LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

To są 3 zwroty na konto, nie na sezon, ale kto wie co Riotowi odbije.

Za to przez te 20 minut musisz wydawać dodatkową kasę na wardy. ZAWSZE. No, chyba że chcesz być ślepy. Sightstone daje nam 4 wardy na każdy powrót, z czego 2 naraz mogą stać na mapie. Nie musisz latać po całej mapie, supportowi wystarczy zwardowanie rzeki/dragona/tribusha/krzaków przy linii, zależy od potrzeby. Normalne wardy w takim wypadku są OPCJONALNE - oczywiście powinno się jakieś mieć, ale niekoniecznie będziesz miał okazję ich użyć, więc i nie trzeba będzie ich odkupić. A gadanie że później niezbyt jest czas na zarobienie na sightstone (wtedy już raczej ruby) to wierutna bzdura, ten item na siebie świetnie zarabia w każdej fazie gry. To raczej Philo po ulepszeniu w Shure przestaje na siebie zarabiać z oczywistych powodów.

Nie zrozumcie mnie źle, w niektórych przypadkach - jak pisałem wyżej - philo jest naprawdę przyzwoitym starterem. Zwłaszcza jeśli stać nas na wardy (patrz: asysta, szybki turret). W innych wypadkach jest tylko kulą u nogi naszej postaci, bo taki sightstone daje nam to co jest najważniejsze - WARDY. No i trochę HP, też przyjemna statystyka.

@2UP: nowych refundów raczej nie będzie, wydaje mi się że RIOT ich nie odnawiał nigdy (nie wiem, do tej pory nie miałem takiej potrzeby). Co do zmian, to na pewno będą chcieli zrobić coś z nieszczęsnymi wardami (obecnie sprawa wygląda tak, jak sam RIOT zauważył - niezależnie od posiadanego golda, przyrostu golda, sightstone'ów każdy support wydaje dużą porcję swojej kasy na kolejne wardy). Jungle i supp mają dostać sporo miłości, ale na razie jeszcze nie wiadomo jak to ma wyglądać.

Najlepsza zmiana w supportowaniu to będzie zmiana Soraki :) A tak na serio to naprawdę będzie coś robione z wardami- support jest w tej kwestii pokrzywdzony. Całkiem niedawno była nawet dyskusja na reignofgaming dotycząca wardów i ich przyszłości. Tylko nie pamiętam kiedy >.<

Wardy powinien kupowac każdy, support nie jest w żaden sposób pokrzywdzony, to że w śmieciowych dywizjach tak się w małych umysłach graczy utarło, że tylko support ma latać z wardami to już sprawa tylko danych playerów. To, że jest meta na śmieciowego, piątego gracza który ma całą kasę wydawać na wardy i równie śmieciowe, useless itemy to też nie wina Riotu, tylko community.

Wreszcie ktoś to głośno innym wyjaśnił, brawo dla pana wyżej. Ludzi powinni zrozumieć, że support jest postacią, która ma supportować innych graczy, a wardowanie jest zadaniem nie tylko supporta, ale także każdego gracza -.-

Powiedz to takiemu adc który "bez itemów nie mam dmg, a 75g raz na te 10 minut to za dużo" czy też innym graczom którzy narzekają że nie było ss z jungli przeciwnika bo szkoda im było kasy na warda ;]

Ale na szczęście spotykam coraz więcej ogarniających ludzi- niestety max 1 na grę...

Witam, mam pytanko :D Czy jeśli zarejestruje się z czyjegoś Reff linka, i zdobędę 5 poziom na koncie to czy dostane postacie które ta osoba odblokowała ? Bo znalazłem ten filmik i komentarze są jednostronne - tak. Wydaje mi sie, ze to fake dlatego wole się upewnic :)

Nie, nie dostaniesz jego postaci. Obstawiam, że koleś podał swojego refa, żeby on miał korzyści.

Nope, reflink tak nie działa ;p Jeżeli zarejestrujesz się z jego linka i wbijesz mu ten 5 lvl to on dostanie ip a ty nic ;p

Wardy powinien kupowac każdy, support nie jest w żaden sposób pokrzywdzony, to że w śmieciowych dywizjach tak się w małych umysłach graczy utarło, że tylko support ma latać z wardami to już sprawa tylko danych playerów. To, że jest meta na śmieciowego, piątego gracza który ma całą kasę wydawać na wardy i równie śmieciowe, useless itemy to też nie wina Riotu, tylko community.

