LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Spoko. Grałem dzisiaj w Dota 2 i LoL'a. Nie wiem czy to kwestia gustu albo ruskich, ale po prostu LoL pasuje mi bardziej. Dota jest taka niejasna i niektóre akcje z kosmosu po prostu porażają...

http://beta.euw.leag...s.com/node/5950 wiecie może kiedy to wejdzie znaczy zmiana cen championów ?. . Bo uparłem się na gravesa albo corkiego widzę iż będzie taniej więc te 1800 IP nie problem zebrać .

Osobiście chciałem kupić miss, już chciałem uruchomić LoLa, by ją odblokować, gdy ujrzałem właśnie to. Odłożyłem ją i kupiłem Blitza. Ale czy jest sens? Ile jeszcze wg. was czasu i reworków minie, nim wyjdzie nowy champ i ceny pójdą w dół?

Ciężko powiedzieć. Riot w S2 wypuszczał champów wręcz hurtowo, na chwilę obecną poszli po rozum do głowy i zamiast zrobić 20 nowych champów postanowili wprowadzić 5 nowych i w tym samym czasie poszukać rozwiązania jak naprawić 15 starych.

Jest jeszcze coś, co nie daje mi zbytnio spokoju. Porównując zdolność przetrwania w TF blitza mojego i blitza przeciwników wygląda to... Bardzo cienko. Taki blitz znajduje się gdzieś w obrębie TFa i puszcza ulta, po czym na ogół jeszcze jest w stanie się wycofać i bawić się w supp. Jak należy go budować, by był w miarę tanky?

@up

Mana, mana, mana.. To tarcza ma sprawiać, że jest tanky.

Macie jakąś taktyke jak grać Swainem?

Farmisz, farmisz, farmisz i potem jeszcze farmisz. W międzyczasie pomagasz drużynie jak trzeba, w mid game sadzisz kille i jesteś niezniszczalny w teamfightach. Oczywiście jeśli czujesz, że przeciwnik jest łatwy, to możesz zagrać agresywnie (posiadając blue buffa).

Nie moja broszka AP ale jak widzę Swaine na mid to myślę sobie aby w początkowej fazie mój mider nie zrobił jakiegoś błędu, aby potem nie było ciężko. Jest trudny do ubicia więc nie wiem jeśli ryze może być tankiem to czemu nie Swaine ?.

Swainem gnębisz typa od 1-2 lvl. E zwiększa dmg otrzymywany od Swaina, także z AA, które trzeba wtedy wbijać masowo, a nawet z ignite'a.

Wlatujesz kennenem i Swain nie ma życia :)

Chyba sobie żartujesz... Swain ma wszystko co jest mu potrzebne żeby olać Kennena. Jeśli spróbuje wbiegnąć na miniony, dostanie bonus od Swaina na twarz; jeśli spróbuje wbiec na Swaina, dostanie slowa na twarz (a to już jest problem, zwłaszcza jeśli Swain ma swoje Nevermove); jeśli będzie chciał harassować z daleka swoim Q, to wystarczy stać za minionami. Swain ma wbudowany mechanizm odzyskiwania many, więc przewaga energy champa nad maną jeśli chodzi o harass zdecydowanie się zmneijsza. Kennenowi zostaje TYLKO harass z AA i odpalania E (jeśli nie pomyliłem skilla) W [dzięki @down], a Swain może na to odpowiedzieć swoim E i swoimi wzmocnionymi AA. Swain po prostu siedzi i farmi, a to mu bardzo odpowiada.

Oczywiście to tylko teoria, wiadomo że indywidualny skill gracza wiele zmienia. Niemniej Swain ma po prostu skillset stworzony do zatrzymania Kennena (łącznie z osłabieniem jego escape mechanizmu swoim slowem).

