A co z Shaco na TT, na jungli oczywiście?
LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne
2 up ...thresh jest też fajny jako ad na bota kilka razy zdarzyło mi się walczyć z takim i wcale nie odbiegał od innych carry. Kiedyś się w ogóle skończy "beta" na TT ?
robak220, graja graja treshe na topie, widzialem juz paru takich, i świetnie sobie radzili ;p ale tylko na normalach widzialem
Build na Jarvana Off-Tank, tanka na ad i ap.
Nagrody za S3 zostaną przydzielone 30.10.2013, więc sezon będzie można uznać za zakończony tego dnia.
Thresh na solo top jest postacią zbyt mało efektywną. Sporo offtanków potrafi go zniszczyć jeśli chodzi 1v1 (po zmianie pasywki na E jeśli dobrze pamiętam, nasz dodatkowy DMG nie wskakuje jeśli atakujemy- musi być chyba 4s bez żadnego ataku, więc ma dużo mniej możliwości ataku). Co do latarni- jeśli widzimy ze leci ona w krzaki to możemy się spodziewać ganka. Troszkę źle, ponieważ informujemy enemy top o tym, że nasz jungler jest na topie i czeka.
Co do buildów na J4, polecam Mobafire:
Brak znajomości angielskiego nie jest wytłumaczeniem, obrazki we wszystkich wersjach są takie same.
Dobrą stroną też jest solomid.net jeżeli ktoś nie zna ;p
Mobafire jest bardzo kiepskie, "najlepsze" buildy zwykle tworzą tam gracze typu gold/platyna, co jest nieco śmieszne. solomid.net ma buildu głównie od prosów, polecam tę stronę.
Dobry gracz wyłapie to z czego korzystają inni, a potem zacznie sam eksperymentować. Nie wiem czemu build od gościa na Mobafire miałby być gorszy, jeśli wyraźnie opisuje co i jak - skąd takie itemy, czemu to a nie co innego etc...
Nagrody za S3 zostaną przydzielone 30.10.2013, więc sezon będzie można uznać za zakończony tego dnia.Thresh na solo top jest postacią zbyt mało efektywną. Sporo offtanków potrafi go zniszczyć jeśli chodzi 1v1 (po zmianie pasywki na E jeśli dobrze pamiętam, nasz dodatkowy DMG nie wskakuje jeśli atakujemy- musi być chyba 4s bez żadnego ataku, więc ma dużo mniej możliwości ataku). Co do latarni- jeśli widzimy ze leci ona w krzaki to możemy się spodziewać ganka. Troszkę źle, ponieważ informujemy enemy top o tym, że nasz jungler jest na topie i czeka.
Wtrącę takie pytanie: czy nie można ciskać latarnią "na czysto" w krzaki, by zmylić przeciwnika o ile nie jest to zbyt kosztowne w manę (nie wiem, jak działa dokładnie thresh, tj czy ta latarnia kasztuje dużo itd.)? I nagle pewnego razu pyk, wskakuje Dżej czwórka z ultem czy cuś
I moje, może niezbyt istotne pytanie: można jednego meczu na rankedzie picknąć identyczne postaci w przecinych drużynach? Byłby to straszny troll jak mniemam, ale chcę wiedzieć ;p
@Up
latarnia przyciąga jedna osobę, jest niedroga w manę ( u tresha w zasadzie nie ma się problemów z maną, bo nie spamujesz skillami cały czas jak np healem u innych supportów ) i jak ją rzucisz to nie leży w tych krzakach wiecznie tylko wraca po niedługim czasie automatycznie.
I moje, może niezbyt istotne pytanie: można jednego meczu na rankedzie picknąć identyczne postaci w przecinych drużynach? Byłby to straszny troll jak mniemam, ale chcę wiedzieć ;p
nie można
@up jak to sobie wyobrażasz, skoro najpeirw wybiera jedna strona potem druga i znowu pierwsza itd? Jak zostanie picknieta jedna postać to drugi raz juz jej nie mozna wziąć, więc nie, nie mozna picknąc na rankedzie dwóch takich samych postaci. Chyba że coś źle zrozumiałem w pytaniu
Sytuacje typu "omg 2 shen" zdarzają się tylko i wyłącznie albo na blind picku, albo na jakimś all random (chyba). Nie ma szans żeby coś takiego przydarzyło się na drafcie, bo pula champów jest wspólna dla obu drużyn (oczywiście w ramach tego co obie drużyny posiadają). Jeśli ktoś zbanuje championa A, to nikt nim nie zagra. Jeśli ktoś weźmie dla siebie championa B, to nikt nim już nie zagra (no, chyba że się wymieni z kimś z teamu).
