LOL - temat ogólny, pytania, buildy i wszytko inne

Moim zdaniem support powinien w jakiś sposób pomagać adc. Vlad, tak jak kolega wyżej powiedział, ma słabe early a do tego tylko slow, ale musiałby być przy przeciwniku. Gdyby vlad miał stuna czy coś to moznąby było coś jeszcze próbować. Spróbuj fiddla na supporta, siona albo veigara ;p nimi się fajnie supportuje.

Udało mi się w końcu chyba za 5 razem wybić do srebra hah - rozumiem, że już nie mogę spaść do brązu chyba, że bym nie grał tak ?

Tak.

Widziałem dzisiaj u kolegi takiego a'la moda, który wyróżnia nasze hp na żółto, by nie tracić postaci w TFach. Niby jest legalne. Zrypałem tylko sprawę, bo nie zapytałem się, skąd to pobrać. Ktoś wie?

O, mi też taki mod by się przydał. Napiszcie jeszcze, jak dokładnie to zainstalować, bo na co dzień używam Linuxa i Windows to dla mnie w sporej mierze czarna magia.

Po chwili poszukiwań znalazłem jeden sposób. Rzecz w tym że ma jakieś 6 miesięcy, więc wypadałoby wziąć poprawkę na to że sposób ten może nie zadziałać (choćby ze względu na zmiany w UI które w tym czasie nastąpiły). Tak czy inaczej, próbujcie jeśli chcecie :)

EDIT: OK guys...its really not that hard to do.... (thanks to Tschimps - go to the link he posted those guys found out how to do it, so plz credit them, I'll just try to make a small guide here for those who are lazy)Find this path on your PC: C:\Riot Games\League of Legends\RADS\solutions\lol_game_client_sln\releases\0.0.0.223\deploy\DATA\menu\hud(this is the path on my pc it may differ from yours)Go to this thread:http://na.leagueofle...age=16#35379679Copy the text, put it in a text file. Save the text file in the directory. Name it:GeneralCharacterData_Legacy.ini(THIS FILE HAS TO BE CREATED BY YOU, IT DOES NOT EXIST PER DEFAULT - if you get a warning that the file format will be changed (txt - ini) say "yes")Open it with word editor. Find these two paragraphs:[HealthBarChampionSelfDefault]PercentageOffset = 0 0.1HealthOffset = 31 18PAROffset = 31 30LoCOffset = 31 38HealthBarColor = 252 252 10 255 (this is my yellow colour btw, you should have different numbers)HealthFadeColor = 255 0 0 255AllShieldColor = 170 170 170 255PhysShieldColor = 255 103 0 255MagicShieldColor = 153 0 255 255[HealthBarChampionSelfColorblind]PercentageOffset = 0 0.1HealthOffset = 31 18PAROffset = 31 30LoCOffset = 31 38HealthBarColor = 252 252 10 255 (my yellow)HealthFadeColor = 255 0 0 255AllShieldColor = 170 170 170 255PhysShieldColor = 255 103 0 255MagicShieldColor = 204 164 2 255Now these two bold lines are what you are going to change. The first three pairs of digits have to be changed. That means in our case a) 252 252 c) 10The last pair, being 255, stays the same.Now go to this link: http://www.colorpicker.com/Choose your colour. Now notice the fields of R(Amount of Red), G(Amount of Green) and B(Amount of Blue).R = a) G = B = c)Now give in your digits for your colour and save the file. Restart your client and voila....PS: For those who want to have extra fun...you can edit the HealthFadeColor too. Thats the color of the damage you take so to speak, which is normally red.

BTW, z tego co kieeeedyś czytałem, to może być plik odpowiedzialny za m.in. zmienienie grubości "ticków" HP na paskach (zamiast kreski co 100 i 1000HP możemy zrobić inne wartości). Jak to obecnie działa - nie wiem, eksperymentujcie na własny rachunek. I zapisujcie sobie backupy tego pliku, nigdy nie wiadomo czy patch przypadkiem ich nie wywali.

Ktoś tutaj pisał, że countery działają tylko na diamond+. Totalna bzdura.

