze o kilka sekund przed nim na buffie, zabrać go i zabić junglera. Nie, Shaco nie jest usless, on po prostu wymaga więcej skilla po nerfach.
Do tego Shaco ma bardzo mocne ganki, jeśli uda mu się wejść w krzaki obok gankowanej linii niepostrzeżenie i jeśli przeciwnik nie zauważy pomarańczowego dymu przy wejściu w stealth. To jest postać bardzo agresywna, bo siłą rzeczy z pasywną grą bardzo szybko opada z sił. Inna sprawa że obecnie są junglerzy z równie dużym potencjałem do early ganka, które nie są tak trudne w late, więc raczej szkoda na niego czasu. Może nie licząc tego, że to chyba champion który może najszybciej zrobić ganka z redem.
Shaco jest junglerem typu Nunu, czy Shyv. Nim mocno trzeba skupić się na enemy junglerze i stealować jego buffy/łapać go w jego jungli. Musisz doprowadzić do tego by był on outfarmed, ma mieć farmę w tyle, lvl w tyle, co uniemożliwi mu skuteczne ganki. Do opanowania Shaco niezbędny jest ogar timingów enemy junglera. Ty musisz być zawsze o kilka sekund przed nim na buffie, zabrać go i zabić junglera. Nie, Shaco nie jest usless, on po prostu wymaga więcej skilla po nerfach.
Mogę cię kłoćić.Shaco to obecnie chyba najbardziej usuless jungler w starciach 1v1 na counter jungli nie ma najmniejszych szans.Jedyny jego + jest taki, że do 10-15 minuty ma dosyć dobre ganki i z pomocą stealtha może czasem ukraść bufa.Ale kiedy będzie 20-25 minuta shaco jest równy 0.
Do tego Shaco ma bardzo mocne ganki, jeśli uda mu się wejść w krzaki obok gankowanej linii niepostrzeżenie i jeśli przeciwnik nie zauważy pomarańczowego dymu przy wejściu w stealth. To jest postać bardzo agresywna, bo siłą rzeczy z pasywną grą bardzo szybko opada z sił. Inna sprawa że obecnie są junglerzy z równie dużym potencjałem do early ganka, które nie są tak trudne w late, więc raczej szkoda na niego czasu. Może nie licząc tego, że to chyba champion który może najszybciej zrobić ganka z redem.
Ganki od shaco wyglądają na dobre, ale takie nie są.Nie ma on za dużego dmg w early, a jego fear z pacyny nie jest wystarczająco długi by zdziałać jakąś lepszą akcje
Shaco to genialny jungler, jeden z lepszych w grze, niesamowite ganki, teleport, niewidka, cc, dmg, wszystko czego potrzeba. Typowy champion high risk, high reward, dlatego nooby nim nie grają/wtapiają gry. Wymasterowany Shaco > Jarvan i Hecarim
Co do Shaco to Ci nie doradzę, bo miałem kilka podejść do niego i wiem na pewno to że nie jest zbyt łatwy w ogarnięciu, ale ganki są bardzo wkurzające zwłaszcza jak nie masz ustawionych wardów po krzakach, nie wiem czy widzieliście ale ostatnio widuje shaco ...na midzie bo chyba te jego kosy są pod ap i na 4 ap shaco 3 zniszczyło przeciwnego middera.
Shaco to genialny jungler, jeden z lepszych w grze, niesamowite ganki, teleport, niewidka, cc, dmg, wszystko czego potrzeba. Typowy champion high risk, high reward, dlatego nooby nim nie grają/wtapiają gry. Wymasterowany Shaco > Jarvan i Hecarim
Wszystkie jego atuty gasną gdy siada na nim udyr i sprzedaje mu 3 bomby.Shaco to postać którą hejtuje, najbardziej usuless jungler.W mid game robi totalne 0 nic jeżeli na początku zrobi fail ganka i ma pograne do końca gry.
Co do Shaco to Ci nie doradzę, bo miałem kilka podejść do niego i wiem na pewno to że nie jest zbyt łatwy w ogarnięciu, ale ganki są bardzo wkurzające zwłaszcza jak nie masz ustawionych wardów po krzakach, nie wiem czy widzieliście ale ostatnio widuje shaco ...na midzie bo chyba te jego kosy są pod ap i na 4 ap shaco 3 zniszczyło przeciwnego middera.
Super, jeden skill pod AP, nie licząc boxów z krótkim lifetimem. Szczerze? To już bym wolał robić facerolla Ryzem, zasięg podobny a dmg dużo większe.