Jakiś build na lulu na suporta ? Bo za bardzo nie wiem co mam składać po "szureli" i solarisie iść w jakieś itemy ap czy co ? I co pierw lepiej maxować E(tarcza) czy W (polimorfia/szybkość) Jeżeli macie jeszcze jakieś wskazówki co do niej to możecie się podzielić, bo jak na razie nie ogarniam tej postaci w ogóle a mam zamiar nią grać rankedy
Z reguły na supportach nie kupuje się więcej niż sighstone, buty (zwykle zwykłe 1) i ew. jakieś solari. Reszta to wardy wardy wardy, pink wardy oracle etc.
@Barosz
Maksujesz Q dla lepszego harrassu w early.
Philo, Sightstone (Ruby), wardy, solaris. I więcej wardów. Może jeszcze buty. I wardy. Wardy różnego rodzaju. Wardy i oracle, tak. Może jeszcze Shurelia. Ale przede wszystkim wardy, bo tego się wymaga w obecnej mecie od supportów, psia krew. Me wants Season 4 so much
No i pamiętaj że o ile nie używasz mnóstwo many i nie potrzebujesz sporego regena hp Sightstone>Philo. Jest dużo, dużo, DUŻO bardziej cost effective.
Philo się bardziej opłaca złożyć jako 1 item- przy braku "akcji" od Twojego adc w pewnym momencie można znaleźć się w sytuacji że nie ma kasy na wardy zbytnio...
Wardów powinno wymagać się od każdego- support nie jest maszynką która ma setki golda na minutę, a owardowanie całej mapy często zajmuje tyle czasu, że pierwszy ward jest do wymiany w czasie stawiania ostatniego (a gdzie czas na recall i TF?)
Dla takiego top czy mid 75g to są 3 miniony więcej. Dla supporta to jest przynajmniej 15-20s (zależy od AA w przeciwnika i tego czy mamy pełen build pod GP per 10- z wszystkimi itemami które dają nam GP per 10 mamy 41 g/10s)
Taaa, GP10 na Philoku wygląda fajnie. Zapominasz tylko, że ten item kosztuje 700 golda, a dostajesz 5 GP10. W sumie potrzebujesz nieco ponad 20min żeby koszt się zwrócił (tylko i wyłącznie zwrócił! Na wardy jeszcze nie zarobiłeś). W międzyczasie mamy Sightstone kosztujący chyba 875, który przy każdym powrocie daje ci możliwość postawienia 4 wardów, które normalnie kosztują 300 golda. Stawiając po 2 naraz te 300 golda zwraca się w ciągu 6-8 min (bo nie zawsze jesteśmy w stanie "zresetować" warda - to liczby oczywiście przybliżone).
Jest też inna duża przewaga - sightstone z jednym awaryjnym wardem (albo dwoma) nie ogranicza budżetu na inne itemy, bo "inaczej nie będzie wardów". Philo stawia cię niejako pod ścianą - kup wardy albo żyj w ciągłym zagrożeniu. Dlatego też jeśli naprawdę BARDZO nie potrzebujemy tego hp5 i mp5, nie widzę powodu korzystania z Philo (po co np. Leonie mp5? Jeśli ona robi all-in, to w celu zabicia albo mocnego obicia przeciwnika, a nie harassowania go; co innego z taką Soną czy Lulu, które jak dla mnie wyglądają na dużo bardziej mana-hungry champy).
Tak, ale po 20 minutach ten item zaczyna na siebie zarabiać. A w early game nie latasz po całej mapie stawiając warda za wardem. Później niezbyt jest czas na to by "zarobić" na tym itemku.
Skończyło się na tym, że kupiłem lulu i zagrałem nią kilka gier, ale zbytnio mi nie przypadła do gustu bałem się zagrać rankeda nią, ale myślę, że kiedyś tam się przekonam do niej jeszcze jak to już nie raz bywało..za to kupiłem janne i idzie całkiem spoko zdecydowanie łatwiejsza itp. Ponoć w S4 mają coś zmienić w suportowaniu ciekawe co to może być. Wiecie może czy wraz ze startem S4 od nowa zostaną przydzielone 3 pkt zwrotów ?