Anyway, Swain powinien być tankowaty. Jeśli nie zostanie szybko zburstowany, to jego ulti da mu mnóstwo dodatkowego survi i dmg w teamfightach... :)

odpalania E (jeśli nie pomyliłem skilla)

Pomyliłeś, to W :D Na postać, która leczy się bezproblemowo na ulti (z blue buffem) to o wiele za mało, tego champa praktycznie na da się obić. Wspominam ciągle o tym blue, bo brak many to jeden z jego największych problemów, szczególnie w early game i post-6.

Hmm... czy ja wiem... Przy jego lvl6 jego skille będą zjadać odpowiednio jakieś 60-80-75 many (ulta nie liczę bo on się nieco inaczej skaluje), a odnawiać będzie po 15 many na każdego CS. To 5-6 minionów żeby nadrobić manę za każde użycie skilla, nie licząc bonusów z manaregena i - przykładowo - dorana. O ile nie spamujemy skilli co chwilę, to jedyny problem będziemy mieli przy przeciągającym się ulcie (10 sekund ulta to aż 475 many, podczas gdy 5 sekund to tylko 175) :)

Ja mam za to pytanie do Was o takie postacie jak : zielan,poppy,heimedinger czy warto inwestować kaske na nie ?

Ja mam za to pytanie do Was o takie postacie jak : zielan,poppy,heimedinger czy warto inwestować kaske na nie ?
Kompletnie zbędne picki, no chyba że lubisz trollować to możesz sobie kupić :P

Poppy jest super useless, najgorszy pure melle champ w grze którego na wymianach składają ranged champy, Heimer za to może posłużyć jedynie jako średnia kontra na asasynów na midzie, ale lepiej już picknąć coś, co będzie miało problemy w early, ale nadrobi to w late. Zilean nieco daje radę, świetny ult, harras z Q na supporcie jest przegenialny (ale można łatwo przypadkiem zksić z time bomba), mocny 55% slow już na 1 levelu też daje radę. Viable, jak ktoś ci Thresha czy Leonę spickuję/zbanuje to możesz się na upartego nim pobawić.

A urgot ? To dobry pick ? i co to w ogóle jest adc czy solo toper?

Nunu dzisiaj to dobry jngler, bo kurde szukam jnglera aby coś z rankedami ruszyć, bo czasem zdarza mi się grać jngle a jungla zbytnio mi nie wychodzi a junglerów mam sporo, jednak większość mi nie pasuje...ale z tych często wybieranych i dobrych picków to mam m.in. : j4 ( nie wiem jak t jest że ludzie nim rządzą w jungli i carrują gry) to samo tyczy się hecarima, xina itp. Czy volibear to jngler czy tylko sup/top ? Zgodzicie się ze mną że dżunglowanie- ogólnie dżungla to najtrudniejsza (linia ? ) jeżeli chodzi o pozostałe wybory ?

Urgot jest czasami grany jako ADC, ale jego przeznaczeniem jest głównie bycie offtankowatym adc-killerem.

Także szukam kogoś na jungle, spróbuj pograć postaciami jak Shacko, Eve, Cho'gath czy też Nasus- bardzo przyjemnie się nimi jungluje.

Volimiś- widziałem na jungle, w supporcie oraz w pure tanku jako top. Wszystko zależy od tego jak potrafisz nim grać- chociaż w dzisiejszej mecie przy dostępnych przedmiotach niezbyt opłaca się nim grać- jest to postać składana głównie pod masową liczbę HP, które jest spalane BARDZO szybko- BotRK lub też Maska działają na niego doskonale.

Jungle nie jest najtrudniejszą linią, ale najtrudniej się na niej zdobywa kille- jeden ward potrafi zablokować ganki na te 2-3 minuty.

Nasus jungla? Widziałem kilka razy, ale czy to nie jest marnowanie jego skili w sensie stackowanie Q ? Co najwyżej wejdzie z W na linie no nie wiem.

Nasus w jungle jest viable, a stackami tak nie odstaje. Właśnie, wejdzie z tym W-najsilniejszym slowem w grze. Btw. Urgot to anty-carry. Na bocie niszczy early (takie jest jego zadanie), ale od mid game jest usless.