W swoim myśleniu zapewne kierujesz się dwiema sprawami:

1. ludzie pickują countera na daną postać (np. wyżej wspomniana Lux vs Malza) nie wiedzą w jaki sposób niby ten counter działa, nie wiem czy oni myślą, że Lux ma +200 dmg ze skilli atakując Malzahara?

2. ludzie wybierają tą przykładową Lux, kompletnie nie umiejąc nią grać.

Tylko te dwa argumenty mogą potwierdzać twoję tezę. Osobiście będąc znacząco poniżej diamond+ nigdy nie przegrałem linii jako Caitlyn przeciwko Vayne czy jako Teemo przeciwko Dariusowi/Shenowi.

@UP

Co w związku z tym? Ja nigdy nie przegrałem Malzem na Fizza i co?

mam pewien problem. na liście znajomych nie widze czasu gry moich znajomych... o co chodzi? kilka dni temu było dobrze a teraz nie moge zobaczyć czy kumple kończą gre czy dopiero zaczynają... jak to naprawić ?

@UPCo w związku z tym? Ja nigdy nie przegrałem Malzem na Fizza i co?

To, że widać nigdy nie widziałeś bardzo agresywnego (i skutecznego) Fizza :)

Countery działają tylko wtedy, gdy wiemy skąd ta kontra się bierze i co robić, by ją wykorzystać. A to że najlepszą obroną przed kontrą jest pasywna gra... To i nie zawsze kontry się sprawdzają. Najważniejszy i tak jest teamcomp. Możemy mieć dwie rzekome kontry na przeciwników, ale wystarczy że oni lepiej poradzą sobie w teamfightach i mamy po zabawie.

O tych kontrach miałem na myśli lane phase, nie TF. Te drugie są bardziej uogólnione, jak Zyra>Nunu, Janna>Fiddl. A to, czy spotkałem agresywnego Fizza wiem lepiej ja, niż ktoś inny. I nie mówię, że był to stomp lane, i że każdy lane na niego wygrywam, tylko nigdy nie przegrałem, a to różnica.

O tych kontrach miałem na myśli lane phase, nie TF. Te drugie są bardziej uogólnione, jak Zyra>Nunu, Janna>Fiddl. A to, czy spotkałem agresywnego Fizza wiem lepiej ja, niż ktoś inny. I nie mówię, że był to stomp lane, i że każdy lane na niego wygrywam, tylko nigdy nie przegrałem, a to różnica.

Nie-przegranie z Fizzem często okazuje się zwycięstwem i zgodzę się z jednym - Malza jeszcze nigdy mnie nie zawiódł jako kontra z mid-late fazie gry. Inna sprawa że raz trafiłem na tak megaagresywnego Fizza, że po prostu mnie zdominował i nie dał miejsca na grę, mogłem liczyć na farmę pod wieżą z early przegraną (później się odbiłem). No i też o to mi chodziło - przez kilka miesięcy uważałem Malzę za totalną kontrę, a ten jeden Fizz pokazał mi ile znaczy kontra jeśli ktoś nie da się zastraszyć i gra tak jak się grać powinno. To potrafi zachwiać pewność siebie gracza, wiarę drużyny w tego jednego członka, a w efekcie wygrać mecz, jeśli ktoś nie jest dość dobry by się odbić*.

Jak dla mnie jedyne lane-phase kontry to takie które albo całkowicie odcinają cię od farmy, nawet pod wieżą, albo pozwalają na łatwy dive i albo stratę wieży albo życia (albo i oba), ale takie które blokują twoje early... w momencie kiedy to stomp w early jest kluczem do siły twojej postaci. Widywałem kontry które remisowały oraz teoretycznie wyrównane pojedynki które kończyły się totalną demolką champa z nieco mniejszymi szansami na wina. W pierwszej kolejności liczy się skill indywidualny (na soloq), w drugiej - przemyślany teamcomp (Rumble+J4 zdziała więcej niż Rumble+Vi, moim skromnym zdaniem, przynajmniej w teamfightach), w trzeciej dopiero kontry.