Shaco nie jest zły. Wszyscy co mówią, że jest gównem chyba nie mieli dobrego w teamie. Po pierwsze Shaco ma wyśmienite ganki przez niewidke + dasha. Ma większe obrażenia w plecy a przeciwnik zapewne będzie uciekać więc z tym problemu nie ma. CC jego jest wystarczające. A w połączeniu z np. WW Ryzem robią ostrą siekę. Kolega dobrze mówił, że jest to champion z wysokim ryzykiem ale również wysoką nagrodą jeśli się uda. Teraz jedynie pytanie czy warto ryzykować? Jasne! Bez ryzyka nie ma zabawy a przecież o to chodzi.
AP Shaco jest dobry na lowbobów na normalach. Baitujesz ich w krzaki gdzie masz ok. 5 pacynek no... i boom.
@Chiron
Rozumiem, że silvery i goldy V się śmieją z brązów ale tak naprawdę różnica między Brązem a Silverem jest minimalna ^^
Wszystkie jego atuty gasną gdy siada na nim udyr i sprzedaje mu 3 bomby.Shaco to postać którą hejtuje, najbardziej usuless jungler.W mid game robi totalne 0 nic jeżeli na początku zrobi fail ganka i ma pograne do końca gry.
Widać że nie ogarniasz zbytnio gry pykaniem carrying junglerami jak Noc czy właśnie Shaco. Większy nacisk na ganki a nie farmienie w jungli, praktycznie w ogóle nie robisz campów, jedynie red i blue, wraithy, wolfy i golemy robisz tylko, gdy linie są zbyt z pushowane by zgankować. Jak w przypadku innych junglerów, zbierasz kille na gankach i farmę, gdy tylko to możliwe, wtedy gnoisz mid i late game. Że Udyr niby co, będzie go counterjunglował? Znaczy, że niby to Udyr ma counterjunglować Shaco? Raczej na odwrót, ale K. W late jego DMG to jeden z lepszych w grze, po jednym AA i E w mid gamie przeciwny ADC nie ma już połowy życia, nie wpominam o klonie i dalszym atakowaniu. Oczywiście że Shaco dla gracza nie grającego nim i nie ogarniającego go wydaje się być strasznie ch*jowy, nim trzeba grać i go masterować, wtedy jest najlepszym junglerem w grze. Jego skillset sprawia, że ma największy potencjał ze wszystkich innych junglerów.
Widać że nie ogarniasz zbytnio gry pykaniem carrying junglerami jak Noc czy właśnie Shaco. Większy nacisk na ganki a nie farmienie w jungli, praktycznie w ogóle nie robisz campów, jedynie red i blue, wraithy, wolfy i golemy robisz tylko, gdy linie są zbyt z pushowane by zgankować. Jak w przypadku innych junglerów, zbierasz kille na gankach i farmę, gdy tylko to możliwe, wtedy gnoisz mid i late game. Że Udyr niby co, będzie go counterjunglował? Znaczy, że niby to Udyr ma counterjunglować Shaco? Raczej na odwrót, ale K. W late jego DMG to jeden z lepszych w grze, po jednym AA i E w mid gamie przeciwny ADC nie ma już połowy życia, nie wpominam o klonie i dalszym atakowaniu. Oczywiście że Shaco dla gracza nie grającego nim i nie ogarniającego go wydaje się być strasznie ch*jowy, nim trzeba grać i go masterować, wtedy jest najlepszym junglerem w grze. Jego skillset sprawia, że ma największy potencjał ze wszystkich innych junglerów.
Marne będzie życie Shaco, jeśli taki Udyr przyłapie go na swojej jungle. Poza tym jeden - dosłownie jeden - dobrze ustawiony ward na własnej jungle i wiadomo czy Shaco będzie kraść reda czy nie, a jeśli tak to jego życie może szybko stać się bardzo smutne. A niezależnie od momentu gry 1v1 Udyr vs Shaco skończy się raczej ucieczką tego drugiego w niewidkę z naprawdę małym HP. Jeśli ktoś gada że w late jego DMG jest jednym z lepszych w grze... cóż, może i tak, nie licząc tego że jego wejście w walkę zazwyczaj kończy się szybkim zgonem. Oczywiście dobre ogarnięcie tej postaci bardzo wiele zmienia (do tego stopnia że będziemy kląć na czym świat stoi), ale nadal niezmienny pozostaje jeden fakt: Shaco jest bardzo, ale to bardzo zależny od early. Jego ganki MUSZĄ się udać, inaczej będzie bardzo źle. To po prostu high-risk champion i przed tym przestrzec każdego kupującego.