Powinno się kupować każdym champem, oczywiście. Co nie zmienia faktu, że support jest głównie od robienia utility (poza kilkoma wyjątkami), więc jemu duże wartości statów aż tak potrzebne nie są, ergo - można wydać więcej na wardy. A jeśli można wydać więcej na wardy i mieć mapę pod kontrolą... Wiecie że taka wiedza potrafi mecz wygrać, prawda?

[Zgodzę się z tym że miło byłoby wydać te 500-1000 golda więcej na jakieś staty. Ale z reguły biegając Leoną i mając do wyboru budowanie czegoś poza solari, butami tier 2 i ruby sighstone, a kupieniem kilku wardów/oracle wybieram tą drugą opcję. Może jeszcze o Shure można pomyśleć, ale... iech, niech wymyślą coś na S4...]

W Bronze/Srebrze, nie wiem jak jest w Goldzie, to nawet w 3. minucie midder potrafi cię oskarżyc o to, że nie ma wardów na linii :/

Oczywiście to jest przenośnia, ale niestety jest w tym ziarenko prawdy.

Hmmm. Może inaczej - jak ktoś chce oskarżyć, to i oskarży, po prostu. Mi chodzi raczej o to że dając drużynie wardy dajesz im większą szansę uniknięcia ganku albo przyłapania pojedynczego narwańca z przeciwnego teamu, który chce wejść nam na plecy. Wizja naprawdę bardzo dużo daje, a support z czystych statów (AD/AP/AS/inne pierdoły) będzie mieć najmniejszy pożytek, więc lepiej wardować, wardować i jeszcze raz wardować. I może jeszcze chodzić z oraclem.

Jestem ciekawe czy na wyższych dywizjach(złoto-platyna-diament) trafiają się "nooby" na rankedach... już 3 raz serie przegrałem...do srebra przez "psychicznie chorych" ludzi, którzy nie potrafią się przystosować do innych i trolują biorąc np. dwóch miderów.. bo ja byłem pierwszy order pick etc.. serie wcześniej trafiłem na polski skład i zdziwiony zapytałem się dlaczego powyższy kolega ( 1st pick) wziął middera ryze i próbując mu wytłumaczyć, że mogą cię teraz pięknie skontrować zobaczyłem tylko na czacie wymowne słowa typu wypier...dzielaj po czym płakał, że nie może wygrać przeciwko cassio bo go non stop harrasuje. Dlaczego ci ludzie nie chcą wygrać dla teamu, tylko przez swoją samolubność i nieodpowiedzialność skazują całą drużynę na porażkę. Może powinni wprowadzić jakiś system, że zaznaczasz na jakiej pozycji chciałbyś grać i przez to dobierało by ci reszte ekipy no nie wiem. Suporterzy w lolu są szmaceni, bo co któryś przegrany teamfight albo nie wiem co, to piszą... WARDS? Są stałe miejsca, gdzie się wardy kładzie a reszta to w zależności czy inwestujesz głównie w wardy czy itemki.

Jak myślicie,opłaca się grać vladimirem jako "supp" ?Ostatnie dwie gry nim jako support wypadły naprawdę dobrze.Nafeedowany był adc oraz ja.A pytanie wygląda tak:Czy opłaci się nim grać na tej lini na dłuższy czas/ewentualnie na rankedach czy lepiej sobie odpuścić?

@UP Szczerze dużo nie gram rankedów,biłem tylko do golda dla skina ale powiem Ci że w 1 dywizji srebra jest naprawdę porządny ogar.Ludzie są dla siebie dość mili (choć zdarzają się wyjątki,zapewne boostowani).Gold V jak to V napewno ma sporo trolli.Skoro jesteś w brązie nie dziw się że ciężko Ci wyjść,nie dla jaj nazywają to "elohell".Na to nic nie poradzisz,jak to gdzieś wyczytałem "są ludzie i taborety"(troszku śmieszne :) ).