Nie zrozum mnie źle, nigdzie nie sugeruję że jesteś słaby albo coś. Po prostu sam przez długi czas wierzyłem w to że kontry wygrywają mecz, ale ostatecznie to wszystko zależy od skilla i zgrania ludzi. Nic ci nie da Elise która jest rzekomą kontrą na Shena, jeśli ten zagra bardzo uważnie i bezpiecznie earlygame skupiając się na farmie - no, chyba że jungler pomoże w momencie kiedy kill będzie możliwy.

* - mimo zaledwie silvera uważam się za dość dobrego gracza jeśli potrafiłem zapobiec rozłamowi w teamie (dokładniej 3-4 osób ze mną, bo flame już leciał) i pokazać im że warto mi zaufać i dać mi grać swoje, co ostatecznie było jednym z czynników wygranego rankeda przy demolce 1v1 na mojej linii. Oczywiście bez szału ;)

Na jakiej zasadzie są dobierani gracze podczas losowania meczu nierankingowego? Zastanawia mnie to ponieważ, gram z "samymi znawcami gry" którzy padają jak muchy lub kłócą się cały mecz. A ja jako nowy wychodzę z większą ilością zabójstw i mniejsza ilością zgonów od ludzi którzy grają postaciami z górnej półki i mają poziomy ponad 25 z tego co kilka osób pisało.

Uważam się za słabego gracza ale to przesada, że ja padnę z 3 razy a ludzi mają na liczniku 10 zgonów nie mówiąc już o killach, a grają w lola pewnie z kilka lat. Rozumiem pech lub coś ale zachowanie mówi samo za siebie. obecnie mam 12 lvl i czy mogę liczyć na to, że będę grał z osobami hmm... normalnymi? Nie chodzi mi żeby grac z wymiataczami ale z kimś o normalnym zachowaniu.

Jeżeli masz 12 lvl to Ci dobiera osoby z podobnym lvlem, a że dużo osób robic sobie drugie konta zeby "pokarać noobków" albo tzw. referale (konta robione z referal linków) to grasz z takimi a nie innymi osobami ;p

Czy za picknięcie LeBlanc na rankedzie zostanę zasypany flamem?

Co sądzicie o AP Corkim ? Ostatnio widziałem kilka osób które nim grały i szło im równie dobrze jak pod AD, jednak jakoś mnie to nie przekonuje.

@JunioR

Polecam sprawdzić.

Głupie pytanko. Jeśli w ogóle gdzieś będę miał silver czy dostanę nagrody na koniec S3? Bo jak pamiętam, to nie było powiedziane, że nagrody są przyznawane (edit: TYLKO) za rankedy solo/duo, prawda?

Tak dostaniesz ;p Tak właśnie oglądałem sobie filmiki z lola z sezonu 1 i wprawdzie nie mogę uwierzyć, że taki postęp graficzny zrobili itp. ( gram od początku s2) i pamiętam nawet sumoners rift w wersji snow - wie ktoś dlaczego usunęli tą wersje mapy.. ? Co im w tym przeszkadzało, dla mnie ta winter wersja była bardziej klimatyczna i ładniejsza od tego co mamy teraz a weź przegraj 800 meczy na jednej mapce to trochę nudzi.. a aram to nie to samo. Myślicie, że sezon 4 przyniesie jakieś nowości nie wiem nowa mapka ( ponoć miała być jakaś mapka 1vs1 z jakiś mistrzostw). A czy ktoś z Was grywa w dominiona, bo zastanawia mnie czy dominion jest również tak popularny jak powyższy sumoners rift

Kiedyś grałem w lola przez miesiąc teraz wróciłem i właśnie też się zdziwiłem, że nie ma zimowej mapy. Z tego co wiem to ta mapa była w rotacji chyba z inną ale powodowała spadki FPS i dlatego ją wycofali lub zima się skończyła xD. Nie wiem ale może w zimę się pojawi. Ale chyba w nowej odmianie bo lol z grafiką poszedł do przodu to tamta mapa chyba jest przestarzała.

Tak czy siak... Tamta bardziej mi się podobała ten zimowy klimacik, nawet jeśli grałem tylko miesiąc. Właściwie powinno być w ustawieniach zmiany wyglądu mapy Letnia-Zimowa-Jesienna.