Czytam te wasze wypociny na temat shaco i nie zauwazylem, zeby ktos napisal o jego mozliwosciach z robienie szybkich solo drakow, no i oczywiscie w najlepszym(mowa o junglerach , bo shena nie pobije) splitpushu. Skladajac na niego hydra/statika staje sie on maszynka do splitpushu. Gadacie o tym, ze splywa on szybko w tf'ach, bo pewnie robicie go pod full glasscannon. Zlozyliscie kiedys na nim Omena, Sunfire'a , Ga(to chyba kazdy sklada), Hexdrinkera czy lecicie tylko w IE + jakies smieszne kryt itemy. Shaco sprawdza sie swietnie, robiac go pod off tanka. Wtedy nie odstaje w lejcie prawie w ogole do innych junglerow, a push ma nadal duzo lepszy od innych junglerow. Chyba nie wiecie, jak bardzo denerwujacy moze byc shaco, gdy w mid/late game kampi i pcha na sile jedna linie. Prawda taka, ze jedna osoba sobie z shaco nie poradzi, wiec wlasnie tym sposobem shaco odciaga 2 przeciwnikow gdzie zostaje wtedy 3v4, a wnioskujac z tego push turretow lub wygrany TF. Shaco sobie ucieknie, bo decay jest po prostu do tego stworzony. Do tego dobrze ustawione pacynki, beda sluzyc jako wardy. Gadacie jaki to useless, useless.. To, ze jest trudniejszym junglerem od j4, zaca i innych aktualnych topowych junglerow nie oznacza, ze jest useless. Dzieki temu, ze na Q ma 100% crita, potrafi on zrobic wielkie zamieszanie na 2/3lvlu podczas ganku na mida, bo przewaznie ap carry nie ma wiecej niz 30 armoru w 3-5minucie. Pamietajcie tanky shaco + jakas hydra/statik i shaco staje sie bestia nie do zatrzymania.
Czy ktoś z Was byłby tak miły i zechciał nauczyć mnie junglować Shaco? Bardzo spodobała mi się ta postać, ale niestety wydaje się dość trudna do samodzielnego opanowania...
Na jakim grasz serwerze, mhm shaco jest trudnym junglerem, żeby opanować go do perfekcji potrzeba run. No i w jungli też się przydają aby szybko czyscić obozy.
Gram na serwerze Nordic/East.
Mhm ja jestem na eu west . To może znajdzie się jakaś dobra duszyczka
.
Arias, nie obraź się, ale po co piszesz coś, co nikomu się nie przyda. Nie wiem jak twój post miałby pomóc w nauce jungli Shaco.
@Arias Jako "nauczyciela" wolałbym kogoś bardziej rozgarniętego i wtajemniczonego w grę.
Powiem ci coś w sekrecie. Na 30 lvlu (albo od momentu dojscia do najlepszych run) każdy ma runy. No...prócz mnie, ale to dlatego, że mi się nie chce zbierać IP.
No to bym jej pokazał jak zagrać shaco, nie wiedziałem iż gra na nordicu.
p.s : i każdy ci powie iż jungla bez run to nie jungla.
BCS nie musisz mnie uczyć grać shaco, gram w lola od bety mam jeszcze gdzieś 2 konto na rosji które zostało stworzone na ameryce ma ponad 80 champów i to samo na eu.Masterowałem kiedyś shaco, a to były jeszcze takie czasy co się grało odkąd się przyszło ze szkoły do samego wieczora, więc......On jest po prostu na tej mecie słaby.Do nocturna nic nie mam, bo nie dość, że ma większy dmg w early to jeszcze w late game coś robi.Ta meta troszeczkę przeszkadza graniem shaco na jungli, a jeszcze przeszedł tyle bufów i nerfów swego czasu, że naprawdę teraz jest słaby.
Spędziłem przy Shaco prawie cały sezon 1. Był wtedy na prawdę mocnym pickiem i trzeba się było z nim liczyć. Teraz po zmniejszeniu range z Q i wielu innych nerfach nasz biedny błazen staje się useless w jakimkolwiek team composition. Pokazać pazur potrafi tylko w swoim nadal szybkim czyszczeniu campów i gdy złoży BotRK to jakiś tam dmg zada ale tylko przez okres early-mid game. W late jest zdominowany.