Ja jestem gold 3 to coraz częsciej ludzie stosuja sie do zasad Pick order>call order i pickuja to co zostało, a nie jak w silverze kłocenie sie I mid i first pick i go feed i don't care. i dont supp i have only karthus

Jestem ciekawe czy na wyższych dywizjach(złoto-platyna-diament) trafiają się "nooby" na rankedach... już 3 raz serie przegrałem...do srebra przez "psychicznie chorych" ludzi, którzy nie potrafią się przystosować do innych i trolują biorąc np. dwóch miderów.. bo ja byłem pierwszy order pick etc.. serie wcześniej trafiłem na polski skład i zdziwiony zapytałem się dlaczego powyższy kolega ( 1st pick) wziął middera ryze i próbując mu wytłumaczyć, że mogą cię teraz pięknie skontrować zobaczyłem tylko na czacie wymowne słowa typu wypier...dzielaj po czym płakał, że nie może wygrać przeciwko cassio bo go non stop harrasuje. Dlaczego ci ludzie nie chcą wygrać dla teamu, tylko przez swoją samolubność i nieodpowiedzialność skazują całą drużynę na porażkę. Może powinni wprowadzić jakiś system, że zaznaczasz na jakiej pozycji chciałbyś grać i przez to dobierało by ci reszte ekipy no nie wiem. Suporterzy w lolu są szmaceni, bo co któryś przegrany teamfight albo nie wiem co, to piszą... WARDS? Są stałe miejsca, gdzie się wardy kładzie a reszta to w zależności czy inwestujesz głównie w wardy czy itemki.

Counter picki "działają" tylko na diamond+. W dodatku, mówiąc krótko, sram na call order na rankedach. Jak w swoim elohellowym goldzie mam 1st picka, biorę malze na mid i minimalizuję okno LoLa. Po co patrzeć na flame ludzi na chacie i straszenie reportem, bo zająłeś im linie? Reszta teamu go uspokoi/odpuści jak zobaczy, że mu nie odpisuję. Jak dobrze grasz champem, to kontry ci nie straszne. Były Fizzy, Luxy i inne Swainy, bo zobaczyli na lolcounter, że jest kontrą, a zagrali tym champem jednego normala. Potem tylko gra psychologiczna ("Lux pls, u can't kill me", "hue hue", "report him for feed?" :D), morale spadają i już jest duży +. Dodaj do tego "GJ" po każdej udanej akcji (czy to smok, kill, czy nawet zone na bocie), a sojusznicy od razu się lepiej czują. Grzeczna krytyka i zwroty grzecznościowe dają +80 do Wina.

Gorzej jeżeli gracze są tak uparci, że 1 picknął midera a reszta nadal się kłóci bez sensu i znajdzie się taki za przeproszeniem idiota, który chcę udowodnić swoje racje i bierze drugiego middera no ludzie proszę was ! Wiadomo contra to jedno a skill to drugie, jednak i tak nie chciałbym się męczyć np. zedem na kayle.

Co racja , to racja. Dziś trzy razy pod rząd miałem przeciw sobie Lux . Trzy razy wygrane gry bo jak ktoś jest w stanie dobrze grać i zna się na mechanice innych championów, to countery mają małe znaczenie już. Nie popieram pickowanie mida bo jestem pierwszy i minimalize window, bo potem obudzisz się z drugim miderem na linii oraz co najważniejsze, to jest gra zespołowa i kluczem do wygrania gry jest skill, masa CC oraz dogadanie się na samym początku co gdzie i jak bo atmosfera w teamie odbija się na gre zespołową. Socjotechnika, głupcze.

Z tym minimalizowaniem okna, to jeżeli ludzie flame'ują. Normalnie to oczywiście, trzeba się dogadać.

@Barosz

To reportujesz i tyle, jak byłeś pierwszy, to byłeś i ty masz pierwszeństwo. Co do tej kontry to możesz zrobić swapa.

Jak myślicie,opłaca się grać vladimirem jako "supp" ?Ostatnie dwie gry nim jako support wypadły naprawdę dobrze.Nafeedowany był adc oraz ja.A pytanie wygląda tak:Czy opłaci się nim grać na tej lini na dłuższy czas/ewentualnie na rankedach czy lepiej sobie odpuścić?

Early Vlada jest bardzo słabe i polega tylko na harassie z Q. Harass z E może psuć farmę carry, vlad nie ma dobrej ucieczki, nie ma CC i jest dość mocno oparty na itemach. Nie farmi = nie ma tyle kasy (o ile bot naprawdę nie będzie snowballować) = nie ma itemów = nie ma Vlada. Nie widzę postaci takich jak on na bota... choć na normalach może zaskoczyć i zaboleć wroga.